Copy

Het laatste nieuws over de geo-standaarden

In consultatie

Consultatie Praktijkrichtlijn Vector Tiles

Van donderdag 15 april tot en met donderdag 27 mei ligt de Praktijkrichtlijn Vector Tiling in consultatie. Vector Tiles zijn kleine bestanden met vector informatie die worden gebruikt om een kaart een stijl mee te geven. Om hergebruik van vectortiles in (web)applicaties makkelijker te maken, is de Praktijkrichtlijn Vector Tiling opgesteld. 

> lees meer

Consultatie investeringsvoorstel nationale digitale tweeling infrastructuur

Van 23 april tot en met 19 mei ligt het investeringsvoorstel voor een nationale digital tweeling infrastructuur in consultatie. Om de mogelijkheden van Digital Twins breed toegankelijk te maken, heeft Geonovum op verzoek van het GI-Beraad een voorstel geschreven om te werken aan een nationale digital twin infrastructuur voor de fysieke leefomgeving. Doel is om kennis die wordt opgedaan rond het maken van en werken met digital twins te delen.

> lees meer

Consultatie UOI-code van start

Tussen november 2020 en april 2021 heeft het ministerie van BZK onderzoek laten doen naar het ontwerp van een Unieke Object Identificatie (UOI). Vraag aan Geonovum was de UOI te verkennen in relatie tot standaarden in de bouw- en geo-sector en de ontwikkelingen rond objectidentificatie in de fysieke leefomgeving. Inmiddels is er een concept onderzoeksrapport verschenen. Deze ligt van 20 april tot 20 mei in consultatie. 

> lees meer

Kalender


Komende maand staan de volgende bijeenkomsten en activiteiten op onze kalender.

18 mei | Resultaten Proeftuin BGT Mutatiesignalering
16 juni | MIM Community
29 juni | Geo-inspiratiedag - de fundamenten van data en data als fundament
14 september | Open Geodag
 

In consultatie

 
deadline 19 mei | Infrastructuur voor Digital Twins fysieke leefomgeving
deadline 20 mei | Consultatie Unique Object Identifier
deadline 27 mei | Praktijkrichtlijn Vector Tiling
 

Nieuw in beheer

Beheer Informatiemodel Externe Veiligheid

Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor milieu en de fysieke leefomgeving. Ook het verzamelen en beheren van gegevens over externe veiligheidsrisico’s valt daaronder. Dat gebeurt met het nieuwe Register Externe Veiligheid (REV), dat in de plaats komt van het huidige Risicoregister Gevaarlijke Stoffen (RRGS). Geonovum gaat het bijbehorende informatiemodel IMEV beheren.


> lees meer

Terugblik op bijeenkomsten

Terugblik sessie: Lichte formaten uitwisselen geodata

Op 13 april organiseerde Geonovum een derde sessie rondom de ’lichtere formaten voor het uitwisselen van geodata’. Thorsten Reitz van WeTransform gaf een presentatie over het toepassen van GeoPackage in het kader van INSPIRE en Ine de Visser gaf een update over hoe deze procedures in Nederland worden gevolgd.

> lees meer


Highlights virtuele OGC meeting maart 2021

Eind maart 2021 was er een virtuele meeting van het Open Geospatial Consortium (OGC). De virtuele meeting was goed bezocht en er zijn mooie stappen voorwaarts gezet door de community in de ontwikkeling van standaarden.  

> lees meer

De MIM-factor

In het kader van hun onderlinge samenwerking, wisselen overheidsorganisaties veel informatie uit. Daarbij is het van groot belang dat we hetzelfde verstaan onder de gegevens die we gebruiken en dat we gemeenschappelijke afspraken maken over hoe we gegevens beschrijven en uitwisselen. Vanuit die achtergrond is het Metamodel voor informatiemodellen (MIM) opgezet. Op 21 april organiseerde Geonovum een informatiesessie over MIM.

> lees meer

Beleef de geo-inspiratiedag digital twins nog een keer


Op 20 april heeft de eerste Geo-Inspiratiedag plaatsgevonden rond het thema Digital Twins. Deze co-creatie van het Ministerie van BZK met DisGeo en het Programma van de Basisregistraties Ondergrond, Kadaster/PDOK en Geonovum is de eerste in een nieuwe serie kwartaalevenementen. Tijdens de geo-inspiratiedagen praten we makers en gebruikers van (geo-) data bij over actuele ontwikkelingen, inspireren we met praktijkvoorbeelden, stippen we aandachtspunten aan èn bieden we gelegenheid om onderling weer even bij te praten.

> lees meer

En verder...

Activiteiten Wijs met Locatie

 
In een open platform verkennen wij de werking en potentie van AI en Digital Twins. Dit alles met oog voor de ethiek van digitalisering. Een kort overzicht van wat er nu speelt in Wijs met Locatie.
 

Ethiek

De ethische referentie is een hulpmiddel voor het verantwoord verzamelen en gebruiken van locatiedata, bedoeld voor zowel opdrachtgevers, projectleiders, uitvoerende teams als gebruikers.In maart 2021 verscheen al de kernwaarde Rechtvaardig en doelgericht. In april is daar Actief open en transparant aan toegevoegd. Je kunt deze bekijken op de website van Wijs met Locatie
 

Kunstmatige Intelligentie

Op 13 april organiseerde het NSO samen met Wijs met Locatie de bijeenkomst Satellietdata en AI voor aarde. Een terugblik en de plenaire sessies staan nu online.
Op 18 mei is er een presentatie van de proeftuin AI voor mutatiesignalering. In deze proeftuin onderzoeken Kadaster en bedrijven hoe AI algoritmen toegepast op luchtfoto’s en satellietbeelden mutatiesignalering kunnen verbeteren.
 

Digital Twin

In het kader van digital twins tekent Wijs met Locatie momenteel verschillende praktijkverhalen op die als recepten in een kookboek digital twins worden verwerkt.  In de zomer verwachten we de eerste recepten te publiceren.

Vragen over de geo-standaarden?

Heb je een vraag over de geo-standaarden? Plaats je vraag op het Geoforum of stuur een mail naar Geonovum
 

2021 Geonovum,


Wil je deze emails niet meer ontvangen?
schrijf je uit.