Copy
NIEUWSBRIEF
2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

1. Nutriënten events tijdens de EU Green Week - 31 mei en 3 juni
2. Bouw mestverwerkingsinstallatie Twence gestart
3. Financiële steun voor projecten in mestverwerking
4. P terugwinnen uit gist
5. Phosphorus in Europe Research Meeting (PERM) - 2 juni (online)
6. Ronde tafel 23 juni: uitwisselen van reststromen tussen bedrijven 
7. Best practices of circular activities in the agri-food sector from the Netherlands and Romania
8. Events
placeholder_600.gif

1. Nutriënten events tijdens de EU Green Week – 31 mei en 3 juni

Begin maandagochtend 31 mei met een uitje! Ga mee op de virtuele open dag (09-12) en bezoek 4 demo sites (3 online) van het Run4Life project. Na introductie presentaties over de ontwikkelingen kan je online een kijkje nemen in Sneek, Ghent en Helsingborg. Op 3 juni is er een online Innovation Workshop, gericht op eindgebruikers van nutriëntenterugwinningstechnologieën en teruggewonnen meststoffen.  Van 14:00-17:00 wordt er gekeken hoe de technologieën verder ontwikkeld kunnen worden en wat er geproduceerd is aan meststoffen op de demo’s.

Deelname is gratis maar er moet wel vooraf geregistreerd worden. Meer informatie en registratie voor deze twee events is te vinden op de website van Run4Life.

2Bouw mestverwerkingsinstallatie Twence gestart

Eind vorig jaar kreeg Twence groen licht van de Raad van State voor de bouw van de mestverwerkingsinstallatie in Zenderen, waarbij 250.000m3 (varkens)mest verwerkt kan worden. De bouw van de installatie is onlangs gestart. Verwacht wordt dat de installatie in mei 2022 operationeel is en het eerste biogas kan produceren.

De installatie gaat een groot deel van de regionale mest toevoer verwerken, het mestoverschot reduceren, en de 25 000 ton dikke, fosfaatrijke fractie produceren afzetten in het buitenland. Voor de 15.000 ton kaliummeststof wordt afzet binnen Nederland gezocht.

Twence levert de boeren bovendien zekerheid en geven hun de mogelijkheid om hun steentje bij te dragen aan verlichting op de mestmarkt. Weten hoe dat zit? Lees hier het verhaal van varkenshouder Coen Bessembinder!

3. Financiële steun voor projecten in mestverwerking

Het Ministerie van LNV maakt ruim 8,1 miljoen euro vrij om negen projecten over mestverwerking financieel te ondersteunen. Minister Schouten maakt dit bekend en reserveert bijna 1,9 miljoen euro voor 2021. Onder andere Next Level Mestverwaarden, Valorisatie van biomassastromen en Leerreis nutriëntenkringloop worden hiermee gefinancierd.

Benieuwd welke projecten nog meer aanspraak maken op de financiering? Bekijk ze hier!

4. P teruggwinnen uit gist

Door middel van een innovatief chemisch proces in een zogenaamde mini plant, verdiepen EasyMining en VH Berlin verdiepen in het terugwinnen van fosfaat in de gist industrie. Net als in veel andere industrieën, is fosfaat een onmisbaar element in de gist industrie. Doordat fosfaat een eindige bron is, en ook de gist industrie daar in de toekomst problemen voorziet, wordt er gezocht naar een gerecycled product als alternatief. De technical grade phosphorus die teruggewonnen wordt door de mini plant van Easy Mining is breed toepasbaar en gaat verder dan alleen gebruik op land. Ondanks de relatief lage consumptie van fosfaat in de gist industrie, is er veel vraag naar de beschikbaarheid, prijs en puurheid van het herwonnen product.

Lees verder!

5. Phosphorus in Europe Research Meeting (PERM) – 2 juni (online)

De PERM vindt plaats op 2 juni en brengt wetenschap, industrie, landbouw en beleid samen. In samenwerking met het Biorefine Cluster Europe en ETA-Florence Renewable Energies, organiseert het ESPP de vierde editie van deze conferentie. EU-projecten, nationale projecten en private sector projecten over nutrient sustainability en phosphorus recycling worden gepresenteerd. Uitgelicht wordt hoe resultaten en aanbevelingen uit deze studies worden opgenomen door beleidsmakers en door de markt. Onderzoeks- en beleidsvraagstukken worden hierbij geïdentificeerd.

Benieuwd naar het hele programma? Klik hier!

6. Ronde tafel 23 juni: uitwisselen van reststromen tussen bedrijven

De TU Delft organiseert ronde tafels voor bedrijven met reststromen. De volgende tafel vindt plaats op 23 juni, van 10.00 tot 12.00 uur, en geeft de mogelijkheid voor bedrijven om met elkaar te spreken over het overnemen van reststromen als grondstof. Deze methode heeft in ander landen al geleid tot flinke kostenbesparingen. Bij zo'n bijeenkomst zitten circa 8 tot 12 bedrijven aan tafel. Als stromen niet kunnen worden uitgewisseld, dan wordt de stroom opgenomen in het databestand en bestaat daarnaast de mogelijkheid die aan te dragen voor een studentenopdracht op het gebied van verwerking of opwerking. 

Let op: bedrijven moeten monostromen hebben van meer dan 10 ton per jaar, het liefst meer dan 1.000 ton per jaar. Voor meer informatie, lees de oproep op onze website.
 

7. Best practices of circular activities in the agri-food sector from the Netherlands and Romania

In samenwerking met de ambassade van Roemenie is er een mooi boekje gepubliceerd met best practices van circulaire activiteiten. Hierin is ook het Nutrient Platform genoemd. Andere voorbeelden uit Nederland zijn Rotterzwam, BoerinNatuur en De Ceuvel. Je kunt er ook voorbeelden lezen vanuit Roemenie zoals het Mioveni Composting Project.
 
placeholder_600.gif
November
24-26

manuresource 2021

‘s Hertogenbosch

Nutrient Platform is hosted by the Netherlands Water Partnership. The network consists of companies, knowledge institutes and government.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp