Copy
Scena9 este o platformă de jurnalism cultural proaspăt, coordonată de Fundația9.
Citește în browser

Pe 15 mai 2016 lansam Scena9.ro. Câteva mii de articole mai târziu, după trei numere tipărite și un an de pandemie, ne bucurăm că suntem în continuare aici, împreună.  De ziua noastră, vă facem cadou Recomandata Scena9. Un newsletter curatoriat de redacția S9, un mic instrument de orientare pe harta lumii, printr-un mix de arte, idei & societate. Ajunge la voi joi de joi, de la ora 10:00. 
 

Prima recomandată e despre primii 5 ani de Scena9. În următoarele, stăm cu ochii pe ce e relevant și nedescoperit. Așteptăm idei & sugestii pe newsletter@scena9.ro. Să ne citim cu bine.

Cele mai citite 5 de pe Scena9: articolele voastre preferate din primii 5 ani ai revistei

De ce apartamentele din „residence” sunt mai proaste decât cele comuniste | 18 apartamente din 20 sunt proaste, spune arhitectul Radu Negoiță, autorul proiectului Case Strâmbe pe Radar și al cărții Disconfort Residence, un fel de ghid printre capcanele locuirii pentru români, cei mai avizi cumpărători de apartamente din Europa. (de Vlad Odobescu, fotografii de Adi Tudose) Articolul are un follow-up, 3 ani mai târziu: „Blocuri strâmbe: cum ajungem să locuim prost pe bani mulți”. 

Femeia uită de ea. 12 românce vorbesc despre orgasm | În România, cu plăcerea, fiecare se descurcă cum poate. Nu avem date despre orgasmele cetățenelor noastre, așa că am ascultat poveștile a 27 de femei cu vârste între 21 și 76 de ani. (de Venera Dimulescu, ilustrații de Wanda Hutira) 

Colegii mei mi-au spus să mor „Țăranco!”, „cioară!”, „țiganco!”. „Mai spală-te și tu!”, „mai fă un duș!”. 1 din 4 copii din România e umilit la școală. Dana are 13 ani și este de etnie romă. Din cauza bullying-ului, Dana se taie cu lama. (de Lina Vdovîi, ilustrații de Sorina Vazelina

Profesoara care n-a stat în banca ei Știrea sancționării unei profesoare de română din cauză că le-a recomandat elevilor „un film cu gay” a ajuns rapid în presa locală și-apoi în cea națională. (de Luiza Vasiliu)

Să naști în anul morții Planul statului român pentru lupta împotriva pandemiei a lăsat milioane de oameni pe dinafară. Printre ei, și femeile însărcinate. (de Luiza Vasiliu, ilustrații de Wanda Hutira) 

Din arhivă: Ce am învățat în 5 ani. Cum s-a ținut redacția în pandemie. Ce nu am apucat să facem în 5 ani de Scena9. 

În 5 ani de Scena9 am învățat să fiu editor. Să-mi pese mai puțin de textele mele și mai mult de ale celorlalți. Apoi, în fiecare zi de lucru cot la cot cu colegii mei am mai învățat câte ceva despre meseria asta, de la răbdare până la grija pentru nuanțe. Cel mai mult îmi place când ne punem cu toții capetele la contribuție, așa că materialul meu preferat din toate timpurile la Scena9 e Nobelul fals care a păcălit Academia Română, un text colectiv despre cum cultura cea mai înaltă poate fi uneori și foarte ridicolă. 

Luiza Vasiliu este editoare coordonatoare Scena9.

Voi ce ați învățat în 5 ani de Scena9?
 
Așteptăm părerile voastre și un link la articolul vostru preferat din primii ani ai revistei pe
newsletter@scena9.ro
Redacția Scena9 în 2021 și evoluția ei în primii ani. 
De mai sus lipsește anul 2020, în care redacția a fost acasă la fiecare. Aveți aici un mic preview video de cum s-a făcut Scena9 de la distanță anul trecut. 
Ni se pare cinstit ca, la cinci ani de Scena9, să numărăm și lucrurile care nu ne-au ieșit. Sunt subiectele acelea pe care fiecare dintre noi le-a visat, le-a scris în minte, uneori le-a și documentat parțial, dar pe care nu le-a publicat niciodată, din tot felul de motive: lipsă de organizare, personaje reticente, reality check-uri la aterizarea în teren. Deschidem cu grijă folderul cu articolul nescrise, iar peste ani parcă doare mai puțin; ba chiar ne hlizim nițel.

Turul lumii în linkuri: știri importante de zilele astea & câteva recomandări din redacție

  • #turismcultural: Trei artiste uriașe ajung pe continentul european, la o aruncătură de avion de noi. 1. Georgia O’Keeffe pentru prima oară la Madrid, într-o restrospectivă la Museo Nacional Thyssen-Bornemisza; Yayoi Kusama cu retrospectiva „A Bouquet of Love I Saw in the Universe” la Berlin; Tracey Emin împreună cu Edvard Munch în expoziția dialog „Tracey Emin/ Edvard Munch. The loneliness of the soul” care se redeschide la Royal Academy of Arts, Londra. 
  • #curiozități: Viermele de făină, pe numele lui de scenă Tenebrio molitor larvae, este prima insectă aprobată de UE pentru consum alimentar. Insectele sunt o sursă importantă de proteină, iar viermele de făină a trecut printr-un control temeinic înainte de a fi aprobat ca Novel Food. Alte 11 insecte își așteaptă rândul. 
     
  • #cinema: S-au redeschis cinematografele și tocmai ce-a intrat Ursul de Aur de anul acesta, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al regizorului Radu Jude. „Un film politic, alert, doldora, în egală măsură, de referințe culturale și obscenități (la care o să râzi), împărțit în trei părți distincte: o goană nervoasă prin Bucureștiul agresiv și eclectic, un dicționar vizual personal, unde se întâlnesc Walter Benjamin, Brecht și filmări de amator de pe facebook, și o ședință cu părinții pusă în scenă ca o sală de judecată dintr-un sitcom neaoș.”, spune Ioana Pelahatăi, care semnează și un un profil extensiv al actriței din rolul principal, Katia Pascariu. 
     
  • #carte: „The Secret to Superhuman Strength”, de Alison Bechdel. E cartea vieții mele de-acum și n-aș fi citit-o dacă nu intram sâmbătă în librăria Cărturești&Friends, unde domnește peste pagini Vlad Niculescu, cel mai bun și adevărat meșter librar pe care-l cunosc. Secretul lui Alison e un memoir grafic despre relația noastră cu universul/natura/corpul/moartea, plonjând în salturi largi prin istoria ideilor din ultimele secole cu multă inteligență, artă și umor. (Luiza)
     
  • #filmonline: Restrospectiva Elia Suleiman. De zile bune rachetele fac du-te-vino pe cerul negru dintre Gaza și Israel, ca niște artificii ale morții. În completarea știrilor impersonale despre conflictul ăsta aparent fără sfârșit, dați un play la filmele celui mai cunoscut regizor palestinian, disponibile la streaming din 21 mai, pentru o săptămână. Cele patru lungmetraje ale lui vorbesc, deseori cu umor, despre ce înseamnă să trăiești mereu dizlocat, fără un stat, într-o regiune minată, despre istoria acestei bucăți de pământ unde se ascut tensiunile, despre visul evadării, care la trezire te aruncă într-o altă cușcă. (Andra)
     
  • #emisiune: Episodul ăsta din The Daily Show with Trevor Noah, pentru când ai 9 minute ca să înțelegi ceva din conflictul dintre Israel și Palestina. Într-o lume în care puțini formatori de opinie și chiar lideri politici merg dincolo de „it’s complicated”și preferă să închidă ochii la atrocitățile din acea parte a lumii, Noah lasă comedia la o parte și vorbește în cuvinte simple despre putere și responsabilitate. (Vlad) 
     
  • #serial: Exterminate All the Brutes, (r. Raoul Peck, 2021). Dacă te preocupă motivele nedreptății rasiale din lumea în care trăim și cauți explicații în istoria ei modernă, o să te bucure să afli că regizorul haitian Raoul Peck a depus munca asta pentru tine (apropo, am vorbit de curând cu regizorul.) În seria de patru episoade disponibilă pe HBOGO se amestecă narațiunea la persoana I despre viața și devenirea regizorului ca artist de culoare, cu explicații oferite de antropologi și istorici ai colonialismului, cu recreări ale unor momente istorice despre cuceriri și cuceriți, care arată că, adeseori, eroii, respectiv brutele, nu-s cei pe care-i cunoaștem din istoria pe care am învățat-o la școală. (Ioana)
     
  • #decitit:  Unul dintre cele mai emoționante texte recente despre nazism e articolul ăsta apărut acum trei zile, care spune povestea restaurării unei filmări dintr-un lagăr de tranzit din Olanda. Câțiva dintre copiii filmați atunci au fost recunoscuți de o gașcă de cercetători olandezi care pregătesc o carte pe subiect. Cum arată ei acum, dar mai ales, ce minuni poate face tehnologia când încercăm să arhivăm trecutul, aflați din articol.
     
  • #decitit: Cum te împaci cu istoria personală atunci când bunicul tău e criminal de război? Eseul ăsta personal scris de jurnalista Silvia Foti te ajută să înțelegi nu doar o parte importantă din istoria Lituaniei, dar și ambivalența față de rău care derutează generațiile de azi față de dictatura de dreapta. Mai mult decât atât, jurnalista tocmai a scos o carte despre asta, pe care eu, una, abia aștept s-o citesc și care cred că merită citită de toți românii. (Venera)
     
  • #expoziție: „Aproape în toate lucrările apar profile umane, ca niște panglici suspendate și mâini conturate pictate plat, îmbinate în gesturi simple, inofensive și tandre. Pentru mine ele vorbesc despre nevoi emoționale esențiale, îngropate, amânate și care nu pot fi rezolvate sau înlocuite, oricât de bine ne curatoriem viața profesională, posesiunile materiale și stilul de viață.”, Codruța Cernea | PARADISE OF LOST DESIRES, la Mobius Gallery din 21 mai. 
Ultimul imbus. „Cât am fost în lockdown am intrat în mai multe conversații cu apartamentul meu decât am făcut-o vreodată. M-am apucat să îmi regândesc spațiul. La finalul acestui proiect ambițios am strâns o veritabilă colecție de imbusuri, care au pus umărul la canapea, scaune, dulapuri, măști de calorifer și altele. Am mai păstrat unul singur, iar restul și-au găsit alte locuințe în care să-și vadă de treabă.”, Diana | 36 ani | București, parte din expoziția „Identități fragile”, care se deschide pe 22 mai la Rezidența BRD Scena9. 

Prin gaura cheii: munca din spatele revistei pe hârtie Scena9 #3

Într-o lume care a migrat masiv pe ecran, numărul 3 al revistei a ieșit ca o insulă de hârtie. În el ne-am tras sufletul și ne-am gândit la viitorul nostru împreună, împreună cu zeci de jurnaliști, cercetători, filosofi și artiști.
Scena9 #3 este un almanah cu 33 de materiale, scrise, desenate și fotografiate de 43 de autoare & autori, pe 208 pagini meșterite până în cele mai mici detalii, apărut în decembrie 2020. Bibilită grafic de Radu Manelici, ca și primele două numere,  va fi expusă la Romanian Design Week
Au mai rămas 10 exemplare #decolecție din al treilea număr Scena9. Ia-l pe al tău acum.

...din vecini: ce mai citim pe Mindcraft Stories și pe Școala9 și ce se mai întâmplă la Rezidența BRD Scena9 

  • Mindcraft Stories: Parcul Național Natural Văcărești ar putea să devină modelul-pilot pentru rețeaua națională a ariilor naturale urbane, zone verzi care să ridice standardul de viață al orășenilor. 
     
  • Școala9: „Profesorul de religie m-a întrebat: Tu ce ești? Om, i-am zis eu!”. 5 tineri transgender au povestit pentru Școala9 cum este să fie nevoie să îți justifici identitatea de gen în sistemul de învățământ românesc.  
     
  • Rezidența BRD Scena9: După PostPunk, în două zile se deschide „Identități Fragile – Muzeul Pandemiei”, o expoziție participativă dedicată emoțiilor din pandemie, depozitate în obiecte. Îți poți programa vizita aici
Scena9, Școala9 și Mindcraft Stories sunt platforme editoriale independente, inițiate și susținute de BRD Groupe Société Générale. Scena9 și Rezidența BRD Scena9 sunt programe coordonate de Fundația9, fundația culturală a BRD Groupe Société Généralea cărei misiune este de a aduce împreună artiștii, gânditorii și publicul larg pentru a hrăni noi gusturi culturale. 

Citești acest newsletter pentru că te-ai abonat la el sau ești unul dintre cumpărătorii revistei Scena9 pe print.

Dacă îți place ne-ar bucura mult să-l trimiți mai departe unui prieten. Dacă nu vrei să îl mai primești, te poți dezabona oricând aici. Dacă ai sugestii, ne poți scrie la newsletter@scena9.ro

Scena9.ro
Facebook Scena9
Instagram Scena9
Twitter Scena9
Copyright © 2021, Fundația9, All rights reserved.
Our mailing address is:
newsletter@scena9.ro 
Unsubscribe