Copy
Vlaanderen Departement omgeving.vlaanderen.be Mail onleesbaar? Bekijk de online versie

Pilootnieuws: samen op pad met het BRV

Volg onze pilootprojecten op de voet
Beste pilootgemeenten BRV,

Het einde is in zicht!
Niet dat we de pilootprojecten vaarwel zeggen, integendeel zelfs. We blijven bouwen aan ons kennisnetwerk, samen met jullie. Wel loopt het eerste piloottraject op zijn laatste benen. We zijn fier op deze eerste lichting pioniers die bijzonder mooie resultaten leverden. Tegelijk bood het netwerk de ideale bakermat om van elkaar te leren. Zo staan we weer een stapje verder in de uitrol van het BRV in Vlaanderen.

De vliegende start van de tweede reeks pilootprojecten  

In januari 2021 vond de kickoff van de nieuwe lichting pilootprojecten plaats. Twee maanden later kwamen de drie pilootgroepen een tweede keer samen voor een eerste kennisuitwisselingsmoment.
 
De pilootgroep lasten startte met een toelichting over de aanpak van het piloottraject en deelde de relevante departementale webpagina’s rond lasten. Ook werd stilgestaan bij de belangrijkste verwachtingen en leervragen van de gemeentes. De gemeentes behandelden samen volgende leervragen:

- Is er een ondergrens voor het opleggen van lasten?
- Is er een bovengrens voor het opleggen van financiële lasten?
- Hoe zorg je voor het respecteren van de proportionaliteit/evenredigheid?
- Waar hou je rekening mee?   
De pilootgroep groenblauwe netwerken richtte zich op de pilootgroepvergaderingen, zowel qua planning als inhoudelijk. Hij besprak ook de positioningspaper die de richting van het Vlaams beleid rond klimaatadaptatie en groenblauwe dooradering uittekent. Ten slotte werden de leerpunten uit het eerste traject van de pilootgroep beleidsplanning toegelicht.  
De pilootgroep bouwshift stond stil bij de leerpunten rond beleidsplanning vanuit de eerste pilootronde. Zwijndrecht pikte hierop in door zijn eerste ervaringen met het opgestarte plan-MER bij het beleidsplan te delen.
Het Departement Omgeving reikte vervolgens een aantal tools aan waarmee gemeenten aan de slag kunnen bij de ontwikkeling van een visie op rendement (Waar kan het? Waar beter niet verdichten of ontwikkelen?). De kansenkaarten ruimtelijk rendement en ruimtelijke uitbreiding zoals die ter beschikking staan op Geopunt Vlaanderen enerzijds, en een leidraad (in ontwikkeling) rond het omgaan met bestaand juridisch aanbod anderzijds.
 
Vanuit de eerste denkpistes in het kader van het beleidsplan Brugge werd de aanpak van de lokale visie-ontwikkeling op ruimtelijk rendement concreter gemaakt.

In de kijker

De regioscan van het intergemeentelijke samenwerkingsverband VENECO vond zijn plekje op de website. Zo werd het portfolio van de pilootprojecten weer verrijkt met een mooi product.
 

VENECO

Het intergemeentelijke samenwerkingsverband Veneco werkt voor 21 gemeenten rond Gent als een verlengstuk van de lokale besturen. Voor deze 21 steden en gemeenten heeft Veneco een Regioscan gemaakt.
 
Het is een inspiratiebron om tot betere positionering, afstemming en invoering van de ruimtelijke kernkwaliteiten uit het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen te komen. En een manier om ad hoc ruimtelijk beleid zoveel mogelijk te vermijden.
 
De Regioscan bestaat uit 3 delen.
Het eerste deel zoomt in op 5 cruciale thema’s voor de regio: wonen en voorzieningen, open ruimte, mobiliteit, energie en economie. Per thema worden de overkoepelende uitdagingen gedefinieerd en de vraag geopperd hoe deze uitdagingen gezamenlijk kunnen worden aangepakt.
Het tweede deel van het rapport toont het resultaat van de scan per gemeente. Voor de 21 gemeenten en steden rond Gent werden een fiche en een kaart opgemaakt met enkele specifieke topics: aanbevelingen, aandachtspunten, kansen en opportuniteiten om de regionale uitdagingen te vertalen naar het lokale niveau.
Een laatste deel ten slotte maakt de synthese voor deze Regioscan met concrete beleidsaanbevelingen. 
 

Intercommunale Leideal en stadsregio Turnhout

Het puzzelmodel van intercommunale Leiedal, het beleidskader voor ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven van de stadsregio Turnhout (gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Vosselaar en de stad Turnhout) en het beleidsplan van de stad Geel zitten in de pijplijn om weldra op de website te verschijnen waarop je kan zoeken naar pilootprojecten.

Kennisdelingsmoment


Tijdens het Beleidsforum van 27 mei 2021 delen we samen met de betrokken gemeentes lessen en ervaringen uit het eerste piloottraject. 

Ook interessant

In deze rubriek verzamelen we voorbeelden van inspirerende inzichten:

Naar een duurzaam ruimtegebruik
Bron: Departement Omgeving
Soort: kadertekst onderwijs
 
Bouwpauze inlassen is niet moeilijk, het échte werk begint daarna pas
Bron: NAV.be
Soort: interview
 
Heb vertrouwen in lokale besturen
Bron: VVSG.be
Soort: interview
 
Geen bouwpauze of opstelling van RUP voor Gooik: “Want onze zoneringskaart is al volledig gefinaliseerd”
Bron: HLN.be
Soort: interview
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Website Website
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid






Vragen of opmerkingen op deze nieuwsbrief? Bezorg ze ons via bjo.omgeving@vlaanderen.be.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Afdeling Beleidsontwikkeling en Juridische Ondersteuning
Koning Albert II laan 20 bus 8
1000 Brussel


https://omgeving.vlaanderen.be

Inschrijven | Waarom krijg ik dit? | Uitschrijven
 

OVER VLAANDEREN.BE     /     DISCLAIMER     /     PRIVACY