Copy
22 april 2021
Beste <<Voornaam>>,
 
Veel gerenommeerde organisaties in de bouw hebben zich de afgelopen jaren achter Madaster geschaard. De bouwwereld is ervan overtuigd dat het materialenpaspoort een belangrijk hulpmiddel is op weg naar circulair bouwen. Toch is het zo eenvoudig nog niet, want er zijn nog een aantal vragen die we met elkaar moeten beantwoorden. Het feit dat steeds meer mensen hiertoe bereid zijn en er iedere dag ook keihard aan werken, stemt ons positief en vooral hoopvol voor de toekomst. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.  
Deel Deel
Tweet Tweet
Mail Mail

Circulariteit is meetbaar met BREEAM-NL Nieuwbouw 2020
Met het doel voor de gebouwde omgeving in het vooruitzicht, een 100% circulaire bouweconomie in 2050, is het meten van circulariteit een belangrijke stap. Het onderwerp circulariteit is daarom nadrukkelijk opgenomen in duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw 2020. In elke fase van het bouw- en ontwikkelproces worden eisen gesteld aan circulariteit met de focus op hergebruik van materialen. In de bouwfase stimuleert BREEAM-NL circulariteit door o.a. het gebruik van materialen uit hernieuwbare bronnen te belonen. Zo kunnen bij meer dan 52% aan verantwoorde materialen in een gebouw extra BREEAM-NL punten worden behaald. Ook het opstellen van een gebouwpaspoort levert extra punten op. De nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL waardeert het als minimaal 80% van de materialen van het totale gebouwvolume een materialenpaspoort heeft. Het whitepaper BREEAM-NL: Circulariteit is meetbaar met BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 mag volgens de initiatiefnemers Ruben Zonnevijlle en Rudy van der Helm niet ontbreken op de bureaus van beleidsmakers en adviseurs voor aanbestedende diensten.

Download het whitepaper BREEAM-NL

De volgende generatie over de volgende generatie
Circulariteit gaat over het doorgeven van een schone, leefbare aarde aan de volgende generatie. Belangrijk dus om de nieuwe generatie al op jonge leeftijd bewust te maken van de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en materialen. Het integreren van circulariteit in educatieprogramma’s lijkt een logische keuze. Echter, hoe gaat dit in z’n werk? Wat zijn de ervaringen van studenten? We vroegen het Maaike van Ierssel, docent bouwkunde en verduurzaming vastgoed bij Fontys hogeschool Eindhoven. Lees er alles over in de blog ‘De volgende generatie over de volgende generatie’.

Lees de blog 'De volgende generatie over de volgende generatie'

De moeizame maar zekere weg naar het materialenpaspoort
De overheid ondersteunt het materialenpaspoort, met subsidies voor bedrijven die het willen gebruiken en met de verplichting dat vanaf 2023 circulariteit een onderdeel is bij aanbestedingen van het Rijk, provincies en gemeenten. Grote bouwbedrijven waaronder BAM Infra, VolkerWessels, TBI en Van Wonen hebben zich als partner aangesloten bij Madaster. Ook ontwikkelaars als BPD, AM en Bemog scharen zich achter het materialenpaspoort. De bouwwereld is overtuigd van de noodzaak van een materialenpaspoort als hulpmiddel op weg naar een circulaire economie. Toch is het zo eenvoudig nog niet. Want hoe zit het met de aanvulling van informatie gedurende de looptijd van een project? Wat gaat er met alle informatie in een materialenpaspoort gebeuren? En welke essentiële informatie moet überhaupt in het paspoort staan om het doel van het paspoort te realiseren? Platform CB’23, een initiatief van onder meer Rijkswaterstaat, wil nog voor 2023 antwoord geven op deze vragen. Volgens Martijn Oostenrijk (Directeur Madaster Services) is het met name belangrijk dat de overheid een omgeving creëert met een wet- en regelgeving en fiscaal regime dat een digitale circulaire bouweconomie bevordert.

Lees het interview met Martijn Oostenrijk in Technisch Weekblad

Circular Economy for Buildings – From Waste to Wonder
Onlangs vond GBS Expert Talk #2 'Circular Economy for Buildings - From Waste to Wonder' plaats. In deze online sessie werden inspirerende projecten uitgelicht die herdefiniëren wat mogelijk is wanneer materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Marloes Fischer (General Manager Madaster Services Zwitserland) introduceerde Madaster bij de deelnemers en Roland Bechmann (Managing Director en Partner van Werner Sobek) deelde inzichten over de NEST-eenheid UMAR in Zwitserland. Christoph Soukup (Director Steinbeis Consulting Center Circular Economy en Founder materialkreislauf) leidde een Q&A sessie met publiek en panelleden.

Gemist? Kijk de online sessie hier terug (Engelstalig)

Enorme groei voor ‘City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen’
De komende jaren moet een miljoen woningen gerealiseerd worden om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. Overheden, bouwondernemingen, kennisinstellingen en koepelorganisaties bundelen hun krachten in de ‘City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen’ om dit circulair en klimaatneutraal te kunnen doen, met hernieuwbare grondstoffen en reductie van CO2 en stikstof. Maar liefst 49 nieuwe, gemotiveerde partners sloten zich tijdens de Innovatie Expo aan. Het totaal komt zo op 87 partners die gaan bijdragen aan de betaalbaarheid, de verduurzaming en de voortgang van de bouwagenda. We kijken er als founding partner naar uit om met elkaar van de bouwsector een drijvende kracht te maken voor de circulaire economie.

Bekijk de introductievideo Circulair en Conceptueel Bouwen
Circulaire economie missie naar Californië, Arizona
Op 13 april gaf de Nederlandse minister van Milieu, Stientje van Veldhoven, het startsein voor een driedaagse missie met de luitenant-gouverneur van Californië, Eleni Kounalakis, en de burgemeester van Phoenix, Kate Gallego. De missie over circulaire stedelijke ontwikkeling liep parallel aan de digitale WCEF+Climate conferentie over Circulaire Economie. Aan de speciale aandacht van onze rijksoverheid voor de transitie naar een circulaire economie droeg natuurlijk ook Madaster haar steentje bij. Pablo van den Bosch (Board Member Madaster) vertegenwoordigde Madaster in de Holland Circular Hotspot delegatie tijdens de virtuele missie waarin hij Madaster introduceerde bij onder andere Los Angeles Culver City en de Southern Carlifornia Building Industry Foundation.
Kijk de openingssessie terug
Convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’
Fabrikanten, bouwgroothandelsbedrijven en inkoopverenigingen in de bouwtoelevering hebben onlangs het convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’ gelanceerd. ETIM maakt het mogelijk om producten  op een standaard manier te classificeren. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en hun klanten producten beter vinden en wordt het makkelijker om productdata op te nemen in een digitaal bouwdossier, in een gebouwpaspoort en te voldoen aan wet- en regelgeving als de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) en de maatstaf MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Verder draagt het convenant bij aan een betere samenwerking in de bouwketen en het verbeteren en toekomstbestendig maken van interne processen bij bedrijven in de bouwtoelevering. De productdata in de hele bouwketen wordt beter, betrouwbaarder, actueler en transparanter. Het convenant is een initiatief van Koninklijke Hibin en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Ketenstandaard Bouw en Techniek. Het convenant is in inmiddels ondertekend door 328 vestigingen van bouwmaterialenhandelaren en circa 30 andere partijen waaronder Madaster.  

Martijn Oostenrijk, Directeur Madaster Services: ‘Met het convenant is een belangrijke stap gezet naar een uitgebreide samenwerking tussen fabrikanten en bouwgroothandelsbedrijven. Het uitbreiden en verbeteren van productdata draagt bij aan het kunnen genereren van kwalitatief hoogstaande materialenpaspoorten. Dit werkt slim ontwerpen en hergebruik in de hand en versnelt de transitie naar een circularie economie.’
Download het convenant 'Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie'
A passport to save the planet
Het Madaster materialenpaspoort is momenteel actief in Nederland, Zwitserland, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Spanje, België en Taiwan. Hoe zit het met Italië? Hoewel Madaster het officiële instrument is geworden van het Building Passport-rapport, loopt er op dit moment nog geen project in Italië. Toch laat een 'coalition of the willing' misschien niet lang op zich wachten als we kijken naar circulaire pioniers in Italië. Zo staat Nicola Semeraro als voorzitter van het consortium Rilegno aan het hoofd van een deugdzaam initiatief dat elk jaar bijna 2 miljoen ton hout systematiseert voor hergebruik, met een recyclingpercentage van verpakkingsmateriaal dat 63% bereikt, een van de hoogste cijfers in Europa en ver boven de doelstelling die de EU voor 2030 heeft vastgesteld (30%). Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat lokale spelers ook in Italië materialen en producten willen registreren in Madaster. Misschien wel geïnspireerd door het het boek Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber dat onlangs in Italië is uitgegeven door Edizioni Ambiente.
Lees er meer over in het Italiaanse magazine Interni (Engelstalig)
VOOR DE AGENDA
4 mei Smart City Summit 2021
Op Smart City Summit 2021 draait alles om de vraag wat we vandaag moeten doen om steden leefbaar te houden voor onze kleinkinderen. Iedereen die geïnteresseerd is in het vormgeven van de stad van de toekomst is uigenodigd voor een dialoog. Innovatieve projecten worden uitgelicht en inspirerende sessies zijn bij te wonen, waaronder de sessie ‘Madaster - The smart register for smart cities’ onder leiding van Pablo van den Bosch (Board Member Madaster) en Patrick Bergmann (Managing Director Madaster Duitsland).
Registeer u nu kosteloos voor Smart City Summit 2021 (Engelstalig)
6 mei online Madaster Partner Training
Bouwers, architecten en adviseurs wordt steeds vaker gevraagd om een project te voorzien van een materialenpaspoort. Om te voorkomen dat dit soms voelt als ‘weer een formulier invullen’, willen we hierover van gedachten wisselen met onze partners op donderdag 6 mei van 13:30 tot 15:00 uur tijdens de online Madaster Partner Training. Neem contact op met onze partnermanager Sander Beeks wanneer u graag deel wilt nemen, via Sander.beeks@madaster.com of +31 85 060 1242.
11 mei Towards a circular European infrastructure
Op 11 mei organiseren Rijkswaterstaat en Holland Circular Hotspot van 15:00 tot 16:30 uur interactieve workshops in samenwerking met een breed scala aan koplopers en kenners op het gebied van circulair bouwen, waaronder Restado/Concular, Institut National de l'Economie Circulaire en Madaster. Succesverhalen komen aan bod en uitdagingen en kansen worden benoemd waar het gaat om overheidsopdrachten, digitale logboeken en circulair ontwerp voor infrastructurele werken.
Meer info vindt u op de website van Eurepean Union (Engelstalig)
Madaster Website
Madaster on Twitter
YouTube
LinkedIn






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Madaster +31 (0)85 06 01 242 · De Groene Afslag · Amersfoortsestraatweg 117 · Laren, 1251 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp