Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 31. maj 2021

Forslag om nyt arbejdskort skal forhindre social dumping

Kummerlig logi, sulteløn og alt for lange arbejdsdage.  Alt for tit hører vi om sager hvor vandrende arbejdstagere arbejder under forfærdelige, nærmest slavelignende forhold. Så sent som i starten af maj kom det frem hvordan ukrainske håndværkere arbejder til 30 kroner i timen på en byggeplads på Amager.
 
Den slags sager vil Europa-Parlamentet til livs gennem et europæisk socialt sikringsnummer og arbejdskort. Det skal gøre det lettere for myndigheder og fagforeninger at sikre medarbejderes løn- og arbejdsvilkår, bekæmpe udnyttelse af de 12,9 mio. vandrende arbejdstagere i Europa og samtidig styrke arbejdstagernes kendskab til deres rettigheder.
 
I beskæftigelsesudvalget skal vi i denne uge drøfte hvordan vi kan presse Kommissionen til at sætte gang i lovforslaget så vi kan komme den unfair konkurrence til livs og bekæmpe social dumping i hele Europa.

Møde i vores europæiske grønne partifamilie

I weekenden mødtes grønne partier fra hele Europa til kongres i Det Europæiske Grønne parti, EGP. Blandt talerne var Annalena Baerbock der kandiderer til at overtage kanslerposten i Tyskland, vores egen formand, Pia Olsen Dyhr, og en lang række grønne politikere og aktivister fra hele Europa. Der blev også forhandlet og vedtaget beslutninger om grøn transport, ligestilling og meget andet.
 
Samtidig opnåede partiet Catalunya en Comú med stor opbakning kandidatstatus til medlemskab af EGP og kan derfor snart blive fuldt medlem af den grønne familie. Der er grøn kongres igen i december, og vi håber det til den tid kan blive fysisk - vi savner et rigtig gensyn med vores europæiske grønne familie efter den lange nedlukning.

Den uendelige landbrugsforhandlingshistorie

Efter tre dages intense forhandlinger valgte det portugisiske formandskab for EU’s Ministerråd fredag at opgive at nå til enighed med Europa-Parlamentets forhandlere om de nye rammer for EU’s landbrugspolitik. Portugiserne havde ellers sat alt ind på at nå i mål med sidste uges ’jumbo-trilogforhandlinger’, men i sidste ende var parlamentets position for langt fra Ministerrådets. De satser nu på at kunne afslutte forhandlingerne i slutningen af juni.
 
Ganske som forventet var det primært de ’grønne’ elementer af landbrugspolitikken som parterne ikke kunne enes om. Derudover er det især Parlamentets krav om at gøre støttekroner betinget af visse grundlæggende sociale minimumsstandarder og spørgsmålet om udligningen af støttekroner internt mellem medlemslandene der fortsat blokerer for et kompromis. Udskydelsen er ikke overraskende for hele reformen har været meget omstridt og har blotlagt store uenigheder om hvordan og til hvem de 270 mia. euro skal uddeles.
 
Det står desværre klart at vi fortsat kommer til at bruge omkring en tredjedel af EU’s budget på at støtte en landbrugsmodel der på mange fronter virker direkte imod vores miljø- og klimaambitioner årtiet ud.

Margretes Moria-udstilling på Danmarksturné: Nu i Grenaa

Udstillingen om skæbnerne i den nu nedbrændte Moria-lejr er rykket til Djursland hvor den står på Kirketorvet i Grenaa. Del gerne med alle lokale - og med dem der har brug for at få sat ansigt på de flygtninge vi taler så meget om. Se eventet på Facebook her.

Margrete kommer forbi Grenaa torsdag d. 10. juni kl. 16 og snakker om hvordan vi skaber en mere human flygtningepolitik. Udstillingen rejser rundt til flere steder i landet. Se hvilke her.

 Stærke Minsk-sanktioner og svage klima-konklusioner på topmødet

De europæiske stats- og regeringsledere gik på sidste uges topmøde et skridt op ad stigen ift. at sanktionere regimet i Hviderusland efter det meget grove (statsautoriserede) luftpirateri vi var vidne til da et RyanAir-passagerfly på vej fra Athen til Vilnius blev tvunget til at ’nødlande’ i Minsk. Formålet med pirateriet var at få arresteret systemkritikeren Raman Pratasevich der var ombord på flyet.
 
Det var godt at se en resolut reaktion fra EU's stats- og regeringsledere, og statsministeren har heldigvis åbnet for at støtte yderligere tiltag hvis det bliver nødvendigt. Udover Minsk-sagen fyldte klimaspørgsmålet på dagsordenen, og her forsøgte stats- og regeringscheferne at få hul på det svære men nødvendige slagsmål om CO2-reduktioner i de enkelte medlemslande. Konklusionen på den snak endte dog med vage ligegyldigheder. Den store opgave venter stadig!

Ugens tweet

Vil du se flere opdateringer fra sociale medier? Så klik på ikonerne herunder.
Facebook
Twitter
Website
Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2021 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.