Copy
De eerste Mailing der Dingen, Dingen waarvan ik vind dat je ze niet mag missen.
Mailing der Dingen

Mailing der Dingen

#7

Lieve vrienden,

Wat gaat de tijd toch snel. Het is op dit moment ineens weer twee maanden geleden dat er Mailing der Dingen in je mailbox gleed (en tegen de tijd dat ik hem stuur is het nog wel langer geleden). Een beetje onvoorspelbaarheid hoort echter ook wel bij het leven. En zolang de onvoorspelbaarheid zich beperkt tot zaken zonder ernstige consequenties, zoals de bezorgingsdatum van de Mailing der Dingen, geeft dat wat kleur aan de sleur.

In deze mail onder andere fruitige bushokjes, kontmuziek uit de hel en de stoepchirurg van Lyon.

Veel plezier!

Wat een mooie bruine, eh, blauwe ogen

We zijn weer op weg naar de zomer. Nu ik dit schrijf is hebben we zelfs een heel zomerse bui achter de rug: warm, met veel regen en onweer. Gelukkig is het nog lente en zal de benauwdheid snel wegtrekken. Maar mijn gezeur over het weer is een ding dat je best kan missen, dus dat hoort niet thuis in de Mailing der Dingen (die je niet mag missen). Nee, ik wilde het hebben over rendieren.
Rendieroog bruin
Als ik rendieren zeg denk je vast aan besneeuwde landschappen en de kerstman, maar (en dit zal je wellicht verbazen) rendieren verdwijnen niet zomaar als het zomer wordt. Want ja, ook in het hoge noorden wordt het zomer, al wordt het daar niet zo warm is hier. En behalve warmer betekent dat ook dat het lichter wordt.
Rendieroog blauw
En dát betekent weer dat de ogen van rendieren van kleur veranderen! In de winter hebben rendieren namelijk blauwe ogen maar als de felle zomerzon op de witte sneeuw schittert worden ze goudkleurig. Dit komt omdat in de donkere wintertijd hun ogen zó lang hun pupillen groot hebben gemaakt dat dat op den duur de vaatjes afknijpt die vloeistof uit de oogbol laten weglopen. Daardoor loopt de druk op en… nou ja, het is best een ingewikkeld verhaal. Bij National Geographic kan je er meer over lezen. Ik vind het gewoon een Ding dat je niet mag missen!

Fruitige bushokjes

Bushokje tomaat
Bushokje aardbei
In de Japanse stad Konogai vind je deze bushokjes om je tanden in te zetten. Ooit zijn ze ontworpen voor reisexpositie in Osaka, maar later werden ze hier naartoe verhuisd. Wel een beetje uit de richting, maar als je in de daar ooit het strand bezoekt krijg ik graag een selfie van je bij zo'n leuk bushokje.

De croissantjes-AI die naar kanker speurt

Croissantjes en kanker lijken niet heel erg op elkaar, zou je denken. Maar er zijn overeenkomsten.
We blijven nog even in Japan. Daar een broodje halen is een heel andere belevenis dan hier. Zo wil men in Japan namelijk graag een groot, divers aanbod, zelf de broodjes pakken én mogen de broodjes niet verpakt zijn, want dan lijken ze niet meer vers. Daardoor moeten de kassamedewerkers wel 200 soorten broodjes uit elkaar weten te houden, wat natuurlijk ontzettend moeilijk is en veel tijd kost om te leren. Daarnaast wil je voorkomen dat ze met hun handen aan de broodjes zitten. Om deze problemen op te lossen werd de BakeryScan software ontwikkeld die alle broodjes uit elkaar kan houden en zo vanzelf de rekening op kan maken.

In 2017 viel het een dokter van een ziekenhuis in Kyoto op dat kankercellen onder de microscoop wel wat weg hadden van de broodjes zoals die gezien werden door BakeryScan en nam contact op met de makers van deze software. Deze is nu aangepast en wordt momenteel getest. Het systeem is 99% accuraat.

Bij de New Yorker kan je meer lezen over de geschiedenis van BakeryScan, hoe het speurt naar kanker en andere verrassende nieuwe toepassingen van deze software. Een interessant onderdeel is ook dat BakeryScan dateert van vóór de opkomst van deep learning, en dus een veel meer klassieke aanpak heeft met voordelen die deep learning niet heeft.

Kontmuziek uit de hel

Tuin der Lusten
Jullie kennen ongetwijfeld de Tuin der Lusten van Jheronimus (J.Ro voor vrienden) Bosch, met links en in het midden het paradijs, rechts de hel en heel veel bijzonderheden overal. De NTR heeft een mooie interactieve versie van het schilderij gemaakt, waarop je verschillende details kan verkennen.
Detail Tuin der Lusten: muziek op achterwerk van een zondaar in de hel
Een van die details die je daar kan vinden is deze zondaar die door een soort amalgamatie van een luit en een harp wordt verpletterd. Op zijn kont lijkt een partituur te zijn getatoeëerd, maar natuurlijk niet in de moderne notatie. Toch heeft Amelia Hamrick geprobeerd daar chocola van te maken. Dit is natuurlijk typisch zo'n ding dat viral kan gaan op internet en dat is dan ook gebeurd met verschillende composities die hierop zijn gebaseerd, zoals deze.
Aart Strootman met zijn harpluit
Dankzij dat vorige linkje werd ik getriggerd om een kort stukje over "haha kontmuziek" te schrijven voor jullie, maar zoals wel eens vaker gebeurt vind ik dan ineens nog veel meer dingen, zoals die mooie interactieve versie van de NTR. En ook daar vind je de kontmuziek terug, met een vermelding van het Brabantse Storioni-trio die niet alleen óók een versie van dit lied maakten maar dat zelfs deden op waargemaakte versies van de fantasieinstrumenten op het schilderij!
Als laatste vond ik nog een artikel van iemand die veel te serieus in gaat op de "ontdekking" van Amelia Hamrick, maar wat verder wél een heel interessant stuk is over de muziek die gevonden kan worden op het schilderij. Net als het schilderij bestaat het artikel uit drie delen, dus als je klaar bent met de Mailing der Dingen heb je nog wat voor de rest van de dag. Je zal leren over vroege muzieknotatie en wat Bosch over muziek en muzikanten zegt in zijn werk. Spoilers: het is niet heel positief; muziek wordt gestraft met onspeelbaarheid (en de kontmuziek is dan ook geen echte muziek). Ik ben ineens minder fan, maar toch blijf ik wel lid van @boschbot, een Twitter-bot die regelmatig een uitsnede van het schilderij twittert om je tijdlijn op te leuken.

Dit Ding is voor <<Voornaam>>

Zeg <<Voornaam>>, wist je dat Facebook iets meer van je weet dan alleen je naam? Ja, ongetwijfeld wist je dat vast al, want je hebt natuurlijk vanalles gedeeld en ingevuld en ge-vind-ik-leukt. Dit zorgt er voor dat adverteerders heel gericht kunnen adverteren. Om je met je neus op dat feit te drukken wilde Signal een aantal van die hele specifieke advertenties laten zien op Facebook. Uiteindelijk vond Facebook dat niet zo'n fantastisch idee (er staat ook ongetwijfeld in de voorwaarden dat dit niet mag), dus hebben deze advertenties het levenslicht nooit gezien. Maar het is toch een beetje creepy.
You got this ad because you're a [newlywed pilates instructor] and you're [cartoon crazy]. This ad used your location to see you're in [La Jolla]. You're into [parenting blogs] and thinking about [LGBTQ adoption]
You got this ad because you're a [teacher], but more importantly you're a [Leo] (and [single]). This ad used your location to see you're in [Moscow]. You like to support [sketch comedy], and this ad thinks you do [drag].
Full disclosure: ook ik weet het één en ander van je, want ik heb de statistieken van MailChimp aan staan. Ik wil namelijk graag weten welke linkjes jullie (in het algemeen) het leukst vinden en of er überhaupt een beetje geklikt wordt, want ik stuur de mails natuurlijk niet voor niks. Ik hoef niet zo nodig te weten wat jij aanklikt, maar helaas is het alles of niets. Ik hoop dat in de toekomst te veranderen maar zonder een hoop extra werk (of geld) lijkt dat niet echt haalbaar.

De stoepchirurg van Lyon

Mozaiek van Ememem
Als je wel eens in een Franse stad bent geweest (of, laten we eerlijk zijn, een niet-Nederlandse stad), is het je vast opgevallen dat de stoepen vaak niet al te goed onderhouden zijn. Dat viel Ememem ("een van de zonen van het asfalt met wanorde in zijn bloed") uit Lyon ook op en hij besloot er wat aan te doen.
Mozaiek van Ememem
Mozaiek van Ememem
Mozaiek van Ememem
Mozaiek van Ememem
In de gaten in het straatwerk (en soms de muur) maakt hij kleurrijke mozaieken die tegelijkertijd het struikelrisico aanzienlijk verminderen. Hij noemt dit "flacking", naar het franse flaque wat plas betekent.
Nu we het toch over stoepen hebben, ik kan me herinneren ooit een artikel te hebben gelezen over de Nederlandse stoeptegel, dat die uniek is in de wereld, in ieder geval in de grootschalige toepassing ervan. Nu ben ik zelf niet zo bereisd, maar ik heb in ieder geval nergens zulke consistente stoepen gezien als in Nederland. Helaas kan ik dat artikel niet meer vinden, behalve een kort artikeltje over het ontwerp van de tegel. Toch jammer.

Als jullie iets weten, tip me dan!

All in one

Concept all-in-one pc uit de jaren 90
Dit jaren 90 all-in-one concept. Ik kan er niet meer informatie over vinden, maar ik heb dit nodig in mijn leven.

Johnny Castaway

Rond dezelde tijd leefden we allemaal mee met Johnny die schipbreuk had geleden en moest overleven op een klein eilandje midden in de oceaan, waar hij meer avonturen beleefde dan je zou denken. Nostalgia Nerd heeft een leuke video gemaakt om terug te blikken op deze iconische screen saver en je wellicht nog wat nieuws over Johnny te leren…

Iedereen twee meter

Mensen op "plateauzolen" die ze twee meter lang maken
Verzameling "platauzolen" om mensen langer te maken
Hans Hemert heeft deze opstapjes bedacht waardoor iedereen kan ervaren hoe het is om twee meter lang te zijn, of in een iets ander frame: hoe het zou zijn als iedereen even lang is. Als je langer bent dan twee meter raad ik je wel af om naar een expositie van dit werk te komen, want ik weet niet hoe dat opgelost wordt.

Tot slot

Ook deze keer weer bedankt voor het lezen van deze Mailing der Dingen! Ik hoop dat je het weer leuk vond, en als dat niet zo is hoop ik dat deze het nog een beetje goed maakt: een robot die met muntjes goochelt.

Wist je trouwens dat ik nu een "website" heb? Op het "internet"? Dat is echt supermakkelijk om je vrienden zich ook in te laten schrijven. Je kan ze sturen naar mailingderdingen.nl!

Tot de volgende!

Niels
Copyright © 2021 Mailing der Dingen

schrijf je uit van de lijst    wijzig je mailing-instellingen 

Email Marketing Powered by Mailchimp