Copy
De la DoR  🐌  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 19 aprilie 2021 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@dor.ro

Concentrat într-un shot: Mișcare în aer liber, o lege importantă s-ar putea vota azi și blugii cu talie joasă revin la modă (direct din coșmarurile noastre). 

Până se trezește lumea

Știința spune că mișcarea rezolvă multe, mai ales problemele cu care facem ping pong exclusiv în capul nostru (să faci 45 de minute de sport de trei-cinci ori pe săptămână are același efect ca pastilele anti-anxietate). Însă dacă ești ca mine și n-ai mai rotit un braț de la începutul stării de urgență (când ne păcăleam că ăla e momentul să optimizăm fiecare mușchi și skill), s-ar putea să nu mai știi de unde să pornești. 

Așa că am întrebat cititori, prieteni și abonați DoR ce fel de sporturi fac în aer liber peste tot în țară. A ieșit o listă pe care cred că o să vrei s-o salvezi. 

BUCUREȘTI 

💪  Asociația Sportivă Atlas Arena face săptămânal un antrenament gratuit de tip Obstacle Course Running (OCR) în Parcul Tineretului. Pentru mai multe detalii, scrie-i fondatorului, Cristian Buz.

🚶  Societatea Omului Sănătos face plimbări săptămânale de grup de aproape doi ani. Mai multe grupuri se întâlnesc de patru ori pe săptămână pentru o tură mare de Parc Herăstrău (aproximativ 7 kilometri). Recent au deschis un grup de sprijin pentru cei care suferă de long COVID (se întâlnesc pentru plimbări miercuri de la 8:15). Dacă vrei să participi, dă un mesaj la oana@societateaomuluisanatos.ro. 

🏃 Comunitatea 321sport aleargă în fiecare marți seara 7 kilometri în Parcul Herăstrău. Uneori se mai strâng și pentru alergări în pădure. 

🤸‍♂️  The Guys face două antrenamente outdoor pe săptămână (marți și joi de la 18), în fiecare săptămână în alt parc (au făcut în parcurile IOR și Circului, urmează Cișmigiu). Participarea e pe bază de donație. 

🧘  Ladyfit Gym face o parte din orele din abonament în parcul de la Unirii (doar pentru femei). Vezi aici detalii despre program

🏋️‍♂️  Centrul de fitness Unlimited Up face antrenamente în aer liber în fiecare dimineață de luni, miercuri și vineri de la ora 8:00 și în fiecare seară de luni, miercuri și joi de la 18:30, la Baza sportivă Ilie Năstase, în zona Floreasca. Un abonament costă 300 de lei. 

💪  Training 1 to 1 cu Iulian Dinu, antrenor personal (o ședință costă 50 de lei și variază între 50 și 90 de minute, în funcție de pregătire și obiective). De obicei, antrenamentul se ține în parcul cel mai apropiat de ambii, cu flexibilitate. 

🤹‍♂️  Antrenorul Vlad Codescu începe curând noi clase de mișcare în aer liber, care combină mai multe tipuri de exerciții și joacă în picioarele goale (Animal Flow, spre exemplu, e o combinație de exerciții la sol, care folosesc greutatea corpului și se concentrează pe coordonarea mișcărilor). 

Ședințele de grup au loc în Parcul Cișmigiu sâmbăta și durează două ore. Un abonament lunar costă 400 de lei de persoană (100 lei / ședința). Urmărește-i anunțurile pe Instagram.

🤾  Joacă roundnet, un sport inspirat din volei. Ai nevoie de un kit de joc care costă între 300 şi 500 de lei, pe care îl poţi lua oriunde (găsești pe roundnet.ro), iar regulile sunt simple: ai voie să atingi mingea de trei ori până să ajungă în fileu. Te poți alătura comunității din București, care are un grup de ieșiri pe WhatsApp

LÂNGĂ BUCUREȘTI

🏹  Cum sună un parc de aventură? Încearcă Parcul Comana (prețuri, aici) sau, un pic mai departe, Parc Aventura Brașov (prețuri, aici, cu mențiunea că traseele sunt de dificultate medie spre hardcore).

🛶  Închiriază caiace de la Artha Park, la 30 de kilometri depărtare de nordul Bucureștiului. 

BRAȘOV

🏋️‍♂️  În Parcul Tractorul este amenajat un spațiu de street workout cu suprafață din tartan, unde poți face gratuit exerciții cu greutatea corpului la bare paralele sau de push-up.  

CONSTANȚA

🛶  Dream Explorer organizează plimbări cu caiacul pe Dunăre sau pe mare. Prețurile încep de la 50 de lei o tură de două ore pe Marea Neagră și se întind până la 200 de lei o zi întreagă în Delta Dunării sau pe mare.

CLUJ-NAPOCA

🎾 Tenis Club Cluj „Ciprian Porumb” pune la bătaie teren de joc, plus instructori. Dacă ai nevoie să înveți, terenul și o oră de tenis costă 120-130 de lei. Ulterior, când nu mai ai nevoie de îndrumare, poți să închiriezi terenul cu 30-50 de lei ora ca să joci cu cineva. 

🥾  Sport Management Events organizează competiții de trail running, ture de ciclism, maratoane și ultramaratoane pentru alergători de anduranță. 

PRAHOVA

🚴  Închirieri și tururi cu bicicleta în Valea Doftanei, via Carpați Extreme. Prețul variază între 150-200 de lei de persoană, în funcție de dificultate și durată, și include bicicletă, cască de protecție, accesorii și ghid. Dacă vrei doar bicicletă, costă 80 de lei / zi în cursul săptămânii și 100 de lei în weekend. Chiar și așa, e bine să suni înainte (0721953569), pentru recomandări de trasee și sfaturi de la cunoscători.

SATU MARE

🥾  Asociația Cutezătorii Munților organizează gratuit drumeții. Cea mai recentă a fost una pentru copii, părinți și bunici

SFÂNTU GHEORGHE

🎾  Tenis de câmp la baza sportivă a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna, pentru 40-50 de lei ora.

APLICAȚII MOBILE / PROGRAME ONLINE

  • 5K Runner: de la zero la cinci kilometri în opt săptămâni, cu intervale ghidate, cărți și podcasturi în căști. Varianta premium costă 14 lei dacă alegi planul de trei luni. 

  • Maps.me, mai ales pentru cititorii din diaspora, care vor să exploreze trasee noi.

  • Provocările de pe Strava pot fi motivante (de exemplu, 100 km în aprilie), mai ales dacă le faci într-un grup. 

  • Bine prin mișcare, un program online gratuit de yoga, cu sesiuni pe care oamenii le pot face oriunde. 

Pentru recomandări de trasee montane ușoare sau sfaturi despre cum să-ți alegi pantofii de alergare, nu rata Concentratele de săptămâna asta. Dacă vrei să contribui la lista asta de mișcare în aer liber, scrie-mi la nicole@dor.ro.

Susții DoR, susții munca la Concentrat.

Un abonament digital lunar costă 15 lei.


Actualizator

INTERVENȚIA BRUTALĂ a unor polițiști ar fi putut cauza moartea unui bărbat de 63 de ani din Pitești. Echipajul a intervenit după izbucnirea unui incendiu la o terasă. Pentru că bărbatul nu a vrut să plece din zonă, polițiștii l-au pus cu forța la pământ, încercând să-l imobilizeze. Autopsia a arătat că omul, care avea o alcoolemie de 2 la mie, a murit asfixiat, însă medicii nu exclud și cauze de natură patologică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a declarat că bărbatul a fost evacuat cu „minimum de forţă necesară”, însă în filmarea incidentului se vede contrariul. Parchetul a deschis o anchetă pentru purtare abuzivă și ucidere din culpă.

BRĂȚĂRILE ELECTRONICE care monitorizează agresorii domestici cu ordine de protecție ar putea deveni azi realitate. Proiectul de lege ar putea fi votat azi în Camera Deputaților. Se întâmplă după aproape zece ani de când România a introdus ordinul de protecție, care ar fi trebuit să țină la distanță de câteva sute de metri partenerii agresivi. În lipsa unui sistem electronic de monitorizare însă, protecția era doar pe hârtie.

Anual, până la 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate, iar femeile sunt agresate din nou și, în unele cazuri, ucise. (În 2018, Marius Botan, care avea ordin, a înjunghiat-o pe soția sa în biroul grădiniței pe care o conducea. Povestea lor o poți citi aici).

CRIZA POLITICĂ. USR-PLUS vrea schimbarea premierului Florin Cîțu, după ce acesta l-a demis pe Vlad Voiculescu din poziția de ministru al Sănătății. PNL îl susține în continuare pe Cîțu. Până cele două partide vor ajunge la un consens, USR-PLUS va amâna probabil nominalizarea unui nou candidat la Sănătate. Florin Cîțu e ministru interimar, dar i-a delegat atribuțiile secretarului de stat Andrei Baciu. 

O primă schimbare vizibilă după plecarea lui Voiculescu e revenirea la tabelele seci și greu de citit, prin care Ministerul Sănătății prezintă datele zilnice despre COVID (față de prezentarea anterioară, mai prietenoasă).

DREPTURI DE AUTOR. Senatul Universității Naționale de Arte din București a votat ca orice lucrare realizată de studenți (inclusiv proiecte de licență și disertație) să poată fi vândută de universitate, care își va păstra 70% din sumă și drepturile de autor asupra lucrărilor.

Studenții susțin că deciziile sunt abuzive (au creat o petiție pe care o poți semna și tu), în contextul în care majoritatea creează lucrările din resurse proprii, în timp ce Ministerul Educației finanțează universitatea din bugetul de stat, iar profesorii sunt plătiți din bani publici.

MARATON AL VACCINĂRII la Timișoara, între 23 și 25 aprilie. Orașul va avea un centru de vaccinare deschis non-stop, cu 10.000 de doze Pfizer/BioNTech, unde sute de voluntari medici, asistenți de la toate spitalele din oraș și studenți mediciniști încearcă să grăbească procesul de vaccinare. Cei care vor să se vaccineze trebuie să se înscrie pe platformă.

În țară, peste 1,5 milioane de oameni au primit ambele doze de vaccin și au fost administrate peste 4 milioane de doze în total. Aproximativ 350.000 de persoane erau pe listele de așteptare la finalul săptămânii trecute (de două ori mai puțini decât luna trecută). 

Chiar dacă ritmul de vaccinare a ajuns la 80.000 de oameni pe zi, e greu de crezut că România va atinge ținta de vaccinare de 10 milioane în toamnă, mai ales din cauza interesului tot mai scăzut al populației. 

PREMIILE PARTICIPĂRII PUBLICE. 11 persoane și organizații au fost premiate la gala pentru acțiuni civice care au determinat autoritățile să facă schimbări benefice pentru comunitate. 

De exemplu, Grupul civic „Inițiative pentru Bilca”, a făcut voluntar site-ul primăriei și a organizat în premieră o dezbatere electorală pentru alegerile locale, iar Asociația Declic a presat autoritățile să creeze un sistem de localizare mai performant pentru persoanele care sună la 112 (suprafața a scăzut de la sute la zeci de metri).

CLUBHOUSE. 77% dintre utilizatorii români de Clubhouse au între 25 și 44 de ani, 67% locuiesc în București, majoritatea au studii superioare, sunt angajați și petrec minimum două ore pe zi pe platforma audio de social media, arată sondajul cefaci.online

Intră pe Clubhouse ca să-și îmbunătățească cunoștințele și să asculte dezbateri cu lideri de opinie. În februarie, pe Clubhouse erau în jur de 75.000 de utilizatori români (numărul e atât de mic pentru că aplicația e disponibilă doar pe iPhone, pe bază de invitație). 

MASCA NU MAI E OBLIGATORIE în aer liber în Israel. Experții au ajuns la concluzia că riscul de infectare este foarte redus, mai ales că majoritatea populației a fost vaccinată. Dovezile adunate până acum arată că am putea renunța la purtarea măștii în exterior dacă suntem singuri, pentru că riscul de transmitere când trecem pe lângă alți oameni pe stradă, în zone neaglomerate, e mic.     

PRINȚUL PHILIP a fost înmormântat sâmbătă, într-o ceremonie restrânsă din cauza pandemiei, la care au participat în jur de 30 de membri ai familiei regale britanice. O imagine cu regina stând singură în biserică a devenit virală – un moment de vulnerabilitate și singurătate (paywall) cu care oamenii au putut empatiza, mai ales în perioada asta. 

TURCIA A INTERZIS folosirea criptomonedelor pentru plata bunurilor și serviciilor, după ce tot mai mulți oameni au apelat la ele pentru a-și proteja economiile într-o perioadă proastă pentru lira turcească, în care țara se confruntă cu o rată mare de inflație. După decizia autorităților de la Ankara, valoarea Bitcoin, Ethereum și XRP a scăzut între 4 și 12 procente (cu aproape 3.000 de dolari pentru un Bitcoin). 

CE BLUGI SE MAI POARTĂ? Din păcate, revine moda taliei joase. Dacă vrei să fii în tendințe, spune-le la revedere blugilor skinny și ia-ți unii mai largi.  
 

Vocile noi: din artă #1

În fiecare lună, artiștii curatori care stau cu ochii pe tot ce mișcă recomandă artiști noi (muzicieni, poeți, artiști vizuali). O serie făcută în colaborare cu Rezidența BRD Scena9.

Artista Suzana Dan o recomandă pe Nina Jovanović

Am avut onoarea să fiu asistenta Ninei Jovanović anul trecut, cu prilejul Nopții Albe a Galeriilor (NAG #14), în pregătirea uneia dintre intervențiile OUTSIDE HISTORIES din grădina Rezidenței BRD Scena9, primul ei mural (la 7 ani și jumătate). 

Era ușor incapacitată de o mână în ghips și erau câteva suprafețe unde efectiv nu ajungea. M-a mustrat că întârzii, iar spre deosebire de alte critici primite de la oamenii mari, vorbele Ninei mi-au rămas întipărite în creier: „Tu de ce întârzii întotdeauna?”. Apoi a scos tacticoasă schița (pe care încă o păstrez cu sfințenie) și fix ca-n schiță a prestat și la peretele cu azteci. 

Nina face portrete meseriașe (are și niște super gagici care îi pozează, dar nu e numai vina modelului, cât măiestria artistei), fonturi (pentru care a primit felicitări de la niște tătici ai designului din liga internațională) și tricouri (în lockdown, a lansat o colecție care m-a făcut să văd luminița de la capătul tunelului).

Iubesc ce face Nina fiindcă undeva în sufletul meu tânjesc după free style & je m’en fiche-ism și, cel mai important, după sinceritate în artă. Și pentru că amândouă suntem moarte după pepene roșu. 

P.S.: o mostră bonus de Nina; copiii din ziua de azi vorbesc cu „dragă internetule”, când noi vorbeam cu (efectiv) pereții. 

Suzana Dan este artistă vizuală, producătoare și curatoare. Este inițiatoarea proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, care aniversează toamna asta 15 ani de când pune galeriile de artă pe harta unui public mai larg. Este directoare artistică și manager cultural al hub-ului Rezidența BRD Scena9.  
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Trei bile și un triunghi devin o operă de artă muzicală și vizuală datorită maestrului jongler Michael Moschen.

  Prânz
Vanessa Carlton a scris cântecul A Thousand Miles în casa copilăriei, când era adolescentă și habar n-avea că melodia va deveni un soundtrack de film sau că va fi reinventată de diverși artiști de pe internet în următorii 20 de ani. Asta e povestea cântecului.

  Seară
De ce își poartă melcii casa în spinare și de ce merg atâââât de încet? Dacă ajungi până la final, primești o invitație la un mic experiment de ecologie comportamentală la melci (implică să le cânți).
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten. Ți-a trimis cineva? Abonează-te aici.

 

Nicoleta Coșoreanu semnează azi Actualizatorul, iar Cătălina Albeanu începe o nouă săptămână de cap limpede, rolul care ne provoacă să scriem mai clar, mai contextualizat și mai divers. Design de Alex Munteanu (Namogo), care de săptămâna asta e și el complet vaccinat. 
 

  Cum să scrii un anunț de adopție brutal de sincer și să ai succes.
 

Copyright © 2021 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe