Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Nuori osoittaa taivaalta jotain toiselle nuorelle. Kuva toimii linkkinä.

Hae nyt LUMA-kehittämiskouluksi tai -päiväkodiksi!

Onko sinulla ajatuksia siitä, miten matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetusta ja oppimista tulisi kehittää? Avaamme kouluille ja päiväkodeille haun liittyä osaksi uudenlaista ja innostavaa LUMA-kehittämisyhteisöä, jonka muodostavat LUMA-kehittämiskoulut ja -päiväkodit. Osana yhteisöä pääset osallistumaan LUMA-keskus Suomen uuden valtakunnallisen tehtävän kauden valmisteluun ja toteuttamiseen yhteisöllisesti sekä saat uusimmat toimintamallit ensimmäisenä käyttöösi. Lue lisää verkkosivuiltamme ja hae mukaan 15.8. mennessä.

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Nuoret tekevät kokeellisia töitä kansainvälisellä Global Challenges leirillä 2019. Kuva toimii myös linkkinä.

Tiedeleireillä opitaan mukavien aktiviteettien parissa – tutustu tarjoamiimme leireihin

Verkostomme tarjoaa tänäkin kesänä mukavaa tekemistä lapsille ja nuorille poikkeustilanteesta huolimatta. Tutustu verkkosivuillamme leiritarjontaan, johon kuuluu ohjelmaa 7-vuotiaista 19-vuotiaisiin. Moni leireistä järjestetään virtuaalisena, eli osallistuminen on mahdollista mistä tahansa Suomessa.

StarTin virtuaaliviikkoa vietettiin 12.4-16.4.2021. Kuva toimii myös linkkinä.

LUMA-keskus Suomi palkitsi ansiokkaita tiede- ja teknologiaprojekteja

Palkituissa projekteissa lapset ja nuoret sekä oppimisyhteisöt ympäri Suomen ovat kehittäneet projektioppimisen keinoin monialaisia ja ilmiöpohjaisia projektitöitä sekä hyviä käytänteitä oppimisen ja yhdessä tekemisen lomassa.  Samalla opettajia ja kasvattajia on tuettu monialaisen projektioppimisen toteuttamisessa. Tutustu palkittuihin projekteihin.
 
Maapallo ja satelliitti kuvattuna avaruudesta. Kuva toimii myös linkkinä.

Opi täh­tien ja ava­ruu­den tut­ki­muk­ses­ta tie­de­kas­va­tuk­sen uu­del­la verk­ko­kurs­sil­la

Miten avaruutta tutkitaan Suomessa? Uusi Tähdet ja avaruus -verkkokurssimme valottaa avaruuden tutkimuksen käytäntöjä sekä uramahdollisuuksia. Suomalaiset asiantuntijat eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista kertovat kurssilla omasta tutkimuksestaan. Kurssille voivat osallistua kaikki aiheesta kiinnostuneet ja kurssia voidaan käyttää myös osana opetusta.

Kehitä ammatillista osaamistasi

valokuva luokkahuoneesta, jossa ihmisiä askartelemassa. kuva kohdistettu etualalla olevaan tähdenmuotoiseen origamiin. Kuvan päälle on lisätty logot joissa lukee LUMATIKKA, Opetushallitus rahoittaa hanketta ja LUMA-keskus Suomi. Kuva toimii myös linkkinä.

Ilmoittaudu syksyn LUMATIKKA-kursseille


“LUMATIKKA-kokonaisuus vaikuttaa erittäin positiivisesti ammatilliseen osaamiseeni.”

Tervetuloa LUMATIKKA-täydennyskoulutukseen kehittämään matematiikan opetustasi! Maksuton verkkokoulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Räätälöi itsellesi sopiva kurssikokonaisuus yhden ja 15 opintopisteen välillä. Keskeisiä teemoja ovat innostava matematiikan opetus mm. toiminnallisuuden ja kielentämisen keinoin.

Syksyn verkko-opinnot alkavat 30.8. ja päättyvät 28.11. Kursseilla edetään yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa, jolloin saat opiskeluun tukea kouluttajilta ja kollegoilta ympäri Suomen.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu 23.8. mennessä.
Kaksi lasta tutkii luontoa tietokoneen avulla. Kuva toimii myös linkkinä.

LUMA-päivien 2021 ohjelma on julkaistu

Tapahtuman teeman "Innostu ja innosta oppimaan teknologian avulla" mukaisesti kuulet inspiroivia keynote-puheenvuoroja teknologian hyödyntämisestä opetuksessa sekä saat konkreettisia vinkkejä opetukseen työpajoissamme. Kaikki ohjelma järjestetään virtuaalisesti ja osallistuminen on ilmaista. Tutustu ohjelmaan kokonaisuudessaan verkkosivuillamme ja ilmoittaudu.
Opettajia osallistumassa täydennyskoulutukseen LUMA-päiville 2015. Kuva toimii myös linkkinä.

LUMA-keskus Suomelle lähes 300000 euroa opettajien koulutukseen

Opetushallitus on myöntänyt LUMA-keskus Suomi -verkostolle 288 240 euroa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutukseen. Toteutamme rahoituksella eheyttävää ja laaja-alaista opetusta tukevan koulutuskokonaisuuden vuorovaikutteisina verkkokursseina vuosina 2021–2022.
Lue lisää verkkosivuiltamme.

Muuta ajankohtaista

Virtuaalihelpistä tukea nuorten opiskeluun

Tiesithän, että tarjoamme yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan virtuaalihelppiä Discordissa! Vaikealta tuntuvan teorian tai kotitehtävien kanssa auttavat Tampereen yliopiston Juniversityn ja Aalto-yliopisto Juniorin tiedekasvatusohjaajat ja opiskelijat. Tutustu Virtuaalihelppiin verkkosivuilla.
 

Lu­kioi­den reh­to­rit pää­osin tyy­ty­väi­siä kor­kea­kou­lu­yh­teis­työ­hön ky­se­ly­tut­ki­muk­sen pe­rus­teel­la, haas­tee­na re­surs­sien puu­te

Uusi lukiolaki velvoittaa, että osa lukiokoulutuksen oppimäärän opinnoista on järjestettävä yhteistyössä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa. Kyselytutkimuksen perusteella lukioiden rehtorit kokevat lukio-korkeakouluyhteistyön pääosin hyödyllisenä etenkin lukio-opintojen ja opiskelijan itsensä kannalta. Alustavia tuloksia lukio-korkeakoulututkimuksesta esiteltiin 3.5. Opetushallituksen LUKE - Lukioiden kehittämisverkoston webinaarissa. Jatka uutisen lukemista verkkosivuilla.
 

Kansainvälisen StarT-projektikilpailun ehdokkaat on nyt valittu

StarT-projektioppimiskilpailun tuomaristo on valinnut yhteensä 20 ehdokasta kansainvälisten LUMA StarT-palkintojen 2021 saajaksi. Kilpailun voittajat julkistetaan StarT-gaalassa 9.6. osana LUMA-päiviä. Tutustu ehdokkaisiin ja inspiroidu heidän projektitöistään StarTin verkkosivuilla.

 

Yhteistyökumppaneiltamme

Opettajia matematiikan täydennyskoulutuksessa. "Matematiikkakoulutukset.fi". Kuva toimii myös linkkinä.

Matikkatäykkärit koottuna yhdelle sivulle


LUMATIKKA-ohjelman lisäksi Opetushallitus rahoittaa parhaillaan kahta muutakin matematiikan opetukseen keskittyvää täydennyskoulutusohjelmaa – Joustavaan matematiikkaan ja Konkretiaa ja vaikuttavuutta matematiikan opetukseen.

Kokosimme koulutusohjelmien tiedot yhden sivuston alle. Tutustu koulutuksiin osoitteessa matematiikkakoulutukset.fi
Ulkoluokkapäivää vietetään 20.5.2021. "Opitaan tänä keväänä yhdessä ulkona." Kuva toimii myös linkkinä.

Ulkoluokkapäivä 20.5.2021


Ulos oppimaan! Ulkona on tilaa leikkiä ja innostava oppia. Ulkona oppiminen tukee asioiden ymmärtämistä ja muistamista sekä lisää liikettä ja hyvinvointia. Ilmoita ryhmäsi, luokkasi tai koulusi mukaan. Ulkoluokkapäivää vietetään torstaina 20.5. tai voit valita muun päivän, joka sopii paremmin teille.

Lisätietoja verkkosivuilta sekä Ulkoluokkapäivän Facebook-sivuilta.

Neljän tieteen kisojen mainos 2020-2021. Kilpailujen aikataulun löydät myös kuvan alta tekstimuodossa. Kuvaa toimii myös linkkinä.

Neljän tieteen kisat 2020-2021 - tarkista päivämäärät tästä

Kilpailutoiminta kannustaa opiskelijoita matemaattisten aineiden opiskeluun ja tuo niistä kiinnostuneet opiskelijat yhteen, mikä mahdollistaa elinikäisten verkostojen ja ystävyyssuhteiden avautumisen nuorelle. Lue lisää kisoista Maolin verkkosivuilta.

Syksyn aikataulu:
  • Peruskoulun matematiikka 29.9.-12.10.2021
  • Lukion matematiikka 13.10.2021
  • Lukion fysiikka 14.10.2021
  • Lukion kemia 12.10.2021
  • Peruskoulun ja lukion tietotekniikka 4.10-17.10.2021
  • Loppukilpailut 21.1.-22.1.2022
Maolin syyskoulutuspäivät järjestetään 8.-9.10.2021 Tampereella.

MAOLin syyskoulutuspäivät tulevat

MAOLin syyskoulutuspäivät järjestetään Tampereella 8.-9.10.2021. Pistä päivämäärät talteet! Teemana "Osana yhteiskuntaa".
Suojavaatteisiin pukeutuneella tytöllä on molekyylimalli käsissään. Kuva toimii myös linkkinä.


Beyond2030 Challenge -tiedekilpailu

Turun kaupungin ja lääkealan uranuurtaja Bayerin toisen asteen opiskelijoille lanseeraama Beyond2030 Challenge -tiedekilpailu laajentuu valtakunnalliseksi. Kilpailun tavoitteena on teknologian ja tieteen keinoin kehittää planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja. Joukkueita mentoroivat korkeakouluopiskelijat.

Kilpailuun ilmoittaudutaan lähettämällä yhden sivun mittainen suunnitelma kilpailun kotisivujen kautta. (Huomioittehan, että samalla idealla voi ilmoittautua mukaan myös LUMAn StarT-kilpailuun, joka tuplaa osallistujien mahdollisuudet menestyä.)

Kiitokset kuluneesta keväästä ja oikein hyvää kesää!

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia