Copy
Jaargang 7 | Juni 2021 | Nummer 6
Aanmodderen op het Lutjewad. Foto: Max Schier

Van de redactie

Beste GKV'ers,

Jawel, het seizoen is nu echt begonnen en dankzij versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we nu ook weer in grotere groepen het water op. Daarvan kun je direct morgen profiteren, want er staat een mooie kanotocht op het programma, op het Zuidlaardermeer en het Foxholstermeer. De afstand is slechts twintig kilometer en de weerberichten zijn gunstig, dus wat let je?
Net als vorig jaar is de puzzeltocht een groot succes. Er zijn al diverse inzendingen voor de puzzeltocht binnengekomen, maar het is nog vroeg in het seizoen, dus je hebt alle tijd om mee te puzzelen.
De introductiecursussen gaan ook weer van start en er is al voldoende belangstelling voor. Waar het nog aan ontbreekt is enthousiaste instructeurs die de cursus verzorgen. Wij weten uit ervaring dat dit hartstikke leuk werk is, dus geef je op bij Marjan en Oksana. Ook voor de clinics is trouwens veel belangstelling, dus ook daarvoor zullen clubleden nodig zijn.
Zoals we weten is Robbert erg begaan met ons haventje en dan met name het kroos dat zich er elke zomer verzamelt. (Op dit moment is het havenwater trouwens al weer een tijdje bedekt met een dikke laag blauwalg. Een unieke situatie, zo vroeg in het jaar!) Hij stelt voor een werkgroep op te richten die zich gaat bezighouden met het bruikbaar - en kroosvrij - houden van de haven. 
De meesten van jullie zal het inmiddels niet meer opvallen, maar al geruime tijd staat er onder het redactioneel in deze Nieuwsbrief een oproep om verhalen te schrijven over je mooiste, spannendste, meest romantische, etc. etc. ervaring met het kanoën. Maar we hebben nog lang niet genoeg materiaal en vandaar dat we er hierbij nog eens extra op aandringen: schrijf je herinneringen op en stuur het naar ons. Er is altijd wel iets waarover je kunt schrijven.
Groet en tot op het water!
Geert Job en Lutger     

Sterke verhalen gezocht


Ook in de Nieuwsbrief willen we aandacht aan het 50-jarig jubileum van de GKV besteden. Zo willen we graag sterke, mooie, spannende, historische, humoristische en anderszins bijzondere verhalen verzamelen, die te maken hebben met onze sport of met de vereniging. Dan kun je denken aan tochten in verre landen, onder extreme omstandigheden, schitterende of juist rampzalig verlopen tochten. Alles wat de moeite van het vertellen waard is, kan in aanmerking komen. Mooie foto's zijn uiteraard ook welkom. We hebben inmiddels al een paar mooie verhalen van jullie gekregen, maar we kunnen er nog veel meer gebruiken. We maken er een bewaarnummer van.

Heb je een speciale herinnering aan het kanoën of aan de GKV, schrijf het op. Het hoeft niet van hoog literair gehalte te zijn en wij kunnen je helpen de tekst wat te stroomlijnen als dat nodig mocht zijn.
Stuur je tekst naar redactie@groningenkv.nl.

Inhoud:

Van het bestuur
Alle vaargroepen
Pologroep
Toergroep
Zeekanogroep
Tuin
Ledenadministratie




 

Gebruik de inhoudsopgave om snel naar een artikel te springen. Klik op een scheidingsbalkje om terug te springen naar de inhoudsopgave.

Kijk voor meer informatie en de vaarkalender op de GKV-website.

   
De GKV is lid van het Watersportverbond
Sponsor de GKV en doe je aankopen via Onzeclubwinkel.

Van het bestuur

Goed om te zien dat er weer steeds meer reuring op de vereniging komt! Afgelopen woensdag was er voor het eerst weer een training. Ondanks het toch niet erg florissante weer was er een goede opkomt. En ach, de elementen voelen is eigenlijk ook best lekker. Dit weekend is (was) er weer van alles op het programma nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden: de zeekanoërs hebben een tocht op het wad naar de oostpunt van Schier en voor de toervaarders is er een tocht over het Zuidlaardermeer. Met de weersvoorspellingen erbij lijkt het een mooi weekend te worden!

Vanaf 5 juni worden de coronamaatregelen weer verder versoepeld. Zo mag de kantine tot 10 uur ’s avonds open en ook de kleedkamers weer open maar wel met de 1,5 meter afstandsmaatregelen en mondkapje op (ok, niet onder de douche). Dat betekent dat er dus niet zo heel veel mensen tegelijk kunnen omkleden (4 denk ik). In de kantine mag je niet aan de bar zitten en met maximaal 4 mensen aan een tafel. Kortom: ga lekker op het terras zitten😉. Mochten er verdere details komen, dan kan je die op de website vinden.

Eens in de vijf jaar moet het bestuur het beleidsplan updaten. Dat hebben we nu gedaan. Hierin kan je de uitgangspunten lezen die wij als bestuur en vereniging hanteren. Dit beleidsplan zal in de komende ALV worden voorgelegd ter goedkeuring. Je kan dit beleidsplan binnenkort vinden op de website in de Mijn GKV omgeving onder besloten items, of via onderstaande link:

https://groningerkano-site.e-captain.nl/mijn-captain/besloten

Over de ALV: we kunnen nu voorzichtig aan plannen gaan maken voor een ALV. We denken dat dit net als vorig jaar eind augustus moet kunnen. De exacte datum hebben we nog niet, daarvoor moeten we nog even puzzelen met vakanties et cetera.

En nu toch het puzzelen ter sprake komt: de puzzeltocht van Max en Lutger heeft weer voor veel enthousiasme gezorgd. Viel mij niet mee in ieder geval, er zaten ene paar lastige fotootjes tussen. Maar weer erg leuk om te doen.

Met vriendelijke groet,

Leon Paagman

En dan nu nog weer even de discipline

Gebruik van het boten reserveringsboek.
Als je een verenigingsboot gebruikt, schrijf die dan op in het boek. Check ook of de boot die je wilt gebruiken niet gereserveerd is door iemand anders. Erg vervelend als iemand een specifieke boot heeft gereserveerd en die is er dan niet meer. Kleine moeite toch?

Afsluiten van de loods als je als laatste weg gaat
Controleer altijd de (schuif)deuren of deze in het slot zitten.
Dit troffen wij onlangs aan:

Clubkleding
Wat in het vat zit, verzuurt niet. We hopen binnenkort toch echt een passessie te kunnen organiseren nu de kantine weer open mag. Nog even als teaser wat foto’s:

  

Leon Paagman

Alle vaargroepen


Instructeurs en helpers gezocht voor de introductiecursus


Wij, de introductiecursus-coördinatoren Marjan en Oksana, zijn naarstig op zoek naar instructeurs die een introductiecursus willen geven. 
  • Vijf weken
  • Twee uur lang
  • Op een doordeweekse avond
  • Aan een groepje van 5 of 6 personen
  • Op 1,5 meter afstand
Op dit moment is de wachtlijst nog niet weggewerkt.
Dus nogmaals de oproep: Wie wil helpen? We denken aan een GKV instructeur en een GKV 'helper' per groepje die de GKV instructeur kan ondersteunen.
Lijkt het je wat? Stuur een mailtje naar cursuscoordinator@groningenkv.nl

Bedankt alvast!
Marjan en Oksana.

Oprichting slootwerkgroep?

Na de vernieuwing van het haventje is de sloot uitgediept en momenteel redelijk vrij van takken. Ook het eendenkroos moet nog beginnen met zijn expansiedrift. Zou het niet mooi zijn als het zo zou blijven?
Helaas, als we niets doen blijft het niet zo en zullen in de loop van de tijd takken in de sloot waaien en het varen weer hinderen, met name voor de kano’s met een roertje. En als we er niets aan doen, kun je er op wachten dat de sloot weer één vlakte is van kroos, het havenwater weer gaat stinken en iedere kanotocht op het meer eindigt met het ontdoen van je boot van een laag kroos.

Als ik de enige ben die daarvan baalt, kunnen we het zo laten en kiezen Marlies en ik vaker het huisje van vrienden of de bootinlaat bij Kaap Hoorn als vertrekplek om tak en kroos te ontlopen. Maar als er meer mensen bij de GKV zijn die takken in en kroos op het water en de boot irritant genoeg vinden om er wat aan te doen, zouden we een werkgroep Sloot kunnen vormen om te kijken hoe we dit probleem het beste kunnen tackelen.
Als werkgroep zouden we op korte termijn oplossingen kunnen bedenken die variëren van om de zoveel tijd de sloot van takken ontdoen, vanaf het begin met een net kroos uit de sloot verwijderen tot meer structurele en minder arbeidsintensieve maatregelen zoals bijv. de haven en de bijsloten afsluiten. Voor de haven bestaat al een idee om een met borstels afgezette doorgang te maken zodat in elk geval de haven van kroos verschoond blijft, maar de haalbaarheid en de exacte uitvoering moet nog nader onderzocht worden.

Als je deel wilt uitmaken van de werkgroep Sloot i.o. kun je je aanmelden bij mij Robbertvdeijk@kpnmail.nl. We zien wel wat er van komt.

Robbert van der Eijk


Voorbeeld van een borsteldoorgang

Aanpassingen Paterswoldsemeer ter verbetering van de waterkwaliteit

Wie de afgelopen tijd wel eens op het Paterswoldsemeer heeft gevaren, heeft gezien dat er her en der bomen aan de waterkant zijn gekapt of sterk teruggesnoeid. Het zijn de eerste aanpassingen die aan het meer worden uitgevoerd. Aanpassingen die het meer mogelijk mooier maken en zelfs kunnen leiden tot meer vaarmogelijkheden voor kanoërs.
Maar januari 2020 zag het er eerst nog heel anders uit en werd de Paterswoldsemeer-gemeenschap opgeschrikt door plannen van waterschap Noorderzijlvest om de waterkwaliteit te verbeteren. Vooral het plan om in het meer een moeras aan te leggen en de plantengroei te bevorderen leidde tot veel beroering en verzet. Het gevolg was dat tijdens een informatieavond in februari 2020 (dus nog net voor dat de coronapandemie ons in zijn greep kreeg) het waterschap het plan terugtrok, maar dat er dan wel een ander plan zou moeten komen om binnen zes jaar aan door Europa opgelegde verplichtingen te voldoen.
Want wat is het geval; uiterlijk in 2027 moet de waterkwaliteit in het Paterswoldsemeer voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Die heeft betrekking op de biologische toestand van algen, blauwalgen, waterplanten, macrofauna (alle kleinere waterbeestjes zoals insecten, slakken, wormen, kreeftjes, watervlooien en watermijten) en vissen. De groei van los in het water zwevende (blauw)algen moet onder een bepaald niveau blijven (te meten aan de hoeveelheid chlorofyl in het water), terwijl de andere drie groepen juist aan bepaalde minimale criteria moeten voldoen.
Zonder in te gaan op het hoe en wat van criteria (het gaat om aantallen en aantal soorten) is de huidige situatie van het Paterswoldsemeer in kaart gebracht om aan de hand daarvan te bepalen wat er aan maatregelen genomen moeten worden, zie onderstaande figuur.

Voor nu is het belangrijk om te kijken naar de blauwgrijze bandjes in het gele gedeelte van fytoplankton, waterflora en macrofauna en het oranje gedeelte bij vissen. Deze bandjes geven de huidige situatie weer. De gestreepte banden in het groene deel van de kolommen (bij vis nog in het gele deel) geven aan in hoeverre de maatregelen die na een jaar studie en overleg zijn afgesproken de situatie in 2027 zullen hebben verbeterd. Zoals je ziet zal de situatie dan voldoen aan de Europese regels, met uitzondering van de vissen.
Voor ons als gebruikers van het meer hebben de maatregelen die het waterschap gaat nemen wel gevolgen, op z’n minst zullen we er wat van gaan merken.
Na de bijeenkomst in februari 2020 heeft het waterschap de hele planning in de prullenbak gedeponeerd en is er, en nu samen, met de gebruikers vanaf de grond af opnieuw begonnen. Er werd een inhoudelijke werkgroep en een stuurgroep gevormd met naast medewerkers van Noorderzijlvest, vertegenwoordigers van gebruikers en deskundigen. Zelf heb ik als hydrobioloog deelgenomen aan de inhoudelijke werkgroep.
De inhoudelijke groep heeft goed samengewerkt en veel onderzoek kunnen laten doen en soms zelf gedaan. Alle voorstellen die vanuit de vaarrecreatie zijn aangedragen zijn serieus bekeken en als het kon overgenomen. Zo is op onze inbreng het meer in een noordelijk (dieper en zandiger) deel (Hoornsemeer) en een zuidelijk (ondieper en veniger) deel (het oorspronkelijke Paterswoldsemeer) opgesplitst en zijn er meer meetpunten in de monitoring opgenomen. Eind 2020 hebben de inhoudelijke werkgroep en de stuurgroep een pakket maatregelen voorgesteld waarbij maximaal rekening wordt gehouden met de vaarrecreatie. Dit pakket maatregelen is aan alle bij het meer betrokkenen voorgelegd en is naar aanleiding daarvan hier en daar nog wat nader aangepast. Begin dit jaar zijn de definitieve plannen vastgesteld en door het bestuur van Noorderzijlvest overgenomen. Er is er een werkgroep ingesteld om de uitvoering van de plannen te volgen. In die werkgroep zit ook een vertegenwoordiger van de vaarrecreatie, dus ook namens de GKV.
Wat gaat er gebeuren?
Ongewenste algengroei, met name van blauwalg, wordt tegengegaan met maatregelen die het water in het meer minder voedselrijk moeten maken. Daarvoor wordt een nieuwe poldergemaal Hoornse dijk uitgerust met een ijzerzandbassin dat fosfaat uit het water bindt waardoor er voedselarmer water het meer wordt binnengelaten. Om het waterpeil in het meer niet meer dan ca 15 cm te laten fluctueren, moet er vaak water van buiten worden ingelaten. Een deel zal op termijn via een nieuwe verbinding van de Drentse Aa worden betrokken, maar het meeste zal van het Noord Willemskanaal moeten komen. Omdat het water van het kanaal teveel fosfaten en andere nutriënten bevat moet dat water eerst gezuiverd worden.
Naast de inlaat over het ijzerzandbassin is het plan om het water door een moerasgebied te laten meanderen. Zo’n gebied staat gepland ten noordwesten van onze polovijver (zie kaartje). Daar moet een moerasgebied komen waar doorheen een slenk loopt die uitkomt vlak voor de duiker van onze verbindingssloot met het meer. Het riet en andere moerasplanten nemen fosfaten en andere nutriënten op, zodat er uiteindelijk minder voedselrijk water het meer in stroomt.
 


Het moerasgebied ten noordwesten van de GKV.

Een tweede groot moerasgebied staat gepland bij de westelijke oever in het gebied ten noorden van de Oude Badweg (zie grote overzichtskaart) om het water van het meer verder te zuiveren. Het gebied wordt ook beter bevaarbaar gemaakt voor kanoërs. De meeste bomen worden daar weggehaald. De moerasgebieden zullen ook dienen als paaigebieden voor vissen en leefgebieden voor macrofauna.
Op veel plaatsen worden langs de oevers plantengordels aangelegd van ca 5m breed met zowel ondergedoken als boven water uitstekende waterplanten. De aanleg van plantengordels gaat vaak samen met het weghalen of terugsnoeien van bomen en struiken aan de oever. Blad en takken maken het water voedselrijker maken. Door de aanleg van plantengordels langs de oevers zal het aanzicht van het meer op verschillende plekken veranderen.
 


Huidige situatie: bomen en struiken groeien tot in het water.


Voorbeeld van de situatie na snoeien en aanleg van plantengordel.

Daar waar ongewenste plantengroei optreedt, zoals bij de westelijk havens en steigers en als de oeverplanten te ver het meer in zouden uitbreiden, zal met beleid worden gemaaid. Het maaien moet met name in het zuidelijke deel van het meer op een speciale manier gebeuren om de slappe bodem intact te laten. Anders werkt het contraproductief, omdat het dan het wortelen van waterplanten juist mogelijk maakt.
De plantengordels langs de oevers zorgen ervoor dat de macrofauna zal toenemen, zowel in soortenrijkdom als in aantallen, zodat met meer oeverplanten tevens aan de criteria voor macrofauna zal worden voldaan. Een deel van die macrofauna eet algen en vormt zelf weer het voedsel voor vissen. Ook zorgen de oeverplanten voor beschutting voor de vissen. Om de vispopulatie op niveau te brengen moet echter meer gedaan worden. Daarom worden er op enkele plekken vissenbossen en onder de steigers aan de oostelijke oever zgn. vissenhotels aangelegd waar vissen kunnen paaien en jonge en oude vissen beschutting vinden. Ook wordt de vispassage in het Hoornsmeer weer in orde gemaakt.
Voor wie het totale overzicht van alle locaties waar wat gaat gebeuren wil inzien of een overzicht van alle maatregelen wil bekijken kan op de website locaties KRW-maatregelen en advies KRW-maatregelen downloaden. Ook is informatie te vinden op https://paterswoldsemeer.noorderzijlvest.nl/ . Voor opmerkingen en andere informatie rond de KRW-maatregelen kun je ook contact met mij opnemen (robbertvdeijk@kpnmail.nl) .

Robbert van der Eijk

Download  >>  Advies KRW-maatregelenpakket Paterswoldsemeer 2022-2027
Download  >>  Mogelijke Locaties KRW--Maatregelen Paterswoldsemeer
Download  >>  Kaart Potentiele Locaties Maatregelen Paterswoldsemeer

Klik op de kaart om te vergroten.

Zwerfafval

Erger jij je aan zwerfvuil zoals flesjes, blikjes en verpakkingen die je op het Hoornsediepje, Paterswoldsemeer en Hoornsemeer tegenkomt? Laten we dit aanpakken.
In het kader van Groningen schoon dankzij mij voorziet de gemeente Groningen de GKV van grijpers en afvalzakken. Ieder GKV-lid kan dit materiaal gebruiken gedurende de hele zomer. Zie ook de Facebookpagina Groningen Schoon Dankzij Mij.
Wil je een steentje bijdragen aan schoner vaarwater? Neem een grijper en een afvalzak mee tijdens het kanoën. Vaar dicht langs de oevers en kijk in de rietkragen. Het verzamelde afval zet je op de foto. Terug op de loods zet je de afvalzakken bij de rolcontainer naast de kleine parkeerplaats aan het begin van de oprit. Wie het meeste afval weet te verzamelen krijgt een 'onsterfelijkheidsstatus' door een vermelding in de Nieuwsbrief!

Judi van Hensbergen

Pologroep

De poloërs met hun nieuwe outfit in de nieuwe boten. Foto: Judi van Hensbergen
Ricardo Wight gaat stoppen



Afgelopen week heeft international Ricardo Wight aangekondigd te stoppen met Oranje. Wight begint aan een nieuwe baan in Duitsland en kan dit niet langer combineren met Oranje.
Lees meer >>
Data NK aangepast

Nu de coronamaatregelen blijven gelden, hebben we de planning van de Nederlands Kampioenschappen Kanopolo herzien. 
Lees meer >>

Toergroep

Op de Hunze. Foto: Henk de Lange

We gaan weer los!

We mogen weer los met varen! Wel nog even de discipline bewaren om 1,5 meter afstand te houden en dergelijke, maar toeren in grotere groepen kan weer. De eerste tochten staan gepland, zie de desbetreffende aankondigingen. Ik hoop dat we met zijn allen de tochtkalender goed kunnen vullen komende maand. Er zitten nog wel aardig wat gaten in het programma voor komend seizoen. Dus laat van je horen!
Verder van mijn kant de mededeling dat ik ga stoppen als lid van de toercommissie na dit seizoen. Dat betekent dat er een vacature is voor de toergroep. Veel tijd kost het niet, ervaring ook niet, enthousiasme gewenst. Mocht je interesse hebben: mail ons even!

Anika Marinus

PROGRAMMA TOERGROEP 2021 *)
Dag Datum Tocht Afstand Tochtleider
Zondag 30 mei Zuidlaardermeer Foxholstermeer < 20 km Andre v.d. Polder
Zaterdag 12 Juni Reitdiep Ulrum Warfhuizen 32  km Harm
Zondag 27 juni Kort < 20 km  
Zaterdag 3 juli Kort < 20 km Klaas
Zondag 1 tm 4 juli Meerdaagse Noord-Holland 30 km / dag Margo en Taco
Zondag 11 juli Lang > 20 km  
Zaterdag 24 juli Dikkerdak"n Achter Diek < 20 km Jeroen
Zaterdag 31 juli Spijkerboor Zuidlaardermeer Annerveensekanaal 30 km Klaas en Hedy
Zondag 1-7 aug Stad en Ommelandtocht    
Zondag 15 aug Dokkumer Nieuwe Zijlen noordoost Friesland > 20 km Harm
Zondag 29 aug Kort < 20 km  
Zaterdag 11 sept Aernewald De Alde Faenen Grou 40+ km Lutger
Zaterdag 18 sept  Blocklandmarathon   Taco
Zondag 3 okt Lang > 20 km  
Zondag 10 okt Kort < 20 km  
*) Er gelden voorlopig nog bijzondere regels i.v.m. corona.

Als er tochtleiders zijn die een bepaalde datum een tocht willen leiden, kunnen ze dat doorgeven aan de toercommissie.

Toertocht op het Zuidlaardermeer en het Foxholstermeer

Datum: zondag 30 mei 2021
Verzamelen op de loods: 9.00 uur
Vertrek richting Noordlaren: 9.30 uur
Vertrek vanuit Noordlaren: 10.30 uur

Aanstaande zondagochtend vertrekken we vanuit de haven van Noordlaren voor een rondje Zuidlaardermeer en Foxholstermeer.


Het haventje van Noordlaren. Foto: Google

We kunnen vanuit de haven via het Zuidlaardermeer via het Drentsdiep rechtsaf naar het Foxholstermeer varen. Daar moeten we halverwege het meer overdragen.  We steken het meer over en varen dan via het Winschoterdiep en weer door het Drentsdiep terug naar het Zuidlaardermeer. Op het Zuidlaardermeer kunnen we dan kijken of er nog behoefte bestaat om hier nog een rondje te varen.
Ik denk dat we kunnen pauzeren op de overdraagplek en anders aan de overkant, afhankelijk van de groepsgrootte. De pauze zal zo rond 12.00 uur zijn, tot 12.30 uur.
Het tijdstip van aankomst in Noordlaren is afhankelijk van of we nog een stukje Zuidlaardermeer meenemen, maar ik verwacht tussen ergens 17.00 uur en 17.30 uur op de loods terug te zijn.
Geef nog even door of je met de auto komt en of je passagiers mee wilt nemen en hoeveel. In principe is iedereen zelf verantwoordelijk voor het vervoer naar Noordlaren. Dit geld niet voor de boten uiteraard.
Mensen die op de fiets naar Noordlaren willen, kunnen mij zaterdagavond bellen. Dan maken we daar nadere afspraken over.
Mijn telefoonnummer is 06 5064 7563. Als ik niet direct opneem, spreek dan mijn voicemail even in.
Mailadres voor opgave is andrepolder@msn.com
Ik hoop op een grote deelname!

André van de Polder

Van Aduarderzijl naar Zoutkamp (en terug)

Verzamelen Loods: 8.30 uur
Vertrek naar Aduarderzijl: 9.00 uur
Aankomst Aduarderzijl: 9.30 uur
Vertrek: 10.00 uur
Terug op de Loods: 17.30 uur

Zaterdag 12 juni gaan we een mooie lange tocht varen van 32 km.
Omdat het de eerste lange tocht van het seizoen is zullen we twee keer pauzeren.
We varen vanuit Aduarderzijl via het mooie Reitdiep naar Elektra, waar we de eerste pauze houden. Na de lunchpauze varen we verder over het Reitdiep naar Zoutkamp, waar we de vrolijk gekleurde huisjes vanaf het water kunnen bewonderen.


Zoutkamp. Foto: RTV Noord

Na Zoutkamp gaan we verder via het Hunsingokanaal waar we pauzeren bij de kleine Leenstertil. Na de pauze gaan we nog een stukje verder tot we bij de Hellensteltil komen. Daar gaan we rechtsaf over de Warfhuisterloop, die uitkomt bij de Kromme Raken (hoe komen ze op deze naam?). Aan het einde van de Kromme Raken gaan we weer een stukje over het Reitdiep terug naar Aduarderzijl.

Lijkt het je wat om mee te gaan? Geef je dan snel op bij Harm de Jong
Via Whatsapp of sms: 0615542220
Per mail: harmdejongts@gmail.com
Wil je origineel of ouderwets je opgave doen? Stuur je aanmelding dan naar: Molenstraat 58, 9679 KD Scheemda.

Aanmelden kan tot uiterlijk 10 juni!

Harm de Jong

Driedaagse kanokampeertocht in Noord-Holland

Het gebied tussen West-Friesland en Amsterdam is van oudsher zeer waterrijk, meer water dan land. Het onderging in de 17e eeuw een metamorfose door de vele droogmakerijen; meren als de Schermer, Beemster, Wormer en Purmer werden tegen hoge kosten drooggelegd. Tussen die meren lagen waterrijke veengebiedjes die nu als grote schotsen oud veenland tussen rationeel verkavelde droogmakerijen inliggen.
Dit alles is prachtig kanowater en het doel voor een driedaagse kanotrektocht op 2, 3 en 4 juli. Het is nog niet in kannen en kruiken, maar het plan is om in het prachtige dorp De Rijp te beginnen, waar we donderdagavond 1 juli aankomen. Vanaf hier gaat het de volgende dag door de Eilandspolder, gelegen tussen de Beemster en de Schermer richting het Alkmaardermeer. Aan de oever is een camping voor de tweede overnachting. De volgende dag kiezen we een mooie route richting Wormer om te overnachten bij kanovereniging De Zwetplassers. De laatste dag gaat het noordwaarts om weer in De Rijp uit te komen.
We denken aan een groep van maximaal tien personen en dagafstanden van zo’n 30 km. Tentje mee en kookspullen, eten, etc. Hopelijk is het met de corona tegen die tijd aardig ontspannen en kunnen we het zo organiseren dat niet iedereen individueel naar De Rijp hoeft te rijden.

Inlichtingen en opgave voor 24 juni:
Margo Roelofs en Taco Tel
margoroelofs@LIVE.nl of telefonisch: 06 46414340
taco.tel@telfort.nl of: 06-43783769

Margo en Taco

Vooraankondiging Blocklandmarathon nabij Bremen

Vorig jaar hebben negen GKV'ers meegedaan aan de 25e editie van deze prachtige tocht, die grotendeels over sterk kronkelend getijdewater wordt gevaren. Het zijn de rivieren de Lesum en de Wümme, zijtakken van de Weser, die het belangrijkste vaarwater vormen. Het is een marathon, dus de tijd die je erover doet wordt gemeten. De een neemt dat heel serieus, terwijl de ander er een ontspannen tocht van maakt en de eindtijd voor kennisgeving aanneemt.
Je kunt kiezen uit twee afstanden: 25,1 km (finish in Bremen) of 40,9 km (rondvaart). Je kunt er eventueel voor kiezen het heel serieus aan te pakken door je in te schrijven voor een van de twee versies die met snelle toerboten en wedstrijdboten wordt gevaren. Dan vertrek je trouwens wel later en kom je onderweg alle toervaarders tegen.
We starten bij de vereniging TURA aan de Lesum, een prachtige plek. De plaats ook voor het feestje na afloop op Duitse wijze met veel taart en worst.
De Duitsers zien ons overigens graag komen, door onze deelname krijgt dit evenement een internationaal karakter en dat wordt zeer gewaardeerd.
Je hoeft je nu nog niet op te geven voor deze tocht, maar als het je wat lijkt zet hem dan alvast in je agenda. We moeten nog bekijken of we er weer een heel weekend van maken met kamperen bij TURA of dat we bijvoorbeeld alleen de zaterdag ervoor nemen. De reis ernaar toe is goed te doen, ruim twee uur in de auto.

https://www.kanu-bremen.de/veranstaltungen/blocklandmarathon.html

taco.tel@telfort.nl of telefonisch: 06-43783769

Taco Tel

Zeekanogroep

Op Engelsmanplaat   Foto: Lutger Bakema
PROGRAMMA ZEEKANOGROEP 2021 *)
Groep Dag Datum Activiteit Tochtleider
Theorie        
      Introductie zeekanoën  
      Veiligheid & Uitrusting Gerard
      Navigatie Lutger
Tochten        
C Z0 30-5-2021 Oostpunt Schier Lianna/Lutger
B Za 5-6-2021 Eemswadje Lutger
C Zo 20-6-2021 Rond Rif Robbert
B Za 26-6-2021 Culinaire tocht  
B Zo 4-7-2021 LW tocht Wad Marieke
C Za 17-7-2021 Eemshaven - Borkum Taco
B Zo 25-7-2021 4e Slenk Lutger/Gerard
B Za 7-8-2021 Ameland Ballumerbocht/Nes Gerard
C Zo 22-08-2021 Schier Oost Lutger/Taco
B Za 4-9-2021 L'oog - Schier W / Engelsmanplaat Robbert
B Zo 19-9-2021 Termunterzijl - NSZ Marieke
Vol   18 t/m 25 september Vlielandweek  
C Za 25-9-2021 Eemshaven - Greetsiel  
Brandingvaren        
KVA, B, C Za / Zo 2 - 3 oktober Brandingvaren Gerard
KVA, B, C Za / Zo 9 -10 okt Brandingvaren Klaas
KVA, B, C Za / Zo 16 - 17 okt Brandingvaren Lianna
KVA, B, C Za / Zo 23 - 24 okt Brandingvaren Klaas
Workshops:        
      KVT   
  Ma. 16-8-2021 Eskimoteren Gerard
  Do 20-5-2021 Redden/Slepen Lianna
      Navigeren P'meer Lutger
      Ik ga de zee op en neem mee ?  

*) Er gelden voorlopig nog bijzondere regels i.v.m. corona.

Eemswadje

Datum: zaterdag 5 juni
Groep: B
Afstand: 15 zeemijl / 28 km
Tochtleider: Lutger Bakema



De tocht voert ons eerst met de stroom mee de Eemsmond uit en met nog een beetje stroom tegen varen we dan het Eemswadje in. Als we geluk hebben is het water nog helder genoeg om de velden met wuivend zeegras te kunnen zien. Uiteindelijk zullen we door het aflopende water vastlopen op het wantij. Het wad is daar gelukkig behoorlijk stevig omdat het voornamelijk hard zand is. 

Reis en tochttijden
We verzamelen om 9:30 uur op de loods, waar we om 10:00 uur vertrekken.
Om 10:45 is iedereen aanwezig bij het strandje naast de Eemshaven, waarvandaan we om 11:30 uur vertrekken.
De verwachting is dat we ruim voor 14:00 uur vastlopen op het wantij bij het Eemswadje.
Na een lunch en een wandeling over het wad, vertrekken we weer. Om ongeveer 17:30 uur zijn we dan terug bij de Eemshaven, en om 19:00 uur terug op de Loods.
In verband met de coronaregels ben je verantwoordelijk voor je eigen vervoer.

Opgave bij Lutger via l.bakema@home.nl

Lutger Bakema

Rondje Rif

Datum: Zondag 20 juni
Groep: C
Afstand: ca. 36 km (ca 20 zm)
Verzamelen vertreksteiger Lauwersoog tegenover het havengebouw: 9:15 uur, vertrek: uiterlijk 10:00 uur
Terug in Lauwersoog: ca 17:45 uur
Tochtleider: Robbert van der Eijk

De tocht om het Rif is een standaard C-tocht, die als de weergoden het ons toestaan elk jaar wordt gevaren. 
Deze keer varen we het Rondje Rif tegen de klok in, dus heen door de Zoutkamperlaag, langs Kuipersplaat en na een korte pauze op Engelsmanplaat naar de noordoostpunt van het Buitenrif. De laatste keer dat we de tocht voeren, was het met enig loopwerk nog mogelijk door de geul tussen het Rif en het Buitenrif te varen, maar nu is het Buitenrif zo vergroeid met het Rif dat we een extra stuk door moeten varen en het Buitenrif moeten ronden (zie kaart).
Aangekomen op de noordwestpunt, zo rond 13.00 uur, is de laagwaterkentering al voorbij en pauzeren we voor lunch en wandelingetje over de plaat. Omdat er op het wantij Wierumerwad vanaf ca 14.40 uur genoeg water staat, kunnen we vervolgens zonder problemen over het wantij en eventueel het laatste stukje Paesensrede afsnijden om weer op de Zoutkamperlaag richting Lauwersoog te komen.
Rondje Rif is een afwisselende tocht met onderweg zeehonden op Kuipersplaat en de Robbenplaat tussen Ameland en Engelsmanplaat, mosselbanken op het Wierumerwad, sterns op het Rif en natuurlijk de platen zelf. Afhankelijk van weer en wind hebben we misschien surfgolven bij het Rif.
Aanmelden bij Robbert van der Eijk t/m donderdag 17 juni op robbertvdeijk@kpnmail.nl met opgave van je 06-nummer. Zaterdagavond uiterlijk 20.00 uur volgt nog een mail naar de deelnemers met de laatste informatie.

Robbert van der Eijk

Extra verbodsborden op Engelsmanplaat

26 mei heeft de Waddenunit samen met de vogelwachters van Engelmanplaat verbodsborden geplaatst op de Hiezel.
De Hiezel is de hoge zuidoostrug van Engelsmanplaat boven Paesensrede. Land daar niet aan, maar vaar ten minste door tot je ter hoogte van het vogelwachtershuis bent.
Op de Hiezel liggen nu circa twaalf sternnesten en enkele scholeksternesten. Dit jaar moeten we extra zuinig op de sterns zijn omdat de broedkolonie begin mei op het Rif is weggespoeld. Ter vervanging is een omgebouwde dekschuit uit 1930 in de kom tegenover de veerboot gelegd.
De afsluitingen en openstellingen van gebieden in het Waddengebied wordt actueel bijgehouden op nautin.nl en wadkanovaren.nl.
 
Robbert

Getijden en wilde tochten
 

Getijden kun je vinden op getij.rws.nl en op www.wadkanovaren.nl. Hierop staan de getijden per vertrekplaats en heel veel meer informatie over kanovaren in het hele waddengebied. Vaar niet in je eentje en neem alle veiligheidsregels in acht!

Engelsmanplaat Culinair

Datum Zaterdag 26 juni 2021
Groep: B - C
Tochtleider: Gerard Tel
Op de Loods: 13:30 uur
Lauwersoog: 15:00 uur


Tijdens de culinaire tocht 2018. Foto: Lutger Bakema

De culinaire tocht van dit jaar wordt een avondmaal met aankomst op Engelsmanplaat rond 17:00 uur. De bedoeling is dat we met elkaar een uitgebreid diner gaan samenstellen waarbij eenieder slechts één gerecht voor zijn/haar rekening neemt. De tochtleider is daarbij ook de culinair coördinator. Geef dus bij opgave aan wat je graag zou willen bereiden, wat voor kookgerei je meeneemt en of je vegetariër bent. De tochtleider zorgt er dan voor dat niet iedereen spruitjes met gehaktballen mee neemt, maar dat er een gezond en gevarieerd feestmaal ter zandplaat wordt geserveerd. Vele handen maken dan licht werk.
Als je een windscherm hebt, neem dat dan mee. In verband met corona is het vervoer naar Lauwersoog nog op eigen gelegenheid, maar als er een probleem met het vervoer is, meld dat dan even. Ik probeer daar dan een oplossing voor te vinden.

De middag en avond ziet er dan ongeveer zo uit:

  Aankomst Vertrek
Loods (vervoer zelf afspreken) 13:30 14:00
Lauwersoog 15:00 16:00
Engelsmanplaat 17:00 20:00
Lauwersoog 21:00 22:00

Opgave bij Gerard Tel: gerard.tel67@gmail.com telefoon: 06-22279073

Opgave kan t/m woensdag 23 juni. Donderdag wordt dan de culinaire planning gemaakt en ’s avonds op de mail gezet. Geef bij opgave een paar voorkeuren aan wat je wilt maken. Ook wil ik graag je telefoonnummer voor overleg. De vrijdagavond geef ik per mail door of de tocht doorgaat of dat de tocht ergens anders gevaren wordt vanwege het weer.
Gerard Tel

Tuin

Biodiversiteit

Groeizaam weer, vind je niet ? Wat een nattigheid. Achter de botenwagens is de grasmat doorweekt. Toch maar aan de slag en de zitmaaier naar buiten gereden voor een maaibeurt. Henk de Lange is de coureur van dienst en ik assisteer met de zweefmaaier. Geinspireerd door de website van de Vlinderstichting laten we een gedeelte van het gras ongemoeid om meer biodiversiteit te bewerkstelligen. Als je geïnteresseerd bent, kijk dan eens op www.vlinderstichting.nl naar hun uitleg over “sinusbeheer”: “Per maaibeurt blijft ca. 40% van de vegetatie staan en er wordt gewerkt met slingerende maaipaden, zogenaamde sinuspaden.”


Gedeeltelijk gemaaid gazon. Foto: Pieter Molenaar

Zoals je ziet op het loodsterrein kun je dat slingeren wel aan Henk toevertrouwen, hoewel de sinus nog wat oefening vergt. Henk is overigens buitengewoon vertrouwd met de kunst van het motoronderhoud, waarvan bijgaande foto getuigt: Een zenmomentje (Robert M. Pirsig).


Henk geeft de zitmaaier een schoonmaakbeurt. Foto: Pieter Molenaar

Deze meidagen zijn niet alleen nat, maar ook erg wisselvallig. Het ene moment is het nog droog en plotseling komt er een plens water naar beneden. Of het is een tijdlang miezerig en dan breekt nog onverwacht de zon door. Zie, hoe frisgroen is het gras en hoe stralend wit bloeit de meidoorn.

Pieter Molenaar

Ledenadministratie

Ledenwijziging voor Boegbeeld
Naam/Voornaam Startdat. lid Stopdat. lid Leeftijd op peildat.
Aaij, Dirk 01-05-2021   62
Foreest, Pieter van 01-06-2020 31-12-2021 18
Huising, Dianne 01-04-2021   25
Lyklema, Mibeth 18-05-2021   46
Opzegging van het lidmaatschap moet vóór 1 december schriftelijk of per e-mail worden ingediend bij de ledenadministratie. De opzegging van het lidmaatschap wordt door de ledenadministratie binnen 14 dagen schriftelijk bevestigd.
De vertrouwenspersoon van de GKV is Judith Groenhof.
Je kunt Judith bereiken via 06-33588319 of judith.groenhof@gmail.com. Haar contactgegevens zijn ook te vinden op de website.
Copyright © 2015 GKV, All rights reserved.
Ons postadres is:
GKV
Hoornsedijk 4
HarenGroningen 9752 XJ
Netherlands


De redactie van de nieuwsbrief bestaat uit:
Opmaak:
Lutger Bakema      tel.: 050 5268817
Tekstredactie:
Geert Job Sevink   tel.: 06 30238464
Stuur informatie voor deze nieuwsbrief vóór de 25e naar:
redactie@groningenkv.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GKV · Hoornsedijk 4 · Haren, Groningen 9752 XJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp