Copy

Nieuwsbrief april 2021

Bonjour!

Sinds net voor Pasen zitten we weer in een confinement hier in Frankrijk. Gelukkig hebben we wel wat bewegingsvrijheid; we mogen tot 10 km rondom ons huis voor een wandeling en tot 30 km voor het doen van boodschappen, waarbij we ook de departementsgrenzen mogen overschrijden omdat we net aan de grens met bijvoorbeeld het departement Creuse wonen. In principe zou de confinement voor de duur van een maand zijn (tot 2 mei), maar niets is zeker in deze tijden.

Intussen vermaken we ons zoals altijd prima, want (ook zoals altijd) is er veel werk te doen in de tuin. Er is niet veel neerslag gevallen de laatste weken en de temperaturen zijn gelukkig wat omhoog gegaan, dus we kunnen eigenlijk elke dag wel iets doen. In deze nieuwsbrief kun je lezen wat we zoal hebben gedaan in de tuin.

Ondanks de confinement konden we vorige week onze eerste gasten van dit jaar verwelkomen! Het waren Franse gasten die om toegestane redenen mochten reizen: een verhuizing en een zakenreis. We hebben leuke en interessante gesprekken met elkaar gehad. Zo moest de jongeman die vanwege het werk hier was, geluidsmetingen doen in de omgeving van Préveranges voor de plaatsing van windmolens. Dit kwam niet als een verrassing voor ons; al bij de koop van het huis was hier sprake van en we weten dat de windmolens op ongeveer 10 km ten Noorden van het dorp zullen worden geplaatst. We zullen er niet op uit kijken en ook geen geluidsoverlast van hebben.

De Franse gasten werden door Caroline verwend met een bokkenpootjes tiramisu. Zoals altijd had zij het menu op het bord in de eetkamer geschreven. Het woord 'bokkenpootjes' leverde wat gefronste voorhoofden op bij de gasten. Deze fronsen werden nog wat dieper, nadat Caroline de betekenis van het woord had uitgelegd en dat het hier om een koekje gaat. Daarop werden onze Franse gasten nieuwsgierig naar andere typisch Nederlandse producten. Deze konden we met gemak laten zien, aangezien we eind maart met vijf(!) volle boodschappentassen met etenswaar zijn teruggekomen van een bezoek aan onze familie en vrienden in Nederland.

De foto hierboven toont de koolzaadvelden die op dit moment volop in bloei staan. Vooral bij zonnig weer is het een prachtig gezicht om in het landschap tussen het groen een aantal felgele vlakken te zien. Dat is echt genieten! 

We wensen jullie weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

Richard en Caroline  

Nieuwe keukendeur

Om de een of andere reden hebben we in de vorige nieuwsbrief verzuimd te melden dat we een nieuwe keukendeur hebben. Het is een mooie solide deur van kunststof, in dezelfde kleur (aan de buitenkant) als de kunststof deur die we vorig jaar hebben laten plaatsen in de gasteneetkamer.

Wat een profijt hebben we van deze deur! Het levert - samen met het dichtmaken en isoleren van de tegenoverliggende deur in de keuken - zeker twee graden warmtewinst op. Bijkomend voordeel is dat er meer licht in de keuken is (in de oude deur zat geen raam) en dat we nu via de keukendeur achter het huis kunnen verlaten en weer binnen kunnen komen. De vorige keukendeur was een antiek exemplaar die via een ijzeren pen in de muur sloot.

We hebben nog wel meer vernieuwingen op ons verlanglijstje staan (zoals kunststof ramen in onze salon), maar aangezien dat grote uitgaven zijn, maken we daarmee nu even pas op de plaats.  

De moestuin

In de vorige nieuwsbrief meldden we al dat er een nieuwe moestuin zou komen. Het vorig jaar gestarte 'project moestuin' is helaas niet geslaagd, alle reden dus om het dit jaar wat beter aan te pakken!

Zie hier het resultaat. Caroline heeft de volgende groente- en fruitplantjes in de bakken geplant: courgette, rabarber, broccoli, boontjes, paprika, pepertjes, tomaten, komkommer en zoete aardappel, aalbessen en frambozen.

Uiteraard blijven de plantjes niet in de bakken staan. Zodra ze goed zijn aangeslagen, zullen ze in de volle grond worden gezet. Daarin staan al de preiplantjes, als enige overlevenden van het 'project moestuin' van vorig jaar.

Helaas hebben de bekende mollen de weg naar onze moestuin ook al weten te vinden. Hopelijk helpt de ratel die we geplaatst hebben iets.    

Nog-meer-tuin-nieuws

Inmiddels een bekende rubriek in onze nieuwsbrief!

Omdat Richard aarde nodig had om de geulen (waarin de afwateringsbuizen liggen) te dichten, en het vrij zwaar werk is om grote stukken gras om te spitten, hebben we onze goede vriend Frans gevraagd om met zijn graafmachine te komen graven. Dat ging voorspoedig! Zo heeft hij het stuk voor de moestuin uitgegraven, langs de schutting voor plaatsing van een rij Photinia (Red Robin) struiken, een tweetal nieuwe perkjes en tenslotte heeft hij het bestaande perk vergroot.

Voor het terras zijn aan weerszijden hortensia's geplaatst, links witte en rechts blauwe. Caroline heeft alle planten voor het eerst via internet besteld en dat ging wonderwel goed! Alleen een beetje vreemd dat de bezorgdienst een grote, dichte kartonnen doos komt afleveren. "Zitten mijn plantjes daarin?". Het is even wennen.

In één van de twee nieuw gegraven perkjes heeft Caroline allerlei vlinderstruiken geplant en Richard wil graag nog mooie grassen met pluimen in het andere perkje gaan zetten.

De geulen zijn inmiddels op een klein gedeelte na helemaal dicht en Richard heeft de aarde voorzien van graszaad. Dan hoeft hij straks bij het maaien niet meer om de geulen heen met de grasmaaier!

Ça marche en Campagne

Bijna een jaar geleden schreven we in de nieuwsbrief dat er ook een Franse versie van Het Franse Pad is.
Nu het voor Nederlanders wat ingewikkelder is geworden om naar het buitenland met vakantie te gaan, is de organisatie van Het Franse Pad volop gaan inzetten op de Franse versie ervan: Ça marche en Campagne.
Zo is er hard gewerkt aan een facebook pagina en zijn er folders ontwikkeld.

Daarnaast hebben alle Franse Pad locaties de informatie over 'Ça marche en Campagne' in hun netwerk verspreid. Al deze inspanningen zijn niet zonder resultaat geweest, we hebben onlangs de eerste reservering ontvangen!  

Canal de Berry

Net voor Pasen, op één van de vele zomerse dagen rond die tijd, hebben we samen een hele leuke fietstocht gemaakt op onze 'gewone' fietsen (zonder trapondersteuning). De tocht ging langs het Canal de Berry en was - op het beginstuk na - geheel vlak omdat je langs het kanaal fietst.

Het Canal de Berry heeft een totale lengte van 324 meter en bestaat uit 3 takken die samenkomen bij Bannegon in het departement Cher (zie kaartje).

In vroeger tijden waren er in de regio Centre en dan vooral in de Berry talrijke industrieën gevestigd, zoals ijzererts en steenkool. In de 15e eeuw was al eens voorgesteld om de rivier de Cher te ontwikkelen om hem bevaarbaar te maken. Pas rond 1780 werd voor het eerst gesproken over de aanleg van een netwerk van kanalen. Ook toen keek men nog steeds naar het bevaarbaar maken van de rivier de Cher. Uiteindelijk bleek na onderzoek de aanleg van een kanaal het beste, omdat de rivier de Cher in die tijd gedurende 8 maanden van het jaar onbevaarbaar was en het schier onmogelijk leek om dit probleem op te lossen.

Het kanaal werd uiteindelijk vrij smal en de werkzaamheden gingen traag omdat er een gebrek was aan financiële middelen.
In het begin werd er uitsluitend gewerkt aan het gedeelte tussen Montluçon en Saint-Amand-Montrond. Later werden er ook andere kanaalgedeelten geopend en pas in1845 werd het werk als voltooid beschouwd. Begin 20e eeuw voeren er rond de duizend binnenschepen per jaar op het kanaal. Vanaf de Eerste Wereldoorlog nam de scheepvaart af door de concurrentie met het spoor en uiteindelijk werd op 3 januari 1955 het einde van het kanaal afgekondigd.

Vandaag de dag werkt het 'Syndicat du Canal de Berry' aan een heropleving van het kanaal en zijn omgeving. In 2015 is het project 'Canal de Berry à velo' van start gegaan. Er wordt tot in 2022 gewerkt aan het maken van fiets- en wandelpaden langs het kanaal.

Je kunt verschillende trajecten langs het kanaal fietsen. Op sommige stukken ligt het kanaal droog. Er is een aantal sluizen met hele mooie originele sluiswachtershuisjes. De natuur is prachtig en het is er vooral rustig. In het plaatsje Magnette (in het departement Allier) is een klein museum gewijd aan de geschiedenis van het kanaal en in het dorpje Drevant kun je elektrische bootjes huren om een stukje over het kanaal te varen.

Wij fietsten vanaf Ainay-le-Vieil, waar tevens een heel mooi kasteel te bezichtigen is, ongeveer 28 km heen en terug. Een hele leuke uit-tip voor onze gasten!

De volgende nieuwsbrief verschijnt in mei 2021.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp