Copy
#chiquitaroom
 
Estimades persones:

Permeteu-me que passi per aquí amb una mica de ressaca després del Sant Jordi de cinc dies (com unes noces gitanes) que va acabar ahir després de la presentació de l'edició Ella estaba allí, de la meva estimada Esther Ferrer.

Amb el cava encara de barret, em disposo a preparar l'habitació de l'artista resident Jaro Varga, que torna de Praga per a la recta final de The Yellow Book. En aquest projecte, Jaro estableix una lectura crítica entre biblioteques d'aquesta ciutat i el seu propi arxiu personal, fent visibles algunes llacunes en la transmissió del coneixement hegemònic a través dels llibres i les biblioteques. Per a aprofitar la seva estada a Barcelona hem programat la següent marató d'activitats:

👉 El dimarts 4 de maig a les 19h, ens porta de visita a la Biblioteca Pública Arús. Inscripció aquí.

👉 El dijous 6 de maig a les 19h (en línia i des de la galeria), Jaro conversarà On Yellow Book amb la comissària i investigadora polonesa i autora del text de salaAgnieszka Kilian, i amb l'artista zimbabuès, Kudzanai Chiurai, que ha desenvolupat el  projecte anomenat “Library of Things We Forgot to Remember”: un arxiu de materials, des de vinils fins a cartells o pintures, procedents de col·leccions privades africanes que funciona de manera independent i que, cada vegada que es mostra, ofereix una nova visió a través d'una forma de catalogació diferent. Inscripció aquí.

👉 El divendres 7 de maig, a les 12.30 i a les 13.30, tornem de visita amb el Jaro a la biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies. Inscripció aquí.

👉 El dissabte 8 de maig, a les 18h, Jaro conversarà amb Audrey Hörmann i servidora Between Betweens, sobre models híbrids en pràctiques de creació, col·laboració, comissariat i col·leccionisme d'art contemporani. Aquest col·loqui es dóna en el marc dels Dies Artévete (te-te, salte del closet -ho sento, no podia evitar-ho-), organitzats pel Barcelona Gallery Weekend aquesta primavera per a formar i informar sobre la compra d'art. Inscripció aquí.

Ara agafo aire per a comentar-vos algunes altres coses, amb la condició de no oblidar-nos de recordar.
👉 El dia de Sant Jordi em va arribar aquest article (que no havia pogut llegir fins ara) de mans d'una bona amiga de Bilbao que se'n recorda de mi en els moments més sensibles. Ara descobreixo que Desculturizar la cultura: La gestió cultural com a forma d'acció política, del Víctor Vich, és també un llibre que ha d'entrar més en profunditat en la necessitat d'articular cultura, democràcia i ciutadania, perquè les polítiques culturals compleixin un paper transformador de les relacions socials.

El Víctor escriu des de la realitat d'Amèrica Llatina, en concret del Perú, però tant se val, així que si teniu una estona doneu-li un cop d'ull. Crec que el que explica va molt en línia amb la filosofia d'aquesta habitació i, per coincidència, amb el projecte The Yellow Book de Jaro Varga, per a abraçar la idea que la cultura, més enllà de ser un habitus heretat, també pot ser (i tant de bo sigui) un lloc de resposta a l'hegemonia oficial. Si teniu idees sobre aquest tema, m'encantaria escoltar-les, ja que per a mi fins ara no hi havia res d'això enlloc.
👉 La meva estimada Cécile Schott, aka Colleen, passarà al maig uns dies a l'habitació per a presentar el seu últim àlbum The Tunnel and the Clearing. Després de clausurar l'exposició del Jaro i durant tres dies (21, 22 i 23 de maig), la Colleen farà dos concerts diaris: un primer passi a les 17h amb demostració tècnica dels dispositius analògics que ha utilitzat en la creació d'aquest disc (com a caixes de ritmes, tape delays i sintetitzadors dels anys 60 i 70), i un segon passi a les 20h. Com l'aforament és bastant limitat, ja estan a la venda les entrades per als concerts dels tres dies i podeu reservar-les a continuació:

🎹 Divendres 21 de maig: entrades aquí. 

🎛️ Dissabte 22 de maig: entrades aquí.

🎶 Diumenge 23 de maig: entrades aquí.


A més, durant tot el cap de setmana es podrà veure a la galeria un petit documental de la compositora i intèrpret francesa, que està rodant exquisit Luis Torroja, el primer videoclip, a càrrec de Daniel Barreto, i l'edició del artwork del disc, realitzat originalment per l'artista mexicà Andrés Gómez Servín amb acrílic polvoritzat, que publicarem en serigrafia especialment per a l'ocasió. Els vinils, en blanc i or, estaran també a la venda.
🐇 Aprofitant el viatge de Jaro des de Praga, avui m'acomiado amb un tribut especial a la meva nova amiga Ali, que fa honor al seu nom i té descomptes especials per a viatjar al país de les meravelles. Va per tu l'adaptació cinematogràfica txeca de 1988 de la teva homònima, la història de Lewis Carrol dirigida per l'incomparable Jan Švankmajer.

Per a qui no conegui Něco z Alenky, títol original txec que significa literalment "Alguna cosa sobre Alicia", aquí teniu subtitulada en castellà aquesta joia que combina acció en viu amb stop motion o teatre de marionetes i un disseny de producció sense concessions. Per a Švankmajer, decebut per altres adaptacions d'Alicia, que la interpreten com un conte de fades, era important retornar-li la foscor a aquesta nena que amb un fong màgic i entra en un somni amoral multidimensional.

Miloš Forman, un altre gran cineaste txec, va dir de Švankmajer que és una mescla entre Buñuel i Walt Disney, i allí trobarem un munt de lectures per a acostar-nos a l'enorme obra d'aquest artista. En finalitzar la pel·lícula, teniu d'extra prima el curt Darkness Light Darkness. De res.

Us saludo, estimades persones.

Amb amor, 
Chiquita 

💌 Si t'ha agradat llegir, pots reenviar aquesta carta.

📅 També pots xafardejar missives anteriors. 

📌 Si encara no t'hi has subscrit, pots fer-ho aquí
 
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Vimeo
Vimeo
Spotify
Spotify
Copyright © 2021 Chiquita Room