Copy

JUNI 2021

Overdenking

‘U komt de stilheid toe, een lofzang, o God in Sion’ (Psalm 65, 2)

Eén van de mooiste zinnen die ik ooit op een rouwannonce aantrof, was er een van de dichter Gerrit Achterberg: ‘Nu is het stil geworden, zoals een zomer om de dorpen bloeit’. Dit beeld zie je meteen voor je. Met een beetje goede wil kun je het zelfs ruiken: de geur van hitte en van hooi. De zon zinderend op de velden en de belofte van een dorp daartussen. We neigen ertoe om dit soort ervaringen op te bergen en bij te zetten bij onze vakantieherinneringen, maar de psalmist verbindt deze beelden onbekommerd aan God: ‘Gij bezoekt het land en verleent het overvloed. (...) de landouwen zijn bekleed met kudden, de dalen tooien zich met koren: zij jubelen elkander toe, ook zingen zij.’ Uit de mond van de psalmist én uit de ervaring van de natuur klinkt eenparig de lofzang Gods.

Maar wat klinkt er eigenlijk precies uit de mond van de psalmist? Heel veel.
De psalm is lijvig. Maar eigenlijk is het niet dat wat werkelijk indruk op mij maakt. Het begint met de stilte. De stilte, het stameloze, het zwijgen van de psalmist, daar begint het mee. Dat is de eigenlijke lofzang op God.

De geoefende redenaar wil er nog wel eens mee beginnen dat hij sprakeloos is. Dat blijkt dan nooit waar. Dan komen er woorden te over en nogal veel en er komt geen einde aan. Het is ook een beetje een protestantse kwaal. Wij moeten er altijd wat over zeggen. Wij hebben niet zo snel woorden tekort. We hebben ze snel en vaak ook wat routineus paraat.

De psalmist heeft gelijk en veel van wat hij zegt is mooi en waar. Toch raakt mij het meest de stilte waarmee hij begint. Dat dat de eigenlijke lofzang is. Dat verwaait een beetje in de woorden die daarop volgen. En hij heeft mij weer te pakken in de landelijke beelden op het eind. Van de sporen die druipen van vet en de heuvelen die zich omgorden met gejuich. Hoe het stil is geworden, zoals een zomer om de dorpen bloeit.

We praten graag en veel en eindeloos. Maar het meest wezenlijke is misschien wel wat daaraan vooraf gaat en waarop wij kunnen vertrouwen als onze woorden tekort schieten of als wij elkaar toch weer niet begrijpen. Dat God aan ons vooraf gaat en onze ingang en uitgang zal bewaken. Zoals een zomer om de dorpen bloeit. Zoals de stilte zijn lof zingt.

Evert Jan de Wijer
  6 juni          10.30 uur
13 juni          10.30 uur
20 juni          10.30 uur 
27 juni          10.30 uur 
Ds. E.J. de Wijer
Ds. R.J. van Zwieten
Ds. M. Visser, Heemskerk
Ds. C. van den Broeke
ThomasTheologie

Op woensdag 2 juni van 14.00 – 15.00 uur kunt u met predikant Evert Jan de Wijer meelezen in de Schriftlezingen voor de volgende zondag. We lezen de tekst in verschillende vertalingen en zoeken naar de betekenis voor vandaag.
Graag aanmelden via https://dethomas.nl/activiteiten/wekelijks-thomastheologie
ThomasTroostcafé

Het Thomas Troostcafé biedt een plek in Amsterdam-Zuid voor iedereen die troost bij rouw en verlies zoekt; en voor iedereen die even op verhaal wil komen of die om welke reden dan ook behoefte heeft aan een moment van stilte en bezinning. We richten ons in het bijzonder op mensen die steun bij verlies zoeken; dat kan verlies van een dierbare zijn, of verlies van andere zaken zoals gezondheid, werk of geboortegrond.

Maar het Thomas Troostcafé is er ook voor hen die om wat voor andere reden dan ook op adem willen komen en een moment van rust en bezinning zoeken. U vindt het Thomas Troostcafé in De Thomas, aan de rand van de Zuidas.

Let op: vanaf juni elke woensdag van 15.00 – 18.00 uur!

De koffie, thee en onze gastvrouwen staan klaar. Wilt u vooraf contact met de organisatie? Stuur een bericht aan troostcafé@dethomas.nl 
Sommige bezoekers willen graag vooraf een afspraak maken met ons. Dat kan ook; stuur ons gerust een mailtje. Dan maken we u op woensdagmiddag wegwijs in De Thomas.

Welkom in De Thomas, een huis om op verhaal te komen.
De Thomas onderdeel van kunstroute ARTZUID 2021
Als onderdeel van de Sculptuur Biënnale ARTZUID 2021 zijn eind mei drie manshoge bronzen beelden van de beeldhouwer Ivan Cremer voor de Thomaskerk geplaatst. Deze beelden heten samen  ‘Dancers from Oblivion’.
De beelden worden ter plekke nog voorzien van nadere uitleg.

De kunstroute start op 1 juli. U kunt de kunstroute wandelen wanneer het u uitkomt. 
Beeldhouwer Ivan Cremer
ThomasTour: ontdek met onze audiotour deze parel aan de Zuidas
Architect Thomaskerk K.L. Sijmons
De Thomas heeft eind 2020 een subsidie ontvangen van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers (onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds) om een eigen audiotour te maken. Deze audiotour is vanaf begin juli te volgen in De Thomas.

Het werkt als volgt: u komt met uw smartphone en een hoofdtelefoon naar De Thomas. Ter plaatse scant u de code en kunt u zelf (coronaproof) op uw eigen tempo door het huis lopen en meer horen over de architectuur van, en de kunst in De Thomas. De tour wordt u in het Nederlands en Engels gratis aangeboden door De Thomas. In de Tour hoort u meer over Origins, het beeld dat deze zomer bij ons in huis staat (zie hieronder). Wij wensen u veel plezier bij de Tour!

Meer informatie: www.dethomas.nl/thomastour
Kunstproject Origins van Ivan Cremer in De Thomas
Vanaf 4 juli start het imposante kunstproject Origins van beeldhouwer Ivan Cremer in de Thomaskerk. Het geheel is een grootse hommage (letterlijk en figuurlijk; de sculptuur wordt 5 meter hoog) aan de architect van de Thomaskerk Karel L. Sijmons, zijn grootvader.

Origins vloeit voort uit de persoonlijke relatie tussen de beeldhouwer Ivan Cremer (1984) en de architect van de Thomaskerk, K.L. Sijmons (1908-1989). Karel Sijmons was de grootvader van Ivan én zijn grote inspiratiebron. Evenals Sijmons studeerde Cremer architectuur. Na enige jaren in New York en Los Angeles te hebben gewerkt, besloot Cremer zich voortaan te wijden aan de beeldhouwkunst.

De enige woorden die K.L. Sijmons achterliet over de totstandkoming van zijn levenswerk waren: ‘Alles wat ik te zeggen heb, zit in deze kerk.’
Voor Cremer de aanleiding om een zoektocht te beginnen naar de betekenis van de architectuur, en daarop te reageren met zijn werk als beeldhouwer. Volgens Cremer een zoektocht naar de oorsprong van het bestaan, geschreven in hout en steen.

Op zondag 4 juli is er gelegenheid om na afloop van de kerkdienst het beeld nader te bekijken. Hiervoor wordt u uitgenodigd. Meer informatie sturen wij u voor 1 juli toe.

U kunt de totstandkoming van het beeld volgen op www.instagram.com/ivan_cremer
Origins (4 juli – 17 oktober). Komt u helpen?
Van 4 juli tot en met 17 oktober wordt in de kerkzaal van De Thomas het kunstobject Origins van Ivan Cremer geplaatst. Dit object is te zien van
4 juli tot en met 17 oktober. De Thomas is tijdens deze periode dagelijks open van 12-17 uur.

 
Centraal staat de vijf meter hoge sculptuur in de kerkzaal van de Thomaskerk. In deze monumentale ruimte zijn daarnaast zes kleinere beelden van Cremer te bekijken en vóór de kerk staan drie manshoge bronzen beelden in het kader van de beeldenbiënnale ArtZuid. In het theater wordt permanent een documen-taire getoond over de totstandkoming van Origins. Bezoekers aan de Thomas-kerk kunnen met de gratis audiotour ThomasTour uitleg krijgen over het bijzondere gebouw en de aanwezige kunstwerken.

Origins vloeit voort uit de persoonlijke relatie tussen de beeldhouwer Ivan Cremer (1984) en de architect van de Thomaskerk, Karel L. Sijmons (1908-1989). Karel Sijmons was de grootvader van Ivan én zijn grote inspiratiebron. De vijf meter hoge sculptuur Origins in de kerkzaal is een hommage aan hem en zijn levenswerk, de Thomaskerk.

Vrijwilligers gezocht voor een middag per week
Wij zoeken vrijwilligers die gastheer/gastvrouw willen zijn tijdens de expositie. De openingstijden zijn van 12.00 – 17.00 uur gedurende 7 dagen per week. Een introductie van het pand en alle wetenswaardigheden over het beeld, de opening, lunch en koffie/thee wordt u aangeboden. Er is een vergunning aangevraagd voor een terras met foodtruck op het voorterrein.
We zijn druk bezig met het maken van een rooster voor de hele periode, met name voor de maand augustus. Heeft u zin om mee te doen aan dit project, als gastheer of gastvrouw? We kunnen u flexibel inplannen, rekening houdend met uw mogelijkheden.

Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar pauline@hagedijk.nl voor meer informatie of directe aanmelding. Vermeldt u direct voor welke periode u beschikbaar zou zijn, en op welke dagen van de week?

Wij hopen op veel aanmeldingen om de expositie in onze kerk tot een succes te maken!
Bezoek onze website
Colofon
Thomaskerk
 
Pr. Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Telefoon 020-673 81 71 (koster Roelf Koning)
www.dethomas.nl
 
Predikant: ds. Evert Jan de Wijer, tel. 020-673 92 30
Email: predikant@dethomas.nl
 
Telefonisch spreekuur:
dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 – 10.00 uur
 
Inloopspreekuur in de predikantskamer:
Iedere woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur
 
Pastorale nood:
Telefonisch via doorschakeling 24/7 bereikbaar
 
Voorzitter kerkenraad: Roeleke Vunderink      roeleke@dethomas.nl
Scriba: Connie Hoek                                       conniehoek@upcmail.nl   
Koster: Roelf Koning                                       beheer@dethomas.nl
                                                                        tel. 020-673 81 71
Autodienst: Dick van Dijk                                tel. 020-644 88 11


Ontwerp en Lay-out - BURO GRAFILIZZ

 
De Thomas op Instagram
De Thomas op facebook
De Thomas op LinkedIn
De Thomas
Copyright © 2021 De Thomas, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp