Copy
Deze e-mail ziet er beter uit je browser - klik
IN DEZE SWV UPDATE - mei 2021

In het kort
> 7 juni: themamailing over (hoog)begaafde leerlingen
> Nieuwe leerkracht groep 7/8, mogen we je mailadres?
> Nieuwe ib'er? Vind je weg in passend onderwijs

Uit de stad
1. Carmen gaat naar het KDC én naar basisschool de Bron. 'Ze is een vrolijk, levenslustig en intelligent meisje, gevangen in een onmogelijk lichaam.'
2. Een terugblik op de expertmeeting 'naar inclusiever onderwijs in Amsterdam'


Uit de centrale organisatie
1. Het Autisme Steunpunt: 'Meer kennis zorgt voor meer begrip voor de kinderen met ASS.'
2. De ZMLK-scholen en het samenwerkingsverband brengen kinderen in beeld in De Amsterdamse Lijst.

Heb je dit bericht niet zelf ontvangen, maar van een collega? Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief. Dat kan helemaal onderaan deze SWV UPDATE. Veel leesplezier.
7 JUNI: Themamailing over (hoog)begaafde leerlingen
Op maandag 7 juni ontvang je een themamailing over (hoog)begaafde leerlingen. We brengen je op de hoogte over de laatste stand van zaken rondom (hoog)begaafdheid in Amsterdam en Diemen. Zo lees je verschillende interviews met (ervarings)deskundigen, vertellen we je over het nieuwe expertiseteam, de nieuwe HB-website (in ontwikkeling) en over scholingsmogelijkheden. Hou je mailbox in de gaten! 
Nieuwe leerkracht groep 7/8, mogen we je mailadres?
We vinden het belangrijk dat we alle leerkrachten van groep 7 en 8 goed kunnen blijven informeren over de overstap van PO naar VO. Daarbij helpt het ons als we alle actuele e-mailadressen in ons bezit hebben. Ben je een nieuwe leerkracht voor groep 7 of 8 (of een collega die ons verder kan helpen)? Dan ontvangen we graag jouw mailadres. Je kunt dat doorgeven door hier te klikken. Alvast bedankt!
Nieuwe ib'er? Vind je weg in passend onderwijs
Ben je een nieuwe ib’er op een basisschool binnen ons samenwerkingsverband? We wensen je veel werkplezier. 
En we helpen je graag op weg! Deze VIND JE WEG is bedoeld om je wegwijs te maken in ons grote samen­werkingsverband. We geven je globale informatie, tips én de plekken waar je meer informatie kunt vinden.
Stuur deze gerust door naar collega's die het kunnen gebruiken! 
Carmen gaat naar het KDC én naar basisschool de Bron.

'Ze is een 

vrolijk, levenslustig en intelligent meisje,

gevangen in een onmogelijk lichaam.'
 
Carmen is een vrolijk en intelligent meisje van 9 jaar. Haar lichaam werkt niet mee; zij heeft bij alles hulp nodig. Het grootste deel van de week gaat zij naar kinderdagcentrum Nifterlake. Dankzij de inzet van ouders - en met financiële steun van het samenwerkingsverband, het schoolbestuur en de gemeente - volgt Carmen sinds vier jaar ook twee dagdelen onderwijs op de reguliere basisschool De Bron in Amsterdam West.
De ouders van Carmen en Antoinette Ruiter (leerkracht van Carmen - groep 6)
vertellen wat dit voor hen, voor de klas en voor Carmen betekent. Hoe is ze op De Bron
terecht gekomen? Wat brengt zij haar klasgenoten en de juf? En wat betekent naar
school gaan voor Carmen? ‘Sinds ze op school zit is Carmen opgefleurd. Ze is echt een
meisje geworden en ze straalt.’ 
>>
LEES VERDER >>
'Het was voor ons als ouders ontroerend om te zien hoe snel de kinderen Carmen accepteerden en hoe snel ze haar begrepen.'
TERUGBLIK  - 20 mei 2021

Expertmeeting naar 


 inclusiever onderwijs 

in Amsterdam
 

Bij samen leven hoort samen leren. Hoe kunnen we bijdragen aan inclusiever onderwijs in Amsterdam? En wat kunnen we leren van scholen die al inclusief onderwijs bieden? Daar ging het over, tijdens de expertmeeting Naar inclusiever onderwijs in Amsterdam.

Onder leiding van dagvoorzitter Hanane Abaydi werd dit een interessante en inspirerende middag vol ervaringsverhalen uit de stad en het land, achtergrondinformatie van deskundigen en blikken in de (nabije) toekomst. Ook de vragen en discussies in de chatbox toonden aan dat dit een onderwerp is dat leeft. 

Kijk de expertmeeting terug
Wil je de conferentie terugkijken? Dat kan!
Let op: in de video start de expertmeeting na 31 minuten en 34 seconden.

KIJK HIER DE EXPERTMEETING TERUG >>
Dit kwam in de conferentie aan bod
+
 Dilemma’s en uitdagingen van inclusief onderwijs >> met Hans Schuman (Hogeschool Utrecht)
+ Een filmische inkijk in het leerlingenperspectief >> met Mari Sanders (filmmaker en oud SO-leerling)
+ Een gesprek met voorlopers uit het veld uit het primair en voortgezet onderwijs >> met Gert Geertsma (directeur basisschool de Roos in Amsterdam), Berdi de Jonge (directeur basisschool De Korenaar in Eindhoven), Marloes Hondema (leerkracht integratieklas ‘het beste uit twee werelden’ Montessori College Nijmegen) en Suzan Teutenberg (ervaringsdeskundige ouder)
+ Een blik op de toekomst naar inclusiever onderwijs in Amsterdam >> met Joost van Caam (directeur-bestuurder Samenwerkingsverband primair onderwijs Amsterdam Diemen)
Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Amsterdam in samenwerking met de samenwerkingsverbanden voor PO en VO Amsterdam Diemen, Stichting Malak, en stichting LeerZaamAmsterdam.
Het Autisme Steunpunt: 'Meer 
       
kennis zorgt voor meer begrip


voor kinderen met ASS'
 
Een onderdeel van de expertise die ons samenwerkingsverband biedt is het Autisme Steunpunt. Scholen in Amsterdam en Diemen kunnen hier kosteloos gebruik van maken. 

Al zo’n twintig jaar zet Luna Beukema zich in voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij vertelt over de ontwikkelingen in de afgelopen jaren en waar zij trots op is. Alie de Vries (ib’er van OBS de Punt) weet het Autisme Steunpunt goed te vinden. Ze deelt haar ervaringen. Wat leverden de bijeenkomsten met Luna haar op? Wat voegt deze ondersteuning toe? ‘Ik zie dat leerkrachten blijvend behoefte hebben aan achtergrond over autisme. Dat zorgt voor meer begrip.’
Wat is voor jou de reden dat je dit werk al zo lang doet?
Luna - ‘Dit werk biedt voortdurend nieuwe uitdagingen en vraagstukken. Alle kinderen hebben in hun klas met hun leerkracht (context) en de eigen ‘bagage’ een specifieke benadering nodig. Ik vind het puzzelen met de  verschillende actoren in het proces interessant, met het doel een fijne schooldag voor iedereen (kind met ASS, klasgenoten, leerkracht en ouders). Mijn vertrekpunt is altijd ‘kijken vanuit het autisme’ en van daaruit zoeken naar oplossingen.’
>>
LEES VERDER >>
'Alle kinderen hebben in hun klas met hun leerkracht en de eigen 'bagage' een specifieke benadering nodig.'
De ZMLK-scholen en het samenwerkingsverband brengen kinderen in beeld in 

De Amsterdamse Lijst


De drie Amsterdamse scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) - de Heldring, Van Koetsveld en de Alphons Laudy - en het samenwerkingsverband hebben de handen ineen geslagen. Sinds kort werken zij samen in het digitale registratiemiddel de Amsterdamse Lijst.

Het doel? Alle kinderen die (mogelijk) in aanmerking komen voor een plek op een van deze scholen in beeld krijgen en ze sneller de goede plek bieden.
 Nicolette Kossen (teamleider Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Amsterdam Diemen) en Marjolein Stolwijk (directeur De Heldring) lichten toe.

+ Wat is volgens jou het belang van de Amsterdamse Lijst?
Nicolette - ’Met de Amsterdamse lijst krijgen we inzicht in en overzicht op het aantal kinderen dat aangewezen is op ZMLK-onderwijs in Amsterdam.’
Marjolein - ‘Het grootste belang is dat we met behulp van deze Amsterdamse Lijst als scholen en samenwerkingsverband de gedeelde verantwoordelijkheid voelen en daardoor ook nemen. De lijnen zijn kort en efficiënt.’


Wat hoop je dat de Amsterdamse Lijst oplevert de komende tijd?
Marjolein - ‘Ons doel is dat alle leerlingen in schooljaar 2021-2022 op de best passende plek terecht komen binnen onze Amsterdamse scholen. Thuisnabijheid is ons streven, maar we kunnen door de Amsterdamse lijst ook eenvoudiger naar het gehele plaatje kijken.’
Nicolette - ‘Hierdoor kunnen we met elkaar anticiperen op het aantal plekken dat nodig is - én voor welke leeftijdsgroepen dan - in het ZMLK-onderwijs.’
 

+ Marjolein, wat is het grootste voordeel van deze lijst voor jouw school?
Marjolein - ‘Dat we zicht hebben welke leerlingen een plek zoeken. Het helpt ons dat we goed in kaart hebben gehad voor welke doelgroep, leeftijd en type problematiek we een nieuwe groep moesten openen. De lijst zorgt ervoor dat we hier goed zicht op hebben en erop kunnen anticiperen.’
Heb je nieuws voor in de volgende nieuwsbrief?

Ontstaat er op jouw school of binnen je bestuur een mooi nieuw initiatief? Is er een ontwikkeling waar je trots op bent? Wij horen dat graag! 
IK HEB EEN NIEUWTJE VOOR IN DE VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
We sturen je  iedere maand de SWV UPDATE. Af en toe is dit een speciale themaversie.
In oktober ontvang je onze digitale SWV KRNT. Daarin blikken we terug naar het afgelopen schooljaar en kijken we vooruit naar de plannen voor het nieuwe jaar.

Schrijf je in voor de SWV UPDATE om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen 
rondom het passend onderwijs in Amsterdam en Diemen. 
SCHRIJF MIJ IN VOOR DE SWV UPDATE EN DE SWV KRNT>>
Copyright © 2021 SWV PO Amsterdam Diemen, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je 
uitschrijven van de mailinglijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp