Copy
View this email in your browser
27 mei 2021
Criteria uitvoeringsbudget Tilburgs Sportakkoord

Beste allemaal, 
Deze 6e  013 TSA-update staat volledig in het teken van de criteria en aanvraagprocedure voor de uitvoeringsmiddelen voor jaar 2. Plannen ontvangen we graag uiterlijk 18 juni 2021.

Tilburgs Sportakkoord
Begin 2020 is het Tilburgs Sportakkoord gesloten. Een set van ambities waarin we met sport & bewegen een bijdrage leveren aan vier pijlers:
  • Beweegstimulering jongeren;
  • Sport en bewegen als middel tegen eenzaamheid;
  • Sport en bewegen als middel voor bestaanszekerheid;
  • Vitale medewerkers.
Eind 2020 kwamen de middelen voor uitvoeringsjaar 1 vrij en konden de 13 ambitie-eigenaren dan eindelijk aan de slag. Via de “TSA-updates” houden we Tilburg op de hoogte van de voortgang. 

Uitvoeringsmiddelen
Initieel zou vanuit het Rijk wederom €120.000,- budget beschikbaar zijn voor het tweede uitvoeringsjaar van het Tilburg Sportakkoord. Als onderdeel van het coronaherstelpakket wordt dit budget substantieel verhoogd. Naar verwachting zal hierover medio juni meer duidelijkheid zijn. De gedachte achter deze financiële impuls voor bewegen is dat de lokale sportakkoorden bijdragen aan een sterkere lokale infrastructuur voor sport en bewegen; een infrastructuur die wij hard nodig hebben om aan een gezonde leefstijl te werken met oog voor voldoende beweging van onze inwoners. 

Doel
De coronasituatie heeft voor veel inwoners geleid tot het verminderen of zelfs stopzetten van beweegactiviteiten. Vanuit het Rijk ontvangt ook Tilburg dus een financiële impuls om via de lijn van het Tilburgs Sportakkoord meer Tilburgers (terug) aan het bewegen te krijgen en de sport- en beweeginfrastructuur te ondersteunen. Het doel van de inzet van deze middelen is daarom tweeledig. Enerzijds om de ambities en afspraken uit het Tilburgs Sportakkoord van een extra impuls te voorzien en anderzijds om Tilburgers (weer) in beweging te krijgen en te houden.

Plannen uitvoeringsjaar 2 (september 2021-augustus 2022)
Denk je met jouw organisatie hieraan een bijdrage te kunnen leveren? Lever dan je plan conform onderstaande criteria en opzet uiterlijk vrijdag 18 juni 2021 aan bij de regisseur van het Tilburgs Sportakkoord: Brigitte Musters op b.musters@ssnb.nl. We streven ernaar binnen vier weken (maar uiterlijk voor de start van de zomervakantie) de indieners van de plannen te informeren of en in welke mate de plannen gehonoreerd worden. Heb je vragen over het proces, dan kun je deze stellen aan Dave Schoonen via dave.schoonen@tilburg.nl.

Criteria
Om dit doel te bereiken, moeten de plannen voldoen aan de volgende criteria:
  • De plannen moeten aanvullend of versterkend zijn op een van de bestaande ambities uit het Tilburgs Sportakkoord;
  • In het geval van nieuwe ambities:
    - Bijdragen aan één van de pijlers van het Tilburgs Sportakkoord:
         - Beweegstimulering jongeren;
         - Sport en bewegen als middels tegen eenzaamheid;
         - Sport en bewegen als middel voor bestaanszekerheid;
         - Vitale medewerkers;
    - Er is sprake van samenwerking tussen meerdere partners;
    - Het initiatief mag innovatief/experimenteel zijn maar heeft wel de potentie van een duurzame uitrol.  
  • In het geval van eenmalige actie:
    - Past in het licht van de coronaherstelmaatregelen en dus bijdragen aan het
      (re-)activeren van inwoners en/of het versterken van de sport- en
      beweeginfrastructuur (zoals sportaanbieders, inzet van sportprofessionals).
Opzet voor plannen
Wanneer er voorstellen worden ingediend voor de financiële middelen uit het Sportakkoord, dan moeten de volgende elementen worden beschreven:
  • Toelichting op plan (why – how -what)
    Wat is het plan? Waarom is dit nodig? Hoe wordt het plan concreet uitgevoerd?
  • Doelgroep
    Wat is de doelgroep? Hoeveel inwoners binnen deze doelgroep kunnen naar verwachting deelnemen? Hoe wordt deze doelgroep communicatief bereikt?
  • Relatie tot het al bestaande aanbod
    Hoe verhoudt het voorstel zich tot het al bestaande aanbod/infrastructuur? Werkt het versterkend? Of speelt het in op een ‘gat’ in het huidige aanbod/infrastructuur?
  • Stakeholders
    Wie zijn de relevante partijen bij de uitvoering van jouw/jullie ambitie? Wat voor rol spelen ze, wat is hun belang, waarom is deze ambitie voor hen van meerwaarde?
  • Samenhang 
    Met de andere ambities, bestaand beleid, relevante ontwikkelingen, zoals JOGG, preventieakkoord of inclusie-agenda.
  • Randvoorwaarden en risico’s
    Wat is randvoorwaardelijk nodig om de ambitie te bereiken? En welke risico’s zijn er?
  • Begroting en planning
    Welke stappen ga je wanneer zetten, welk budget is daarvoor nodig en wat is het resultaat van die stappen? Wat investeer je eventueel zelf (kennis, tijd, budget)? Let op: het gaat hier om de periode september 2021 tot en met augustus 2022. Gevraagd wordt om de begroting modulair op te bouwen (voor het geval er niet voldoende middelen beschikbaar zijn): het gewenste scenario, de minimale variant en een eventuele tussenvariant.  
  • Duurzame impact & borging
    Wat is het perspectief? Hoe kan e.e.a. doorgang blijven vinden ook wanneer de financiering uit het Tilburgs Sportakkoord stopt en welke rolverdeling hoort daarbij (zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande infrastructuur)? Wat is de meerwaarde voor de (middel)lange termijn?
Je ontvangt deze update omdat je tenminste een van de bijeenkomsten rondom het Tilburgs Sportakkoord hebt bijgewoond of omdat je op een andere manier bij het proces en/of de uitvoering betrokken bent (geweest). Indien je deze updates liever niet wenst te ontvangen dan kun je je hier uitschrijven.