Copy
Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen uutiskirje
2.6.2021

Uteliaisuus muuttaa maailmaa - johtajan tervehdys

 
 
Tiedekasvatuksessa tapahtuu kesälläkin ja pilvisiäkin päiviä saattaa tulla. Aurinkoa odotellessa Samun tiedekanavalla YouTubessa voi tutustua aurinkokunnan synnyn ymmärtämiseen käänteisten ongelmien matematiikan avulla. Yhtä Kemianluokka Gadolinin TikTok-videota on puolestaan ladattu jo reippaasti yli puoli miljoonaa kertaa. Mikä se on, se selviää uutiskirjeestämme.  

Utelias mieli –podcasteja olen kuunnellut pitkin talvea ja kevättä kävelyillä ja juoksulenkeillä. Formaatti on pidempi kuin noissa videoissa ja siksi se ehkä vetoaa erityisesti aikuisiin. Ne sopivat muuten hyvin kotimaanmatkailun tai ulkoilun lomassa kuunneltaviksi.

Kesän virtuaalisen tiedeleirin maskotteina toimivat Oukka ja Riikkinen, tutut hahmot Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lasten tietokirjoista. Vielä hetken ehtii ilmoittaa lapsia mukaan. Lapset ovat olleet tosi innokkaita osallistujia aiemmilla leireillä.  

Syksykin tulee aikanaan ja silloin katseet kääntyvät lukio-korkeakouluyhteistyöhön, jota uusi lukiolaki edellyttää kouluilta. Koulut haluavat tiedot tapahtumista ja vierailumahdollisuuksista helposti ja nyt ne ovatkin koottuina yhdelle sivulle. Uutta toimintaa kehitetään ja lisätään sivuille.

Tähdet ja avaruus –verkkokurssi on avoin kaikille ja sen voi suorittaa joko kesäkuussa tai sitten elokuussa alkavalla jaksolla. Myöhemmin siitä Avoimen yliopiston kurssi.

LUMA-tiedeluokkiin pääsee taas syksyllä. LUMA-tiedekasvatusta on myös tiedeluokka Linkin Python-ohjelmointia käsittelevä videosarja. Aivan kohta alkavien, opettajille suunnattujen LUMA-päivien teema on teknologia opetuksessa.

Kiitos innostuneesta yhteistyöstä tämän lukuvuoden aikana. Toivotan iloista ja aktiivista kesää kaikille!

Maaria Linko
Tiedekasvatusverkoston johtaja

Sosiaalisen median kanavat uteliaisuuden nälkään myös kesällä

Samun Tiedekanavalla monipuolisesti matematiikkaa

Samun tiedekanavalla Helsingin yliopiston professori Samu Siltanen popularisoi tiedettä monipuolisesti. Videoiden aiheet ovat laajalla skaalalla, kuvankäsittelyn matematiikkaa, kalaparvien tai tautiepidemioiden mallintamista. Yhdellä uudemmalla videolla ovela matematiikka saa asteroidin muodon esille. Videolla havainnollistetaan valokäyräinversion hyödyntämistä eli miten käänteisten ongelmien matematiikka ratkoo aurinkokunnan syntyä. Yleistajuisen videon ohesta löytyy myös tieteellisiä artikkeleita, joihin video pohjautuu. 

Kemianluokka Gadolin TikTokissa

Kemianluokka Gadolinin TikTok-tili (@kemianluokkagadolin) on nyt ollut toiminnassa helmikuusta asti. Videoita julkaistaan pari kertaa viikossa ja tili on ollut suosittu perustamisesta asti.  Eniten katsottu löllölima-video on kerännyt jo yli 560 000 katselukertaa. Näyttävien demonstraatioiden lisäksi videoilla avataan reaktion kemiallista taustaa. Lue Dimensio-lehdestä pidempi uutinen.

Utelias mieli -podcastissa tiedettä tunteella

Helsingin yliopiston Utelias mieli -podcastissa haastatellaan yliopiston tutkijaa, joka kertoo oman alansa mielenkiintoisimmasta ja innostavimmasta kysymyksestä juuri nyt. Uusimmissa jaksoissa käsitellään tekoälyn etiikkaa sekä koirien geneettisiä sairauksia. Podcastin löydät Helsingin yliopiston sivuilta sekä yleisimmistä podcast-palveluista.

Lähde mukaan virtuaaliselle tiedeleirille

Miten olisi tutkimusmatka lähiluontoosi? 14.–18.6.2021 järjestettävällä virtuaalitiedeleirillämme 2.–4. luokkalaiset leiriläiset pääset tutkimaan lähiympäristöään monitieteellisesti kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Leiriläisiä ohjaavat aktiviteettien pariin Oukka ja Riikkinen sekä tiedekasvatusohjaajamme. Kaikki aktiviteetit on suunniteltu niin, että ne voi helposti suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Lue lisää ja ilmoittaudu leirille tiedekasvatuksen verkkosivuilla.

Luomuksen yleisökohteet ovat auki!

Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat nyt auki. Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ovat myös avoinna normaalisti. Huomioithan yleisökohteissa ohjeet korona-turvalliseen vierailuun
Varaa vierialusi etukäteen Luonnontieteelliseen museoon ja Kaisaniemen kasvitieteellisen kasvihuoneille sähköisen varaussivuston kautta.

Helsingin yliopistossa oppilaitosyhteistyötä monin tavoin, ja tutkien

Luentovierailuista hyötyä lukiolaisille, opettajille sekä yliopiston tutkijoille


Lukio-korkeakouluyhteistyötä tehdään jatkuvasti esimerkiksi luentovierailujen muodossa. Parhaimmillaan yhteistyö hyödyttää sekä lukiolaisia, opettajia että yliopiston tutkijoita. Luentovierailuilla lukiolaiset saavat kuulla uusimman tutkimuksen tekemisestä ja tutkija harjaantuu tutkimuksensa yleistajuistamisessa. Muun muassa matematiikan professori Samuli Siltanen vierailee aktiivisesti kouluissa. 

Vuonna 2018 voimaan tullut uusi lukiolaki velvoittaa lukiot tekemään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Sen mukaan osa lukiokoulutuksen oppimäärän opinnoista tulisi järjestää näiden antamaa opetusta hyödyntäen. Kulosaaren yhteiskoulussa yhteistyön korkeakoulujen kanssa on vakiintunut osaksi opetusta.

– Vierailevat luennoitsijat ovat hyvä tapa täydentää omaa asiantuntemusta tietystä kurssin teemasta. Vierailijoiden lisäksi teemme tiettyjen kurssien kohdalla myös sisällöllistä yhteistyötä eri korkeakoulujen kanssa ja poikkeusajan ulkopuolella olemme järjestäneet myös vierailuja esimerkiksi yliopistolle eri tiedekuntiin, täydentää biologian opettaja Päivi Ojala.

Lue juttu Samuli Siltasen vierailusta Kulosaaren yhteiskouluun.

Tutkimusta lukio-korkeakouluyhteistyöstä


Lukioiden rehtoreille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella rehtorit kokevat lukio-korkeakouluyhteistyön pääosin hyödyllisenä etenkin lukio-opintojen ja opiskelijan itsensä kannalta. Alustavia tuloksia lukio-korkeakoulututkimuksesta esiteltiin 3.5. Opetushallituksen LUKE - Lukioiden kehittämisverkoston webinaarissa. 

– Kyselyyn vastanneet rehtorit näkivät, että korkeakouluyhteistyön avulla on mahdollista kasvattaa opiskelijoiden motivaatiota lukio-opintoja kohtaan ja toisaalta syventää lukion opetustarjontaa. Lisäksi yhteistyön aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan korkeakouluihin, erilaisiin opintopolkuihin ja opiskeluvaihtoehtoihin, avaa tiedekasvatuksen professori Maija Aksela kyselyn alustavia tuloksia.

Haasteeksi yhteistyön toteuttamiselle nähtiin etenkin resurssien puute ja opiskelijoiden keskenään erilaiset intressit sekä tiedonhankinta yliopistojen lukioille tarjoamista palveluista. Korkeakoulun etäisyyttä enemmän yhteistyön muotoihin vaikuttaa kyselyn perusteella lukion koko.

Lue lukioiden rehtoreille toteutetusta kyselytutkimuksesta lisää uutisesta sekä tulevista tieteellisistä julkaisuista.

Helsingin yliopiston oppilaitosyhteistyötä koottuna yhdelle sivulle  

Avoimet yliopisto-opinnot ovat lukiolaiselle loistava mahdollisuus tutustua huippuyliopiston koulutusohjelmiin ja yliopisto-opiskeluun.

Helsingin yliopiston lukioesittelyissä opiskelija kertoo Helsingin yliopistosta ja omasta koulutusalastaan joko paikan päällä lukiossa tai Helsingin yliopiston tiloissa, tai etäyhteyden kautta.

Uni på väg -  Helsingin yliopiston opiskelijat ja tutkijat jalkautuvat ruotsinkielisiin lukioihin ympäri Suomea opettamaan yhden aamu- tai iltapäivän ajaksi. Uni på väg järjestettiin tänä lukuvuonna etätoteutuksena.  

Högskoledagen on ruotsinkielisten opiskelumahdollisuuksien esittelypäivä. Seuraava Högskoledagen järjestetään etänä 28.10.2021.

LUMA-tie­de­luo­kis­sa tutkimus tu­lee tu­tuk­si itse ko­kei­le­mal­la

Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokissa pääset tutustumaan matemaattis-luonnontieteellisten tieteenalojen tutkimukseen ja opiskeluun. Tiedeluokat sijaitsevat aidossa tutkimusympäristössä yliopiston Kumpulan kampuksella.

Tiedeluokkiin pääsee opintokäynnille jälleen syyslukukaudella. Tarkemmat tiedeluokkien esittelyt uutisessa.

Anuleena Kimanen: Tiedekasvatus eli tiedeosaamisen lisääminen osana teologin asiantuntijuutta

Yliopistotutkija Anuleena Kimanen kirjoitti tiedekasvatuksen tärkeydestä osana teologisia opintoja.

"Tiedeosaamisen tärkeys voi tarjota teologian ja uskonnontutkimuksen opiskelijalle tärkeän näkökulman omiin opintoihin. Kursseilla ei opiskellakaan vain faktoja ja metodeja ei opetellakaan vain kandin- ja maisterintutkielmaa varten. Sen sijaan kaikessa yliopiston opetuksessa on taustalla tutkimus ja tieteellinen, kriittinen ajattelutapa, joista opitaan tuntemaan paitsi tulokset myös niihin liittyviä epävarmuuksia ja kiistoja sekä tapoja arvioida niitä. Tätä tietoa ja prosessia yliopistosta valmistunut voi viedä työskentely-ympäristöihinsä, olivat ne sitten uskonnollisissa yhteisöissä, kasvatuksessa, hyvinvointipalveluissa, viestinnässä, hallinnossa tai järjestöissä."

Lue koko kirjoitus Uskallus-hankkeen blogista.

Tähdet ja avaruus -verkkokurssi


Mitä avaruuden tutkimus on? Miten avaruutta tutkitaan Suomessa? Miten avaruusteknologia muuttaa elämäämme tulevaisuudessa? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia tähtitiede ja koko ala monitieteisesti tarjoaa?

Uusi Tähdet ja avaruus -verkkokurssi tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin. Kahdesta osasta koostuva verkkokurssi on kaikille avoin. Kurssin ensimmäisen osan voi suorittaa joko 15.6–30.7.2021 tai 1.8–30.9.2021 välisenä aikana Toisen osan voi suorittaa 1.8–30.9.2021 välisenä aikana. Kurssia kehitetään tämän jälkeen saadun palautteen perusteella ja se avautuu uudelleen suoritettavaksi Helsingin yliopiston Avoimen yliopistossa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot uutisesta.
LUMA-päivien 2021 ohjelma on nyt julkaistu! Opettajille suunnatun tapahtuman teemana on tänä vuonna teknologia opetuksessa. Tule kuulemaan, kuinka teknologian avulla voit innostaa oppimaan, ja nappaa työpajoistamme vinkit sovellettavaksi omaan opetukseesi. Päivät järjestetään virtuaalisena 9.6-10.6, eikä osallistuminen maksa mitään! Lue lisää ja ilmoittaudu LUMA-keskus Suomen sivuilla. 

Opi ohjelmointia Python-ohjelmointikielellä videoiden avulla!

Ohjelmoinnin LUMA-tiedeluokka Linkki julkaisee kevään aikana YouTubessa videosarjaa, jossa tutustutaan Python-ohjelmointiin. Videoissa lähdetään liikkeelle alkeista, eikä ennakkotietoja tai -taitoja tarvita. Joka viikko tutustutaan yhteen uuteen komentoon, ensimmäisenä print-komentoon. Seuraa videosarjaa Linkin YouTube-kanavalla.
“Suuri KIITOS mahtavasta koulutuksesta. Koen, että koulutus on antanut paljon konkreettisia välineitä ja myös teoriatietoa, jota olen kaivannut lisää opetuksen tueksi.”

Tervetuloa LUMATIKKA-täydennyskoulutukseen kehittämään matematiikan opetustasi! Maksuton koulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Koulutuksessa opit innostavaa ja oppijalähtöistä matematiikan opetusta mm. toiminnallisuuden keinoin. Räätälöi itsellesi sopiva kurssikokonaisuus yhden ja 15 opintopisteen välillä.

Syksyn verkko-opinnot alkavat 30.8. ja päättyvät 28.11. Kursseilla edetään yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa, jolloin saat opiskeluun tukea kouluttajilta ja kollegoilta ympäri Suomen.

Lue lisää koulutuksesta LUMATIKAN vekkovulta ja ilmoittaudu 23.8. mennessä.
Seuraava uutiskirje ilmestyy elokuussa, väliajalla seuraa ja ole yhteydessä sosiaalisen median kautta!
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
Helsingfors universitets vetenskapsfostran
University of Helsinki Academic Outreach

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

 
     
             
 
Copyright © 2021 Helsingin yliopisto, All rights reserved.