Copy
View this email in your browser
20 mei 2021
Beste allemaal, 

Met deze alweer 5e 013 TSA-update informeer ik je graag over de ontwikkelingen rondom het Tilburgs Sportakkoord na 15 april 2021. Veel nieuws rondom twee mooie ambities, daarom dit keer geen uitgebreide inleiding. Mooi in ieder geval om te zien hoe ambities elkaar kunnen versterken!


Ambitie – uitgelicht | Bewegen in de wijk; de Fysio Oefenochtend (ambitie 8) – Sule Kaplan & Marlies van Ginneken – ContourdeTwern

Inleiding

In Tilburg Zuid heeft sociaal werker Sule Kaplan enkele jaren terug in samenwerking met een fysiotherapiepraktijk uit de wijk de fysio oefenochtend opgezet. De doelgroep betreft kwetsbare bewoners die een individuele fysiotherapie behandeling hebben gevolgd, maar niet de financiële middelen hebben voor een vervolg therapie en/of ook behoefte hebben aan sociale contacten. De Fysio Oefenochtend is een wekelijkse bewegingsactiviteit, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarna volgt een sociaal ontmoetingsmoment tussen de deelnemers. Middels deze activiteit bouwen de deelnemers een sociaal netwerk op en worden ze geactiveerd om mee te blijven doen en aan te sluiten bij andere activiteiten. De resultaten zijn zeer positief; naast gezondheidswinst levert het ook sociale winst op (de sociale netwerken van de deelnemers zijn versterkt). De deelnemers hebben meer mensen leren kennen waarop ze terug kunnen vallen en om samen activiteiten mee te kunnen ondernemen, hun welbevinden is gestegen. Omdat de Fysio Oefenochtend zo succesvol is willen we deze uitrollen naar de wijken Reeshof, Noord en Spoorpark. 

Stand van zaken
Het project is anders gelopen dan we hadden gehoopt. Hier was Corona debet aan. Activiteiten, zoals de Fysio Oefenochtenden in Tilburg Zuid moesten worden stilgelegd.  Fysieke ontmoeting was niet meer mogelijk. Via facebook, WhatsApp en telefonisch is er contact onderhouden met de deelnemers. Een werkgroep was opgestart in Tilburg Noord, maar om dezelfde reden ook weer stilgelegd.  Er zijn wat contacten gelegd met de fysiotherapiepraktijken. Het accent zou worden gelegd bij ouderen met een migrantenachtergrond.  

Ondanks alles hebben we niet stilgezeten:
  • Meten is weten, wat is de impact van de Fysio Oefenochtenden. Wij zijn ervan overtuigd dat sport en bewegen een bijdrage levert aan gezondheid en welbevinden. Toch is het belangrijk om dit te staven aan de praktijk. Met de resultaten van een impactmeting kunnen we inzichtelijk maken aan (potentiële) stakeholders wat de waarde is van de interventie en welke bijdrage het levert aan doelgroep en aan de maatschappij. In de periode van oktober 2020 t/m februari 2021 is er door de studenten van Avans Hogeschool gewerkt aan een meetinstrument. 
  • Interventie is beschreven, maar methodiek vangnetwerken moeten worden toegevoegd. De interventie Fysio Oefenochtend is beschreven maar moet nog worden aangevuld met de vernieuwing middels de vangnetwerken. 
  • Implementatie en borging middels werkplaats ouderen en werkgroep gelukkig en gezond ouder worden in je eigen buurt. Er is een stedelijke ContourdeTwern werkgroep ingericht. Deze wordt aangevuld met collega's/partners uit de pilotwijken. De werkgroep gezond en gelukkig ouder worden in je eigen buurt zorgt voor implementatie en borging. In de werkplaats ouderen is een kennisbank opgenomen waar de best practices-interventies in worden beschreven.
  • Maatschappelijke Business Case. We gaan werken aan Maatschappelijke Business Case. We zien de Fysio Oefenochtenden als een domein overstijgende samenwerking van sport, welzijn en zorg. Het vraagt dan ook om een financiering over de domeinen heen. Een Maatschappelijke Business Case is een gestructureerde methode om een afweging te maken van de kosten en baten van een project. Ook het economische en het maatschappelijke nut worden tegen elkaar afgewogen. Dit biedt stakeholders en potentiële financiers een breed en concreet inzicht in de levensvatbaarheid en positieve effecten. In oktober verwachten we de Maatschappelijke Business Case afgerond te hebben.
  • Afspraken met het Nationale Diabetisch Challenge (NDC). Met de NDC willen we samen optrekken om het bewegen in de wijk te promoten. Met NDC zijn afspraken gemaakt voor de uitrol in Tilburg Zuid. Voor kennismaking en promotie wordt het project bij de eerstvolgende bijeenkomst Tilburg Zuid geïntroduceerd aan de netwerkpartners in de wijk. Ook zijn er plannen om vanuit de Nieuwe Stede met een bestaande groep aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er plannen om in diverse wijken (à la voorbeeld van Tilburg Noord) netwerken op te zetten of dit onderwerp aan bestaande netwerken te koppelen.
Wij hebben op wijkniveau samenwerking nodig met fysiotherapeuten, sportaanbieders en huisartsen, etc. Om deze beweegactiviteit vorm te kunnen geven. Wil je ook aansluiten?  Heb jij vragen of suggesties? We zijn bereikbaar via sulekaplan@contourdetwern.nl (06-23470189) en marliesvanginneken@contourdetwern.nl.


Ambitie – uitgelicht | Nationale Diabetisch Challenge (ambitie 10) – Mieke Goedmakers

Yes!
In de tweede helft van mei gaan we met de eerste NDC-groepen van start!

Positief nieuws!
Wat fijn dat ik dit positieve nieuws kan brengen. Hier hebben we op gewacht. Het was het afgelopen jaar hollen of on hold staan. Gelukkig hebben we nu vooruitzicht op meer. Mijn naam is Mieke Goedmakers. Ik werk met veel plezier voor het Sportbedrijf Tilburg en ben vanaf het prille begin betrokken bij de start van de NDC in Tilburg en Regio. Het ambitie-eigenaarschap is een aanvulling op mijn inzet voor de NDC in de stad. 

Dat meer inspanning voor het ontwikkelen van een actieve leefstijl nodig is, heeft het afgelopen jaar wel bewezen. Veel zitten is geen optie! We moeten samen aan de slag. Dus iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft om in de actiestand te geraken is welkom om deel te nemen aan de wandelchallenges. Tilburg-Noord vormt hierbij een mooi voorbeeld. Daar gaan we in de derde week van mei van start met een wandelgroep. Samenwerkende partijen zijn hier:
GGD Hart van Brabant, ContourdeTwern, Sportbedrijf, Ladies Only, OmniSportief, Fysio Sport&Therapie, Beethoven medisch centrum, Noord-Huisartsenpraktijk, Huisartsenpraktijk Stokhasselt en de Compositie Huisartsenpraktijk.

Ook de Diamantgroep heeft een interne NDC-projectgroep opgericht. De bedrijfsarts heeft hier zitting in, naast de HR-manager, personeelsadviseur, gezondheidsadviseur, Sportbedrijf, Wandeltrainer en SSNB. Dit jaar gaat we hier een pilot draaien. Sportservice Noord-Brabant zal het proces mede begeleiden en in beeld brengen. Wandeltrainer Ria Voorzee gaat hier en bij het coördinatiepunt in de Reeshof aan de slag.

Wat in het vat zit….
De eerstelijnszorg wil heel graag meewerken maar we merken wel dat de praktijken nu overbelast zijn en er de werving van deelnemers en interne organisatie vaak niet bij kunnen hebben. Dit jaar zal dit dus op kleine schaal gebeuren maar we vertrouwen erop dat er volgende jaar meer zullen aansluiten. Het komend jaar zal de nadruk liggen op het smeden van coalities in de wijken in de stad. Voor T-Zuid is een Plan van Aanpak geschreven dat ook uitgerold kan worden over de andere wijken. Het is een soort werkdocument dat steeds aangepast kan worden. Ook hier gaan we partijen uit de wijk bijeenbrengen om een of meerdere challenges op te zetten. ContourdeTwern en de GGD werken in de uitvoering al mee.  Saskia Brands is inmiddels toegevoegd aan ons uitvoeringsteam. Zij werkt namens de GGD 20 uur in de week mee om onze ambities te realiseren. Haar inzet wordt in de komende tijd verder uitgebreid. Monitoring zal ook tot haar takenpakket gaan behoren.

Wat kon er wel?
Omdat groepswandelingen het afgelopen seizoen niet mogelijk waren hebben we vooral gekeken naar activiteiten die binnen de richtlijnen vielen. De campagne Fit het voorjaar in! is zo’n voorbeeld. Kijk maar eens op deze pagina www.sportintilburg/fithetvoorjaarin. De wandelmogelijkheden zijn op deze site weergegeven. House of Sports heeft over de campagne een filmpje gemaakt. Ook het interview met fysiotherapeut Patricia Bonans vind je via deze link. De fysiotherapiepraktijk doet ook mee met de challenge. Binnenkort besteedt omroep Tilburg hier ook aandacht aan. 

De app Wandelen in de Wijk wil ik ook nog even noemen. Omdat we on hold werden gezet bood deze app de inwoners van Tilburg de mogelijkheid om toch alleen of met z’n tweeën op pad te gaan. De Kuierroutes in de app zijn speciaal voor de doelgroep Ouderen aangelegd. Zelf hebben we nieuwe routes toegevoegd in de app.  Binnenkort volgen er meer.  Wandeltrainer Ria Voorzee heeft deze nieuwe routes voor wijkbewoners gemaakt. Naast hun wekelijkse groepswandeling kunnen zij straks ook op een ander moment in hun buurt of andere plek aan de wandel. 

De NDC en de app WiW zijn in 2020 opgenomen in de uitvoeringsplannen van de loopagenda van de gemeente Tilburg. Klik hier voor de link.

We zijn op zoek naar bestaande netwerken in de wijken waarbij we aan kunnen sluiten. Ook sportaanbieders die wandeltrainingen kunnen verzorgen zijn welkom om contact met ons op te nemen. Aanmelden via mieke.goedmakers@tilburg.nl.

Heb je vragen of zie je bepaalde onderwerpen graag terug, dan hoor ik dat vanzelfsprekend graag. Je kunt mij bereiken via b.musters@ssnb.nl of 06 – 53 12 93 50. Voor het maken van een (online) afspraak kun je contact opnemen met Siham Fareh via: s.fareh@ssnb.nl of 088-246 81 11/06 – 344 727 85. Alle relevante informatie is, naast het sportakkoord, terug te vinden op de website.
Je ontvangt deze update omdat je tenminste een van de bijeenkomsten rondom het Tilburgs Sportakkoord hebt bijgewoond of omdat je op een andere manier bij het proces en/of de uitvoering betrokken bent (geweest). Indien je deze updates liever niet wenst te ontvangen dan kun je je hier uitschrijven.