Copy
Tweede telperiode bijna halverwege
View this email in your browser




Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

3 juni 2021
Beste MUS-teller,

De tweede telperiode is alweer op de helft en duurt tot en met 15 juni. Op dit moment zijn er al bijna 350 tellingen doorgegeven. Dat is een mooi aantal en iets lager dan vorig jaar rond deze tijd! Waarschijnlijk heeft een deel eerst het mooie weer afgewacht. De coronamaatregelen worden steeds meer versoepeld dus we gaan gelukkig de goede kant op. Plan je tweede telling als je die nog niet hebt gedaan want de tijd vliegt in deze periode van het jaar!
 
Waarschijnlijk dankzij de ‘Online basiscursus Planten en dieren herkennen’ van SoortenNL kwamen er recent nog tien nieuwe aanmeldingen binnen. Welkom bij MUS en ik zie uit naar jullie resultaten en reacties.
 

Tweede telling andersom tellen

Je begint nu bij het telpunt waar je tijdens de eerste telling bent gestopt. Dat is belangrijk, want zo heb je op alle punten kans op soorten die vroeg én laat beginnen. De start is een half uur voor zonsopgang (iets voor vijf uur). Vroeg op dus, maar het voordeel is dat je ook weer vroeg klaar bent.

Wil je herkenbaar zijn tijdens de telling dan is het hesje of de armband wellicht iets voor je. Deze zijn te bestellen in onze webshop. 
 

Zomervogels

Tijdens de tweede telling doe je weer alle soorten. Er zijn in vergelijking met de eerste telling een aantal zomervogels bij gekomen, zoals de Zwartkop die overwintert in Zuidwest-Europa en Marokko. In zachte winters worden ze ook in kleine aantallen bij ons gezien. De Tuinfluiter heeft wel iets weg van de Zwartkop, zowel qua uiterlijk (geen zwarte of bruine kop) als de zang. De Tuinfluiter verblijft in de winter in tropisch Afrika, vooral West-Afrika.

En dan is er nog de Braamsluiper, die helemaal naar zuidoost-Afrika gaat en dus de grootste trekker is. De Zwartkop keert bij ons in april terug en de andere twee in mei. Veel zomervogels kwamen dit voorjaar één tot twee weken later terug door de noordenwind en de kou. De Braamsluiper heeft een herkenbare ratel als zang. Het lied van de andere beide soorten heeft overeenkomsten, maar er zijn duidelijke verschillen. Kijk en luister daarvoor de MUS-workshop geluiden.
 

Figuur 1. Aantalsontwikkeling (index) van Tuinfluiter, Zwartkop en Braamsluiper in MUS.

Voor in je agenda: de drie telrondes in 2021

 

Ochtendronde 1: periode 1 april - 30 april

Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 15 en 16 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


De ochtendrondes starten een half uur voor zonsopkomst, en eindigen tot maximaal twee uur erna. Doe de avondronde vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang

Naast de resultaten hebben de MUS-tellers ook weer wat belevenissen gedeeld. Het weer is altijd een dankbaar onderwerp. Een greep uit de quotes:

  • Een mistige morgen. De mooiste waarneming deze ronde was de baltsroep van een bosuil in de ochtendschemering op het eerste telpunt (telpunt 9).
  • Bij telpunt 5 waren heel veel jonge spreeuwen onder de dakpannen te horen. Bij telpunt 9 een overvliegende ooievaar die zijn landing inzette voor een nabij gelegen grasveld.
  • Eindelijk eens fatsoenlijk telweer. Bij laatste telpunt tegelijk koekoek en grasmus! Nog een tip voor het "lastige geluiden" filmpje: gooi daar ook wat kraaiachtigen in. Roek vs zwarte kraai vs kauw vs ekster o.i.d. Vanochtend ook bijna op het verkeerde been gezet door een ekster.
  • Telkens regen
  • Mussen en spreeuwen zijn een ondertelling. Zaten onder dakpannen en/of hoog in bomen. Vlogen af en aan met voer, maar daardoor telkens slechts enkele tegelijk in beeld .
  • Veel afval op straat waar meeuwen en duiven op af komen.
  • Eerste Gierzwaluw om 6.01 uur. Opnieuw Slechtvalk op telpunt 10.
  • op telpunt aan de rand van de wijk 2 nachtegalen, een kleine karekiet en een cetti's
  • Fietsend richting mijn eerste telpunt kwam ik langs de Noorderham, waar ik een Snor hoorde zingen. Een paar weken daarvoor ook precies op deze plek horen zingen, dus mijn oren waren al gespitst.
  • wielewaal in bos grenzend aan de bebouwing.
  • Koude ochtend. Ik wil voorstellen om bij de optie gehoorconditie ook de optie lage tonen minder. Ik hoor nog prima staartmees, goudhaan en andere soorten met een hoog geluid. Ik vang echter minder snel lagere geluiden op zoals verre koekoek.
  • De wijk lag er prachtig bij in de vroege ochtendzon. Geen straf om zo vroeg op pad te zijn.
Veel plezier tijdens de tweede ronde en heb je een vraag, stel die.
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp