Copy
View this email in your browser
Nyhedsbrev 27. maj 2021
Kære læser 

Her kommer endnu et nyhedsbrev fra CISU, der er et nyhedsbrev for alle 300 kontaktpersoner i CISUs medlemsorganisationer + de godt og vel 2.000 andre, der har meldt sig til.

I denne udgave kan du læse en rigtig god nyhed om nødhjælpspuljen DERF, om et par stillinger på sekretariatet og om klimatorsdage.

God læselyst.

Kim Jensen

PS: Skal du til Bornholm under Folkemødet? Så håber jeg, vi ses på kutteren Anton.
 
Nyheder fra CISU 

CISU skal bestyre nødhjælpspulje de næste fire år

CISU skal også bestyre nødhjælpspuljen DERF de næste fire år. Godt nok er kontrakten ikke underskrevet, men indsigelsesperioden for andre ansøgere er nu udløbet, og derfor kan rådgiver Christoph Lodemann også snart kalde sig Fund Manager.

- Vi er enormt glade for, at det blev i vores favør, siger han.
DERF har været en del af Christoph Lodemanns arbejdsliv i 4 år, og i den tid er puljen også blevet en stor del af CISU.

- Jeg kan næsten ikke se CISU uden DERF, for det giver så god mening for vores brugere både at kunne søge puljer til langsigtet udvikling og DERF-puljen til humanitære indsatser, siger han.

-Det hænger rigtig godt sammen  og styrker begge veje. Brugerne er allerede derude, og det styrker den humanitære indsats, og bagefter står de bedre over for lokalbefolkning og myndigheder når de bliver og arbejder på den langsigtede udvikling, forklarer Christoph Lodemann.

Han forklarer også, at DERF er mere relevant end nogensinde, og at den er et godt supplement til langsigtet udvikling.

- Verden bliver stadig mere kompleks og skrøbelig, og der giver det god mening, at man kan søge til begge dele her i CISU, siger han.

Som sagt mangler kontrakten at blive skrive under, og derefter kommer en periode, hvor puljen skal sættes op på ny og gøres klar. Der vil formentlig komme ændringer i støttemodaliteter og forenklinger for brugerne.
 

Få inspiration til integration af klimaperspektiver inden for landbrug, naturressourcer og fødevaresikkerhed


På de såkaldte klimatorsdage vil CISU og medlemsorganisationer tale om Climate Actions inden for forskellige tematikker i udviklingssamarbejdet.  
 
Næste klimatorsdag er den 3. juni kl. 15-17 (Zoom), hvor vi sætter fokus på integration af klimahensyn inden for landbrug, naturressourceforvaltning fødevaresikkerhed.  
Vi har indbudt Mission Øst og Ulandshjælp fra Folk til Folk, der vil fortælle om deres konkrete arbejde med opbygning af modstandsdygtighed inden for landbrug og fødevaresikkerhed i Nepal og Guinea Bissau og Zimbabwe. Derudover vil vi i mindre grupper dele erfaringer og diskutere udfordringer og best practices. 
 
På mødet vil deltagerne blive inviteret ind i CISUs nye Climate Community – et nyt lærings- og dialog site (igennem fabo.org), hvor vi vil samle ressourcer henover klimatorsdagene. Ligesom vi kan bruge læringssitet som et sted for løbende diskussion – også når det ikke er klimatorsdag.  
 
Tilmelding og mere information her
 
På CISUs hjemmeside kan man også finde CISUs climate tool omkring landbrug og fødevaresikkerhed

CISU søger forvaltere, studentermedhjælper og medlem af bevillingsudvalget


CISU har netop nu tre opslag ude til såvel faste stillinger som vikariater.

Det første er to stillinger som forvalter, hvor man vil indgå i puljeforvaltningen på sekretariatet. Begge stillinger er faste, men den ene er på nedsat tid.
Læs opslaget her.

Derudover søger CISU en vikar for vores studentermedhjælper, der skal i praktik.
Læs opslaget her.


Endelig søger CISU repræsentanter fra medlemsorganisationerne til bevillingsudvalget for civilsamfundspuljen.
Læs opslaget her.


 

Oplysningsaktiviteterne er i gang igen


Under corona har der været mange begrænsninger på oplysningsaktiviter, og det kan blandt andet mærkes på CISUs oplysningspulje, hvor der har været færre ansøgninger end vanligt. Ved seneste ansøgningsrunde var der imidlertid igen en vis søgning, og ni ansøgere har fået positivt svar på deres ansøgning.

Næste ansøgningsrunde er til oktober, men man kan allerede nu søge den løbende frist. Der kan man søge op til 15.000 kroner, mens man kan søge 30.000 kroner, når man søger ved fristen.

Den slags kan man blive meget klogere på, når der er inspirationsmøde om oplysningspuljen 8/6

Her vi vil deltagerne blive introduceret for eksempler fra den netop afgjorte runde.

12 ansøgninger til Engagementspuljen

Onsdag den 19. maj var der ansøgningsfrist på indsatser over 200.000 til Engagementspuljen.  
Det var den første ansøgningsfrist efter Danida forlængede puljen i 2021, og retningslinjerne i samme omgang gennemgik en mindre revision.  Ved ansøgningsfristen havde CISU modtaget i alt 12 ansøgninger for samlet 11.576.000 kroner.  De 12 ansøgere til den faste ansøgningsfrist får svar senest den 30. juni 2021.   
 
Der er løbende ansøgningsfrist til engagementsindsatser under 200.00 kroner indtil den 19. november 2021 kl. 12, men ved et stort antal ansøgninger og bevillinger kan puljen løbe tør inden da. Det vil i givet faldt blive meldt ud på cisu.dk/engagementspuljen. 
 
Den næste og sidste ansøgningsfrist for indsatser fra 200.000 - 1.000.000 er den 29. september 2021 kl. 12.00.

Civilsamfundspuljen under pres: Rekordmange afvisninger på støtteværdige indsatser

Ved seneste ansøgningsrunde i civilsamfundspuljen blev det til 12 bevilligede udviklingsindsatser for i alt 32.248.611 kroner. Der blev også givet 24 afslag, hvoraf de 13 var til støtteværdige ansøgninger for 34,3 millioner kroner, som fik afslag på grund af for få midler i puljen. 

- Det er aldrig sket før, at vi har været nødt til at give afslag til så utroligt mange støtteværdige udviklingsindsatser. Det er en rekord, vi er meget ærgerlige over, siger Jeef Bech, sekretariatsleder i CISU.

Udviklingsindsatser, som er en støtteform under Civilsamfundspuljen, støtter indsatser som fremmer stærke, folkeligt funderede civilsamfund og skaber varigt forbedrede levevilkår for udsatte befolkningsgrupper.

De mange afslag skyldes, at CISU allerede i 2020 havde et pres på alle støtteformer under Civilsamfundspuljen, herunder også små indsatser og medborgerindsatser, forklarer Jeef Bech.

Det gav udslag i, at CISU i ansøgningsrunderne for udviklingsindsatser i marts og september 2020 måtte give afslag på støtteværdige ansøgninger for i alt 16 millioner kroner. Og mange af de organisationer, som har fået afslag, søger igen i den efterfølgende ansøgningsrunde. På den måde bliver presset på puljen gradvist større.

- Derfor kan vi kun forvente, at stigningen i ansøgninger vil fortsætte endda kraftigere i septemberrunden 2021, hvor vi igen har 31 millioner kroner til rådighed. Det vil betyde, at der fortsat vil være stor konkurrence. Og her er det verdens fattigste, der taber, fordi vigtige indsatser, der kan forbedre deres levevilkår, aldrig bliver til noget, siger Jeef Bech.

Omvendt er der også en positiv vinkel på de mange ansøgninger.

- De mange støtteværdige ansøgninger er et bevis på den dygtighed og kvalitet, der findes i medlemsorganisationers arbejde, og at CISUs kapacitetsopbygning af organisationerne virker, siger han.

Læs hele historien her

Kom på kursus i inklusion

16/6 kan man komme på kursus og lære mere om praktisk arbejde med inklusion af mennesker med handicap i internationalt udviklingssamarbejde 
  
Kurset afvikles hos Dansk Handicap i ”Handicaporganisationernes Hus”. Deltagerne begynder derfor med en kort rundvisning for at se på, hvordan inklusion og tilgængelighed fungere i praksis i huset.  

Kurset vil give mulighed for organisationer at få redskaber til at skærpe den rettighedsbaserede tilgang, gennem konkret redskaber til at arbejde med inklusion.  
Kurset ønsker at give inklusionsredskaber til alle organisationer – og ikke kun til dem der særligt arbejder med handicap.  
  
Læs mere og find tilmelding her
 

Sidste chance for at komme med indhold til Folkemødet


I disse dage bliver der lagt sidste hånd på programmet på kutteren Anton under Folkemødet på Bornholm.

Det er stadig muligt at komme med input eller ønsker om at arrangere noget, men da der er deadline for annoncer 7/6, skal man henvende sig meget snart.

Læs mere på www.cisu.dk/fm21

CISUs opslagstavle

På cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.
Kommende arrangementer hos CISU

CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.
Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2021 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.