Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

ανάμεσα σε ομιλίες αέναες και έρευνες,  και λόγια, δυο λόγια

Τα τελευταία έξι χρόνια στη διαΝΕΟσις έχουμε ασχοληθεί με δεκάδες πολύ σημαντικά θέματα. Είναι μέρος της δουλειάς να διαβάζω όσο περισσότερα προλαβαίνω για όλα αυτά τα θέματα, και να τα μαθαίνω και απ' έξω για να μπορώ να μιλάω γι'αυτά και να απαντάω σχετικές ερωτήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν τα βρίσκω όλα το ίδιο ενδιαφέροντα. Είναι κάποια, όμως, τα οποία βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τόσο πολύ που να έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποια πράγματα θεωρώ πραγματικά σημαντικά και το πώς βλέπω τον κόσμο γενικότερα. Ένα από αυτά είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Ένα άλλο είναι το δημογραφικό "πρόβλημα". Κι ένα άλλο είναι το θέμα της προσχολικής αγωγής. 

Εχτές κουβεντιάσαμε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (που γίνεται πάλι στο Ζάππειο, για ευνόητους λόγους) για τη δουλειά που κάνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη ενός προγράμματος λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στην Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε την κουβέντα αυτή εδώ, και σε λίγες εβδομάδες θα δείτε και το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα -για κάθε χώρα- με πολλές και σημαντικές προεκτάσεις και, όπως αντιλαμβάνεστε, έστω και μικρή επιρροή να ασκήσουμε στο να γίνεται εδώ λίγο καλύτερα θα είναι κάτι το εξαιρετικό. Αλλά υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που μου αρέσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ: έχει από πίσω μια ιστορία. Το πώς έγινε και συμμετείχαμε σε αυτό το πράγμα θα σας το πω μια άλλη φορά -πιθανότατα όταν θα δημοσιεύσουμε το white paper του προγράμματος σε λίγες εβδομάδες. Νομίζω ότι θα το βρείτε ενδιαφέρον. 

εν τω μεταξύ, ας πούμε το εξής

στις 26 Δεκεμβρίου του 2020 έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19. 

την ίδια ημέρα, λοιπόν, με τη γυναίκα μου γράψαμε τις εκτιμήσεις μας για την απάντηση στην ερώτηση: εμείς πότε θα εμβολιαστούμε; Εγώ, να σας θυμίσω, εκείνη την εποχή σας έγραφα για το πόσο δύσκολο πράγμα είναι να οργανωθούν οι εμβολιασμοί και πόσο δύσκολο να φτιάχνονται, να συντηρούνται και να διανέμονται τα εμβόλια. Οι προβλέψεις μας ήταν οι εξής: 

Αυτό προβλέπαμε στις 26 Δεκεμβρίου του 2020. 

Καταλαβαίνετε κατά πού πάει αυτή η ιστορία, προφανώς. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, γενικά έπεσα πιο κοντά. Η γυναίκα μου έκανε την πρώτη δόση δυο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που μάντεψα -αλλά, βεβαίως, θα ξεμπερδέψει κάνοντας και τη δεύτερη στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο προβλέψεις. Εγώ έπρεπε να περιμένω λίγο περισσότερο για να βρω ραντεβού, και εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση για να καταγγείλω ένα σκάνδαλο του δήθεν "ψηφιακού" μας κράτους, μια ντροπή, ένα όνειδος. Μόνο και μόνο επειδή είχα την ατυχία να γεννηθώ στα τέλη του σωτήριου έτους 1976, οι γραφειοκράτες της εξουσίας είχαν το θράσος να με τοποθετήσουν στην κατηγορία 45-49, βαθιά στη μέση ηλικία, δηλαδή, στην αποκεί πλευρά της διαμέσου της γηραλέας Ελλάδας, μολονότι είμαι ξεκάθαρα ΣΑΡΑΝΤΑΤΕΣΣΑΡΩΝ και θα λέω ότι είμαι ΣΑΡΑΝΤΑΤΕΣΣΑΡΩΝ μέχρι το καλοκαίρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Συγγνώμη για τα κεφαλαία. Δεν έπρεπε να παρεκτραπώ. Δεν θα επαναληφθεί. 

Τέλος πάντων, κάποτε μπήκα κι εγώ στην πλατφόρμα με τους υπόλοιπους μεσήλικες, μου έβγαλε μία ημερομηνία μακρινή και την έκλεισα και μετά βρήκα μια ημερομηνία πιο κοντινή, και την έκλεισα. Έτσι λοιπόν, αύριο, λίγο πριν κατηφορίσω προς το Ζάππειο όπου γίνεται το Διεθνές Φόρουμ των Δελφών για ένα άλλο πάνελ σχετικό με τα ελληνοτουρκικά θέματα, θα πάω σε ένα νοσοκομείο να κάνω κι εγώ το εμβόλιο.

Για την περίπτωση που δεν κάνατε τη σύνδεση αμέσως: 
 

Αύριο είναι 15 Μαΐου. 

ένα ταξίδι στο χρόνο: η home screen του κινητού μου τηλεφώνου ακριβώς 10 χρόνια πριν, στις 15 Μαΐου 2021 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε και στο Ζάππειο το μεσημέρι, για μια νέα έρευνα για τις απόψεις Ελλήνων και Τούρκων, που έγινε ταυτόχρονα και στις δύο χώρες. 

Το κείμενο θα βρίσκεται στο φύλλο του Σαββάτου, και βεβαίως θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

colored
1965
καταπληκτική φωτογραφία

και τώρα, τα λινξ


Πρώτα απ' όλα, ας μιλήσουμε για το ότι οι θάνατοι που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 στον κόσμο είναι πιθανότατα υπερδιπλάσιοι από τα σχεδόν 3,5 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί επισήμως. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Economist, δε, ξεπερνούν ήδη τα 10 εκατομμύρια

Κατά τα άλλα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον κόσμο σήμερα είναι η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπάκια για κομπιούτερ όλων των ειδών και μεγεθών. Εδώ ένα άρθρο που εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτιάχνει κανείς μικροεπεξεργαστές, γιατί μόνο τρεις εταιρείες στον κόσμο μπορούν να το κάνουν, και γιατί κι αυτές δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση τώρα. 

Κάτι εντελώς διαφορετικό, για πιο μετά: το μακρύτερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κάποιος με τρένο σήμερα στον κόσμο. Ξεκινάει από την Πορτογαλία και καταλήγει στο Βιετνάμ, 17.000 χιλιόμετρα σε 14 ημέρες. 

Τι συνέβη όταν μια εταιρεία που πουλάει καναπέδες online έστειλε ένα email σε εκατοντάδες πελάτες της λέγοντας ότι οι παραγγελίες τους θα καθυστερήσουν, βάζοντας κατά λάθος όλα τα emails τους ανοιχτά στο πεδίο "To:"; Δημιούργησαν μια κοινότητα

Εκπληκτικό: Κυκλοφορεί λέει μια θεωρία συνομωσίας ανάμεσα στους αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης και γι' αυτό πρέπει όλοι να τους αποφεύγουν. Μαντέψτε πιο μέτρο προστασίας προτείνει αυτή η συγκεκριμένη σέχτα ψεκασμένων για τον μετριασμό του κινδύνου. Όχι, μαντέψτε. Σας προκαλώ να μαντέψετε.
Να το πάρει το ποτάμι;
ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΜΑΣΚΕΣ

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και οι άλλοι που λένε ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες και μετά. Τους καταλαβαίνω από διάφορες απόψεις. 

Ταυτόχρονα, νέα λοκνταουν και μέτρα στη Σιγκαπούρη (που ήταν σχεδόν-Zero-Covid), στην Ιαπωνία (10 εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς) και στις Σεϊχέλες (όπου έχει εμβολιαστεί το 62% του πληθυσμού). Δεν έχει τελειώσει αυτό το πράγμα. Ούτε κατά διάνοια. 

Σύμφωνα με αυτό, το να γράφει κανείς βιβλία δεν είναι καθόλου παραγωγική ιδέα, από οικονομικής απόψεως. Λέει με νούμερα κάτι αρκετά σκληρό, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα. Η πολυτέλεια του να αφιερώνεις μήνες ή χρόνια σκληρής δουλειάς πάνω από ένα χειρόγραφο που πιθανότατα δεν θα πουλήσει παρά λίγες εκατοντάδες αντίτυπα και θα αποφέρει ελάχιστα χρήματα είναι κάτι που διαθέτουν μόνο κληρονόμοι, εισοδηματίες και άλλοι αυτής της κατηγορίας. 

Άλλη μια τραγική ιστορία εκτέλεσης ενός αθώου, καταδικασμένου σε θάνατο "for a crime he didn't commit", που λένε, στις ΗΠΑ. 

Βίντεο: Ο Γιουβάλ Χαράρι κουβεντιάζει με το Ντάνιελ Κάνεμαν για μιάμιση ώρα. Εξομολόγηση: Δεν το έχω δει ακόμα (πού να βρω μιάμιση ώρα) αλλά καλό πρέπει να είναι. 

Πώς τα πουλιά δεν χάνονται; Καταπληκτικό άρθρο, εξηγεί όλους τους μηχανισμούς προσανατολισμού που χρησιμοποιούν τα διάφορα είδη, κάποια από τα οποία κάνουν εκπληκτικά, ακραία πράγματα. 

Ένας ντόπιος βουλευτής από το Οχάιο ήταν μέσα στο Zoom call έχοντας βάλει ψεύτικο φόντο, αλλά σύντομα όλοι κατάλαβαν ότι ο κύριος αυτός δεν ήταν απλά σε κάποιο ασουλούπωτο δωμάτιο: οδηγούσε. Το καλύτερο απ' όλα είναι ότι εκείνη τη μέρα στην Βουλή του Οχάιο συζητούσαν για ένα νέο νόμο για την οδική ασφάλεια. 

Αυτή η ιστορία με το ενεργοβόρο Bitcoin που καταστρέφει τον πλανήτη χωράει συζήτηση, καθότι δεν είναι όσο ασπρόμαυρη νομίζουν πολλοί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επεισόδιά της που είναι. Όπως αυτή η περίπτωση εταιρειών που παίρνουν παροπλισμένες μονάδες που καίγαν άνθρακα (λιθάνθρακες, λιγνίτη κλπ) για την παραγωγή ενέργειας και τις επανεκκινούν με φυσικό αέριο για να παράγουν ενέργεια για τα κομπιούτερ που κόβουν Bitcoin

Ακόμα, από την κατηγορία "αυτό μας έλειπε πάλι", επανέρχεται εκείνη η ιστορία με τις μυστηριώδεις ασθένειες αμερικανών διπλωματών στην Κούβα. Πλέον τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 130, κανένας δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει, και πλέον ασθενείς εκτός από την Κούβα εμφανίζονται και στην Κίνα. 

αν πέσει
Τέλος, ένα άρθρο με πρακτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν πέσει στον πλανήτη μας ένας αστεροειδής σαν εκείνον που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Συγκεκριμένα, τι πρέπει να κάνετε αν τυχαίνει να βρίσκεστε στην εντελώς ανάποδη πλευρά του πλανήτη από το σημείο όπου θα πέσει. Γιατί αν βρίσκεστε οπουδήποτε αλλού, δεν έχει σημασία. Μην κάνετε τίποτε. Είναι ήδη πολύ αργά.
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2021 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.