Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 3. maj 2021

Aflyst parlamentsvalg og møde med den palæstinensiske ambassadør i København

Håbefuldt var det da der i december blev udskrevet valg i Palæstina til afholdelse i foråret. 36 partier, 1.400 kandidater (39% af dem under 50 år og 405 af dem kvinder) skulle kæmpe om de 132 pladser i parlamentet, skabe nye koalitioner og puste nyt liv i både demokrati og fredsproces.

I en sådan valgkampagne ville Israel være under et omfattende internationalt forstørrelsesglas, og hvis Israel fortsatte eller endda intensiverede arrestationer og andre hårde begrænsninger, ville den militære besættelsesmagt for alvor blive udstillet.

Sådan blev det ikke. I hvert fald ikke foreløbig, for fredag blev parlamentsvalget udskudt på ubestemt tid. Mantraet ’intet valg uden Jerusalem’ blev slået fast fra start, og da valgkampen skulle begynde og Israel endnu ikke gav samtykke til valg i det besatte Østjerusalem, udskød Mahmoud Abbas valget.

Sandheden er nok noget mere nuanceret. For i realiteten stod Fatah til at tabe, og var det virkelig helt umuligt at afholde valg uden Israels godkendelse? Man kunne have benyttet FN-bygninger, EU-repræsentationen, kirker og moskeer eller placere flere valgsteder i de dele af Jerusalem der ikke er annekteret af Israel. En ting er i hvert fald sikker: aflysningen er bekvem for Israel og frustrerende for de omkring 93% af palæstinenserne som havde registreret sig som vælgere.

Mandag mødtes Margrete med den palæstinensiske ambassadør i Danmark for at drøfte udviklingen. EU har beklaget valgaflysningen, men har kun været begrænset aktiv for at sikre valget. Forhåbentlig kan vi sætte pres på fra både nationale regeringer og EU-Kommissionen selv så valgene kan blive afholdt senere i år.

Se kortet: Overalt i Europa vil man byde flygtninge velkommen

Overskriften holder desværre ikke helt. Den er god nok i den forstand at man over hele Europa finder kommuner og personer der med glæde ville modtage flygtninge. Men overskriften vildleder fordi de flygtningevenlige reelt ikke får lov til at modtage flygtninge fordi EU´s flygtningepolitik er gået i hårdknude.
Medlemslandene kan ikke nå frem til en aftale, og derfor sidder mennesker i umenneskelige lejre uden skygge af vished eller bare håb.

For at lægge pres på Kommissionen og medlemslandene har De Grønne iværksat kampagnen ’Europe Welcomes’ med et kort over de kommuner i Europa der har sagt ja til modtage flygtninge. Margrete og Kira har sat de danske ’nåle’ i kortet med hjælp fra Mellemfolkeligt Samvirke og en masse danske borgere.

Du kan også hjælpe. Besøg kampagnens hjemmeside her og se hvordan.
Udstillingen om Moria-lejren, som flere måske kan huske fra Kgs. Nytorv over jul, tager i øvrigt på en lille turne. Første stop er Slagelse hvor udstillingen står foran Rådhuset. Den er der fra i dag og åbner officielt fredag kl. 15.00 med besøg fra Margrete. 

Porto: Et socialt topmøde

Den 6. og 7. maj vil både Rådet, Kommissionen, Europa-Parlamentet og organisationer og de sociale parter fra hele Europa mødes i Porto for at styrke den sociale dimension af det europæiske samarbejde. Det samme gjorde man i Göteborg i 2017 hvor medlemslandene skrev under på at forpligte sig til 20 principper i den såkaldte ’europæiske søjle’ for sociale rettigheder.
 
Den europæiske søjle for sociale rettigheder står i centrum igen med udgangspunkt i den handlingsplan Kommissionen udgav for nylig. Handlingsplanen drejer sig om tre konkrete mål der skal nås inden 2030:
  • Mindst 78% i EU skal være i beskæftigelse.
  • Mindst 60% af de voksne skal deltage i efteruddannelse hvert år.
  • Andelen af mennesker på kanten til fattigdom, skal reduceres med 15 millioner.
Helt så høje ambitioner har det nuværende portugisiske formandskab ikke, men vi håber at man trods alt vil forsøge.

Hvad kendetegner ‘socialismens sprog’?

Det spørgsmål fik Margrete for et par uger siden og syntes egentlig det var svært at svare på. Men hun fik lidt tid til at tænke over det inden hun i sidste uge talte med Enhedslistens Pelle Dragsted, Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Adrian Lloyd Hughes om det i et program på P1.

Det blev faktisk ret interessant! Lyt til ‘Klog på sprog’ her for at høre resultatet.

Forsmag på sommerens klimakampe

Hvad er den mest effektive måde at skære i EU’s klimagasudledninger som vi skal for at leve op til Parisaftalen? Kommissionen og De Grønne i Parlamentet havde forskellige svar på det spørgsmål onsdag aften i sidste uge. Det blev tydeligt da kommissionsforkvinde, Ursula von der Leyen, var på De Grønnes gruppemøde hvor hun svarede på spørgsmål om Kommissionens kommende klimapakke, ’Fit for 55’, der ventes i slut juni.

En af de helt store uenigheder drejer sig om hvordan udledninger fra vejtransport og opvarmning af bygninger skal gribes an. De sektorer står for omkring 34% af EU’s samlede udledninger, og Kommissionen agter at flytte reguleringen af dem fra den såkaldte ’Effort Sharing Regulation’ til EU’s ’Emissionshandelssystem’, ETS.  

Det vil medfører at ansvaret flyttes fra nationale tiltag i de enkelte lande til et CO2-marked. Det er en risikabel strategi som både kan ramme socialt skævt og forsinke de bidende nødvendige reduktioner.

Udvekslingen med von der Leyen varsler at hårde forhandlinger lurer i horisonten hvor De Grønne, og ikke mindst Margrete som skyggeordfører på ’Effort Sharing Regulation’, skal sætte ind for at sikre de højst mulige ambitioner for klimaet.

Video delt vidt og bredt: Ursula von der Leyen sagde fra over for sexisme

I denne uge deltog kommissionsforkvinden, Ursula von der Leyen, og formanden for det Europæiske Råd, Charles Michel, i en plenardebat om deres besøg til Tyrkiet. Debatten centrerede om den såkaldte ’sofagate’ hvor der som bekendt manglende en stol til Kommissionsforkvinden.

’Ville det være sket hvis jeg havde haft et jakkesæt og slips på?’ spurgte von der Leyen som i sin tale lagde vægt på de områder hvor kvinder endnu ikke er ligestillet med mænd. Hændelsen kommer i kølvandet på at Tyrkiet har trukket sig ud af Istanbul-konventionen der beskytter kvinder mod vold.  

Vores kollegaer i Europa-Parlamentet fordømte enstemmigt ’sofagate’-hændelsen, og flertallet udtrykte deres solidaritet med von der Leyen. Det gør vi også! Det er selvfølgelig ikke i orden at kvinder stadig bliver forhindret i at sidde med ved bordet i 2021. Ursula von der Leyens tale kan ses eller læses her.

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.