Copy
View this email in your browser
Nyhedsbrev til klyngekoordinatorer
- juli 2021
 



Indhold
  • Gå ikke glip af KiAP's Inspirationsdage 2021 d. 26.-27. oktober
  • Overenskomstaftale indgået
  • Vejledende retningslinjer for afholdelse af klyngemøder og internater
  • Ny vidensbank med kvalitetsprojekter
  • Implementering i praksis
  • Facilitatoruddannelse for klyngekoordinatorer
Læsetid: ca. 5 minutter.

Kære klyngekoordinator

Sommeren er på vej, corona-vaccinationerne er ved at blive rullet ud i stor stil og vi kan igen mødes fysisk. Det tegner rigtig lyst.

Det har det heldigvis gjort længe for klyngearbejdet, hvor der har været afholdt mange møder trods et år med corona-pandemi. Siden august 2020 er der blevet bestilt ca. 100 af KiAP's klyngepakker, hvor pakken om trivsel og arbejdsglæde har været den mest efterspurgte.

I KiAP er vi lige nu ved at gøre klar til Inspirationsdagene for klyngekoordinatorer og klyngebestyrelsesmedlemmer, der afholdes d. 26. oktober til d. 27. oktober på Comwell Kolding. Du kan læse mere og tilmelde dig nedenfor.

For at nå ud til så mange klyngebestyrelsesmedlemmer som muligt, er du mere end velkommen til at sende invitationen videre til alle i din klyngebestyrelse. 

Det er også værd at nævne, at PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn d. 19. juni indgik en ny treårig overenskomst, som blandt andet sætter fremtidens rammer for Kvalitetsprogrammet for Almen Praksis (KiAP).

Overenskomstens parter er på baggrund af de gode erfaringer med kvalitetsarbejdet i klyngerne enige om at fortsætte arbejdet med at udvikle rammerne for den systematiske kvalitetsudvikling i almen praksis. Du kan læse mere om aftalen nedenfor.

Du ønskes en rigtig god sommerferie, når du når dertil.

Venlig hilsen

Rikke Agergaard
Programchef
Gå ikke glip af KiAP's Inspirationsdage 2021 d. 26.-27. oktober

Bliv klogere på retningen for klyngearbejdet efter den nye overenskomst, få overblik over hvordan sundhedsdata bruges i kvalitetsarbejdet, og bliv præsenteret for forskellige værktøjer til at få klyngeviden ud at leve i praksis.

Det er er bare nogle eksempler på, hvad du kan forvente dig af årets Inspirationsdage. Vi kredser om temaerne fra klynge til praksis, netværk og tværsektorielt samarbejde. Dertil kommer kvalitet i praksis tæt på din klynge ved de regionale kvalitetsenheder. Om aftenen sørger vi for hyggelige rammer, hvor du har mulighed for at snakke uformelt med dine kollegaer.
  • Se hele programmet på KiAP’s hjemmeside ved at klikke her 
  • Eller gå direkte til tilmelding her
Tilmeldingsfristen er senest d. 13. august 2021. Tilmelding er bindende.

Pris for deltagelse i arrangementet inkl. forplejning og overnatning: kr. 3.295,-.

Udgifter forbundet med deltagelse i arrangementet kan finansieres af klyngemidlerne.

Du er mere end velkommen til at dele invitationen med bestyrelsesmedlemmerne i din klynge.

Har du spørgsmål til arrangementet, kan du henvende dig til Kenneth Zimmermann, konsulent i KiAP på telefon 2371 8235 eller 
kzimmermann@kiap.dk

Overenskomstaftale indgået

PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn har indgået en ny treårig overenskomst, som også sætter fremtidens rammer for Kvalitetsprogrammet for Almen Praksis (KiAP).

Overenskomstens parter er på baggrund af de gode erfaringer med kvalitetsarbejdet i klyngerne enige om at fortsætte arbejdet med at udvikle rammerne for den systematiske kvalitetsudvikling i almen praksis.

Lægefaglig leder
I aftalen lægges der op til, at KiAP overgår fra at være en programorganisation til at være en driftsorganisation. Det er i den forbindelse parternes ambition, at KiAP med tiden skal opbygge en specifik almen medicinsk faglighed, der både nationalt og internationalt skal tegne kvalitetsudviklingen i almen praksis. For at understøtte dette skal KiAP oprette en stilling som lægefaglig leder.

Dataindsatsen skal opprioriteres
En vigtig erfaring fra opstarten af klyngearbejdet er, at datadelen af kvalitetsindsatsen skal opprioriteres og systematiseres yderligere.

Kvalitetsindsatsen i almen praksis forankres i KiAP og i Fonden for Almen Praksis i to parallelle spor – et nationalt kvalitetsspor og et klynge-kvalitetsspor.

I det nationale spor fokuseres der på sektor-kvalitet med udvikling, indsamling og formidling af relevante data og udvikling af målepunkter/indikatorer for kvalitet i almen praksis.

I klyngesporet er der fokus på at fortsætte de faglige drøftelser i klyngerne, hvor lægerne mødes og med afsæt i data drøfter kvalitetsudvikling i klinikkerne.

Aktivitetsrapporter skal udarbejdes
På linje med forsknings- og efteruddannelsesområdet ønsker overenskomstparterne et nationalt overblik over, hvad der bliver arbejdet med i klyngerne. Det sker ved, at den enkelte klynge udarbejder en kort aktivitetsrapport ud fra en skabelon. Skabelonen til aktivitetsrapporten udarbejdes af KiAP og godkendes af styregruppe og Fondsbestyrelse.

Revisorhjælp skal afdækkes
I aftalen er man enige om at afdække mulighederne for at indgå en central aftale med et revisionsfirma for at lette klyngernes arbejde med indberetningen til SKAT af udbetalte honorarer. Det skal også sikre, at klyngernes brug af midler lever op til lovgivningens krav om bogføring og årsregnskab.

Baggrunden er, at klyngernes tid og ressourcer primært skal bruges til at arbejde med det kliniske kvalitetsarbejde og mindst muligt med administration.

Læs hele aftalen her (side 60 og 100)
Vejledende retningslinjer for afholdelse af klyngemøder og internater

Klyngerne er ved at genoptage klyngemøder med fysisk fremmøde og i den anledning planlægger flere klynger at afholde længerevarende klyngemøder/internater. KiAP’s og PLO’s sekretariater har fået flere forespørgsler på retningslinjer for brug af klyngemidler til denne type af møder og bedt parterne forholde sig til en overordnet ramme.

Parterne er enige om følgende overordnede retningslinjer for brug af klyngemidler til afholdelse af denne type længerevarende møder:

Møder og internater for klyngens medlemmer afholdes som udgangspunkt i Danmark og klyngemidler kan dække udgifter til selve mødeafholdelsen, men ikke transportudgifter mv.

Med afsæt i de hotelaftaler, som Lægeforeningen har indgået for alle medlemmer og PLO-Efteruddannelse har indgået for praktiserende læger, vil det være muligt at aftale møder og internater til særlige favorable priser på en lang række hoteller i Danmark.

Du kan læse mere om Lægeforeningens hotelaftaler her. 

Nogle af hotellerne giver yderligere rabat til medlemmer af PLO, da PLO-Efteruddannelse har indgået aftaler om kursusafvikling disse steder – spørg derfor om der gælder særlige vilkår på konferencestedet for medlemmer af PLO til afholdelse af faglige møder i klyngen

Hvis I ønsker at booke på et hotel, som der ikke er indgået en særlig aftale med, vil niveauet for de aftaler, som Lægeforeningen og PLO-E har indgået, være retningsgivende. Priserne vil variere lidt geografisk, men følgende prisniveauer anses som udgangspunkt som acceptable for afholdelse af klyngemøder:

Dagmøde: 550-700 kr. pr. deltager.
Heldagsmøde (med to retters menu): 900-1.100 kr. pr. deltager.
Døgnmødepakke: 1.800-2.000 kr. pr. deltager.

I forhold til rammerne for brug af klyngemidler i øvrigt fastholder parterne rammerne for OK-18, hvor det fremgår, at midlerne kan bruges til honorering af klyngekoordinator og/eller køb af bistand hertil samt udgifter til mødeafholdelse, mødelokale og forplejning.

Bemærk at klyngens midler i den nye overenskomst reduceres midlertidigt i den kommende OK-periode. 

Ved yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte KiAP’s sekretariat på telefon 2726 6754.
Ny vidensbank med kvalitetsprojekter

DSAM har lanceret en helt ny vidensbank, der skal udbygge erfaringsudvekslingen mellem de praktiserende læger i Danmark.

Vidensbanken skal fungere som opslagsværk for læger, personale og andre med interesse for kvalitetsudvikling i almen praksis. Det vil være muligt at hente inspiration til især praksisnære udviklingsprojekter og søge viden om særlige emner. Endelig er der mulighed for at bidrage med egne projekter.

Alle, som har arbejdet med en lokal indsats i klinikken eller klyngen, og som har beskrevet den, kan dele ud af erfaringerne via Vidensbanken.

Du kan læse mere om Vidensbanken her.
Implementering i praksis

Det vigtigste, men også det sværeste i forbindelse med kvalitetsudvikling, er implementering i praksis. Det kræver både tid og opmærksomhed at gå fra den gode ide til at ændre adfærd.

I KiAP er vi i gang med at samle gode råd og redskaber, der kan hjælpe dig som klyngekoordinator og klyngemedlem med at bringe erfaringerne fra klyngemøderne videre til hverdagen i de enkelte praksis. Du finder den nye side på kiap.dk ved at klikke her.

Har du brug for hjælp til at komme godt videre med implementeringsarbejdet, er du velkommen til at kontakte din regionale kvalitetsenhed eller KiAP på klynger@kiap.dk.
Facilitatoruddannelse for klyngekoordinatorer

PLO-E og KiAP har i samarbejde udviklet et facilitatorkursus for klyngekoordinatorer. Det holdes i det østlige Danmark d. 12.-13. oktober 2021 på Portside i København. Kurset i det vestlige Danmark blev afholdt d. 2.-3. juni 2021 i Vejle.

Det er muligt for klyngekoordinatorer kun at følge den første dag, hvor generel facilitering er i centrum.

Du kan læse mere og tilmelde dig facilitatoruddannelsen i det østlige Danmark her.
Twitter
Facebook
Website
Tak fordi du har læst med. Det sætter vi stor pris på.  

Administration af klynger og brug af klyngepakker:
Telefon: 5170 1115 eller 2726 6754
Mail: Klynger@kiap.dk

Teknisk support:
Telefon: 7196 8844
Mail: Support@kiap.dk

Afmeld nyhedsbrev:
Mail til klynger@kiap.dk, og skriv ”Nej til nyhedsbrev” i emnefeltet.

Copyright © 2020 KiAP
All rights reserved.

Our mailing address is:
klynger@kiap.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KiAP · C/O Lægeorganisationer · Stockholmsgade 55, st. · Kobenhavn 2100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp