Copy
Uge 17 - April 2021

Revision af NIR om forebyggelse af urinvejsinfektion


CEI inviterer til deltagelse i revisionsarbejdet.

CEI planlægger at nedsætte en arbejdsgruppe til revision af de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) om forebyggelse af urinvejsinfektion i forbindelse med urinvejsdrænage og inkontinenshjælpemidler. NIR udarbejdes og revideres i samarbejde med infektionshygiejniske eksperter og øvrige eksperter inden for emneområdet. 

CEI inviterer derfor interesserede sundhedsfaglige repræsentanter fra henholdsvis kommuner og regionerne til at deltage i revisionsarbejdet. Covid-19 har medført et øget fokus på hygiejne uden for hospitalerne, som ikke alene bør omfatte covid-19, men infektionshygiejne i bred forstand. Da urinvejsinfektioner (UVI) er hyppigt forekommende, særligt blandt ældre, og da der samtidig er mange erfaringer med forebyggelse af UVI i kommunerne, som arbejdsgruppen og NIR kan drage nytte af, vil CEI bede kommunerne om at udpege én kommunal repræsentant fra hver af de fem regioner. Regionerne/de regionale infektionshygiejniske enheder bedes ligeledes udpege én repræsentant pr. region. Desuden vil følgende faglige selskaber blive bedt om at udpege én repræsentant pr. selskab til arbejdet: Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker, Dansk Urologisk Selskab og Fagligt Selskab for Urologisk Interesserede Sygeplejersker. 

Forberedelser, herunder gennemgang af internationale retningslinjer og litteratur, påbegyndes snarligt, og herefter udsender CEI en invitation til de udpegede arbejdsgruppemedlemmer via e-mail med yderligere information om en plan for forventet mødeaktivitet, tidsforbrug mm.
Interesserede kommunale og regionale kandidater til revisionsarbejdet kan melde sig, og andre interesserede er velkommen til at fremsende kommentarer, forslag og evt. nye problemstillinger af relevans for revisionsarbejdet. Meld tilbage til Christian Salgård Jensen (chsj@ssi.dk) inden d. 17. maj 2021. På forhånd tak.

Infektionshygiejnisk videreuddannelse i sundhedssektoren


Göteborg Universitet forlænger ansøgningsfristen til d. 15. maj 2021.

CEI og Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har afholdt møde med Göteborgs Universitet om den nordiskeuddannelse - Magisterprogram i Mikrobiologi, smittskydd och vårdhygien. I lyset af travlhed og nyoprettede stillinger inden for det infektionshygiejniske felt blev det besluttet at forlænge ansøgningsfristen til programmet, der starter d. 30. august 2021 og afsluttes d. 4. juni 2023. Ny ansøgningsfrist er sat til d. 15. maj 2021. 
Uddannelsens kurser gives som et samlet program eller som fritstående kurser. Læs mere om den nordiske uddannelse i infektionshygiejne her: https://hygiejne.ssi.dk/formidling/uddannelse og på Göteborgs Universitets hjemmesider: https://www.gu.se/biomedicin/studera-hos-oss/uppdragsutbildning/nordisk-magisterutbildning-i-mikrobiologi-smittskydd-och-vardhygien og https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/magisterprogram-i-mikrobiologi-smittskydd-och-vardhygien-m2cma.

Anbefalinger for den kommunale hygiejneindsats


Tværgående samarbejde med regionerne vha. Sundhedsaftaler anbefales.

Covid-19 har sat fokus på infektionshygiejne i kommunerne. Sundhedsstyrelsen anbefaler i Forebyggelsespakken – Hygiejne (2018), at kommunerne indgår samarbejdsaftaler med de regionale infektionshygiejniske enheder om infektionshygiejnisk bistand, for at sikre borgere og patienter en ensartet indsats i forebyggelsen af smitsomme sygdomme. Læs mere om infektionshygiejne på ssi.dk under: Primærsektoren.

Fagligt Forum


At forstå, overvåge og forebygge epidemier – erfaringer fra covid-19.

Fagligt Forum afholdes virtuelt d. 6. maj kl. 9.00-14.35, se Fagligt Forum 2021 (ssi.dk). Mødet kræver online tilmelding. Frist for tilmelding er d. 2. maj. Mødet afholdes via Teams og link til online deltagelse udsendes pr. mail d. 5. maj.

Arbejdstilsynet ophæver den midlertidige lempelse af 3-timers regel for brug af FFP2/3-masker


Lempelsen ophæves pr. 23. april 2021.

Som omtalt i CEI-Nyt i uge 5 (februar 2021) indførte Arbejdstilsynet pga. det høje antal indlagte patienter og tilsvarende belastning af hospitalerne i starten af året, samtidig med en udsigt til fortsat stigende indlæggelsestal, en lempelse af 3-timers reglen for brug af FFP2/3-masker. 
Da indlæggelsestallet gennem den seneste tid har vist en faldende/stabil tendens, har Arbejdstilsynet ophævet lempelsen pr. 23. april 2021. Det er således atter reglerne i Arbejdstilsynets vejledning D 5.4 (2008), der er gældende.

Følg med i nyheder om infektionshygiejne


Abonner på CEI-Nyt – hvis du ikke allerede gør det.

Da CEI-Nyt indeholder væsentlig information om infektionshygiejne, fx opdatering af retningslinjer, møder, kurser og uddannelse samt information om nye teknologier med fokus på dokumentation og evidens – alle emner, der kan være af interesse for såvel hospitaler, kommuner og andre relevante parter – vil CEI opfordre til, at du abonnerer på dette gratis nyhedsbrev. 

Læs nærmere om tilmelding på CEI’s hjemmeside.

Statens Serum Institut
Central Enhed for Infektionshygiejne
Artillerivej 5
2300 København S
Telefon 3268 3751
e-mail: ceimail@ssi.dk
 
Hvis du ønsker at framelde dig dette nyhedsbrev, så klik her.