Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.

Uutiskirjeessä alkukesän webinaareja ja tapahtumia, webinaaritallenteita, uutisia ja lukuvinkkejä

KATSE PELTOMAAHAN, FOKUS FOSFORIIN
webinaari torstaina 3.6.2021 klo 10-11


                                                                
Peltomaan fosforista ovat keskustelemassa asiantuntijat Tapio Salo Luonnonvarakeskuksesta ja Manna Kaartinen Eurofins Viljavuuspalvelusta. Juontajana ja haastattelijana toimii luomukasvintuotannon asiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen ProAgria Etelä-Savosta. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 1.6.2021 täällä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille tapahtumaa edeltävänä päivänä. Lisätiedot: Eeva-Liisa Neuvonen, p. 041 730 9812, eeva-liisa.neuvonen@proagria.fi. Järjestäjä: Hiili hallintaan - ravinne ruokkimaan (HIHAT) -hanke.

Kansainvälinen webinaarisarja arktisesta ilmastonmuutokseen sopeutumisesta


                                                          
ARKISOPU- eli Arctic Network for Climate Adaptation and Food Security (ACAF) -hanke (www.acaf.fi) järjestää sarjan kansainvälisiä webinaareja arktisen alueen ilmastonmuutokseen sopeutumisen tiimoilta. Webinaarien tavoitteena on jakaa tietoa sopeutumisaiheisista hankkeista eri puolilla arktista aluetta ja niissä tunnistetuista hyvistä sopeutumisratkaisuista, tutustua arktisen alueen sopeutumistutkijoihin ja muihin sopeutumistoimijoihin sekä rakentaa kansainvälistä arktista sopeutumisen verkostoa. Sarjassa ovat vuorossa vielä Venäjä 25.5., Ruotsi 27.5., Islanti 3.6. ja USA 16.6. Aiempien tilaisuuksien materiaalit ja ilmoittautumislinkit tuleviin webinaareihin löytyvät hankkeen verkkosivuilta. Tilaisuudet ovat englanninkielisiä ja kaikille avoimia. 

Kestävyysmuutos: Metsien käytön uudet indikaattorit ma 24.5. klo 12-16 
 

Kaikille avoin webinaari metsien käytön kestävyyden mittaamisen haasteista ja mahdollisuuksista

Metsiin kohdistuu samanaikaisesti ja yhä enenevästi taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia tavoitteita. Metsien käytön tulee olla kestävää kaikilla näillä tavoilla. Metsien käytön kokonaiskestävyyttä ei kuitenkaan voida esittää tyhjentävästi yhtenä lukuna. Kestävyyden indikaattorit keskittyvät vain yhteen kestävyyden ulottuvuuteen, ja kaikki niistä eivät ole yhtä käyttökelpoisia todellisissa päätöksentekotilanteissa tai eri sidosryhmien näkökulmasta yhtä hyväksyttäviä.

Kutsumme mukaan keskusteluun metsien käytön kestävyyden kanssa työskentelevät sekä muut asiasta kiinnostuneet kansalaiset. Tapahtuma on maksuton. Aluksi kuullaan asiantuntijanäkemyksiä metsien käytön kestävyyden haasteista, tavoitteiden yhteensovittamisesta ja kestävyyden mittaamisesta. Sen jälkeen osallistujat keskustelevat teemoista pienryhmissä ja esittävät omat näkökulmansa viitoittamaan projektimme työskentelyä. ILMOITTAUTUMINEN TÄÄLLÄ VIIMEISTÄÄN 19.5.2021.

Webinaari avaa hankkeen ”Kohti yhteisymmärrystä metsien käytön kestävyysmuutoksista”. Hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä kestävyyden mittaamisesta, mittareista ja niiden käyttökelpoisuudesta. Hanketta (2021-2023) rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

PÖLYTTÄJIEN ASIALLA -tilaisuus ja webinaari Tuorlassa ma 05.07.2021 klo 10-14



                                                         
Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroina katsaukset pölyttäjien tilanteesta, pölyttäjille tärkeistä ravintokasveista ja miten niitä voidaan suosia viljely-ympäristössä. Kerromme myös, miten pölytyspalvelu toimii käytännössä.
 
Puheenvuoro-osuuden jälkeen tilaisuus jatkuu maastossa, jossa nähdään käytännössä pölyttäjiä houkuttelevia mesikasviseoksia ja tutustutaan lähemmin pölytyspalveluiden toimintaan. Tilaisuudessa tuodaan myös esille, miten pölyttäjät ovat alustavissa suunnitelmissa esillä tulevalla uudella tukikaudella 2023-2027.

OHJELMA

klo 9.30 Kahvitarjoilu
klo 10.00 Tervetuloa, järjestävät hankkeet
klo 10.15 Pölyttäjien tilanne Suomessa, Eeva-Liisa Korpela SML
- pölyttäjien määrä ja lajisto, pölyttäjien ravintokasvit
klo 10.40 Kasvinsuojeluaineiden vaikutus pölyttäjiin, Lotta Kaila HY (videoyhteys) - pölyttäjien käyttäytymisestä uutta tutkimusta
klo 11.05 Pölytyspalvelu on yhteistyötä, Nora Mäntysaari, mehiläishoitaja
- win-win tilanne hunajan tuotannon ja satohyötyjen saamiseksi
klo 11.30 Miten viljelyssä pölyttäjät huomioon, Sakari Raiskio Luke
- pölyttäjäystävälliset viljelykasvivalinnat ja -menetelmät
klo 12-12.45 Lounastarjoilu
klo 12.45-14 Maastoon: erilaisia pölyttäjäystävällisiä kasviseoksia esittelyssä, mehiläispesät ja pölytyspalvelun toiminta käytännössä Tuorlan tilalla

ILMOITTAUTUMINEN

Tilaisuuteen mahtuu mukaan maksimissaan 50 osallistujaa AVI:n yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten puitteissa. Muutokset mahdollisia ja päivitetään, kun ajankohdan rajoitukset ovat tiedossa. Luento-osuus tarjotaan myös striimattuna. Tapahtumasivu täällä ja ilmoittautuminen 27.6.2021 mennessä täällä.
 
Tilaisuuden järjestäjinä ovat EcoStack- ja Luomumpi Varsinais-Suomi -hankkeet. Yhteyshenkilöt:
Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto, sari.peltonen@proagria.fi
Eeva-Liisa Korpela, Suomen mehiläishoitajain liitto, eeva-liisa.korpela@hunaja.net
Ville Korpelainen, Ammattiopisto Livia, ville.korpelainen@livia.fi
POIMINTOJA KESÄN PELLONPIENNARPÄIVISTÄ KALENTERIIN   
                                                          
14.6.2021 Agrometsätalousverkosto tapaa Kilpiän tilalla. Mukaan voivat ilmoittautua myös uudet agrometsätaloudesta kiinnostuneet henkilöt. Lisätietoja täältä.

21.7.2021 Peltoteknologiapäivä Juvalla (+livestream). Maaperäaiheinen teemapäivä Juvan Partalassa klo 10-14. Lisätietoja tapahtumasivulta. Tapahtuman järjestävät HIHAT, Kurvi, Nefertiti, Digiportaat ja VILLE-hankkeet.

3.8.2021 Pellonpiennarpäivä Kiteellä, Koivikon kartanolla. Teemoina mm. hiilensidonta luomumaitotilalla, Thermoseed havaintokoe, monimuotoisuuskaistat pellolla, maan rakenneasiat, työkoneiden painot ja rengaspaineet, uusi teknologia pellolla. Lisätietoja tapahtumasivulla. Järjestäjinä toimivat Viljellään viisaasti-, Vastuullista proteiinia pöytään-, Mainio Maitotila- ja VILLE -hankkeet.

5.8.2021 Luomu- ja nurmipäivä Mustialassa. Tervetuloa seuraamaan työnäytöksiä, tutustumaan koekenttiin ja kuulemaan asiantuntijoiden vinkkejä kasvinviljelystä ja digitaalisista ratkaisuista. Lisätietoja ja ohjelma. Tilaisuuden järjestävät Luomussa vara parempi - ja Elina II -hankkeet.
Väitöstutkimus: Viljelytoimilla voidaan vahvistaa peltomaan hyödyllistä mikrobiaktiivisuutta 


                                                                
Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Ansa Palojärvi selvitti väitöstutkimuksessaan viljelytoimenpiteiden vaikutuksia maaperän mikrobiyhteisöihin ja niiden tuottamiin ekosysteemipalveluihin. Tutkimuksessa tunnistettiin lisäksi käyttökelpoisia mittareita hyödyllisen maaperän mikrobitoiminnan ja peltomaan laadun seurantaan.

”Pitkäaikaisten kenttäkokeiden perusteella viljelytoimenpiteillä on mahdollista edistää hyödyllistä mikrobiaktiivisuutta maassa. Tuloksia ei voitu yleistää tiettyyn toimenpiteeseen, mutta taudintukahduttamiskyky voitiin liittää korkeaan maaperän mikrobiston ja sienten biomassaan sekä mikro-organismeille käyttökelpoisen hiilen pitoisuuteen”, Palojärvi kertoo. 

Tutkimuksessa saatiin viitteitä, että eloperäistä ainetta maaperään kerryttävillä viljelytekniikoilla on vaikutusta kasvin kasvuun. ”Kun olosuhteet luodaan monipuoliselle mikrobistolle suotuisiksi, saadaan myös vahvistettua kasvintuotannon kannalta hyödyllisiä aktiivisuuksia maassa.” Maaperän mikrobisto kytkeytyy myös hiilen sidontaan, sillä mikrobiaktiivisuus vaikuttaa kestohiilen muodostumiseen. Maan muokkaamisen keventäminen muutti orgaanisen aineksen sijoittumiseen maaprofiilissa ja kerrytti sitä pintamaahan.

Tutkimuksessa tunnistettiin myös mittareita, joiden avulla voidaan arvioida maaperän tautisuppressiivisuuden, eli tautien tukahduttamiskyvyn, voimakkuutta. Teknisesti yksinkertaisilla laboratoriotesteillä voidaan selvittää maaperän mikrobiaktiivisuutta. ”Testien avulla voitaisiin seurata maaperän mikrobistoa ja viljelytoimenpiteiden vaikutusta siihen. Maaperän mikrobiologisissa ekosysteemipalveluissa tarvitaan yksinkertaisia maan laadun mittareita kestävän maataloustuotannon kehittämiseksi ja seurantaan.”

Tutkimus tarjoaa keinoja kasvintuotannon kestävään tehostamiseen ja viljelyn resilienssin parantamiseen. ”Tutkimustulosten valossa on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon koko maaperän mikrobiomin toimivuus kestävän maatalouden toimintatapojen suunnittelussa, tukien ohjaamisessa ja tuotannon kestävässä tehostamisessa” summaa Ansa Palojärvi.
Käytännönläheisiä kehittämishankkeita käynnistyy osana Hiilestä kiinni -kokonaisuutta

MMM myönsi rahoitusta 38:lle vuosina 2021-2023 toteutettavalle kehittämishankkeelle, jotka tukevat maataloustuottajia, metsänomistajia ja muita maankäytöstä päättäviä uusien ilmastokestävien toimintatapojen käyttöönotossa.

Hankkeet edistävät mm. seuraavia teemoja: 
  • metsien kasvun ja terveyden edistäminen

  • turvepeltojen ilmastokestävyyden edistäminen

  • viljelyn monipuolistaminen mukaan lukien kotimaisten proteiinikasvien viljely ja jalostus

  • suonpohjien kestävä jatkokäyttö

  • ilmastokosteikkojen rakentaminen ja kasvualustojen kehittäminen

  • maaperätiedon tarkentaminen sekä metsäkasvillisuuden ja peltobiomassan kartoittaminen

  • ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvien tietojärjestelmien kehittäminen

Hankkeista löytyy lisätietoja MMM:n tiedotteesta ja lista rahoitetuista hankkeista löytyy täältä. Hiilestä kiinni -kehittämishankkeille suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2021 vielä toinen haku, jonka teemoja valmistellaan parhaillaan yhdessä sidosryhmien kanssa.
Maaperä osana ilmastoratkaisua - maatalouspolitiikkauudistus edistämään ilmastoviisasta maataloutta 

EU:n maatalouspolitiikkauudistus edellyttää ilmastotoimien vahvistamista myös Suomen maataloudessa. Jotta siirtymä ilmastoviisaaseen maankäyttöön olisi reilu ja viljelijöiden hyväksymä, on tärkeää tunnistaa myös ilmastotoimien tulovaikutukset maatalouteen eri alueilla ja tuotantosuunnissa.

Seitsemän tutkimushankkeen yhteinen politiikkasuositus kannustaa ottamaan käyttöön päästövähennys- ja hiilensidontatoimenpiteet niin turve- kuin kivennäismailla. Lue suositus täällä.

Webinaaritallenteita saatavilla

Parempaa papua pöytään kotimaasta – päivitettyä tietoa palkokasvien viljelystä, elintarvikekäytöstä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista -webinaarin 13.4.2021 tallenne ja esitykset

Turvepellot, ilmasto ja maaperä - miten vähentää muokkausta käytännössä? -webinaarin 23.3.2021 tallenne

Kotimaista papua pelloille, pötsiin ja possuille -webinaarin 12.3.2021 tallenne ja esitykset

 
Hanke-esittelyjä webinaareissa

Vuosien 2020-2021 aikana  on webinaareissa esitelty ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja ihmisiä hankkeiden takana.

Webinaarien teemoina ovat olleet
  • Uusiutuva energia
  • Maatalouden vesiensuojelu
  • Maan kasvukunnon hoito
  • Kasvinterveys
  • Turvepellot
  • Palkokasvit
  • Kestävien viljelykäytäntöjen kehittäminen
Hanke-esittelywebinaarit löytyvät täältä.
 
Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista
                                        
Mukavaa alkukesää!
toivottavat Sari Himanen, Elina Nurmi,
Päivi Kurki, Karoliina Rimhanen, Sakari Raiskio ja Riitta Savikko Luonnonvarakeskuksesta
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä sari.himanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen facebooksivu
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke
Email
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

yhteyshlö: Sari Himanen
Luonnonvarakeskus (Luke)
puh 029 532 6132
sähköposti sari.himanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.  






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp