Copy
Editie 20 april 2021
Warmtenetten sneller en tegen de laagste maatschappelijke kosten uitrollen

De weg om van klimaatambities naar concrete uitvoering te gaan, valt vele opdrachtgevers zwaar. Op zich logisch want de materie is behoorlijk complex. Die 'ingewikkeldheid' heeft daarbij vaak minder betrekking op de techniek an zich maar vooral op de manier waarop je met de betrokken stakeholders een en ander optimaal organiseert. Inderdaad, de juiste technische oplossingen maar vooral dus ook met aandacht voor samenwerkingsvormen, ohet op een goede manier identificeren én betrekken van relevante stakeholders, communicatie, risicoverdelingen, en vanaf het begin af aan de focus op betaalbaarheid en financierbaarheid. Wij gingen hierover in gesprek met Marjolein Dieperink, partner/advocaat bij AKD.

Lees het interview >>
Online een concurrentiegerichte dialoog voeren

Het voeren van een goede concurrentiegericht dialoog en/of onderhandelen is op zichzelf al geen sinecure. Tegenwoordig moet dit ook nog eens online plaatsvinden via Webex/Teams/Zoom wat het er niet gemakkelijker op maakt. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers lopen tegen deze problemen aan en zijn op zoek naar zowel inhoudelijk kennis als praktische handvatten. Op 11 maart jl. organiseerde PPS Netwerk Nederland een interactieve opleidingsmiddag rondom deze thematiek met aandacht voor inhoudelijke vaardigheden alsook het voeren van deze gesprekken op afstand via de computer. Deze sessie zal herhaald worden op 18 mei 2021.

Lees het artikel >>
PPS Poll
Wat vindt u het lastigste aan samenwerkingen?
(Meerdere antwoorden mogelijk)
A.            Helderheid omtrent visies
B.            Van opgave naar vraagarticulatie
C.            Samenstelling/afstemming interne team
D.            Mandaat
E.            Helderheid risico's
F.            Inzicht verdienmodellen
G.            Dialoog met externe partijen
H.            Keuze contractmodellen
I.            Selectie partijen
J.            Omgaan met dynamiek
K.            Anders, namelijk: (Klik hier)
Opleidingen en (online) seminars
Programma en aanmelding >>
Online Masterclass Energietransitie op Gemeentelijk Niveau | 24 juni, online
Praktijgericht met vakexperts werken aan een groen energiesysteem binnen uw gemeente. Alles over hoe sneller uit de startblokken komen door het slim inrichten van uw assets, financiering, duurzaamheidsdoelen en de juridische aspecten van de opgave. 
 
Inspiratietafels Onderwijs, Infra, Vastgoed, Energietransitie en Zorg
Het doel van de inspiratietafels is om uitdagingen te reduceren tot de kern van wat er daadwerkelijk nodig is om opgaves aan te pakken, en vervolgens vanuit die helderheid tot meer actie en voortgang te komen op deze dossiers.
Webinar: Bedrijventerreinen op weg naar CO2-neutraal 
Een webinar over oplossingen waarmee een gemeente ondernemers kan helpen met verduurzamen. Bedrijventerreinen bezitten een groot CO2-bespaarpotentieel. Om deze kans te benutten en een succesvolle transitie te maken is een plan voor en door ondernemers nodig, bijvoorbeeld een collectieve aanpak die aansluit bij de bedrijfsvoering.
 
Serious game: Slimme & Duurzame Mobiliteit
Kennis en inspiratie opdoen over de mobiliteitstransitie en deze direct toepassen op de opgave in uw gemeente. 
Seminar: Verduurzaming Musea: van strategie tot concrete stappen
De verduurzaming van gebouwen en bedrijfsvoering als kans benutten door een betere balans tussen gebouw en kunstcollecties voor meer bezoekerscomfort?

 
Seminar: Naar een Aardgasvrij Nederland 
Hoe kunnen we ons huidig energiesysteem veranderen naar een fossielvrij systeem en wat betekent dat voor alle stakeholders? Welke maatregelen zijn er nodig in de aanpak, gedrag, samenwerking, techniek en financiering? 
Masterclass Data Gedreven Energietransitie met een Simulatiespel 
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen.
 
BRN Campustour: 'Campus- en Clusterontwikkeling' 
Praktijkreeks en excursies Cluster- en Campusontwikkeling, praktijkreizen waarbij u inzichten en handvatten krijgt voor de concretisering van uw visies en abstracte plannen naar de daadwerkelijke uitvoering. Alles over het creëren van de juiste synergie tussen de primaire processen, branding, budget, klimaatadaptatie, mobiliteit en de wensen van stakeholders bij de ontwikkeling van een succesvolle cluster of campus. 
Professioneel Projectmanagement en Samenwerking (PPS)

PPS Netwerk Nederland organiseert intervisie bijeenkomsten met opdrachtgevers en opdrachtnemers o.a. over thema’s zoals vraagarticulatie, contractmodellen, selectie, realisatie en exploitatie voor bijna 20.000 professionals. Samen werken aan passende samenwerkingsmodellen. We doen dit in kleine groepen o.l.v. wetenschappers (onder meer van de Universiteit van Tilburg en het Nyenrode MBA P+P programma, met 150 deelnemers nu één van de grootste in Nederland). Op die manier verenigen we diverse werelden om met elkaar tot oplossingen en inzichten te komen:
  • De wetenschappers om (on)gewenst gedrag en houding van partijen te duiden;
  • De praktijkmensen om die inzichten aan hun ‘real life’ situaties te koppelen;
  • Met elkaar goed werkend instrumentarium te ontwikkelen.
Partners van PPS Netwerk Nederland
LinkedIn
Twitter
Website
PPS Netwerk Nederland is een onafhankelijk platform op het gebied van Professioneel Projectmanagement en Samenwerking bij complexe opgaven. Ze ondersteunt ca. 20.000 opdrachtgevers/nemers door organisatiemodellen te ontwikkelen en ervaringen te delen. Gebieden: ●Bouw ●Zorg ●ICT ●Verduurzamen ●Mobiliteit. 
Over: ●Teamsamenstelling ●Vraagarticulatie ●Contractvormen ●Selectie ●Realisatie ●Exploitatie.


Heeft u vragen en/of wenst u meer informatie over onze activiteiten? Neem contact met ons op via secretariaat@ppsnetwerk.nl of bel 030-303 9760. 
Copyright © 2021 | PPSNetwerk NL | All rights reserved. Onze contactgegevens: secretariaat@ppsnetwerk.nl
Utrechtseweg 82 | Zeist | 030 - 303 9760


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden kenbaar heeft gemaakt op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen op PPS gebied. Wenst u geen nieuwsbrieven meer te ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven