View this email in your browser
NIEUWSBRIEF VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TE VUGHT
AFLEVERING 38, 6 MEI 2021
Beste <<First Name>>,
 
Helpende handen in de kerktuin gevraagd! En stapt u samen met ons op Pinksteren op de fiets? Verder in deze Nieuwsbrief een inkijk in de Lambertiale financiën en een vermakelijke beschouwing van meer dan een eeuw oud over de manier waarop Nederlanders omgaan met hun kerkgebouwen.
 
 
Kerkdiensten
 
Zondag 9 mei 2021, Lambertuskerk 10.00 uur
6e Zondag van de Paastijd, Rogate
Ds. Henk van Tilburg, ‘s-Hertogenbosch
m.m.v. Cor Bezemer, piano
 
Zondag 16 mei 2021, Lambertuskerk 10.00 uur
7e Zondag van de Paastijd, Exaudi
Ds. Udo Doedens
m.m.v. Willem Visscher, orgel

 
De diensten zijn live te volgen en naderhand terug te zien op ons YouTubekanaal ‘Lambertus TV’
 
klik hier voor Lambertus TV

Bij de diensten

Coronanieuws
Vanaf zondag 6 juni hopen we de kerkdeuren weer te kunnen openen voor bezoekers. Uit voorzichtigheid keren we nog niet meteen terug naar het ‘oude normaal’. We bieden plaats aan dertig bezoekers, exclusief degenen die in de dienst een rol hebben, en vragen van die mensen om zich voor donderdagavond op te geven op aanmelden@lambertuskerkvught.nl. In de kerk blijft voorlopig de 1,5 meter-regel van kracht, ook voor mensen die al gevaccineerd zijn. Mensen die door de kerk lopen wordt gevraagd een mondkapje te dragen. Voor de zang hopen we weer een beroep te kunnen doen op de leden van onze cantorij. Zij zullen de ene zondag vanaf het orgel en de andere zondag vanaf het liturgisch centrum zingen, afhankelijk van het gebruikte begeleidingsinstrument. Als Covid-19 nog verder op de terugtocht is, bijvoorbeeld als iedereen gevaccineerd zal zijn, zullen we de beperkende maatregelen graag achterwege laten.
 
Van zondag tot zondag
Voorganger in de dienst van zondag 9 mei is ds. Henk van Tilburg uit Den Bosch. De zondag draagt de naam Rogate, ‘vraagt’, maar deze naam is niet, als op eerdere zondagen, ontleend aan de inleidende zang (de ‘antifoon’) bij de intochtspsalm. Rogate komt van de gewoonte in de oude kerk om op deze zondag en de daarop volgende dagen te bidden voor ‘gewas en arbeid’. Deze gewoonte bestaat niet meer, maar de naam is gebleven, omdat hij iets aanduidt van wat in de tijd na Pasen ook aan de orde is: dat we God moeten aanroepen en vragen om ons bij het geloof van Pasen te bewaren. Op het leesrooster staat Johannes 15: 9-17, een passage waarin Jezus de discipelen ‘vrienden’ noemt, maar hen toch niet van een afhankelijkheidsrelatie tot Hem ontslaat. Een week later, 16 mei, hebben we Hemelvaart al achter ons liggen. De zondag heet Exaudi, ‘Verhoor’, naar Psalm 27:7v, en heeft ook Nederlandse naam: wezenzondag. De herkomst van die naam is niet moeilijk te raden: de discipelen hebben Jezus naar de hemel zien gaan en zijn nu als het ware wezen geworden, met dien verstande dat Jezus is opgestegen als de levende, die hun de Heilige Geest heeft beloofd. Wij lezen deze zondag het laatste deel uit de Colossenzenbrief en een passage uit Johannes 17, Jezus’ ‘Hogepriesterlijk gebed’.
 
Liturgie
De orden van dienst worden geplaatst op onze website. Een link naar de orde van dienst vindt u op ons YouTubekanaal Lambertus TV. Als u klikt op het plaatje van de dienst van uw keuze verschijnt het startscherm van de livestream. Daaronder staat een tekstje. Als u op ‘Meer weergeven’ klikt, krijgt u de link in beeld. 
 
Collecten
Vanaf afgelopen zondag wordt er in de diensten gecollecteerd via QR-codes. Meer hierover vindt u in Nieuwsbrief 37.
U kunt uw gaven ook nog steeds overmaken op de oude manier: Diaconie: NL91 RABO 0155 4382 98 t.n.v. Diaconie Protestante Gemeente te Vught. College van Kerkrentmeesters: NL75RABO0175417288 t.n.v. Protestantse Gemeente te Vught.
 
Collectedoelen in mei
2 en 9 mei: Kerk in Actie: JOP, het initiatief #Durfte brengt jong en oud in gemeenten samen. Jongeren en ouderen gaan samen aan de slag met een gedeelde passie. Voorbeelden: samen koken, Organiseren van een activiteit. Men leert van elkaar en zo ontstaat meer verbinding tussen de verschillende generaties.
 
16 en 23 mei: Kerk in Actie, Brabant voor Moldavië. Moldavië is het armste land van Europa. Partnerorganisatie Bethania helpt jong en oud door het opzetten van opvangcentra. Hier komen jong en oud bijeen. Kinderen en jongeren voor bijscholing, activiteiten en warme maaltijden. Ouderen voor activiteiten en warme maaltijden. Jong en oud genieten van elkaars gezelschap.

 
terug naar boven

PINKSTERFIETSTOCHT VOOR JONG EN OUD
 
Op 1e Pinksterdag organiseert de diaconie een fietstocht voor jong en oud. De tocht brengt je via foto’s en quizvragen langs allerlei plekken in en om Vught. Deelname staat open voor iedereen van binnen en van buiten de gemeente.
 
Het inschrijfgeld voor de fietstocht gaat naar Moldavië. Kerk in Actie realiseert daar via lokale organisaties opvangcentra voor jongeren en ouderen. Tijdens de fietstocht maken we spelenderwijs kennis met het leven in Moldavië.
 
Aanmelden kan tot 21 mei. Maak minimaal €5,- p.p. over op NL 91 RABO 0155 4382 98 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente te Vught onder vermelding van: Fietstocht Moldavië. Stuur tegelijk een mailtje aan onze diaken en projectleidster Henriëtte Rosema van de Laak, hvandelaak@hotmail.com. Hierna ontvang je de routebeschrijving van de fietstocht retour.
 
Het rijden van de fietstocht kan op 1ste Pinksterdag, individueel, met je gezin of in kleine groepjes. Als je bang bent voor drukte, kun je de tocht ook later rijden. De oplossing kan per e-mail worden ingestuurd tot 10 juni. Uit alle inzendingen zal een winnaar gekozen worden.
 
Mocht je niet in staat zijn om deel te nemen, dan kun je ook heerlijke Moldavische acaciahoning bestellen. Maak € 7,95 over op bovenstaande bankrekening onder vermelding van ‘honing’ en mail tegelijk aan Henriëtte Rosema.
terug naar boven

VAN DE PENNINGMEESTER
 
In voorgaande nieuwsbrieven hebben wij u al geïnformeerd dat ook onze kerk in financiële zin wordt getroffen door de pandemie. Wij missen immers collecteopbrengsten; wij missen verhuuropbrengsten van ons kerkgebouw omdat de kerk gesloten is; wij missen de opbrengsten vanuit onze activiteiten zoals bijvoorbeeld de Lambertusmarkt/ veiling en  het Aspergediner.
 
Inmiddels hebben wij de Jaarrekening 2020 definitief kunnen opmaken. Na afstemming met de kerkrentmeesters en controle door de Controlecommissie is deze Jaarrekening 2020 ook door de Kerkenraad goedgekeurd in zijn vergadering van 28 april jl.
Wij zijn verplicht om de cijfers te presenteren voor de ANBI publicatie en we moeten hierbij het programma FRIS volgen wat door de landelijke PKN is voorgeschreven voor alle aangesloten kerken.
 
Kort samengevat leidt dit tot het volgende Resultatenoverzicht :

***  De ongerealiseerde koersresultaten bedroegen + 22.802. Deze komen niet in de Resultatenrekening, maar worden direct op de Balansposities Reserve Koersverschillen  geboekt.      
 
Bovenstaande geeft beknopt onze financiële positie weer. De gemiste opbrengsten door het corona-effect, maar ook een (structurele) daling van de Vrijwillige Bijdragen, wat tot een negatief resultaat leidt. Door de opgebouwde reserves vanuit het verleden kunnen wij dit financieren, maar op de langere termijn moeten wij kritisch naar onze toekomst kijken.
De Werkgroep  ‘Lambertuskerk op weg naar 2030’ onder leiding van Hans de Bruijne zal naar de toekomst kijken en alle mogelijke opties in beschouwing nemen.
 
Normaliter ligt de Jaarrekening ook 2 weken ter inzage voor alle gemeenteleden. Daar het kerkgebouw op dit moment gesloten is, kan iedereen die dat wil alle cijfers inzien bij de penningmeester thuis (Prinsenhage 51, Vught). Graag van tevoren een afspraak maken telefonisch met Jan Los via 06 – 81030038 .
Het Jaarverslag is overigens ook te lezen op de website van de Lambertuskerk, waarbij ook de uitgebreide Toelichting op de Jaarcijfers  te zien is. Mocht u vragen of opmerkingen hebben , dan deze graag per mail naar penningmeester@lambertuskerkvught.nl
 
Namens het College van Kerkrentmeesters ,
Jan Los, penningmeester 

terug naar boven

Werken in de Kerktuin

Op vrijdag 21 mei wordt er weer in de kerktuin gewerkt. Ieder is van harte welkom om daaraan mee te doen.

We beginnen om 9.45 uur met een korte warming-up in het zuidkoor en gaan daarna aan de slag. Natuurlijk is er nadien de welverdiende koffie met appeltaart. Neem zo mogelijk je eigen tuingereedschap mee.
 
Jan Wolter Oosterhuis en Bettie de Leeuw
 

Ruilactie Verzamelalbum historisch Vught
 
Bent u zich al in de schulden aan het steken om voor sluitingsdatum alle 177 plaatjes van het Jumbo-verzamelalbum Historisch Vught in uw bezit te krijgen? Zeker voor de kleinverbruiker zal het niet eenvoudig zijn om zoveel te consumeren dat bijtijds alle lege vakken in het boek van de juiste prentjes zijn voorzien. Misschien dat het ruilen van dubbele plaatjes uitkomst biedt.

Stuur de nummers van uw dubbele exemplaren naar redactie@lambertuskerkvught.nl. Begin juni publiceren we de lijst met overschietende plaatjes. U kunt dan laten weten voor welke plaatjes u in aanmerking wenst te komen.
 

Uitgesteld…

De lezing van Jetty Eugster van 25/5 is uitgesteld tot na de zomervakantie.
terug naar boven
M   E   E   L   E   V   E   N

Op 2 mei is de heer Roel Stemmer, van Sonstraat 23, 5262HW Vught, 87 jaar geworden.

De heer Dhr. H. Goossensen, Merpatistraat 5304, 5262 ZX Vught vierde op 5 mei zijn 82e verjaardag.
 
U allebei van harte gefeliciteerd!

 
terug naar boven

Wandelen tussen Pasen en Pinksteren, de vijftigdagentijd.


En zo vertrokken we afgelopen maandag 3 Mei met het gedichtje van Mari- Anne;
Stilstaan, bij hoe het was.
Stilstaan, bij het heden.
Is oorlog al verleden?

En wandelden we door de natuur van de Vughtse heide naar het monument van de fusilladeplaats. Op het gedenkteken staan de namen van 329 mannen, die hier zijn geëxecuteerd tussen juni en september 1944.
Op deze plek legden we ieder een bloem, meegebracht door Corian en las Margriet een passend herdenkingsgedicht; ”In tijden van verdriet….”.
We namen een plaats in om samen in stilte te zijn op die plek, met enkel het getjilp en gezang van de vogels in de bomen.
We voelden ons omringd door een andere wereld, een onzichtbare wereld, waarin de doden verkeren, bekend en onbekend. Een wolk van getuigen over het hele gedenkterrein. “Wij zijn omgeven door energie”, laat ons Einstein weten. Wij zijn verweven met elkaar hier, met onze voor- en nageslacht. Wij bestaan met, door en van elkaar; Ubuntu, de samenhang van alles met alles. Een Afrikaanse traditie van wijsheid, dat de gemeenschap van alles met alles vormt. Wij behoren toe aan die energie en niet andersom; dat leert ons; Ubuntu.
Nog zo’n woord; Annica, het eeuwig veranderende. Een eeuwige beweging van levende relaties waar wij deel van uitmaken. Wij zijn de ander en de ander ons. Alles blijft bestaan, niets gaat verloren.
In Johannes 20, waar Pasen en Pinksteren op één dag vallen, zie je die Ubuntu, Annica, die energie ook, maar nu wordt het aangeduid met het verbindende woord Geest. Een kracht, die zich niets aantrekt van dichte deuren. Of een stil bos. Een aanwezigheid, niet aan plaats of tijd gebonden. Zoals al onze doden levend zijn om ons heen.

Op 17 Mei wandelen we de volgende en laatste wandeling in deze serie.
 
Aline, aline.verbaas@ziggo.nl, 06 30648877
Margriet, margriet.witlox@hotmail.com
terug naar boven
 
EEN WELONDERHOUDEN PUINHOOP

Het wonderlijke uiterlijk van de Lambertuskerk – een stompe toren met een los kerkje erachter – is niet alleen het gevolg van een noodlottige kanonskogel ten tijde van de 80-jarige oorlog. Conrad Busken Huet (1826-1886), de snedige letterkundige en historicus, beschrijft een dieper liggende oorzaak.
 
[In ons land zijn nauwelijks middeleeuwse burchten over. Ook van oude abdijen staat nog weinig overeind. De oorzaak hiervan is een aan de beeldenstorm verwante verwoestingscampagne die rond 1572 heeft plaatsgehad en die gericht was tegen feodale bouwwerken met een religieuze en strategische bestemming.]

‘De kerken werden in zekere mate ontzien, omdat zij onder de nieuwe orde van zaken voor een gelijksoortig doel gedeeltelijk bruikbaar bleven. Men betimmerde ze inwendig met schoolbanken, alle gekeerd naar kansels. Van deze katheders zou, gewild en bedoeld als evangelieverkondiging, het dogmatisch en populair wijsgerig onderwijs een aanvang nemen in hetwelk de kracht van het protestantisme ligt (…). Voor dit onderwijs waren eigenlijk gezegde kerken overbodig; ruime lokalen voldoende. Verwijdering van hetgeen ergernis geven kon, - heiligenbeelden van buiten, altaargeheimenissen van binnen, - was aanvankelijk hoofdzaak. Voor het overige bepaalde men er zich toe de gebouwen waterdicht te houden, en tegen instorten te behoeden. Alleen aan de orgels werd zorg besteed, ondanks ultra-calvinistische tegenstand; want met de prediking vormde het gemeenschappelijk psalmgezang der gemeente het sprekendst kenmerk der eredienst welke voor de vroegere in de plaats gekomen was. Aan vervangen van het andere werd door niemand gedacht, omdat niemand in de eerste tijd er behoefte aan gevoelde, en allen om strijd de noodzakelijkheid of de gepastheid loochenden. (…)

Op die wijs zijn in Nederland een groot aantal middeleeuwse kerken de welonderhouden puinhopen geworden die men er thans alom aantreft. Ik spreek niet van de onwillekeurige verwaarlozing in enkele dode steden, waar de bevolking en de voorspoed in zulke mate verminderd zijn dat kerk- noch gemeentebesturen er zich de weelde van herstellen of kalefateren veroorloven kunnen. Overal waar welvaart heerst vertonen ook de oude heiligdommen een voorkomen van welgedaanheid; en tevens kan men ze slechts bouwvallen noemen, omdat de soort van onderhoud, die er aan besteed is, niet verschilt van de zorg welke een verstandig koopman wijden zou aan een voorvaderlijk, nog gerieflijk pakhuis.
Waar, na 1572, het schip ener oude kerk is ingestort of afgebrand, daar heeft men, zelfs in voorname steden, de open ruimte tussen de toren en het koor een woestijn gelaten, of, indien ook het koor verdwenen was, het onkruid aan de voet des torens vrijheid gegeven zich te vermenigvuldigen. Menige gereformeerde dorpskerk in Nederland is een fragment; het overige is afgebroken omdat het te groot was, of het te vernieuwen te veel gekost zou hebben. Verloor een toren zijn spits, men verving haar door een kap of nachtkap, waartegen nuttige wijzerplaten aangebracht werden. Onvoltooid gebleven kerken en torens bleven onvoltooid, in de rede gevallen Babelse gevaarten. Bezat men in de een of andere oude kerk liever een groot gereformeerd orgel dan een groot rooms boogvenster, men metselde het venster dicht en deed het orgel met de rug tegen de aldus verkregen blinde muur steunen. Vond men het jammer een glasschilderij op te offeren, alleen omdat in één klein vak, in strijd met het nieuwe geloof, een afbeelding van God de Vader voorkwam, men stelde er een onschadelijke arabesk voor in de plaats en liet het kunstwerk overigens ongedeerd. (…)’   
 

Uit: C. Busken Huet, Het land van Rembrand, studies over de Noordnederlandse beschaving in de zeventiende eeuw (1882-1884), ed. O. Praamstra Amsterdam, 1987, p. 249v
terug naar boven

Schaapjes in het blauw
drijven elkaar in het nauw
ze spelen tikkertje in de lucht
als de wind eens extra zucht.
Vertel het maar verder:
ze hebben een Goede Herder
 
 
Vught, 30 april 2021
Mari-Anne van Oortmerssen ©

 
terug naar boven
Deze nieuwsbrief is samengesteld door Udo Doedens en Rose-Anne de Haan. De volgende verschijnt op donderdag 20 mei 2021. Kopijdatum maandag 17 mei. Heeft u vragen of wilt u een bijdrage leveren stuur dan een mail naar redactie@lambertuskerkvught.nl
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Lambertuskerk Vught, All rights reserved.


Wilt u uw voorkeuren wijzigen?
U kunt uw  gegevens bijwerken of u kunt zich afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp