Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 14/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Lastensuojelun Keskusliitto toivottaa lukijoilleen ihanaa ja aurinkoista vappua!

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Käsienpesua ja kotona oloa – kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksia -teoksen julkaisutilaisuus

Aika ja paikka: 4.5., klo 9.30–10.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, suora osallistumislinkki

Lapsiasiavaltuutetun toimiston järjestämässä tilaisuudessa julkaistaan kolmasluokkalaisten lasten koronakokemuksiin perustuva Käsienpesua ja kotona oloa -teos. Lisäksi keskustellaan lasten ja nuorten mielipiteiden kuulemisesta poikkeusaikoina, päätösten vaikutuksista lapsiin ja nuoriin sekä lasten yksilöllisistä näkemyksistä ja kokemuksista. Julkaisutilaisuudessa esiintyvät muun muassa julkaisun tekijä, suunnittelija Karri Kekkonen lapsiasiavaltuutetun toimistosta, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, tutkija Jenni Lahtinen Nuorisotutkimusseurasta sekä toimittaja Panu Jansson Helsingin Sanomien Lasten uutisista.


SOS-webinaari: Sijaishuollon laatu ei voi olla pelkkää minimiä!

Aika ja paikka: 5.5., klo 15.00–15.45, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, suora osallistumislinkki

SOS-Lapsikylän seuraavassa SOS-webinaarissa kuullaan, mistä laatu koostuu sijaishuollossa ja miten sitä arvioidaan. Sijaishuollon laadussa ei voida tyytyä vain minimiin, sillä lapsi ansaitsee muutakin kuin vähimmäisvaatimuksia. Webinaarin asiantuntijana on SOS-Lapsikylän kehittämispäällikkö Johanna Hedman.


Kasvattaja ja sateenkaarinuori -tallenteet

Aika ja paikka: 17.5.–31.12., verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 31.12. klo 11

AVIn tallenteiden tavoitteena on antaa perustietoa sateenkaariteemoista ja normitietoisuuden hyödyistä sekä tarjota käytännön työkaluja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohtaamiseen. Tallenteet ovat tarkoitettu peruskoulun ja toisen asteen opettajille, opoille, oppilashuollon työntekijöille, koulujen rehtoreille sekä kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Kolme hieman alle tunnin mittaista tallennetta on katsottavissa 31.12. saakka.


Mentalisaatioon perustuva vanhempainryhmän ohjaajakoulutus (7,5 op)

Aika ja paikka: 30.9.21–31.3.22, verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: 150 €, hae koulutukseen 22.8. mennessä

MLL:n koulutuksessa perehdytään Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmämallin ja Lapsi mielessä -vanhempainryhmämalliin. Osallistujat kokeilevat niitä omille, erityistä tukea tarvitseville asiakasperheilleen. Koulutukseen otetaan työntekijöitä, jotka voivat ohjata perhe- tai vanhempainryhmiä yhdessä työparin kanssa. Ohjaajakoulutus on suunnattu järjestöjen ja kuntien ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään erityistä tukea tarvitsevia alle kouluikäisten lasten perheitä. 


Muistutus: Koko perhe kohtaa – lasten huomioiminen tukiperhetoiminnassa -julkaisuwebinaari

Aika ja paikka: 6.5., klo 13–15, verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 3.5. mennessä

Webinaarissa kerrotaan ilman huoltajaa Suomeen tulleille turvapaikanhakijanuorille tarkoitetusta tukiperhetoiminnasta, esitellään uutta Koko perhe kohtaa -julkaisua ja kuullaan sekä tukiperheen lapsen että tuettavan nuoren kokemuksia. Webinaarin paneelikeskustelu liittyy tukiperheen rooliin ilman huoltajaa tulleen lapsen ja nuoren elämässä. Tilaisuuden järjestää Yhteiset Lapsemme, ja se on tarkoitettu tukiperhetoimintaa sekä muuta koko perheen voimin toteutettavaa vapaaehtoistoimintaa koordinoiville, ilman huoltajaa tulleiden lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Tervetuloa Pienten lasten turvallinen osallisuus -verkkojulkaisun ja Kohti lapsennäköistä osallisuutta -teoksen julkaisutilaisuuteen!
Lastensuojelun Keskusliitto ja Pelastakaa Lapset järjestävät 24.5. klo 9.30–11.30 "Se ei ole rakettitiedettä  kuinka vahvistaa lapsen näköistä osallisuutta"  -webinaarin. Tilaisuudessa julkaistaan Lastensuojelun Keskusliiton Pienten lasten turvallinen osallisuus -verkkojulkaisu sekä Pelastakaa Lasten Kohti lapsennäköistä osallisuutta -teos. Puheenvuoroissa julkaisujen kirjoittajat käsittelevät lapsilähtöistä työskentelyä konkreettisin esimerkein ja pohtivat lasten osallisuutta eri näkökulmista.
Ilmoittaudu mukaan!

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Hallintovaliokunta puoltaa soten ja pelastustoimen uudistusta

​Eduskunnan hallintovaliokunnan lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksesta valmistui tiistaina. Lausuntoon sisältyvät perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja kokoomuksen eduskuntaryhmän eriävät mielipiteet.

Uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirretään kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallinnollisille hyvinvointialueille, joissa ylintä päätösvaltaa käyttää suoralla vaalilla valittava aluevaltuusto. Uudistuksessa perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalipalvelut yhdistetään ensimmäistä kertaa saman alueellisen palvelujen järjestäjän alle. Hallituksen esityksen mukaan hyvinvointialueiden rahoitus perustuu täyteen valtionrahoitukseen asiakasmaksuja lukuun ottamatta.


VIP-verkoston toiminta saa jatkoa

VIP-verkostossa kehitetään lapsille ja nuorille tarjottavaa oppimisen ja koulunkäynnin vaativaa erityistä tukea sekä ennaltaehkäiseviä ja varhaisia tuen muotoja. Vuonna 2018 alkanut työ jatkuu nyt uudella kaksivuotisella toimikaudella. Very Important Person eli VIP viittaa lapsiin ja nuoriin, jotka tarvitsevat vaativaa erityistä tukea oppimiseensa ja kuntoutumiseensa. Oppilaalla voi olla esimerkiksi vakavaa psyykkistä oireilua, autismikirjon häiriöitä, kehitysvammaisuutta tai vaikea- ja monivammaisuutta. Annettava tuki on yleensä pitkäkestoista, intensiivistä ja moniammatillisesti toteutettua.


Perhevapaauudistusta koskevaan hallituksen esitysluonnokseen 74 palautetta

STM:n tiedotteen mukaan valtaosa lausujista suhtautuu uudistukseen ja hallituksen esitysluonnokseen myönteisesti. Lähes kaikissa lausunnoissa hallituksen esityksen tavoitteita pidetään kannatettavina. Vanhempainvapaiden ja hoitovastuun nykyistä tasaisempaa jakautumista sekä pyrkimystä sukupuolten tasa-arvoon työelämässä pidetään tärkeänä. Samalla palautteessa nostetaan esiin parannusehdotuksia, joilla on parhaimmillaan yksittäisten perheiden ja lasten kannalta huomattavakin vaikutus. Hallitus tekee lausuntopalautteen perusteella esitykseensä useita parannuksia. Perhevapaauudistuksen tavoitteet ja perusmalli säilyvät ennallaan.

Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä on tyytyväinen korjauksiin, jotka tuovat helpotusta erilaisissa perhetilanteissa olevien lasten ja vanhempien asemaan. Lukuisista parannuksista huolimatta esitykseen jäi monimuotoisten perheiden näkökulmasta vielä muutama korjausta vaativa kohta. Yksi näistä liittyy adoptioperheiden erityiseen asemaan.

Tutustu muun muassa Lastensuojelun Keskusliiton, Perhehoitoliiton ja Sateenkaariperheiden lausuntoihin perhevapaauudistuksesta.

JULKAISUT

Miten lapset ymmärtävät, tunnistavat ja kokevat netissä tapahtuvan groomingin?

Pelastakaa Lasten tekemässä Grooming lasten silmin -selvityksessä 62 % lapsista kertoi, että heihin on ollut netin välityksellä yhteydessä henkilö, jonka he tiesivät tai epäilivät olleen aikuinen tai lasta vähintään viisi vuotta vanhempi. Tilastollisesti eniten yhteydenottoja saivat tytöt ja lapset, jotka eivät halunneet määritellä sukupuoltaan. Vastanneista 17 % sai seksuaalissävytteisiä viestejä aikuisilta viikoittain. Netissä tapahtuva grooming on kasvava ongelma kaikkialla maailmassa. Lue myös Ylen uutinen aiheesta.


EU:n lapsen oikeuksien strategia käännetty kaikille EU:n kielille

EU:n lapsen oikeuksien strategia vuosille 2021–2024 on nyt saatavilla kaikilla EU:n kielillä. Strategian yleisenä tavoitteena on rakentaa lapsille mahdollisimman hyvä elämä Euroopan unionissa ja kaikkialla maailmassa. Strategia perustuu Euroopan parlamentilta, jäsenvaltioilta, lapsen oikeuksia ajavilta järjestöiltä, muilta sidosryhmiltä ja yksittäisiltä henkilöiltä saatuihin merkittäviin kannanottoihin, jotka kerättiin valmisteluvaiheessa muun muassa avoimen julkisen kuulemisen ja vuonna 2020 järjestetyn lapsen oikeuksia käsittelevän eurooppalaisen foorumin kautta. Valmistelussa on otettu huomioon yli 10 000 lapsen näkemykset sekä ehdotukset, ja siitä julkaistaan myös lapsiystävällinen versio lähiaikoina. Lue lisää EU:n lapsen oikeuksien strategiasta ja lapsitakuusta Euroopan komission sivuilta.


Perhekeskuksen perustamisen 8 askelta

Perhekeskus on nykyaikainen ja kustannustehokas tapa koota ja yhteensovittaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelut toimivaksi palvelukokonaisuudeksi. Perhekeskus toimii monialaisena verkostona, joka kokoaa ja sovittaa yhteen muutoin hajanaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, jotta lapset, nuoret ja perheet saisivat tarvitsemansa avun ja tuen riittävän varhain ja viiveettä. Perhekeskus on laaja kokonaisuus, ja sen kehittäminen sekä vakiinnuttaminen vie vuosia. THL:n julkaiseman ohjeen ja tiekartan kahdeksan vaihetta tukevat perhekeskuksen perustamista.

Tutustu myös Lastensuojelun Keskusliiton koordinoiman Perheet Keskiöön! -hankkeen sivuilla muun muassa unelmien perhekeskukseen sekä osallisuuteen perhekeskuksissa. Hanke järjestää touko-kesäkuussa viisi alueellista perhekeskuspäivää, joiden suunnitteluun ovat osallistuneet THL ja Kirkkohallitus.


Kaksi uutta selko-opasta vanhemmuudesta

Kehitysvammaisten Tukiliitto on julkaissut kaksi uutta opasta perheille, joissa vanhemmalla on kehitysvamma tai vastaava tuen tarve. Tukea ja vinkkejä vaikeisiin tilanteisiin antava Vahvistu vanhempana kertoo vanhemmuudesta. Kasperin Voikukkia-toiminnan ja Tukiliiton Vahvistu vanhempana -hankkeen yhteistyönä syntynyt Vanhemmuus jatkuu antaa tietoa lastensuojelusta ja vanhemmuudesta huostaanoton tai sijoituksen jälkeen. Molempia oppaita voi myös tilata painettuna Tukiliitosta.


Lapset näkyvät ja kuuluvat tilastoissa

Lapsia koskevaa tietoa on paljon, mutta usein sen koetaan olevan sirpaleista. Tätä puutetta Tilastokeskus paikkaa tuottamalla laajan Tieto&trendit -artikkelisarjan lasten maailmaa avaavista tilastotiedoista. Tilastokeskuksen Yhteiskuntatilastot -yksikön osastopäällikkö Hannele Orjala esittelee sarjan teemoja blogikirjoituksessaan. Lapset Suomessa -artikkelisarjassa on julkaistu artikkelit kouluverkostossa tapahtuneista muutoksista sekä lasten isovanhemmista.

Kuinka lopettaa kuritusväkivalta?
Tänään 30.4. vietetään kansainvälistä lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan vastaista päivää. Sen tavoitteena on, että lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta olisi kiellettyä jokaisessa maassa. Suomessa kuritusväkivalta on kiellettyä ja paheksuttua, mutta edelleen käytettyä. Koronakriisin jälkihoidossa on tarpeen myös ehkäistä kuritusväkivaltaa ja edistää myönteisiä kasvatuskäytäntöjä. 

Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirralle aihe on tällä hetkellä
erittäin ajankohtainen. Olemme uusineet kyselyn suomalaisten kasvatusasenteista ja kuritusväkivallan käytöstä. Tulokset näiltä osin julkaistaan ensi syksynä.
Lue lisää blogista

AJANKOHTAISTA

One for Humanity – Demokraattinen verkosto tuo nuorten äänen kuuluviin

Demola Global on julkaissut yhdessä Suomen ulkoministeriön kanssa globaalin One for Humanity -ohjelman, jonka ensisijaisena tavoitteena on saada uuden sukupolven ääni kuuluviin. Ilmastokriisi, yhteiskuntien polarisaatio, taloudellisen ja henkisen pääoman epätasainen jakautuminen sekä monet muut globaalit haasteet vaativat ylisukupolvista yhteistyötä ja konkreettisia toimia. Nuorten ääntä ei voida sivuuttaa päätöksenteossa, eikä hänen kykynsä katsoa tulevaisuuteen pitäisi riippua sijainnista tai koulutustaustasta. Ohjelma pyrkii tavoittamaan opiskelijoiden näkemyksiä ympäri maailman. Erityisesti kehittyvien maiden kytkeminen keskustelun keskiöön on tärkeää.


Kohtaatko työssäsi perheitä? Kävisitkö vastaamassa lyhyeen kyselyyn?

Kehitysvammaisten Tukiliitto kartoittaa kyselyllä ammattilaisten kokemuksia oppimiseen ja ymmärrykseen tukea tarvitsevien vanhempien kohtaamisista ja mahdollisista hankalista tilanteista, joita vanhempien kanssa työskentelyssä on ollut. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin ja kyselyn tuloksia käytetään Tukiliiton hankevalmistelussa.


Työryhmä tavoittelee erikoissairaanhoidon tarpeen vähenemistä lasten mielenterveysongelmissa

Noin 20 prosentilla lapsista ja nuorista esiintyy mielenterveyshäiriöitä, ja 10 prosentilla kyse on merkittävästi tunne-elämää, sosiaalista toimintaa ja toimintakykyä hankaloittavasta häiriöstä. Jopa puolet aikuisten mielenterveyden häiriöistä saa alkunsa ennen 14:ää ikävuotta, kerrotaan HUSin tiedotteessa. HUSin lastenpsykiatrinen HYKS Varhain Lapset -työryhmä tarjoaa lastenpsykiatrista apua 6–12-vuotiaiden lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille Helsingissä ja Vantaalla. Lastenpsykiatrisia ongelmia ratkotaan matalalla kynnyksellä lapsen arkiympäristössä, jolloin lähetettä erikoissairaanhoitoon ei tarvita. Työryhmän tavoitteena on vaikuttaa kasvavaan erikoissairaanhoidon tarpeeseen.

Yle kysyi viideltä suurelta sairaanhoitopiiriltä, paljonko niillä on potilaita nuorisopsykiatrisessa avohoidossa ja millainen tilanne oli kymmenen vuotta sitten. Kasvu on ollut paikoin rajua. Yle uutisoi myös viime viikolla ruuhkista nuorisopsykiatrian osastoilla.


Koronakriisi on lisännyt sijoitettuina ja turvakodeissa olevien lasten ja nuorten yksinäisyyttä

Koronakriisi ja sen aiheuttamat poikkeusolot ovat rajoittaneet ihmisten välisiä kohtaamisia merkittävästi. Se on aiheuttanut ongelmia erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille, kuten kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille sekä lähisuhdeväkivaltaa kokeneille lapsille. Ennen kaikkea se on lisännyt heidän yksinäisyyden kokemustaan, mikä lisää syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien riskiä. Lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen koronakriisin myötä on herättänyt huolta sosiaalihuollon ammattilaisten keskuudessa. Sosiaalityöntekijät ja lähisuhdeväkivaltatyön ammattilaiset kertoivat lasten yksinäisyyttä koskevista huolistaan THL:n tutkimushankkeissa tehdyissä aineistonkeruissa. Lue lisää aiheesta THL:n blogista.

Koska lapsuudessa luodaan pohja aikuisuuden hyvinvoinnille, on lasten hyvinvoinnin edellytysten turvaaminen oltava keskeinen tavoite koronakriisin jälkihoidossa, toteavat Pinskujen puheenjohtajat kannanotossaan. Lue myös Lastensuojelun Keskusliiton blogi, jossa kerrotaan mielenterveyden tukemisesta nuorten silmin.


EUROMET: Koronapandemian vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin nuoriin

EUROMET (The European Mettray Organisation) on eurooppalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien organisaatioiden verkosto, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa ja osaamista sekä kehittää jäsenorganisaatioidensa toimintaa. Verkoston vuosittain järjestämässä symposiumissa jaetaan ajankohtaista tietoa nuorten parissa tehtävästä työstä ja saadaan uusia ideoita kehittämis- ja ohjaustyön tueksi. Tänä vuonna EUROMET Symposium toteutettiin etäkonferenssina teemalla Koronapandemian vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin nuoriin. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana käsiteltiin pandemian vaikutuksia nuoriin kolmesta näkökulmasta, jotka olivat opiskelu ja työllistyminen, mielenterveys ja hyvinvointi sekä nuorten oikeudet ja turvallisuus verkossa. Lue lisää EHJÄn sivuilta.


Vakavien lastensuojelutapausten määrä selvässä kasvussa Apuu-chatissa

Apua tarvitsevat lapset ovat olleet yhteydessä 7–15-vuotiaille tarkoitettuun SOS-Lapsikylän Apuu-chattiin sen ensimmäisen toimintavuoden aikana yli 20 000 kertaa. Lähes kolme kertaa viikossa chat-päivystäjät ilmoittavat viranomaisille vakavasta lastensuojelutapauksesta. Suomessa lasten suojeleminen perustuu malliin, jossa aikuinen lapsen elinpiirissä näkee lapsen hädän ja ilmoittaa lapsen tilanteesta viranomaisille lapsen puolesta. Poikkeustilanne toi toimintamallin heikkoudet esiin ennennäkemättömällä tavalla. ”Avun pyytämisen taakka oli kaatunut lapsille. Halusimme varmistaa, että alakouluikäisillä lapsilla on käytössään heidän valmiutensa ja kyvykkyytensä huomioiva, yksinkertainen hätäpalvelu”, kertoo SOS-Lapsikylän Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen.

AVOIMET TYÖPAIKAT

Sosiaaliohjaajan paikka sekä perhekuntoutuksen ohjaajan kesälomasijaisuus

Tampereen SOS-Lapsikylään haetaan kesälomasijaisuuteen ohjaajaa perhekuntoutusyksikköön. Työ pitää sisällään erilaisia lapsiperheen arjen toimintoja, terapeuttista työskentelyä sekä ryhmien ohjausta. Jätä hakemus 9.5. mennessä.

Kaarinan SOS-Lapsikylään haetaan sosiaaliohjaajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Keskeisenä tehtävänä on toimia toimeksiantosuhteisten sijaisvanhempien tukityöntekijänä. Hakijalta edellytetään sosionomin AMK-tutkintoa ja yli 2 vuoden kokemusta lastensuojelutyöstä sekä sijaisperheiden ja/tai sijoitettujen lasten kanssa työskentelystä. Jätä hakemus 9.5. mennessä.