Copy
Nieuwsbrief Will2Sustain | juni 2021
View this email in your browser
 
Nieuwsbrief 

Will2Sustain


Jubeljaar  
Er is veel veranderd in de afgelopen maanden. Sinds september 2020 werkte ik grotendeels vanuit huis. In maart 2021 heb ik de Will2Sustain auto verkocht. Per 12 april 2021, op de datum dat Will2Sustain 11,5 jaar bestaat, heb ik besloten het sabbatical, oftewel jubeljaar, in te laten gaan. Dit betekent dat ik nu geen opdrachten meer uitvoer. Dat is wel even wennen! 

Door alle besluiten sinds de zomer van vorig jaar is er veel meer ruimte gekomen in mijn agenda. Als druk baasje heb ik de neiging deze weer op te gaan vullen met allerlei taken. Belangrijkste evenwel is om tot rust te komen en vanuit de rust na te denken over de toekomst. 

Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen. Wellicht wordt het een Will2Sustain 2.0, maar het kan ook zo maar zijn dat ik in iets nieuws stap, of in iets ouds, want het internationale werk trekt ook nog steeds. 

Tot eind 2020 ben ik zelf meer uitvoerend bezig geweest als consultant bij een reeks vertrouwde klanten. In 2021 ben ik actief geweest bij twee klanten. Ik heb ze nu allen tot ziens gezegd. Ik wil hen allen, ook via deze weg, bedanken voor hun begrip en hun bereidheid mij los te laten. 

Ik heb de afgelopen maanden niet stilgezeten. De vrijgekomen ruimte heb ik o.a. gebruikt voor het organiseren van een Will2Inspire met Reinier van den Berg, het lezen van wat beleidsstukken en boeken en het bijwonen van een aantal seminars. Hier wil ik u via deze nieuwsbrief graag over informeren. Tevens zijn er een aantal kantoorspullen die nu over zijn. 

Veel leesplezier! 



Geert Jan Prins
Oprichter Will2Sustain 
Geef Will2Sustain spullen een 2de leven 

De items hieronder zijn te koop. Neem bij interesse contact op met Mirjam via administratie@will2sustain.com. Ze staan nu stof te happen dus goed om ze een 2de leven te geven. De items zijn allen jong en in goede staat. Het betreft een statafel, drie metalen ladenkasten, twee zwarte stoelen, twee houten stoelen en een bureaustoel. 

  


 
Boekrecensie: Bladgoud van Reinier van den Berg e.a. 

Bladgoud, de onschatbare waarde van bomen, 2020. ISBN 978-94-93198-08-01
Dit boek is door meerdere auteurs geschreven en ik heb het eind 2020 gelezen. Dit boek was ook de reden waarom ik Reinier van den Berg opnieuw uitnodigde voor Will2Inspire. Het boek geeft een mooi overzicht van de toestand van de bossen wereldwijd. De belangrijkste oorzaak voor ontbossing blijkt de veeteelt te zijn. Nederland speelt hier een belangrijke rol in als grootste importeur van soja voor de veevoederindustrie. In Nederland is de depositie van stikstof een groot probleem voor de bossen, evenals de verdroging. Klimaatverandering werkt door op de toestand van de bossen. Zo is er veel boomsterfte van m.n. fijnspar in Midden Europa.
 
De Nederlandse overheid heeft in februari 2020 een bossenstrategie gelanceerd met als doel 37.000 hectare extra bos te realiseren. Het Nederlands bos slaat zo’n 95 ton koolstof/ hectare op en dit is toegenomen omdat de bossen gemiddeld genomen ouder worden. Het boek gaat in op de redenen voor verlies bos wereldwijd en de druk op bossen in Nederland. Ook gaat het boek in op het belang van biodiversiteit: het overgrote deel van diersoorten op land is afhankelijk van bossen. Er worden positieve initiatieven benoemd, zoals de groei aan voedselbossen in Nederland.
 
Bossen zijn ook van groot belang bij het afvangen van fijnstof. Dit soort waarde van bossen wordt evenwel niet financieel berekend, en bossen leggen het daarom financieel vaak af tegen andere vormen van landinrichting zoals landbouw en woningbouw.
 
Dat natuurbeschermers het moeilijk hebben, wordt duidelijk wanneer je je bedenkt dat in 2019 meer dan 200 mensen vermoord werden omdat ze de aantasting van hun leefomgeving aanvochten (bron: Global Witness). Het boek refereert aan Chico Mendes die in december 1988 is vermoord door veeboeren in Brazilië. Ik heb eind 2020 een documentaire over zijn leven bekeken via: The Voice of the Amazon. Ook stelt het boek dat er per week gemiddeld genomen 4 inheemse mensen per week vermoord worden. We vergeten soms graag dat Europese kolonisten Noord en Zuid Amerika hebben ingenomen, evenals Nieuw-Zeeland en Australië en de inheemse bevolking tot op de dag van vandaag onderdrukken.
 
Wat kunnen wij zelf doen om ontbossing tegen te gaan? Vooral het verminderen van je vlees- en zuivelconsumptie en met je naasten de natuur in trekken en vooral kinderen en evt. kleinkinderen wijzen op het belang van natuur. Daarnaast moeten we bomen planten, heel veel bomen, en liefst op een duurzame, verantwoorde wijze, met betrokkenheid van anderen, m.n. de bewoners van een gebied.
 
Een boek van rond de 200 pagina’s, vol van informatie en inspiratie. Het was goed om weer eens een bundeling van veel data over bossen te lezen. Ik kan het een ieder aanraden dit boek te lezen. 


 
Boekrecensie: Grenzen aan de Groei, Club van Rome 

Grenzen aan de Groei, Club van Rome
Volgend jaar is het 50 jaar geleden dat het rapport van de Club van Rome, de Grenzen aan de Groei, verscheen. Dit boek had ik al jaren in mijn achterhoofd om nog eens te lezen en dat is recentelijk gelukt.
 
Het rapport beschrijft de toegenomen welvaart en economische groei door wetenschap en technologie, maar wijst op de neveneffecten van de industrialisatie. Zo was er tussen 1951 en 1966 een toename van 34% in de wereldvoedselproductie, maar hebben boeren daartoe hun jaarlijkse investeringen in tractors met 63% vergroot, in nitraatkunstmest met 146% en in pesticides met 300% in dezelfde periode. De huidige landbouw is sterk afhankelijk van brandstofverbruik en ook van metalen. Door de groeiende wereldbevolking en welvaart stijgt het grondstoffenverbruik exponentieel. Maar veel van die hulpbronnen zijn eindig. Bij het lezen van dit soort voorbeelden begin ik te begrijpen dat Elon Musk met SpaceX zich voorbereidt op een vertrek naar Mars…
 
Een bijeffect van het groeiende grondstoffenverbruik is een groeiende vervuiling, en ook die vervuiling heeft een exponentieel karakter. De voordelen van vervuiling veroorzakende activiteiten zijn zowel in ruimte als in tijd ver verwijderd van de kosten. Negatieve uitwerking van het lozen van vervuilende stoffen treedt vaak met grote vertraging op. Hierbij moest ik denken aan onze verslaving aan (micro)plastics.
 
Het rapport onderzoekt via een complex computersysteem een model en hanteert daarbij verschillende scenario’s. Voor meer informatie over het model, zie: wiki/De_grenzen_aan_de_groei
Het variëren van de aannames in het model doen de uitkomsten wat vertragen, maar de uitkomsten blijven staan. De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:
  1. Als de huidige groeitrends in de wereldbevolking, industriële vervuiling, voedselproductie en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen onveranderd doorzetten, zullen de grenzen van de groei op deze planeet binnen de komende 100 jaar bereikt worden.
  2. Het is mogelijk deze groeitrends te veranderen en een toestand op te bouwen van ecologisch en economisch evenwicht die tot ver in de toekomst kan voortbestaan.
  3. Als alle volken besluiten te streven naar deze 2de uitkomst i.p.v. de 1ste, zal de kans op succes groter zijn, naarmate zij des te eerder beginnen.
Ik verwacht dat er komend jaar aandacht zal zijn voor 50 jaar Grenzen aan de Groei. Hoe staan we er nu voor? Zijn de voorspellingen van dit rapport waarheid geworden? Hebben we qua natuurlijke hulpbronnen, klimaat e.d. nog ruimte over, of moeten we ons geestelijk voorbereiden en ‘duurzame’ wegwijzers als Elon Musk volgen? Ik denk dat we niet naar Mars hoeven om de situatie te verbeteren. Verduurzaming begint bij bewustwording, maar belangrijker nog bij het willen.
 
Nog een belangrijke gedachte uit het rapport: Pagina 159: ‘De technologie kan symptomen van een probleem oplossen zonder de diepere oorzaak te raken. Het geloof in technologie als de uiteindelijke oplossing van alle problemen kan aldus onze aandacht afleiden van het meest fundamentele probleem- het probleem van groei in een eindig systeem- en ons daarmee verhinderen afdoende actie te nemen om het op te lossen.’ Hierbij moest ik denken aan alle aandacht voor hernieuwbare energieopwekking in o.a. Nederland. Wellicht moeten we veel meer na gaan denken over energiebesparing. Bij nieuwe technologieën roept het rapport op deze vragen in kaart te brengen:
  1. Wat zijn de fysieke en sociale neveneffecten?
  2. Wat zijn de benodigde sociale veranderingen en de duur daarvan?
  3. Wat wordt de volgende, natuurlijke groeigrens bij succesvolle introductie?
Ik kan een ieder die met verduurzaming bezig is aanraden dit rapport en de veelal sprekende voorbeelden te lezen. En ik hoop dat het volgend jaar veel aandacht krijgt!
Voor meer info: https://www.clubofrome.org/




 
Fantoomgroei, Sander Heijne en Henrik Noten, 2020
ISBN ISBN 9789047013242

Dit boek was erg boeiend om te lezen en is recentelijk, en mijn inziens, terecht verkozen tot het Management Boek van 2021, zie https://www.managementboekvanhetjaar.nl/index

Inmiddels contact gezocht met Sander Heijne en hij zal de volgende spreker worden op een Will2Inspire bijeenkomst. De datum is woensdag 7 juli van 11 uur tot half 1 's middags. Deze bijeenkomst zal, ondanks de coronaversoepelingen, digitaal plaatsvinden. De kosten zijn 100 Euro per deelnemer exclusief BTW. Bent u erbij? Laat me dat dan weten via prins@will2sustain.com. 

 
Wilt u eens bijpraten? Neem gerust contact op om een afspraak in te plannen. Voor nu: tot ziens! 
 
Website Website
Email Email
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn


Contact

Postadres:
De Hagen 8
8096 MB Oldebroek


Mobiel: +31 (0)6 52646700

E-mail: prins@will2sustain.com
Web: www.will2sustain.nl
Wilt u de manier waarop u deze e-mails ontvangt veranderen?
wijzig uw gegevens afmelden nieuwsbrief


© 2021, Will2Sustain, All rights reserved.






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Will2Sustain · Stouwdamsweg 4 · Oldebroek, Ge 8096 BB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp