Copy

Nieuwsbrief mei 2021

Chaney in de tulpen

Beste cursisten en andere belangstellenden,

Op dit moment zijn er nog steeds geen wijzigingen in het beleid van de gemeente Westerkwartier. We gaan dus gewoon nog steeds door met privélessen.

cGeurdetectie is een uitdaging die je ook heel goed thuis kan doen. Het kan zowel binnen als buiten en je hebt er weinig materialen voor nodig. In het filmpje vind je een idee om hier thuis mee te starten.

In het artikel omschrijf ik dit keer eens iets wat in het ‘grijze gebied’ ligt van de hondentraining. Het communiceren met je hond zonder directe commando’s. Ik ga in op: “ Dank je wel zeggen” zeggen tegen je hond.

We schrikken vaak van het woord agressie. Agressie is echter een normale reactie van een hond. In onze mensensamenleving is het echter niet altijd wenselijk dat de hond ook dit gedrag vertoont. Aan ons de taak om gedrag te herkennen en desgewenst bij te sturen of de situatie te managen.

Nog even een reminder voor de huisregels die ook in deze tijden gelden.

Heb je een eigen bedrijf al dan niet hond-gerelateerd en wil je als cursist jou en je bedrijf eens voorstellen in de volgende nieuwsbrief? Stuur me dan een berichtje.

Facebook iconInstagram iconWebsite iconEmail iconYouTube icon

Geurdetectie

Wil je je hond leren werken met zijn neus, dan zijn er meerdere opties. Zo kan je mantrailen (aangelijnd speuren naar vermist persoon), vlakte zoeken/ puin zoeken (los zoeken naar een vermist persoon), ‘drugshond’ (hond 1 vaste geur leren herkennen en verwijzen) en geur verwijzen (hond meldt aan handler dat de de betreffende steeds wisselende geur is gevonden).

In onderstaand filmpje vind je een uitleg over hoe je thuis kan beginnen met het aanleren van geur verwijzen.

Als materiaal heb ik gebruikt:

  • madenbakje dat gebruikt wordt voor vissen, maar elk ander bakje waar je eventueel zelf gaatjes in maakt, voldoet ook prima

  • Trovet-doos van de IKEA, maar ook elke andere doos met een gat voor de geur zal voldoen

Geur discriminatie I

Zeg jij wel eens 'Dank je wel' tegen je hond?

Zeg jij wel eens dank je wel tegen je hond? Gewoon omdat hij iets heeft gedaan waar je blij van wordt? Of omdat hij contact heeft gemaakt? Of misschien een zelf bedachte taak heeft uitgevoerd?

Lees het artikel

Agressieladder

Agressie is een woord waar veel mensen van schrikken. Agressief gedrag bestaat echter in vele gradaties en er zijn ook agressieve uitingen waar je niet direct actie op hoeft te ondernemen.

De agressieladder geeft een duidelijk overzicht. In principe begint gedrag aan de onderkant van de ladder. Pas wanneer de eerste stap niet het gewenste effect heeft voor de hond of de hond wordt belemmerd in het uitvoeren van die eerste stap, dan zal hij overgaan naar de volgende. Het is dus altijd belangrijk om elke stap hierin bewust te begeleiden of misschien ook wel bewust niets te doen.

Een voorbeeld. Er komt jou een hond tegemoet en die kijkt jouw hond strak aan. Jouw hond heeft geen zin in een confrontatie en zet een kalmerend signaal in door weg te kijken. De nadere hond blijft fixeren en jouw hond laat nog meer signalen zien zoals de rug toekeren, snuffelen en afstand vergroten. De hond komt nog dichterbij, maakt zich groot en komt op hoge poten naar jouw hond toe. Jouw hond begint de grommen.

Vaak zijn we dan geneigd om de grommende hond te bestraffen. De andere hond doet immers 'niets'? Maar als je op de ladder van agressie kijkt en in ogenschouw neemt welke signalen jouw hond al heeft ondernomen om aan te geven dat hij geen belangstelling heeft, is een grom een heel duidelijk afstand vergrotend signaal. In mensentaal ook wel: “Rot op, laat me met rust”.

Wanneer je dit gedrag zou bestraffen, slaat hij binnen de kortste keren deze stap over en gaat hij over op snappen en uiteindelijk bijten. Het is niet gezegd dat je alles natuurlijk moet toestaan en als 1 hond gromt en de andere hond zet door, dan kan daar een vervelend conflict door ontstaan. Het advies is om al eerder in te grijpen. Wanneer je ziet dat je hond wegdraait van de andere hond en de andere hond blijft doorgaan, neem ga dan uit de situatie. Zeker als 1 van beide (of beide) is aangelijnd. Hiermee voorkom je een hoop ellende.

Huisregels

Door alle wisselende maatregelen, zijn we ook wat flexibeler om gegaan met de huisregels. Zeker nu het er om neer komt dat de planning vrij strak moet zijn, wil ik nog even het volgende onder aandacht wil brengen:

  • Indien een privéles binnen 24 uur voor de afspraak wordt afgezegd of je komt niet, dan wordt deze gerekend als afspraak. (Mocht ik iemand anders kunnen vinden die in jouw plaats kan komen, dan kan je afspraak wel doorgeschoven worden).

  • Indien je een (deel)leskaart hebt gekocht, dan geldt deze voor opeenvolgende weken. Indien je een les niet komt, dan komt dit in principe voor eigen rekening. Het is gezien de huidige maatregelen en de bijbehorende planning, niet mogelijk om lessen door te schuiven. Normaal gesproken was er eens in de maand een inhaaldag om gemiste lessen in te halen. Dat komt hopelijk wel weer, maar voor nu is dat geen optie. In (vooraf!) overleg kunnen we wel kijken naar andere mogelijkheden.

Hartelijke groet,

Caren Appelman