Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 13/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

"Mitä Suomen lapsille kuuluu?" – Apuu-chatin syntymäpäiväwebinaari

Aika ja paikka: 28.4., klo 15.00–15.30, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, suora osallistumislinkki

SOS-Lapsikylän webinaarissa kuullaan, mitä Suomen lapsille kuuluu sen perusteella, joka kohta vuoden auki olleeseen Apuu-chattiin tulleiden lähes 20 000 yhteydenoton myötä on saatu. Ala- ja yläkouluikäisille suunnatun chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen avaa webinaarissa muun muassa lasten yhteydenottojen syitä ja niissä tapahtuneita muutoksia sekä sitä, mitä huomioita ammattilaiset ovat yhteydenotoista tehneet ja miten he arvoivat chatin vaikuttavan. Webinaari on tarkoitettu erityisesti lasten parissa työskenteleville sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille.


INEQ Research -seminaarit ja INEQ guest talks

Aika ja paikka: 29.4. & 20.5., 11.5. & 10.6., verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, seminaarilinkit jaetaan postituslistalla ja vierailijapuheenvuoroihin on oma ilmoittautuminen tapahtumasivulla

Helsingin yliopiston monitieteinen yhteiskunnallisen eriarvoisuuden tutkimusaloite INEQ järjestää kevään ja kesän aikana vielä kaksi tutkimusseminaaria sekä vierailijapuheenvuoroa. Huhtikuun seminaarissa käsitellään digitaalista sosiaaliturvaa, ja toukokuussa kuullaan MigraFam-hankkeesta, jossa tarkastellaan muun muassa maahanmuuttajaperhe-käsitteeseen kohdistettavia määritelmiä paikallisen hyvinvointivaltion kohtaamisissa sekä valtasymmetrioiden ja kansalaistumisen välistä suhdetta näissä kohtaamisissa. Vierailijapuheenvuorojen aiheina ovat eriarvoisuuden tunne ja se, miksi Ruotsissa ei ole taloudellista demokratiaa. Tutustu vierailijapuheenvuorojen aiheisiin ja puhujiin sekä aikaisempien tilaisuuksien tallenteisiin INEQin sivuilla.


Rohkeasti ja reilusti kasvatyössä -verkkokoulutus

Aika ja paikka: 5.5. & 11.5., 2.6. & 9.6., klo 17–19, verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu viimeistään 28.4. (toukokuun koulutus) tai 21.5. (kesäkuun koulutus)

Rohkeasti ja reilusti kasvatustyössä -verkkokoulutuksessa osallistujat saavat muun muassa keinoja käsitellä rasismia lasten kanssa ja toteuttaa antirasistista kasvatustyötä. Koulutus vahvistaa osallistujien kykyä tunnistaa rasistisia rakenteita ja tilanteita omassa työssään. Lisäksi osallistujat saavat koulutuksessa kaksi moninaisuutta ja ystävyyttä käsittelevää työpajaa omaan käyttöönsä. Koulutuksen järjestää Yhteiset Lapsemme.


Kansainväliset perheet ja korona -webinaari

Aika ja paikka: 10.5., klo 17–19, verkkototeutus (Zoom)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 7.5. mennessä

Kansainvälisen perheiden viikon aloittavassa webinaarissa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja pitkittyneen koronapandemian vaikutuksista kansainvälisiin perheisiin sekä parisuhteeseen ja lasten ja nuorten hyvinvointiin. Familian ja Kansanvalistusseuran Perhe maailmalla -hankkeen yhteistyössä järjestämän webinaarin asiantuntijoina toimivat Väestöliiton ohjelmajohtaja, dosentti Minna Säävälä, Jyväskylän yliopiston psykologian dosentti, erityisasiantuntija Päivi Fadjukoff ja Familian suunnittelija, pariterapeutti Hanna Kinnunen. Tilaisuudessa kuullaan myös kaksikulttuuristen perheenjäsenten kokemuspuheenvuoroja korona-ajasta. 


Lasten oma vaikuttamiskampanja -webinaari: "Että olis mahdollisimman hyvä olla lapsien."

Aika ja paikka: 24.5., klo 15–16, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 17.5. mennessä

Webinaarissa kuullaan lasten viestejä lastensuojelusta päättäjille ja muille heidän asioidensa kanssa työskenteleville aikuisille. Webinaarin keskustelijoina ovat MLL:n puheenjohtaja Mirjam Kalland, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja kansanedustajia eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmästä. Paneeliin kutsutaan osallistujat kaikista eduskuntaryhmistä. Paneelia johtaa kansanedustaja Mirka Soinikoski. Webinaarin järjestävät yhteistyössä Pesäpuu, Pelastakaa Lapset, Lastensuojelun Keskusliitto, Nuorten Ystävät, MLL, Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö, Perhehoitokumppanit Suomessa ja eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmä.

Webinaarin yhteydessä julkaistaan lasten viesteistä koottu ”Että olisi mahdollisimman hyvä olla lapsien.” -julkaisu, jossa lapset kertovat omin sanoin ja kuvin, miksi on tärkeää, että lastensuojelussa kuunnellaan lapsia.


The 3rd International Young Carers Conference

Aika ja paikka: 28–31.5., verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: 118,80 €/243,80 €, ilmoittaudu 27.4. mennessä

Kolmas kansainvälinen nuorten hoivaajien konferenssi keskittyy nuorten hoivaajien tunnistamisen, tukemisen ja kuuntelemisen teemojen ympärille. Konferenssissa jaetaan tutkimustuloksia, käytäntöjä, tapoja, lainsäädäntöä ja ensikäden kokemuksia.

Lue myös Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tiina Sihdon ja Joensuun seudun omaishoitajat ry:n ALISA-projektin projektipäällikkö Kirsi Hokkilan kirjoitus nuorista hoivaajista tuoreesta Yhteiskuntapolitiikka-lehdestä.

Tule mukaan vaikuttamaan lapsistrategian toimeenpanoon
Kansallisen lapsistrategian seurantatyöryhmä käynnistää työpajasarjansa ”Lapsistrategian toimeenpanon onnistumisen elementit” -työpajalla 17.5. klo 9.0011.30. Työpajan tavoitteena on rakentaa yhteistyötä lapsistrategian toimeenpanon onnistumiseksi ja tunnistaa toimeenpanon onnistumisen elementtejä valtakunnan ja sekä alueellisella että arjen toimijoiden tasolla. Osallistujiksi toivotaan mahdollisimman monipuolista joukkoa, kuten kuntapäättäjiä, lastensuojelun työntekijöitä, opettajia, tutkijoita, päätöksiä valmistelevia virkamiehiä tai järjestötoimijoita.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

Sijaishuoltoon liittyviä oikeusasiamiehen ratkaisuja

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on käsitellyt useampia sijaishuoltoon liittyviä kanteluja. Ratkaistavana ovat olleet rajoituksia koskevaa päätöksentekoa ja vastaavan sosiaalityöntekijän menettelyä sekä rajoitustoimenpiteiden valvontaa ja käyttövaroja koskevat kantelut. Lisäksi AOA on ratkaissut kantelun, jossa arvosteltiin kuntayhtymän ja sen viranhaltijoiden menettelyä sijaishuollon ja jälkihuollon järjestämisessä.


HAO:n päätös lapsen sijoittamisesta huostaanotettuna kotiin olisi KHO:n ratkaisun mukaan tullut kumota lainvastaisena

Hallinto-oikeus oli valituksenalaisella päätöksellään päättänyt lapsen huostaanotosta ja sijaishuoltoon sijoittamisesta. Lastensuojelun palvelupäällikön hakemus oli hylätty sijaishuoltopaikan osalta ja lapsi oli lastensuojelulain 49 §:n 3 momentin nojalla sijoitettu huostaanotettuna asumaan vanhempiensa luokse.

Kun lapsen huostaanotto oli perustunut merkittäviltä osin vanhemman väkivaltaiseen käytökseen ja väkivallan jatkumisesta oli herännyt vakava epäily vielä kiireellisen sijoituksenkin aikana, asiassa ei ollut edellytyksiä katsoa, että lapsen sijoittaminen kotiin vanhempiensa luokse voisi olla lapsen edun kannalta perusteltua lastensuojelulain 49 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla. Asiaa ei tullut arvioida toisin, vaikka tuolloin 16-vuotias lapsi itse oli vastustanut kodin ulkopuolista sijoitusta ja vaikka yksittäisessä sijaishuoltopaikassa oli ilmennyt ongelmia ennen hallinto-oikeuden päätöstä. KHO katsoi, että hallinto-oikeuden päätös olisi siten tullut kumota lainvastaisena.


STM pyytää lausuntoja lastensuojelulain muutosehdotuksista

Lastensuojelulakia uudistetaan, jotta lasten ja perheiden tuen tarpeisiin voitaisiin vastata paremmin avo-, sijais- ja jälkihuollon palveluissa. Lakiehdotuksessa esitetään muun muassa lastensuojelun sosiaalityöntekijämitoituksesta säätämistä. Tavoitteena on vähentää lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työn kuormittavuutta ja tätä kautta vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista lastensuojelussa. Laissa myös täsmennettäisiin rajoitustoimenpiteitä huomioiden erityisesti lasten päihteiden käyttöön liittyvät haasteet sekä muutoin lapsen hengen, terveyden ja kehityksen suojeleminen. Laitoksesta luvatta poistuneen lapsen palauttamiseen takaisin laitokseen sekä tähän liittyvästä poliisiin virka-avusta ehdotetaan uutta sääntelyä.

STM pyytää nyt lausuntoja hallituksen esityksestä eduskunnalle lastensuojelulain muuttamisesta. Luonnos on lausuttavana 20.5. asti lausuntopalvelussa. Lastensuojelulain uudistuksessa kuullaan erikseen myös lapsia ja nuoria.


Lapset, nuoret ja perheet -sivustolla entistä enemmän tutkimustietoa

THL:n Lapset, nuoret ja perheet -sivusto tukee ammattilaisia, johtamista ja päätöksentekoa sekä antaa tietoa lasten, nuorten ja perheiden palveluista ja hyvinvoinnista. Sivuston rakenne ja sisältö ovat uudistuneet, ja se sisältää nyt muun muassa aiempaa enemmän tutkimustietoa lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnista. Tietoa löytyy myös esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä systeemisen lastensuojelun toimintamallista.


Video nuorten osallistumisesta ja vaikuttamisesta

Vaikuttavatko nuoret? Mihin nuoret haluavat vaikuttaa? Kysytäänkö nuorten mielipidettä? Eduskunnan kirjaston informaatikko Päivi Erkkilä pyrkii antamaan vastauksia näihin kysymyksiin esittelemällä nuorten erilaisia yhteiskunnallisia vaikuttamismahdollisuuksia ja -kanavia nykypäivän Suomessa. Video liittyy Sitran hankkeeseen Kirjastot kansanvallan foorumina. Videon kesto on 6 minuuttia ja se on katsottavissa myös suomenkielisellä tekstityksellä.


STM jakaa rahapelitoiminnan tuotoista avustuksia järjestöille noin 52,7 miljoonaa euroa

STM päätti avustuksista torstaina STEAn valmisteleman ehdotuksen pohjalta. Aiemmin tänä vuonna järjestöille on jo jaettu noin 309,7 miljoonaa euroa. Valtion talousarvion määrärahaesitys on yhteensä 362,4 miljoonaa euroa vuonna 2021. Avustuksia myönnetään 149 hakijalle yhteensä 164 avustuskohteeseen. Avustuksilla muun muassa tuetaan osallisuutta ja arjenhallintaa sekä vahvistetaan terveyden edistämistä ja työ- ja toimintakykyä. Avustuksia myönnetään sosiaali- ja terveysjärjestöjen vuonna 2021 alkaviin kehittämis- ja käynnistämishankkeisiin sekä investointihankkeisiin. Tiedot nyt myönnetyistä STEA-avustuksista löytyy täältä.

Lastensuojelun asiakasperheiden elämäntilanteet vaikeutuneet selvästi kunnissa
Koronaepidemia on lisännyt lastensuojelun tarvetta ja lastensuojelun asiakasperheiden mielenterveysongelmia, selviää THL:n ja Lastensuojelun Keskusliiton teettämästä kuntakyselystä. ”Mielenterveysongelmien kasvu on huolestuttavaa. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuteen pitää kiinnittää eritystä huomioita koronakriisin jälkihoidossa”, toteaa erikoistutkija Pia Eriksson THL:stä. Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä arvioi lastensuojelun asiakasperheiden vuorovaikutusongelmien, vanhempien jaksamattomuuden ja lasten koulunkäyntiin liittyvien ongelmien lisääntyneen.

Kunnista 93 prosenttia arvioi koronaepidemian lisäävän lastensuojelun asiakasmääriä ja 76 prosenttia arvioi sijoitusten määrän kasvavan pitkällä tähtäimellä. Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirta muistuttaa HS:n uutisessa, että kyse on kuntien arvioista. ”Sen ei tarvitse olla itseään toteuttava ennuste. Se riippuu siitä, kuinka hyvin pystymme ennakoiviin palveluihin nyt satsaamaan.” Lastensuojelun johdolle suunnattuun kyselyyn vastasi 85 kuntaa ja 18 kuntayhtymää.
Lue lisää selvityksestä

JULKAISUT

Hyvinvointi ei jakaudu kaikille Suomen alueille tasaisesti

Kalevi Sorsa -säätiön raportti Eriarvoisuuksien Suomi – Alueelliset sosioekonomiset erot Manner-Suomessa jakaa Suomen kunnat neljään ryhmään hyvinvoinnin edellytyksistä kertovien mittarien perusteella. Ne kuvaavat esimerkiksi työllisyysastetta, huoltosuhdetta, lasten köyhyysriskiä, tuloja sekä sisäistä muuttoliikettä. Raportin mukaan laajoilla maaseutumaisilla alueilla menestyksen eväät ovat vähissä hyvinvoinnin keskittyessä kaupunkeihin ja niiden ympäristöön. Samaan aikaan erityisesti suuret kaupungit ja pääkaupunkiseutu kamppailevat sosiaalisen syrjäytymisen riskien kanssa. Katso myös tallenne raportin julkaisutilaisuudesta Facebookissa.

STM on juuri julkaissut toimeenpanosuunnitelman, jonka tärkein tavoite on vähentää eri väestö- ja ikäryhmien hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää eriarvoisuutta Suomessa. Suunnitelma sisältää yhteensä 144 toimenpidettä, jotka on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2030 mennessä.


Arviointitutkimus ja nuoriso 2.0 -kirjoitussarja jatkuu kolmella uudella kirjoituksella

Nuorisotutkimusverkoston Näkökulma-sarjan moniääninen Arviointitutkimus ja nuoriso 2.0 -kirjoitussarjassa tarkastellaan arviointitutkimuksen ulottuvuuksia ja teemoja. Kirjoittajat pohtivat arviointitutkimuksen tekemistä erilaisissa ympäristöissä, erilaisille tilaajille, erilaisilla menetelmillä sidosryhmiä unohtamatta.

Kirjoitussarjassa on julkaistu nyt kolme uutta kirjoitusta. Ensimmäisessä tekstissä nuorisotutkijat analysoivat usean pienehkön arviointitutkimushankkeen näkökulmista, millainen merkitys tilaustutkimuksilla ja niissä tehtävällä kehitystyöllä on nuorisotutkimukselle ja nuorisotoimialalle. Myös toinen julkaistu teksti pureutuu tutkimushankkeen tilaajatahon toimintamallin kehittämiseen. Kolmannessa tekstissä projektitutkija kertoo arviointitutkimuksen oppeja Kohtaamo-hankkeessa.


Nuoret ja nettikiusaaminen

MLL kysyi nuorilta nettikiusaamisesta ja häirinnästä verkkokyselyllä syksyllä 2020. Kyselyn runsaista avovastauksista välittyy kuva monipuolisesta ilmiöstä, jonka seuraukset mietityttävät nuoria. Nuoret kertoivat kohdanneensa tai todistaneensa yksittäisiä herjoja, huhujen levittämistä ja ilkeitä kommentteja sekä ulkopuolelle jättämistä. Vakavimmillaan kyse on tappo- ja raiskausuhkauksista sekä seksuaalisesta häirinnästä. Vastanneiden nuorten yleisin itseen kohdistunut kiusaamisen muoto verkossa oli ilkeä kommentointi, nimittely tai haukkuminen. Kyselyraportista selviää, että nuoret suhtautuvat häirintään netissä vakavasti ja kaipaavat aikuisilta tietoa aiheesta sekä tukea kiusaamistilanteissa.

Lapsen Maailman uusin numero sekä uudistuneet verkkosivut
Lapsen Maailman juhlavuoden kolmannesta numerosta voit lukea lapsen kielellisestä kehityksestä ja vieraiden kielten oppimisesta, lastensuojelun kokemuskumppaneista ja lapsen kiukun selättämisestä. Lehden uusi kolumnisti, nuori ilmastoaktivisti Atte Ahokas kehottaa aikuisia huolehtimaan siitä, että elinympäristö säilyy elinkelpoisena lasten tulevaisuudessa. Kuntatasolla tehdään paljon erittäin tärkeää ilmastotyötä, ja mahdollisuuksia päästövähennyksiin on paljon. Aten mielestä on äärimmäisen tärkeää, että kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin valitaan valtuutettuja, jotka välittävät luonnon- ja ilmastonsuojelusta. Anna siis äänesi lapsesi ja hänen lapsiensa tulevaisuudelle.

Lapsen Maailmalla on nyt myös uudet ja raikkaat verkkosivut! Sivuilta löytyy kiinnostavia ja asiantuntevia artikkeleita perheen, kasvun, lastensuojelun ja terveyden teemojen ympäriltä. Lasten ja nuorten ääni kuuluu sivuilla entistä paremmin. 
Tutustu sivustoon ja anna palautetta!

AJANKOHTAISTA

Nuorten syrjäytymisriski kasvanut merkittävästi

MTV:n ja Allianssin nuorisoalan ammattilaisille teettämässä kyselyssä nousi esille koronan nuorille aiheuttama poikkeuksellisen vaikea tilanne. Kysely tehtiin nuorisoalan toimijoille kunnissa, seurakunnissa ja järjestöissä tässä kuussa. Kyselyn mukaan enemmistö nuorisoalan ammattilaisista näkee nuorten yksinäisyyden lisääntyneen ja syrjäytymisriskin kasvaneen.


Lapsivaikutusten arviointia tulee tehdä yhdessä lasten kanssa

Aikuiset, ammattilaiset ja päättäjät ovat hyviä valtaamaan tilan lapsilta. Saatamme ajatella, että aikuisina tiedämme, mikä on lapsille parasta ja epäillä, ettei lapsilla ole riittäviä taitoja tuoda esiin näkemyksiään. On kuitenkin olemassa monenlaisia tapoja, paikkoja ja mahdollisuuksia hyödyntää kuulemisessa esimerkiksi lasten kanssa jo toimivia ammattilaisia. Kuulemalla lapsia tiedämme paremmin, millaiset päätökset ja palvelut kunnissa ovat lasten kannalta vaikuttavia. Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus on lapselle arvokasta, muistuttaa Pelastaa Lasten kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo blogikirjoituksessaan.

Blogikirjoitus on osa lapsi- ja perhejärjestöjen yhteistä Anna ääni lapselle -kampanjaa. Tule mukaan varmistamaan, että tulevissa kuntavaaleissa 2021 valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta!


Vauvaperheet ovat jääneet liian yksin pulmien kanssa

Koronaepidemia heikensi viime vuonna vauvaperheiden jaksamista. Vanhempien uupumus näkyy kasvaneina yhteydenottoina nimettömään chattiin. Vanhemmat kertovat uupumuksesta, loputtomasta univelasta ja yksinäisyydestä. Ensi- ja turvakotien liiton vauvaperheiden palveluiden kokemukset koronavuodesta kertovat samaa viestiä kuin THL:n tutkimus, jonka mukaan noin kolmannes kyselyyn vastanneista 3–6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmista ilmoitti olevansa uupuneita. Äideistä noin neljäsosa koki koronaepidemian vähentäneen jaksamistaan.


Eurochildin #CanWeBelieveInYou -kampanja

Vähintään 18 miljoona lasta Euroopassa kärsi köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä ennen koronapandemiaa, joka on pahentanut tilannetta entisestään. Euroopan komission vuonna 2013 antama suositus "Investoidaan lapsiin – murretaan huono-osaisuuden kierre" osoitti hyvin, mitä pitäisi tapahtua, mutta edistyminen on ollut hidasta. Lapsitakuun ja EU:n lapsen oikeuksien strategian myötä toivotaan asioihin muutosta. Eurochildin #CanWeBelieveInYou-kampanja herättää pohtimaan, voivatko lapset uskoa lupauksiimme lapsiköyhyyden poistamisesta ja investoimisesta varhaisiin vuosiin.

Lue lisää lapsitakuusta Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinosen blogikirjoituksesta.


Hyvä alku elämälle -kampanjan tietopaketit vertaistuesta ja lapsiperheköyhyydestä

Hyvä alku elämälle -kampanjan avulla kiinnitetään päättäjien huomio tekijöihin, jotka estävät pienten lasten oikeuksien toteutumista. Haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja lapsiryhmien – kuten erityistä tukea tarvitsevien lasten, intersukupuolisten lasten ja pakolaislasten – oikeuksien toteutuminen vaatii erityisiä toimenpiteitä. Kampanjassa kootaan ja tarjotaan tietoa asiantuntijoille sekä nostetaan blogeiksi koottujen tietopakettien avulla esille jokaisen lapsen oikeutta hyvään elämään. Uusimmissa tietopaketeissa käsitellään lapsiperheköyhyyttä sekä vertaistuen merkitystä perheen uudessa ja yllättävässä tilanteessa.

Kampanja kohdentuu odotusajasta lapsen kuudenteen ikävuoteen saakka. Keskiössä on erityisesti lapsen elämän ensimmäiset 1 000 päivää. Hyvä alku elämälle on osa kansainvälistä First Years First Priority -kampanjaa, ja Suomessa sitä koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto yhdessä Ensi- ja turvakotien liiton ja Pelastakaa Lasten kanssa.


Nollalinjalta apua myös asiakastyöhön

Sosiaali- ja terveysalalla, poliisissa ja hätäkeskuksissa työskentelevät ammattilaiset tuntevat turvakotipalvelut hyvin. THL:n Taloustutkimuksella teettämän ammattilaisille suunnatun kyselyn mukaan 99 prosenttia vastaajista tunsi turvakotipalvelun. Sen sijaan vain 42 prosenttia kertoi tuntevansa hieman yli neljä vuotta toimineen Nollalinja-palvelun, josta myös ammattilaiset saavat apua asiakastyöhönsä väkivaltaa koskevissa kysymyksissä.

AVOIMET TYÖPAIKAT

THL hakee kehittämispäällikköä

THL:n Tiedolla johtaminen ja vertaiskehittäminen -yksikköön rekrytoidaan kehittämispäällikköä, joka vastaa Kouluterveyskysely-tutkimuksen toteutuksesta ja kehittämisestä. Tehtävään kuuluu myös Kouluterveyskyselyn aineiston tutkimuskäytöstä vastaaminen ja sen edistäminen sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tehtävään haetaan väitellyttä henkilöä, jolla on vankka asiantuntemus lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista sekä asiantuntemusta ja käytännön kokemusta lasten, nuorten ja lapsiperheiden kansallisen tietopohjan kehittämisestä. Hae paikkaa viimeistään 6.5.


Perhehoidon ohjaajan paikkoja Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla

SOS-Lapsikylä hakee määräaikaista perhehoidon ohjaajaa Kuopion vastuualueelle sekä vakituista perhehoidon ohjaajaa Espoo-Vantaan vastuualueelle. Perhehoidon ohjaaja työskentelee pääasiassa perhehoitajien luona ja sijoitettujen lasten kanssa. Työnkuvaan kuuluu myös erilaisten aktiviteettien järjestäminen perhehoitajille, perhehoidossa oleville lapsille sekä heidän syntymävanhemmilleen. Tehtävä edellyttää sosiaalialan AMK-tutkintoa sekä kolmen vuoden työkokemusta lastensuojelu- ja perhetyöstä. Hae tehtävään 9.5. mennessä.