Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 26. april 2021

Ugens plenarsamling

I denne uge er der plenarsamling i Europa-Parlamentet hvor vi debatterer og stemmer om en lang række vigtige sager. Alle debatter bliver sendt live, og du kan for eksempel se debatter om følgende (tidspunkter er cirkatider):

Hurra for arbejdernes internationale kampdag!

1. maj fejres på lørdag de fleste steder i Europa som en helligdag hvor man samles til taler, demonstrationer og fest for at hylde tidligere arbejderkampe for flere rettigheder og et bedre arbejdsliv. Og ikke mindste for at mobilisere til af de kampe der stadig skal tages.

I norden og i Danmark har vi stærke fagbevægelser som er lykkedes med at sikre os nogle af verdens bedste arbejdsvilkår. Det er ikke tilfældet i mange europæiske lande hvor fagforeninger har svært ved at organisere tilstrækkeligt mange og derved få styrke til at sikre gode løn- og arbejdsvilkår for lønarbejderne. Flere steder nægtes de direkte adgang på arbejdspladsen!

Der er altså stadig rigeligt at kæmpe for hos de europæiske arbejdere. Ud over gamle kendte problemer som lave lønninger og dårligt arbejdsmiljø ser vi lige nu en opblomstring af nye typer arbejdspladser med helt uacceptable vilkår – som afsløringerne hos Nemlig.com. Historien lyder måske enestående, men det er desværre en voksende tendens i Europa.

Vi mener vi skal stille krav til virksomhederne: For mens virksomheder har kæmpe fordele af det frie marked og den frie bevægelighed, forsøger højrefløjen og virksomhedslobbyen at underminere og frigøre sig fra ethvert ansvar over for arbejderne. Vi har alt for længe været vidne til at arbejdstagerrettigheder og social retfærdighed knægtes til fordel for en europæisk neoliberal ideologi der dikterer ’jo færre regler des bedre’.

Derfor tager vi kampen for et socialt Europa og et opgør med den uregulerede markedslogik. Det giver mening økonomisk, men så sandelig også menneskeligt.

Der er rigeligt med arrangementer derude – mange godt nok online. God kampdag!

Naturgas og atomkraft er og bliver aldrig grønt

Hvad er grønt, og hvad er ikke grønt? Svaret på det spørgsmål kom vi lidt nærmere i sidste uge da EU-Kommissionen som en del af en større pakke om bæredygtig finans løftede sløret for den såkaldte ’grønne taksonomi’. Det vil sige en definition af hvad der kan betegnes som grønt. Med den får vi en ensartet klassifikation af grønne og miljømæssigt bæredygtige aktiviteter på det europæiske marked. Uden en troværdig taksonomi giver det altså ingen mening at tale om grønne investeringer.

Alle sektorer er interesserede i at få det grønne stempel, og selvom det lyder helt skørt, var naturgas og atomkraft tæt på at blive grønstemplet. Efter stort pres fra især De Grønne endte Kommissionen dog med at fjerne naturgas og atomkraft fra den grønne liste. I hvert fald for nu.

For selvom en ekspertgruppe sidste år fastslog at atomkraft intet har at gøre i den grønne taksonomi og naturgas er et fossilt brændstof, selvom det sviner mindre end kul, så vil Kommissionen senere i år igen tage stilling til om de to energikilder skal med i taksonomien. Atomkraftens grundproblem, affald, er ikke løst og såvel den tårnhøje pris som den meget langvarige etablering gør den ubrugelig i kampen for klimaet.

Det vil være en katastrofe der i første omgang vil underminere hele tilliden til den grønne taksonomi. Men mest alvorlig vil det gøre det nærmest umuligt at leve op til vores klimamål.

De Grønne kæmpede til det sidste ...

På trods af at forhandlingerne fortsatte til ud på de lyse timer tirsdag morgen, udløste resultatet ingen begejstring over EU's nye klimalov. Slet ikke fra miljøorganisationer og klima-ambitiøse politiske stemmer.

’Det er ikke godt nok,’ lød dommen fra Kira, mens Margrete konstaterede at ’det er hverken nok til at nå Parisaftalen, redde klimaet eller naturen. Øv og ak!’ Også De Grønne i Europa-Parlamentet og grønne organisationer som GreenpeaceClimate Action Network Europe og Verdensnaturfonden var skuffede.

Mismodet skyldes jo at den nye klimalov er sørgeligt langt fra de ambitioner der skal få EU på kurs mod at nå Parisaftalen. Mange tal slynges rundt, men uanset hvad er resultatet langt fra målet som ifølge videnskaben bør være omkring 65%.

Der er ingen deadline for udfasning af støtte til fossil energiproduktion, og hverken luft- eller søfart er inkluderet. På den positive side - for den findes selvfølgelig også - fik Parlamentet sikret oprettelsen af et uafhængigt ’klimaråd’ der skal bidrage med videnskabelig rådgivning, evalueringer og rapporter. Desuden betyder klimaloven at alle nye lovforslag og budgetter skal være i tråd med 2030- og klimaneutralitets-målene.

Læs De Grønnes pressemeddelelse her.

Vil du hjælpe De Grønne med at redde verdens skove?

Gennem vores forbrug er vi europæere med til at finansiere skovrydning. Faktisk forsvinder et skovareal svarende til 27 fodboldbaner hvert minut på globalt plan. Det er ufatteligt meget, og det SKAL der sættes en stopper for!

Derfor står Margrete og De Grønne bag en kampagne hvor du hurtigt og nemt kan hjælpe med at lægge pres på EU-Kommissionen ved at sende et brev til dem. Sammen kan vi forlange ambitiøs lovgivning der sikrer at produkter der bidrager til skovrydning ikke må sælges i EU.

Over 2.000 europæere har allerede skrevet under, og vi håber at du også vil bidrage. Er vi mange sammen får vores stemme styrke.
Sendt dit brev her.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.