REHPA har flere bidrag til RIWC - Rehabilitation World Congress

Rehabilitation World Congress nærmer sig med hastige skridt, og flere REHPA-medarbejdere er i fuld gang med at forberede deres bidrag til kongressen, der er fra den 7.-9. september. REHPA har fået accepteret 11 bidrag til konferencen. REHPA har blandt andet oplæg eller poster-præsentation inden for emnerne rehabilitering og palliation, rehabilitering og aldring, forskning i rehabilitering og andre.

I år er der 18 forskellige emner på RIWC, der er en delvist digital kongres, hvor Aarhus er værtsby.
Se hvilke spændende emner verdenskongressen byder på, samt de bekræftede talere

REHPA-webinar: Rehabilitering efter
Covid-19 infektion

Det er stadig muligt at tilmelde sig REHPA-webinaret om rehabilitering efter Covid-19 infektion, der løber af stablen den 18. juni kl. 9.00-12.30.

Til webinaret kan du, udover oplæg om to REHPA-projekter, ’Få luft’ og ’Tænk godt’, høre om Odense Kommunes erfaringer med rehabilitering af borgere efter Covid-19. Fysioterapeut og seniorforsker Jan Christensen fra afdeling for Ergo- og fysioterapi ved Rigshospitalet fortæller desuden om ambulante opfølgninger og resultaterne fra deres kortlægning af kommunale tilbud. Karen Christiansen, læge ved Senfølgeklinikken Infektionsmedicinsk afd., Odense Universitetshospital deler sine erfaringer med rehabilitering fra senfølgeklinikken.


Se hele programmet og tilmeld dig senest den 16. juni.

 

Opdaterede anbefalinger for rehabilitering af patienter med prostatakræft

Sundhedsstyrelsen har opdateret den kliniske retningslinje for rehabilitering af patienter med prostatakræft. I retningslinjen har Sundhedsstyrelsen opdateret anbefalingerne for systematisk vurdering for depression, superviseret træning og sexologisk rådgivning.

Seksuelle bivirkninger og dysfunktioner kan opstå både efter kirurgisk fjernelse af prostata og efter stråle- og kemoterapi, ligesom kastrationsbaseret behandling kan påvirke den seksuelle lyst.

 
- Manglende lyst til sex eller rejsningsproblemer efter behandling for prostatakræft kan være tabubelagt, og mange mænd taler ikke om problemerne, med mindre de bliver spurgt direkte. Derfor er det vigtig at give grundig information om, at seksuelle bivirkninger er almindelige, og at der ofte er hjælp at få. Og man bør overveje at tilbyde sexologisk rådgivning til de mænd, der har et ønske om at modtage behandlingen, fortæller Maria Herlev Ahrenfeldt, formand for Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe.

Et forløb med superviseret træning kan specielt for patienter, der er kemisk kastrerede, have en god effekt på både fysisk funktionsevne og livskvalitet. 

- Man kan gå i gang med et superviseret træningsforløb, umiddelbart efter man er sat i kastrationsbaseret behandling, og mænd, der har været i behandling over længere tid, har lige så god effekt af et superviseret træningsforløb, som ved tidlig start. Samtidig er det en sikker behandlingsform, da vi kun ser få skader, siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Se mere om den opdaterede retningslinje hos Sundhedsstyrelsen

Find videoer fra REHPA-webinar om palliation online

Gik du glip af REHPA-webinaret om brobygning og sammenhænge mellem specialiseret og basal palliativ indsats, kan du nu finde alle videoerne og oplæggene på rehpa.dk eller via vores YouTube-kanal.
Udover spændende oplæg fra kommune, hospice og hospital fortalte dr.med. Mogens Grønvold om PRO – Patientrapporterede oplysninger.
REHPAs to kortlægninger om palliation blev også præsenteret. 
Som afslutning på webinaret blev den danske oversættelse af Cicely Saunders bog ’Bliv her og våg’ lanceret. Du kan bestille bogen gratis via
rehpa@rsyd.dk

Husk at abonnér på REHPAs YouTube-kanal, så får du automatisk besked om nye videoer fra REHPA.

Netværk om unge voksne og kræftrehabilitering

Den 16. september holder Netværk om unge voksne og kræftrehabilitering møde. På dagsordenen er blandt andet online tilbud vs. fysiske tilbud. Annika von Heymann, postdoc, psykolog fra Rigshospitalet fortæller om 'Stå sammen', der er et online tilbud til yngre brystkræftpatienter og deres partnere.
Resultaterne om unge voksne fra kortlægningen af kræftrehabilitering i Danmark 2021 præsenteres og diskuteres også ved mødet.
Se hele programmet, og hvordan du tilmelder dig

Mere tid til hjertepatienter og forskning

Ann-Dorthe Zwisler takker af efter seks år som videncenterchef for REHPA

- Det er Ann-Dorthe, der har formet REHPA til det, vi kender det som i dag. Hun har sikret, at REHPA er garant for høj faglig kvalitet, og hun har formået at samle to organisationer til et velfungerende og anerkendt videncenter, siger Kim Brixen, lægelig direktør ved Odense Universitetshospital og formand for REHPAs rådgivende styregruppe.

Ann-Dorthe slipper ikke REHPA helt, selvom hun overlader posten som videncenterchef til Ane Bonnerup Vind. Ann-Dorthe har savnet forskningen og ikke mindst arbejdet med patienter. Begge dele vender hun nu tilbage til, da hun udover at være professor ved REHPA får en stilling som overlæge på hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital. Stillingen har blandt andet fokus på udvikling af det nære sundhedsvæsen, forebyggelse, rehabilitering og palliation ved hjertesygdom.

- Jeg glæder mig til at få mere tid til det kliniske arbejde med patienterne kombineret med udviklingsarbejde og forskning, siger Ann-Dorthe Zwisler.

Ann-Dorthe tiltræder stillingen som kardiologisk overlæge, professor i hjertesygdom, forebyggelse, rehabilitering og palliation ved kardiologisk afdeling B, OUH pr. 1. september 2021 efter en orlovsperiode.

Felterne deler forskningsbaseret viden (peer-reviewed artikler)

Hospice Limfjord har initieret og gennemført et studie om akupunktur som redskab til at lindre kvalme hos uhelbredeligt syge personer.
Studiet, der er et randomiseret komparativt studie, er lavet på tre hospicer i Danmark. Det viste, at deltagerne, der modtog akupunktur, oplevede, at deres kvalme blev reduceret signifikant sammenlignet med kontrolgruppen. Der var ingen forskel i opkastninger hos deltagerne.

- I et par år forud for, at vi satte projektet i gang, anvendte vi akupunktur til lindring af forskellige symptomer, og der var en interesse blandt personalet for at arbejde yderligere med det. Vi havde en klar fornemmelse af, at det havde effekt, men ønskede at afprøve det systematisk, fortæller Lotte Brøndum, der er udviklingssygeplejerske på Hospice Limfjord.

Akupunktur er efter studiet blevet et fast tilbud til alle patienter med kvalme på Hospice Limfjord. 
Resultaterne af studiet er offentliggjort i en artikel i Scandinavian Journal og Caring Sciences

Gruppen bag studiet arbejder også på en dansk artikel, der kan være med til at formidle resultaterne. Samtidig bliver resultaterne brugt i kurser, efteruddannelse og undervisning på blandt andet Sygeplejeskolen i Viborg.
Hvis du kender til videnskabelige artikler, der er peer-reviewed, om palliation eller rehabilitering til mennesker med livstruende sygdom, som vi bør omtale, så send os en mail på rehpa.web@rsyd.dk

Nye medarbejdere

Vi byder velkommen til:

Nye udgivelser fra REHPAs forskning

Exercise-based cardiac rehabilitation for adults after heart valve surgery, 2021, Abraham, Lizette N.; Sibilitz, Kirstine L.; Berg, Selina K.; Tang, Lars H.; Risom, Signe S.; Lindschou, Jane; Taylor, Rod S.; Borregaard, Britt; Zwisler, Ann Dorthe.
 
Secondary preventive care for cardiovascular diseases in Bangladesh: A national survey, 2021, Alam, Sayed Ibn; Uddin, Jamal; Khaled, Fakhrul Islam; Hoque, Harisul; Adhikary, Dipak K.; Karim, Rezaul; Rashid, M. A.; Banerjee, Sajal Krishna; Taylor, Rod S.; Zwisler, Ann Dorthe Olsen; Grace, Sherry L.
 
Occupations creating joy for people living with advanced cancer: A qualitative descriptive study, 2021, Bentz, Hannah Holt; Madsen, Stine Hviid ; Pilegaard, Marc Sampedro; Østergaard, Lisa Gregersen; Brandt, Åse; Offersent, Sarah Marie Hebsgaard; la Cour, Karen.
 
Is Europe also facing an opioid crisis? A survey of European Pain Federation chapters, 2021, Häuser, Winfried; Buchser, Eric; Finn, David; Dom, Geerd; Fors, Egil; Heiskanen, Tarja; Jarlbæk, Lene; Knaggs, Roger D; Kosek, Eva; Krcevski-Škvarč, Nevenka; Pakkonen, Kaire; Perrot, Serge; Trouvain, Anne- Priscille; Morlion, Bart.
 
Nurses' involvement in end-of-life discussions with incurable cancer patients and family caregivers - An integrative review, 2021, Ikander, T; Raunkiær, M; Hansen, O; Dieperink, K B.
 
Outcomes in patients with chronic leg wounds in Denmark: A nationwide register-based cohort study, 2021, Madsen, Ulla Riis; Hyldig, Nana; Juel, Knud.
 
Feeling understood for the first time: experiences of participation in rehabilitation after out-of-hospital sudden cardiac arrest, 2021 Wagner, Mette Kirstine; Berg, Selina Kikkenborg; Hassager, Christian; Joshi, Vicky; Stenbæk, Dea Siggaard; Missel, Malene.
Hvis du kender til en ph.d.-afhandling eller et andet forskningsprojekt om palliation eller rehabilitering til mennesker med livstruende sygdom, som vi bør omtale, så send os en mail på rehpa.web@rsyd.dk

Kalender

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk. Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2021 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp