Copy
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland Projecten & samenwerkingen
Tijdens het AmbachtenLab Borduren in het Fries Museum onderzochten borduurkunstenaars en -specialisten, modeontwerpers en MBO-studenten de waarde van borduurwerk in de huidige tijd. Wat vertelt een borduurtechniek over de maker, over de plek waar het gemaakt is, en wat drukt het uit? De deelnemers wisselden beelden, technieken, ideeën en persoonlijke toepassingen uit. Vanaf 16 juli tot en met 29 augustus wordt in de hal van het Fries Museum het eindwerk gepresenteerd.
5 juni opende de tentoonstelling Dier, Mens & Traditie, een samenwerking tussen het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, het Kenniscentrum en beoefenaren van immaterieel erfgoed. Kennis en vaardigheden van mens en dier worden belicht en de bezoeker ontdekt hoe de tradities mee veranderen met de tijd. Ook is er aandacht voor maatschappelijk debat over onze omgang met dieren.
In de exposite Makers in beeld komen zes ambachtsmensen aan het woord. Met hun vaardig gemaakte en unieke producten vormen zijn een tegenwicht op de wegwerpcultuur. Makers in beeld is een samenwerking tussen het Kenniscentrum, het Nederlands Openluchtmuseum en ambachtsmensen.
Bezig met borging
Dit voorjaar volgden zeven erfgoedgemeenschappen de cursus Bouwen aan een Borgingsplan bij het Kenniscentrum. Nu kan hun immaterieel erfgoed worden bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum wenst hen veel succes en plezier met de borging van hun erfgoed! Lees het persbericht
Via het project Immaterieel Erfgoed Spotten maken erfgoed-gemeenschappen hun immaterieel erfgoed jaarrond zichtbaar voor bezoekers van hun stad, streek op dorp. Aanhaken bij dit landelijke project?
Stuur ons een bericht of lees 
hier verder.
Onderzoek
In de beleidsperiode 2021-2024 besteedt het Kenniscentrum aandacht aan de vraag hoe immaterieel erfgoed kan bijdragen aan een ecologisch duurzame toekomst. En daarmee samenhangend: hoe maak je immaterieel erfgoed ecologisch duurzamer? Over de uitgangspunten en vraagstellingen lees je meer in het artikel 'Immaterieel erfgoed als hefboom voor duurzaamheid'. 
Wat zien jongeren als hét erfgoed van hun Arnhemse wijk Presikhaaf? In een co-creatieproject van het Nederlands Openluchtmuseum en het Kenniscentrum wordt deze vraag met jongeren uit de wijk Presikhaaf onderzocht. Vanaf donderdag 5 augustus is het resultaat van deze zoektocht zichtbaar in een tentoonstelling in Winkelcentrum Presikhaaf! Lees hier verder....
Opvallend
UNESCO Toolkit IE&Onderwijs
 
Europese scholen brachten tijdens het UNESCO-project Teaching and Learning with Intangible Cultural Heritage in kaart hoe ze immaterieel erfgoed inzetten in de klas. Het Kenniscentrum was hier ook bij betrokken. Als uitkomst werd een 'toolkit' gepresenteerd vol tips en werkvormen om immaterieel erfgoed een plek te geven in het onderwijs (voertaal toolkit is Engels). 
Gemeenteraadsverkiezingen 2022: anticipeer er alvast op!

In veel gemeenten zijn al allerlei partijen druk bezig met de voorbereidingen voor deze verkiezingen. Vanuit de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is een lobbypakket samengesteld waarmee je jezelf of je achterban kunt helpen in de lobby richting politieke partijen. Je vindt het gratis lobbypakket hier.
2021 Thema Maand van de Geschiedenis: Aan het werk!

Veel immaterieel erfgoed heeft wortels in het verleden én heeft te maken met werk, denk alleen al aan ambachten. Als immaterieel erfgoedbeoefenaar kun je het programma van de MvdG mede vormgeven door een activiteit, rondleiding, workshop of lezing aan te melden. Wil je iets organiseren of een activiteit aanmelden? Lees dan hier meer. 
Vind subsidies voor immaterieel erfgoed + tips voor aanvragen

Op zoek naar een subsidieregeling voor je immaterieel erfgoed? Via deze Fondsenlijst vind je een overzicht van alle fondsen met bijbehorende regelingen. 

Hoe gaan grote fondsen te werk en waar kun je nu terecht voor vragen over subsidies? Deze webinar van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed legt het uit. 
In beeld
Het 'Noaberschap in lokale uitvaart' staat sinds 2016 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed en komt neer op échte burenhulp. 
Heb je ook een foto of film van jouw immaterieel erfgoed die je wilt delen? Stuur 'm op naar info@immaterieelerfgoed.nl!
De schaapsherder met traditionele landschaap-rassen trekt het jaar rond over de heide en maakt daarmee onderdeel uit van het landschaps-beheer.
Agenda

 

Website
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
Email
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert sinds 2012 de implementatie van het 2003 UNESCO Verdrag in Nederland. Het Kenniscentrum ondersteunt beoefenaars van immaterieel erfgoed in de borging (ontwikkelen, promoten, doorgeven) van hun immaterieel erfgoed, onder andere via de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Daarnaast werkt het Kenniscentrum aan kennisontwikkeling ten behoeve van de praktijk van borging van immaterieel erfgoed. 
 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp