Copy
In de vorige nieuwsbrief lanceerden we het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 'Aan het werk' en in deze nieuwsbrief doen we weer een spannende onthulling (althans, voor lezers die niet deelnamen aan onze inspiratiemiddag). Lees snel verder om erachter te komen wie dit jaar het Maand van de Geschiedenis-essay schrijft.

Verder in deze nieuwsbrief:
- Terugblik online inspiratiemiddag
- Zo ontvang jij het inspiratieboekje boordevol tips en thema-inspiratie
- Je kunt nu al jouw Maand-activiteiten aanmelden
- Vraag snel het gratis promotiemateriaal aan
- Belangrijke deadlines
- Column: Een glansrijke geschiedenis

Wil je ook de publieksnieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.
James Kennedy schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2021
'De nadruk op je niet uit hoeven sloven blijf ik frappant vinden'
De Amerikaanse historicus James Kennedy schrijft dit jaar het Maand van de Geschiedenis-essay, met de toepasselijke titel Aan het werk. Kennedy ontrafelt hierin de Nederlandse visie op werk en hoe deze zich sinds de naoorlogse jaren heeft ontwikkeld.

James Kennedy (1963) is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn expertise is de naoorlogse geschiedenis, waarbij hij vooral kijkt naar het snijvlak van de politieke, sociale en culturele geschiedenis van deze periode. Met zijn schrijverschap voor de Maand treedt hij in de voetsporen van o.a. Herman Pleij, Fidan Ekiz en Abdelkader Benali.

In oktober is het essay Aan het werk verkrijgbaar in de boekhandel bij jou in de buurt, voor €4,99. 

Wil je alvast een voorproefje? Lees dan hier een kort interview met James Kennedy.
Lees het interview
Op zondag 2 mei onthulde VPRO-radioprogramma OVT dat Kennedy dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis voor zijn rekening neemt. Toen Kennedy als Amerikaan in 2003 in Nederland aankwam, viel hem meteen de werkhouding van zijn Nederlandse collega's op, die sterk verschilde van wat hij in Amerika gewend was. Vakantie, waarom begint iedereen meteen over vakantie? Luister het fragment terug.
Beluister het fragment
Aan het werk tijdens de online inspiratiemiddag
Dit vonden jullie ervan

Op dinsdagmiddag 20 april vond de eerste online inspiratiemiddag van de Maand van de Geschiedenis plaats. Tijdens een twee uur durend programma wisselden korte interviews, workshops en speeddates elkaar af. Vanuit een studio in Duiven informeerden we jullie bovendien over praktische informatie over deelname aan de Maand.

Uit een enquête die we de deelnemers na afloop stuurden blijkt dat jullie over het algemeen erg positief zijn over de online inspiratiemiddag. Het is laagdrempelig om mee te doen - want geen reistijd en geen programma dat de hele dag in beslag neemt - en jullie vonden het ook interactief en verrassend. De workshops hadden best iets langer gemogen en ook kregen we de (goede!) tip om meer aandacht aan best practices te besteden. De speeddates, waarbij je gekoppeld werd aan één of twee collega's uit het erfgoedveld, vielen zeer in de smaak.

Ongeveer de helft van de respondenten tekent voor een online meeting, ook na corona, anderen maken de inspiratiedag liever mee op locatie. Want ja, netwerken is natuurlijk behelpen vanachter een beeldscherm, en elkaar ontmoeten en een samenwerking tot stand brengen is juist een van de leukste aspecten van de Maand! Daarom gaan we de komende tijd eens broeden op ideeën om het beste van beide werelden te verenigen. To be continued! Dank aan alle deelnemers voor jullie virtuele aanwezigheid. En heb je nog tips of ideeën over het inspiratietraject? Mail dan naar maand@openluchtmuseum.nl of bel 026-2006505. We horen ze graag!

Vraag nu het inspiratieboekje aan
Boordevol tips en thema-inspiratie

Wil je alle praktische info over de Maand, talloze tips en tricks en volop Aan het werk-inspiratie overzichtelijk op een rij? Vraag dan snel ons inspiratieboekje op. Hiermee haal je alle tools in huis om een mooie Maand-activiteit op poten te zetten!

In het inspiratieboekje vind je onder meer een essay over de opkomst en ondergang van het gildewezen, talloze voorbeelden van geslaagde activiteiten, tips om de juiste doelgroep te bepalen, columns, een interview met onze essayist én natuurlijk alle belangrijke deadlines.

Nieuwsgierig geworden? Vraag het boekje dan snel aan.

Vraag het inspiratieboekje aan
Heb jij jouw activiteit al aangemeld?
De inschrijving is geopend!

Weet jij al wat voor Maand van de Geschiedenis-activiteit jij gaat organiseren? Je kunt jouw activiteit nu al aanmelden in onze agenda. Iedereen kan activiteiten aanmelden, zolang ze aan de volgende voorwaarden voldoen. Jouw activiteit:

  • Gaat over geschiedenis
  • Heeft een directe link met het thema Aan het werk
  • Legt een verband tussen heden en verleden
  • Is toegankelijk voor publiek (maar je mag natuurlijk wel een toegangstarief hanteren)
  • Voldoet aan de richtlijnen rondom de coronapandemie, zoals voorgeschreven door de overheid en het RIVM
Je kunt jouw activiteit aanmelden via onze website, door in te loggen of een account aan te maken (rechts bovenin je scherm). Kijk hier voor alle voorwaarden omtrent het organiseren van een Maand van de Geschiedenis-activiteit én wat wij voor jou kunnen betekenen.
Meld jouw activiteit aan
Laat zien dat je meedoet
Vergeet niet het gratis promotiepakket te bestellen

Wanneer je voor 9 augustus een activiteit aanmeldt, kun je gelijk een gratis offline promotiepakket aanvragen. Dit pakket, met Maand van de Geschiedenis-magazines en campagneposters, ontvang je in september. Wij vragen alle deelnemers om een of meerdere pakketten aan te vragen en in te zetten tijdens oktober. Zo dragen we samen de gedeelde boodschap uit van de Maand van de Geschiedenis.

Op onze website vind je naast dit offline promotiepakket ook allerlei online promotiematerialen, zoals bewegende actuele campagnebeelden, webbanners, invulpersberichtingen en postertemplates. Klik hier voor alle online promotiematerialen.

Voor boekhandels en bibliotheken hebben we speciale promotiepakketten, met materiaal rondom ons essay. Natuurlijk ook geheel gratis!

Naar het promotiemateriaal
Belangrijke deadlines
Zet deze data in je agenda

* 29 maart - 20 september: aanmelden activiteiten via de website
* 9 augustus: deadline aanmelden activiteiten om kans te maken om mee te gaan in de offline campagne (magazine, VPRO Gids)
* 1 september: bekendmaking programma aan het publiek
* 13-24 september: deelnemers ontvangen promotiepakketten
* 1 oktober: start Maand van de Geschiedenis
* 3 oktober: opening Maand met live radiouitzending OVT en Erfgoedfestival
* 30 oktober: Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam

Kijk voor meer belangrijke informatie op onze website.

Een glansrijke geschiedenis
IISG-onderzoeker Karin Hofmeester over de eerste moderne vakbond
Voor velen van ons is een achturige werkdag de normaalste zaak van de wereld, maar eind negentiende eeuw is in veel vakken twaalf uur of meer de norm. Van recht op pauze is geen sprake, van vakantiedagen al helemaal niet. De mannen en vrouwen die in die tijd werkzaam zijn in de Amsterdamse diamantindustrie besluiten hiertegen in actie te komen.

Karin Hofmeester is hoogleraar Joodse cultuur aan de Universiteit Antwerpen en directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam (IISG). Dit jaar is het IISG themapartner van de Maand van de Geschiedenis.


Foto: viering zilveren jubileum van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond, 1919 (Nationaal Archief).
Lees de column
Deelnemersnieuwsbrief
Met de deelnemersnieuwsbrief houden we je op de hoogte van de deadlines en praktische tips en tricks rondom de Maand van de Geschiedenis. Wil je ook onze publieksnieuwsbrief ontvangen, met artikelen, winacties en uittips?
Meld je aan voor de publieksnieuwsbrief