Copy
Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu 15/2021 Näytä viesti selaimessa
fbf7566e-cc8b-489a-bc6b-9f5310e3fb7e.gif

Postia kentältä – Lastensuojelussa tapahtuu

Tervehdys Lastensuojelun Keskusliitosta. Postia kentältä on Lastensuojelun Keskusliiton uutiskirje, johon kerätään ajankohtaisia uutisia lastensuojelun kentältä, Lastensuojelun Keskusliitosta ja sen jäsenyhteisöistä. Jos haluat ilmoittaa Postia kentältä -uutiskirjeessä, lue ensin ohjeet. Jos et vastaisuudessa halua Postia kentältä -uutiskirjettä, napsauta viestin lopussa olevaa linkkiä. Kollegasi tai muu uutiskirjeestä kiinnostunut voi tilata uutiskirjeen itselleen verkkosivuiltamme.

Voit seurata meitä myös blogissaFacebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Seuraava Postia kentältä ilmestyy 21.5.

KOULUTUKSIA JA SEMINAAREJA

Foorumi ammattilaisille (Veturointi & TOP-hanke)

Aika ja paikka: 27.5., klo 12.30–15.00, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu etukäteen

Tuki oikeasta paikasta (TOP) -hanke ja Veturointi järjestävät sosiaalialan ammattilaisille sekä lastensuojelun parissa työskenteleville verkkotapahtuman, jossa on mahdollisuus kehittää lastensuojelua yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Foorumilla halutaan saada nuorten ääni kuuluviin ja tuoda kehittämisideoita suoraan ammattilaisille. Tilaisuudessa pohditaan muun muassa siitä, millainen on hyvä sosiaalityöntekijä ja miten toimisi unelmien lastensuojelu- ja sosiaalityö.


Kun lapsi satuttaa -webinaarit

Aika ja paikka: 18.5. & 25.5., klo 17.30–19.30, verkkototeutus
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu erikseen 18.5. & 25.5.

Kun lapsi satuttaa -hanke etsii ratkaisuja niiden perheiden elämään, joiden alle 25-vuotias erityistä tukea tarvitseva perheenjäsen käyttäytyy väkivaltaisesti. Hanke järjestää aiheesta kaksi webinaaria: Erityislapsen väkivalta ilmiönä sekä Perheiden ääni.


Sateenkaarinuoret & nuorisotyö – mitä jokaisen ammattilaisen tulisi tietää

Aika ja paikka: 24.8., klo 13–16, verkkototeutus (Teams)
Hinta ja ilmoittautuminen: maksuton, ilmoittaudu 23.8. mennessä

AVIn koulutus sisältää perustiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta nuorilla sekä sateenkaari-identiteetin kehittymisestä. Lisäksi tarjolla on työkaluja sensitiiviseen kohtaamiseen, syrjivien rakenteiden ja normien tunnistamiseen sekä keinoja sateenkaarinuoren tukemiseen. Koulutus tarkastelee sekä sateenkaarisensitiivisen että sateenkaarierityisen nuorisotyön tarpeita ja edellytyksiä. Mukana on myös sateenkaarinuorten puheenvuoroja koulutuksen aiheista sekä case-työskentelyä. Koulutus on suunnattu kaikenlaisissa nuorisotyön tehtävissä työskenteleville.

Hanna Heinonen STEAn johtajaksi
Valtioneuvosto on nimittänyt Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinosen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) johtajaksi. Hanna on työskennellyt keskusliitossa vuodesta 2010 ohjelmajohtajana ja toiminnanjohtajana sekä toiminut Lapsen Maailman päätoimittajana.

Lämpimät onnittelut, Hanna!

Lue STEAn tiedote

LAINSÄÄDÄNNÖN JA HALLINNON UUTISIA

STM:n asettama työryhmä kehittää lasten vuoroasumisen huomioon ottamista palveluissa ja etuuksissa

Lasten vuoroasuminen ja muut lasten kahden kodin tilanteet huomioidaan tällä hetkellä vaihtelevasti julkisissa palveluissa, hallinnossa ja sosiaaliturvassa. Uuden poikkihallinnollisen työryhmän tehtävänä on laatia toimintasuunnitelma lasten vuoroasumista koskevien ehdotusten käsittelemiseksi. Työryhmän tavoitteena on käsitellä tutkimuksessa ja aiemmissa työryhmissä esiin nostetut ehdotukset erityisesti sosiaaliturva- ja palvelujärjestelmää koskevan lainsäädännön ja toimintatapojen kehittämiseksi. Työryhmä voi esittää myös muuta lainsäädäntöä koskevia muutosehdotuksia. Osana suunnitelmaa selvitetään eri viranomaisten vastuut sen eteenpäinviemiseksi ja arvioidaan toimintasuunnitelman vaikutukset lapsiin sekä muut yhteiskunnalliset vaikutukset.


Kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman lakimuutokset lausuntokierroksella

OKM on lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen opetuksen turvalliseen järjestämiseen liittyen. Hallitus esittää toimenpiteitä turvallisen oppimisympäristön varmistamiseksi sekä esimerkiksi kiusaamisen vastaisen keinovalikoiman vahvistamiseksi. Toimet liittyvät tammikuussa julkaistuun kiusaamisen vastaiseen toimenpideohjelmaan. Lausunnoille lähetettiin myös lakiesitys varhaiskasvatuslain muuttamisesta lasten saaman tuen vahvistamiseksi.


KHO:n päätös lapsen oikeudesta saada vammaispalvelulain perusteella henkilökohtaista apua harrastuksiin ja vapaa-aikaan

​Asiassa oli kysymys päätöksenteon aikaan 10-vuotiaan lapsen oikeudesta saada vammaispalvelulain perusteella henkilökohtaista apua harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Lapsella oli diagnosoitu muun ohella kehitysvammaisuus ja autismin kirjon häiriö. Viranomainen oli hylännyt henkilökohtaista apua koskevan hakemuksen sillä perusteella, että avun tarve painottuu selkeästi työntekijälähtöiseen hoitoon, hoivaan ja huolenpitoon. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että avun tarve painottui vielä hänen toimintansa aikuisjohtoiseen valvontaan ja ohjaamiseen. Hakemus harrastuksiin ja vapaa-aikaan haetusta henkilökohtaisesta avusta oli voitu hylätä.


Hallituksen tiekartassa on tunnistettu koronapandemian haasteet sosiaaliselle kestävyydelle

Hallitus julkisti puoliväliriihessä kestävyystiekartan, johon on koottu sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden nykytila ja hallituksen tavoitteet vuodelle 2030. Tiekartta konkretisoi hallitusohjelman tavoitetta sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävästä yhteiskunnasta. Tiekartassa on tunnistettu koronapandemian aiheuttamat haasteet sosiaaliselle kestävyydelle. Koronapandemia on lisännyt eriarvoisuutta, koska monet pandemian sosiaaliset vaikutukset ovat kasautuneet samoille henkilöille. Se on vaikuttanut haitallisesti etenkin lasten ja nuorten sekä perheiden hyvinvointiin.


STM:ä koskevia puoliväliriihipäätöksiä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mukaan hallituksen puoliväliriihessä tekemät päätökset vahvistavat muun muassa sote-palveluja, parantavat hoitoon pääsyä sekä turvaavat järjestöjen, yhteisöjen ja säätiöiden rahoitusta ja toimintaa.

Hallitus ehdottaa esimerkiksi rahoitusta tulevaisuusinvestointien toteutukseen, jolla jatketaan muun muassa lapsi- ja perhepalveluihin kehittämistä, lapsistrategian valmistelua sekä päihteitä käyttävien äitien palvelujen turvaamista. Lasten, nuorten ja perheiden toipumista koronatilanteesta tuetaan kohdentamalla rahoitusta muun muassa nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin pääsyn nopeuttamiseen sekä niiden saavutettavuuden ja saatavuuden parantamiseen. Kokonaisuudessa huomioidaan myös perheiden tuen tarpeet.

Hallitus myös ehdottaa vuosiksi 2022 ja 2023 yhteensä 635 miljoonan euron kompensaatiota järjestöille, yhteisöille ja säätiöille niiden rahoituksen turvaamiseksi. Vuonna 2022 kompensaatio on 330 miljoonaa euroa ja vuonna 2023 se on 305 miljoonaa euroa. Tarve kompensaatiolle johtuu Veikkauksen tuottojen laskusta.


Eduskunta aloitti koulutuspoliittisen selonteon käsittelyn

Valtioneuvoston koulutuspoliittisen selonteon käsittely alkoi torstaina eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelussa. Opetusministeri Jussi Saramon mukaan selonteko viitoittaa tien kohti seuraavien vuosikymmenten tasa-arvoista ja laadukasta koulutusta kasvavien osaamisvaatimusten ja pienenevien ikäluokkien Suomessa. Lähetekeskustelussa huomio kiinnittyi muun muassa koulutuksen tasa-arvon turvaamiseen, rahoitukseen, koulutusresurssien kohdentamiseen sekä koululaisten ja opiskelijoiden hyvinvointiin.​ Selontekoa arvosteltiin muun muassa konkretian puutteesta. Katso tallenne lähetekeskustelusta sekä seuraa selonteon eduskuntakäsittelyn etenemistä valtiopäiväasian käsittelytietosivulta.

Lastensuojelun mahdollistajat – Selvitys lähijohtamisen sisällöstä ja merkityksestä
Lastensuojelun lähijohtaminen on vaativaa työtä, joka vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden jaksamiseen ja alalla pysymiseen. Tilannetta parantaisi selkeä kansallinen visio ja siihen liittyvä osaamis- ja koulutusohjelma, joka tukisi laadukkaan lastensuojelun toteutumista.

Lastensuojelun Keskusliiton uusi selvitys avaa lähijohtamisen merkitystä ja sisältöä lastensuojelutyössä. Aihetta on toistaiseksi tutkittu vähän, vaikka hyvä johtaminen on tunnistettu tärkeäksi työhyvinvointitekijäksi, joka vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden pysyvyyteen
Lue lisää selvityksestä

JULKAISUT

Kolmasluokkalaisten lasten ajatuksia koronasta

Lapsiasiavaltuutetun toimisto selvitti jyväskyläläisiltä kolmasluokkalaisilta heidän kokemuksiaan koronasta. Aineisto muodostui 117 vastauksesta, joista 115 oli piirustuksia. Lasten piirustuksissa koronaa kuvattiin sekä sairautena että sosiaalisten normien muuttajana. Lähes kaikki selvitykseen osallistuneet liittivät sairauteen negatiivisia asioita. Sen sijaan arjen ja sosiaalisten normien muuttumista kuvattiin niin mukavien kuin ikävien asioiden kautta. Lue myös HS:n uutinen aiheesta.


Avoin tiedejulkaisu: Adoption from Care

Policy Press on julkaissut avoimena Tarja Pösön, Marit Skivenesin ja June Thoburnin sijiotettujen lasten adoptiota koskevan teoksen Adoption from Care. Teos käsittelee muun muassa lasten oikeuksien soveltamista ja painoarvoa vanhempien oikeuksiin nähden valittujen maiden osalta. Samalla tutkimus tuo esille kansallisten viranomaistahojen osapuolten oikeuksia tasapainottavat toimet tilanteissa, joissa ei katsota lapsen voivan jatkaa asumistaan vanhempiensa huostassa.


Varhaiskasvatuspalvelut koronapandemian aikana

Keväällä 2020 hallituksen antaman kotihoitosuosituksen myötä valtaosa lapsista jäi pois varhaiskasvatuspalveluista. Jyväskylän yliopiston raportin mukaan kotihoitoon jääneiden lasten ja heidän perheidensä saama varhaiskasvatuksen tuki vaihteli merkittävästi. Syksyllä 2020 toteutetun kyselyn tulokset osoittivat, että koronaviruspandemian aikainen poikkeustila ja siihen liittyvä hallituksen kehotus lasten siirtymisestä kotihoitoon laskivat merkittävästi lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Perhepäivähoidon piirissä olevat lapset osallistuivat varhaiskasvatukseen poikkeustilan aikana useammin kuin päiväkotien lapset.


Koko perhe kohtaa – Lasten huomioiminen tukiperhetoiminnassa

Yhteiset Lapsemme ry:n Yhdessä matkalla -hankkeen opas esittelee ilman huoltajaa alaikäisinä tulleille lapsille ja nuorille suunnattua tukiperhetoimintaa ja tukiperhetoiminnan prosessia. Julkaisussa tarkastellaan erityisesti tukiperheiden lasten huomioimista sekä koulutuksessa että tukiperheen toiminnassa. Siinä kerrotaan myös ilman perhettään Suomessa asuvista lapsista ja nuorista kohderyhmänä. Opasta voidaan hyödyntää laaja-alaisesti lasten huomioimiseksi koko perheen vapaaehtoistoiminnassa, ja siinä on vinkkejä lasten kanssa työskentelyyn sekä malli lasten huomioimisesta prosessissa.


Huoli lasten hyvinvoinnista ei näy poliitikkojen puheissa eikä puolueiden vaaliohjelmissa

Itlan teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, miten lasten hyvinvointi näkyy eduskuntavaalien (2015 ja 2019) ja kuntavaalien (2017 ja 2021) teemoissa. Tulosten mukaan kuntavaaliehdokkaiden Twitter-kannanotoissa lapsiteema on mukana marginaalisesti. Vaalikoneissa on vuosina 2015, 2017 ja 2019 ollut vain yksittäisiä kysymyksiä lapsista, heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Myös puolueohjelmissa lapset ovat selvästi taka-alalla. Tutkimuksen tekemiseen osallistuneet professori Harri Jalonen ja tutkija Aapo Hiilamo, ovat yllättyneitä siitä, että mediassa paljon esillä ollut huoli lasten hyvinvoinnista näkyy niin vähän vaalikonekysymyksissä ja -vastauksissa.


Monipuolisesti kulttuuria harrastavat nuoret kokevat hyvinvointinsa muita paremmaksi

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020 käsittelee 7–29-vuotiaiden harrastamista erilaisista näkökulmista. Tutkimuksen tilasto-osiossa tarkastellaan vapaa-ajan määrän ja riittävyyden lisäksi esimerkiksi nuorten kokemuksia elämästä digitaalisessa mediassa, kiusaamisen ja epäasiallisen kohtelun kokemista harrastuksissa, vanhempien tapoja säännellä teknisesti lastensa kännykän käyttöä, järjestökiinnittäytymistä sekä tyytyväisyyttä elämän eri osa-alueisiin. 

Tutustu myös THL:n Reserviläisten toimintakyky -tutkimuksen uusimpiin tuloksiin, jotka osoittavat lapsuusajan liikuntaharrastuksen heijastuvan erityisesti psyykkiseen elämänlaatuun aikuisiässä.


Ohjeet lapsiystävällisiin videotapaamisiin vangeille ja heidän läheisilleen

Kansallisen lapsistrategian alainen työryhmä selvitti koronan vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Vankien lasten osalta työryhmän raportin suosituksissa esitettiin, että alle kouluikäisten lasten etätapaamiseen tulee laatia ohjeet, mieluiten Rikosseuraamuslaitoksen ja järjestöjen yhteistyönä. Kriminaalihuollon tukisäätiö on yhdessä Kanta-Hämeen perhetyön ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa laatinut ohjeet videotapaamisten toteuttamiseen lapsiystävällisellä tavalla. Ohjeet on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kysely lapsille lastensuojelulain muutoksista
Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt lainvalmistelun, jolla muutetaan lastensuojelulakia. Yksi keskeinen tavoite on, että lastensuojelussa voidaan entistä paremmin tukea lapsia ja nuoria heidän hyvin monenlaisissa elämäntilanteissaan ja tuen tarpeissaan. 

Osana kansallisen lapsistrategian pilottia toteutetaan lapsille ja nuorille kysely, jonka tuloksia hyödynnetään käynnissä olevan lastensuojelulain muutosten valmistelussa. Jaathan tietoa eteenpäin, jotta mahdollisimman monen lapsen ja nuoren oma ääni saadaan kuuluville!
Lue lisää
Ilmoittaudu mukaan Lapsen oikeuksien viikolle
Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikkoa vietetään jälleen 15.–21.11.2021!

Tämän vuoden Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Teema tulee näkymään järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa pitkin vuotta. Lapsen oikeuksien viikkoon osallistuminen on ilmaista, ja tarjolla on opetusmateriaaleja, tehtäviä ja vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn varhaiskasvatuksessa, ala- ja yläkouluissa sekä harrastus- ja vapaa-ajan toiminnassa. 
Ilmoittaudu mukaan

AJANKOHTAISTA

Lastensuojelutyöntekijät kokevat työssään usein asiatonta kohtelua ja väkivaltaa

Lastensuojelulaitoksissa työskentelevät ovat kertoneet kokemastaan työpaikkaväkivallasta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Lastensuojelun Keskusliiton ja Talentian tuoreen Lapsen vuoksi -selvityksen mukaan lastensuojelulaitosten työntekijät kokevat työssään usein asiatonta kohtelua ja jopa väkivaltaa. Uhkailu ja painostaminen on yleistä, ja vain 7 % ilmoitti, ettei ole kokenut sitä. Iso osa vastaajista (43 %) oli kokenut fyysistä väkivaltaa muutamia kertoja vuodessa ja jopa 12 % kokee sitä viikoittain.

Talentia katsoo, että lastensuojelun avo- ja laitoshuollossa on lisättävä työntekijäresursseja ja parannettava työsuojelun valvontaa sekä otettava käyttöön väkivallan hallintaan, ehkäisyyn ja jälkipuintiin sopivia menetelmiä. "Henkilöstöresurssit koetaan liian niukaksi suhteessa lasten ja heidän tarvitsemansa tuen määrään. Työhyvinvointiin ja työsuojeluun ei myöskään panosteta riittävästi. Asioille pitäisi kyllä tehdä jotakin ja niihin pitäisi reagoida. Tässä on kyse myös lasten hyvinvoinnista – tämä on laaja ja vaikea kysymys, joka vaatii toimenpiteitä", muistuttaa Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Julia Kuokkanen MTV:n uutisessa.


UNICEF kannustaa jakamaan Kympin todistuksen jokaiselle oppilaalle

UNICEFin Kympin todistus muistuttaa oppilaita sekä heidän vanhempiaan lapsen oikeuksista ja nostaa YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksesta esiin asioita, joissa jokainen lapsi on kympin arvoinen. Kun lapsi tai nuori tietää oikeuksistaan, hän ymmärtää olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on, ja oppii kunnioittamaan muita sellaisina kuin he ovat, sanoo Maria Mäntylä-Granda Suomen UNICEFilta. Kympin todistus lanseerattiin vuonna 2019 ja tähän mennessä sen on saanut jo lähes 260 000 lasta. Tänä vuonna julkaistaan myös vinkkejä, joiden avulla opettajat voivat tarkastella lapsen oikeuksia oppilaittensa kanssa Kympin todistuksen jakamisen yhteydessä.


Pienten lasten vanhemmat saattavat olla varsin haavoittuvaisia pandemiaan liittyville tiukoille rajoitustoimille

5–8-vuotiaiden lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät merkittävästi keväällä 2020 verrattuna pandemiaa edeltäviin oiretasoihin. Oireiden lisääntymistä selittivät etenkin pandemiaan liittyvät vapaa-ajan rajoitukset. Vanhempien kokemukset paljastuivat Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa. Vanhempien voinnin tutkiminen on tärkeää, koska se heijastuu myös parisuhteen ja lasten hyvinvointiin, ja psyykkinen oireilu voi lisätä muun muassa perheessä tapahtuvan kaltoinkohtelun riskiä.


Vetoomus lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumisesta

Valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään 15.–23.5. Juhlaviikon aikana levitetään myös tietoutta lastenkulttuurista sekä laadukkaasti tuotetuista lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluista. Lastenkulttuurin tarve ei ole hävinnyt korona-aikana, vaan päinvastoin sille on suurempi kysyntä nyt kuin koskaan. Viikon aikana nostetaan esiin niin lastenkulttuurin ammattilaiset kuin taiteen tekemisestä ja kokemisesta nauttivat lapset ja nuoret. Juhlaviikolla myös päättäjiä muistutetaan lastenkulttuurin tärkeydestä ja merkityksestä.

Juhlaviikkoa silmällä pitäen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto julkaisi vetoomuksen, jossa vaaditaan päättäjiä edistämään lasten ja nuorten kulttuurillisten oikeuksien toteutumista tasa-arvoisesti koko maassa. Vetoomus on auki 13.6 saakka, jonka jälkeen liitto luovuttaa vetoomuksen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle sekä kunnille.

Lastensuojelun Keskusliitto hakee toiminnanjohtajaa
Lastensuojelun Keskusliitto hakee innovatiivista ja osaavaa toiminnanjohtajaa, joka on kiinnostunut lapsen oikeuksien edistämisestä ja ottaa rohkeasti kantaa lapsen asioissa sekä nostaa lapsen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Laajasta tehtäväkentästä vastaaminen edellyttää määrätietoista asennetta, joustavuutta ja kykyä verkostoitua sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Lue lisää ja hae 27.5. mennessä

AVOIMET TYÖPAIKAT

SOS-Lapsikylässä auki useampi tehtävä

SOS Lapsikylä rekrytoi Oulun perhekuntoutusyksikköön määräaikaista ohjaajaa. Työ pitää sisällään erilaisia lapsiperheen arjen toimintoja, terapeuttista työskentelyä sekä ryhmien ohjausta. Hae tehtävään viimeistään 18.5.

Espoo-Vantaan lapsikylän alueelle haetaan perhehoidon ja perhekuntoutuksen ohjaajia sekä ohjaajaa erityislastenkoti Rauhaan. Hakuaika päättyy 3.6., mutta tehtävät täytetään heti sopivien henkilöiden löytyessä.

Kaarinan perhekuntoutusyksikköön etsitään alan loppuvaiheen opiskelijoita ja jo työkokemusta omaavia ammattilaisia perhekuntoutuksen ohjaajasijaisiksi ja keikkatyöntekijöiksi. Jätä hakemus viimeistään 16.5.


Interpedia etsii adoptiovastaavaa

Interpedian kansainvälisen adoptiopalvelun työryhmässä on auki adoptiovastaavaa tehtävä. Työnkuva on monipuolinen ja siihen kuuluu kansainvälisen adoptioprosessin eri vaiheet Suomessa ja adoptiokohdemaissamme. Tähän liittyy yhteistyö adoptioasiakkaiden ja ulkomaisten kumppaneidemme sekä sosiaalityöntekijöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Työn menestyksekäs hoitaminen edellyttää kokemusta perheiden kanssa tehtävästä asiakastyöstä ja soveltuvaa korkeakoulutasoista koulutusta. Hae sähköpostitse viimeistään 21.5.

Lelumuseo kerää muistoja turva- ja lohtuleluista sekä erilaisista haastavista lapsuuskokemuksista
Koitko lapsuutesi aikana jonkin vaikean kokemuksen, josta selviämisessä lelu, leikki tai mielikuvitus auttoi sinua? Koitko esimerkiksi turvattomuutta, yksinäisyyttä tai pelkoa, jouduitko luopumaan tai pakenemaan? Miten selvisit kokemuksesta? Kerro muistosi Lelumuseolle ja auta tuomaan esille erilaisia lapsuustarinoita. Voit myös välittää viestiä verkostoissasi.
Vastaa kyselyyn 13.6. mennessä