Copy
View this email in your browser
Berørth er et ugentligt nyhedsbrev, som jeg håber kan give inspiration til et hverdagsliv med tvivl og tro, nysgerrighed og spiritualitet og en mængde gode samtaler med andre.

Giv dine venner noget at tale om. Klik nedenfor og videresend Berørth til dem.
Videresend Videresend

Ud over stepperne


Det passede mig egentlig ikke. Kalenderen var håbløs. Jeg var irriteret over afbrækket. Min nyeste bog "Med rank ryg" var udkommet. Jeg skulle tale om den, læse om den, skrive debatindlæg ud fra den (det er jeg gået i gang med) og så i øvrigt gå i gang med min nye podcast (som jeg skriver meget mere om i næste uge).

I stedet for at udføre al det fornuftige arbejde, måtte jeg sætte mig ind i den røde bil, kørte til Aarhus, tage færgen, sno mig igennem det ene sommerhusområde efter det andet for til sidst at ende nær Ordrup Næs, hvor ovenstående billede af mig i næsten trodsigt vandrende tilstand er taget.

Pilgrimspræst Elisabeth Lidell har fotograferet mig, og jo, det kommer jer ved, fordi jeg ved, jeg er så almindelig, at de hverdagsfælder, jeg falder i, kender I også kun alt for godt.

Nogle er selvkørende og -styrende af temperament eller træning. Måske når jeg dertil en dag. I stedet for at slå mig selv i hovedet over min manglende kunnen, vælger jeg at lave aftaler med andre. Dem holder jeg.

Jeg bliver nødt til at have det stående i kalenderen, at jeg skal på retræte nogle gange om året, ellers får jeg ikke de tavse huller i mit liv, der er nødvendige, ja, nødvendige for mig. 

Stilheden har jeg også en halv times tid hver morgen, men en retræte er noget andet. Denne retræte var lidt særegen, fordi den første dag gik med regulære arbejdsmøder - dog med vandring ind imellem - mens andendøgnet var tyst.

Lige så godt, det var at se de andre, lige så godt var det ikke at tale med dem.

Vi havde vores tid alene, og den kan jeg ind imellem skaffe selv hjemme, men tiden stille sammen, kan jeg ikke give mig selv. Og den er en ekstra gave.

Jeg var afsted med den økumeniske gruppe, Levende Vand, hvor vi kommer fra alle hjørner af den kristne tro. Vi har også forskellig alder, køn og kultur, men vi vil finde hen til det, vi er fælles om.

Det er en svær øvelse. Når vi taler, siger vi ofte det, den anden ikke siger eller ikke kan se. Vi vil gerne lægge noget nyt ind i samtalen. Det er blandt andet også derfor, jeg skriver. 

Stilheden, som vi gik i ovre på Ordrup Næs, gjorde det modsatte, for vi går med den dagsorden, der var for vores samling.

Vi gik med det, der forener os. Ikke for at blive ens, men for at have et sted at samles og derudover være vidt forskellige. 

Stilheden gør det muligt at være sammen med hvem som helst. Det kan være værd at prøve.


Ind imellem kan stilheden noget, intet andet kan. Mange har skrevet meget godt om stilheden, den er på mode, den er sparsom, en luksus, en gave. 

Det bedste, jeg har læst, er Sara Maitland, der som knap 50-årig flyttede fra byen ud på heden og der skrev "A Book of Silence" (der også er udkommet på dansk som "Stilhedens væsen") for en del år siden. I den skriver hun blandt andet:

"In silence, as in deep waters, you are free from gravity."

Stilheden er så magtfuld, at man ikke kan forblive upåvirket, og hvordan, den ændrer dig, kan du ikke styre, er hendes erfaring. Og min.

For at jeg kan få samlet mig selv ind i stilheden, har jeg brug for en struktur på dagene og for en retræteleder.

At blive puffet ud af et spor af tanker hjælper mig til at se andre og mig selv på en anden måde, end jeg selv ville have viklet mig ind i. Det gør mit stilhedens hav dybere.

Præsterne i Levende Vand har indtalt podcast-vandringer på 1/2 til fire timer, hvor man går i stilhed  mellem deres ord. Det er en simpel måde at få lagt tavshed ind i hverdagen. Find dem, hvor du finder podcast, eller følg linket herunder.


 
Vi holdt retræte i "Fyrtårnet". Læs mere her
Find flere retrætesteder her
Læs mere om Elisabeth Lidell her
Find Levende Vands vandringer her
Køb "Stilhedens væsen" her

Stormvejr og stille omsorg   


"Tusind tak for bogen som jeg modtog i fredags", skriver forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky og fortsætter:

"Den har været med mig i jagthytten, og jeg har læst og grædt".

Hun fortæller, at bogen "går lige ned i rigtig vigtige emner", "der er så svære at sætte ord på". Og selv om den "kræver lidt mod at at læse, så giver den så utrolig meget igen".

Jeg har mødt Anne-Cathrine Riebnitzsky flere gange, og vi har leet sammen, så hun understreger, at "du må ikke tænke, at det skriver hun bare for at være sød. Jeg mener det virkelig. Jeg har bestemt præsteret ikke at mene noget om bøger, jeg ikke kunne lide. Men den er virkelig virkelig god og nødvendig bog."


Ja, jeg tror, danskerne er klar til at tale sammen i en ordentlig tone om så svære emner som abort og voldtægt, tro, moderskab og det at være kvinde i en verden, hvor mænd har magten.

Modtagelsen af min bog "Med rank ryg" har ikke været et som grufuldt stormvejr, men snarere som en stille majlun eftermiddag.

En smuk dag som ved Binderup Å nær Limfjorden forleden, hvor jeg tog billedet.

Hvor man som menneske hver især står alene, men alligevel sært beskyttet af naturen omkring sig.

I virkeligheden er jeg ikke vant til at være sådan naturpoetisk, men den nænsomme omsorg, jeg har mødt efter udgivelsen, har gjort mig på samme tid melankolsk og hamrende stærk. Som det lille træ.

Mænd og kvinder har skrevet til mig (læs nogle af kommentarerne på mine facebook- og instagramsider), efter at have læst bogen og fortalt, at den har styrket dem - også fordi de har talt med andre om bogens emner.

Det er det, jeg ønsker.

Når jeg skriver om det, jeg har oplevet og dermed tør stå ved, at jeg er sorgfuld, gennembanket og skrøbelig, bliver jeg sej og kan være glad, stærk og nysgerrig, fordi jeg ikke behøver at være andre end mig.

Jeg er mit træ. Andre er deres. Vi behøver ikke engang ligne hinanden.

Selv om vi er så umådeligt forskellige og skal blive ved at være det, er der mønstre, vi væver hinanden ind i, alt efter hvordan vi umiddelbart afkoder (dømmer) hinanden.

Mænd er sådan. Kvinder er sådan. Som eksempel.

Det er de mønstre, også jeg lever i, og som jeg prøver at beskrive i "Med rank ryg". 

Når, mønstrene er synlige, kan vi bryde ud af dem. Hvis vi vil. Og kan se en vej, vi gerne vil gå. Det er det, pinsen handler om.

Tager vi kristendommen alvorligt, skal vi bryde mønstrene og se alle, både mænd og kvinder, som de mennesker, de er. 

Præst Sørine Gotfredsen skriver i sin anmeldelse i Kristeligt Dagblad, at det er "en bog, der bliver siddende i bevidstheden".

Også selv om hun ikke har børn og derfor "ikke kan identificere" sig med bogen og heller ikke er "meget for denne telegramstil fyldt med punktummer," som hun skriver og derpå fortsætter; "men det ændrer ikke ved, at det er oprigtigt."

Sine fire stjerner giver hun blandt andet med dette argument:

"Charlotte Rørth fortæller, hvordan hun som 16-årig blev voldtaget, hvorpå hun blev gravid og fik en abort og derfor ved, hvordan den beslutning kan følge én resten af livet.”Det er ikke at valg, en engel kommer med,” skriver hun, og særligt ikke, fordi Charlotte Rørth fra sine egne fødsler husker følelsen af at bære på det hellige. Det er her – hvor de personlige erfaringer bruges som ledetråd i beskrivelsen af, hvad troen og kristendommen indebærer – at Charlotte Rørth har sin særlige styrke. Hendes syn på børn og liv og moderskab er virkelig værd at lytte til i en tid, hvor basale skabte menneskelige vilkår i identitetstænkningens navn er til konstant dekonstruktiv forhandling." 

Hun skriver, at jeg "forsyner forfatterskabet med en ny dimension" ved at koble mig på #MeToo-dagsordenen og ved at føære "læserne længere ind i det sorgfulde univers, der er blevet en del af hendes liv, siden hun for nogle år siden mistede sin søn, hvilket medfører vigtige tanker om barnets betydning."
 

Da jeg kom hjem, og vi og gik aftentur på kirkegården, fi, vi øje på den lille hare. Den kunne næsten ikke ses, men hvor var jeg glad for at se den.


Hav en fredelig pinse!
Se min kalender her (den opdateres løbende)
Køb "Med rank ryg" her

Følg med på sociale medier

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Copyright © 2021 Charlotte Rørth, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp