Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 6 2021
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Trevlig sommar!

En bild på en strand, där blåa vågor rullar in mot sanden. En sjöstjärna syns i förgrunden.
I det här sista numret av nyhetsbrevet innan semestern kan du läsa om vad som har hänt inom verksamheten den senaste tiden och vad som är på gång under hösten.

Vi önskar er alla en riktigt härlig sommar och en skön semester! 

Demokrati är höstens tema

 

Bilden är en illustration av en plansch med rubriken "Vi har rätt att delta i demokratin" i stora, svarta bokstäver. Längre ner syns FRG:s logga och röda former. Det står även "Alla har funktionsrätt".Under hösten kommer Funktionsrätt Göteborg att fokusera på rätten till demokratisk delaktighet och arrangera flera aktiviteter kring detta tema.

Aktiviteterna kommer att kopplas till tre större arrangemang:


Demokratistugan 30 september
Internationella funktionsrättsdagen 3 december
Mänskliga rättighetsdagarna 6-7 december

 
Demokrati som tema är också en del av det funktionsrättspolitiska arbetet inför valet i september 2022. Höstens aktiviteter ska ske i nära samverkan med medlemsföreningarna. Föreningarnas styrelser och personal är inbjudna att delta i arbetet. Tillsammans ska vi utforma de arrangemang som ska genomföras.
 
Funktionsrätt Göteborg kommer från augusti till december att ha regelbundna demokratiworkshops med medlemsföreningarna för att utforma höstens arrangemang. Detaljerad information skickas inom kort ut till våra medlemmar.
 
Vid frågor, kontakta ombudsman Pia via mejl till: pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se

Flera planscher syns mot en grå bakgrund. Samtliga av planscherna har rubriken "Vi har rätt".
Tio workshops om rättigheter har nu genomförts

Under hela våren har ett engagerat gäng medlemmar genomfört Funktionsrätt Göteborgs workshopserie om rättigheter.

Deltagarna har kommit från 18 av FRG:s 51 medlemsföreningar och tillsammans har vi gått igenom de tio rättighetsområden som fastställs i Göteborgs Stads program för full delaktighet.

Gruppen har diskuterat vad rättigheterna innebär, vad som hindrar oss att få tillgång till dessa rättigheter och vad funktionsrättskonventionen säger om rättigheterna. Det har varit mycket givande att mötas från många olika föreningar och ta del av varandras erfarenheter.
 
Nu kommer resultaten att sammanställas och sen ligga till grund för Funktionsrätt Göteborgs fortsatta arbete för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Under hösten och nästa år kommer Funktionsrätt Göteborgs medlemmar att bjudas in till fördjupande workshops om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där vi ska arbeta fram våra funktionshinderpolitiska krav på Göteborgs Stad. Håll utkik i nyhetsbrevet för mer information! 

Hör av dig till ombudsman Pia Emanuelsson via mejl till 
pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se om du är intresserad av att delta och är medlem i någon av Funktionsrätt Göteborgs 51 medlemsföreningar. 

Läs mer om Tio workshops för rättigheter på vår hemsida. 

Här kan du läsa mer om Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Det finns i flera versioner:

Programmet i populärversion
Programmet i lättläst version
Programmet på teckenspråk
Programmet som styrande dokument

Blå träplankor syns i bakgrunden. Ovanpå plankorna finns en ljusblå form som täcks av texten: "Stängt för semester vecka 26-32".
Semesterstängt på kansliet vecka 26-32

Under veckorna 26-32 har vi på Funktionsrätt Göteborg och Individstöd stängt för semester. Den 16 augusti är vi tillbaka som vanligt igen.

Det går bra att mejla eller lämna röstmeddelanden under den här tiden, så återkommer vi så snart vi är tillbaka.

Funktionsrättspolitisk ruta

I den här månadens funktionsrättspolitiska ruta tar vi upp några av de funktionshinderpolitiska frågor som Funktionsrätt Göteborg bevakar och agerar i för tillfället.

Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor
Det senaste mötet med Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor hölls den 7 juni och hade en lång dagordning med många viktiga frågor. Vi presenterar några nedslag från mötet.

Färdtjänstfrågor för barn i skolan på fullmäktiges dagordning 
På kommunfullmäktige den 10 juni fanns två frågor på dagordningen som berörde färdtjänst och skola: att ungdomar med färdtjänst ska få resa gratis under sommarlovet och en utredning om hur staden kan organisera skolskjuts så den inkluderar fritidshem. 

Nytt råd för funktionsrättsfrågor har nu inrättats
Den 16 juni beslutade nämnden för funktionsstöd att inrätta ett råd för funktionsstödsfrågor. Vi går igenom rådets uppbyggnad, nämnden för funktionsstöd och själva begreppet funktionsstöd.

Den funktionsrättspolitiska rapporteringen hittar du på vår hemsida.

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev går ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot material till nyhetsbrevet via info@funktionsrattgbg.se

Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare. Observera att material tas med i mån av plats och att vi prioriterar våra medlemsföreningar i första hand.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi texten senast den 25 augusti.

En bild på Anders Westgerd som sitter med en påse blod i handen. Påsen har en slang som är kopplad till Anders. Ovanför Anders står i stora, blodröda bokstäver: "Vi menar CP-blodigt allvar". Bakgrunden är ljust grå med skuggor.Kampanj på CP-blodigt allvar

Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) har under många år drivit uppseendeväckande kampanjer om bland annat otillgängligheten i Göteborg.

Enligt GIL har de lagt ner svett och tårar i sina kampanjer, men det har inte räckt. Därför använder de även blod i sin senaste kampanj: På CP-blodigt allvar.

Med kampanjen vill GIL uppmärksamma 400 år av otillgänglighet i Göteborg. I samband med stadens 400-årsjubilerum undrar GIL varför många av de platser som är symboliska för Göteborg är otillgängliga för personer med rörelsenedsättning.

På kampanjens hemsida finns ett öppet brev från GIL till Götebors Stad, samt videoklipp med intervjuer om kampanjen.

Debattartikel om kampanjen i ETC Göteborg: "Fyrahundra år av otillgänglighet"
Debattartikel om kampanjen i GP: "Göteborg firar 400 år av otillgänglighet"

Funktionsrättsrörelsen överlämnar 73-punktsprogram till arbetsmarknadsminister 

Den 16 juni lämnade Funktionsrätt Sverige över ett 73-punktsprogram från funktionsrättsrörelsen till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Sammanlagt står 50 funktionshinderorganisationer bakom 73-punktsprogrammet, som har tagits fram det senaste halvåret.

Bakgrunden till programmet är att sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättning är lägre än hos övriga befolkningen. Sedan 80-talet har inga reformer som har haft någon större betydelse genomförts.

Därför lämnar nu funktionsrättsrörelsen ett program med 73 förslag till arbetsmarknadspolitiken. Ett av förslagen handlar om att avskaffa begreppet ”nedsatt arbetsförmåga” i de arbetsmarknadspolitiska funktionshindersstöden, då det lägger grunden för negativa attityder hos arbetsgivare.

Läs mer om funktionsrättsrörelsens 73-punktsprogram på Funktionsrätt Sveriges hemsida.

En skärmbild från videon med rubriken "Universell utformning i samhällsbyggnadsprocessen - 16:e juni 2021". En illustration av olika byggnader syns nederst på bilden.
Vill du veta mer om universell utformning?

Den 16 juni arrangerade Länsstyrelsen Västra Götaland en digital konferens om universell utformning. Programmet ger intressanta perspektiv på universell utformning.

Programpunkterna var:

  • Universell utformning i samhällsbyggnadsprocessen
    Per-Olof Hedvall, expert vid Certec, Institutionen för designvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

  • Rätt från början - ett projekt om universell utformning. Hur kan vi skapa ett inkluderande samhälle så att ingen lämnas utanför?
    Diana Chafik, projektledare Funktionsrätt Sverige

  • Göteborgs Stads implementering av universell utformning
    Andreas Johansen, utvecklingsledare för universell utformning, Fastighetskontoret Göteborgs Stad

  • Analys av nyligen färdigställda byggprojekt i Göteborgs Stad: vilka hinder är vanligt förekommande, vad beror de på och hur kan de förebyggas?
    Lilian Müller, industridoktorand Certec, Institutionen för designvetenskaper, Lunds Tekniska Högskola

Du kan se hela konferensen här: Universell utformning i samhällsbyggnadsprocessen.

En graf som visar andelen av civilsamhällets anställda 1992-2014. Grafen visar att anställda inom service har ökat, medan anställda som arbetar med gemenskap har minskat. Andelen anställda inom politik ligger på en stadigt lägre nivå.

Civilsamhällets påverkan på den demokratiska utvecklingen – webbinarium som snart går att se på MFD:s hemsida

Den 10 juni arrangerade Myndigheten för delaktighet ett webbinarium om Civilsamhällets påverkan på den demokratiska utvecklingen.

Webbinariet var mycket intressant och kommer under juni att läggas ut som film på MFD:s hemsida. Håll utkik efter detta och passa på att titta!

Webbinariet inleddes med att Filip Wijkström, docent från Handelshögskolan i Stockholm, presenterade ny forskning om civilsamhällets utveckling.

Efter inledningen gavs tre intressanta föredrag om hur olika delar av funktionshinderrörelsen under 1900-talet bidragit till stora samhällsförändringar som lett till bättre livsvillkor för personer med funktionsnedsättning:

Birgitta Andersson från Handikapphistoriska föreningen
Håkan Thomsson från SRF
Elaine Johansson från FUB.

Frågorna som väcks efter att ha tagit del av webbinariet är: Var står vi nu och vart är vi på väg som funktionsrättsrörelse i detta århundrade med dagens demokratiska landskap?  

En skärmbild från Zoom-mötet. Nio ansikten syns på bilden.
Villkorat liv – kvinnor och funktionsrätt – ett intressant samtal att ta del av

Den 27 maj arrangerade Antidiskrimineringsbyrån Väst ett samtal om livsvillkor för kvinnor med funktionsnedsättning, med fokus på erfarenheter från skola och arbetsliv.

Kvinnor från funktionsrättsrörelsen i olika delar av Sverige samtalade utifrån erfarenheter av diskriminering och strukturella orättvisor. Medverkade gjorde också två lokala politiker från Göteborg.

I arrangemanget medverkade:

Matilda Vikström, gymnasiestuderande
Nora Eklöv, journaliststuderande
Maria Johansson, ordförande för FQ, Forum för kvinnor och funktionshinder
Sahar Mosleh, funkisaktivist
Nina Miskovsky, (M), ordförande för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor
Anders Svensson, (M), ordförande för nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg
Moderator: Anna Bergholtz
Sidekick: Yasmin Nilsson, journalist
 
Här kan du se hela samtalet på Antidiskrimineringsbyrån Västs Youtube-kanal.

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu. 

14 september: Representantskapsmöte

Den 14 september hålls höstens första representantskapsmöte. Mer information skickas ut längre fram.

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Mejla en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information. Klicka på länkarna i rubrikerna för att läsa mer.

21 juni: Hyresgästföreningen bjuder in funktionsrättsföreningar till utbildningstillfällen om utredningen ”Fri hyressättning i nyproduktion av bostäder” 
Måndagen den 21 juni anordnar hyresgästföreningen tre utbildningstillfällen om utredningen ”fri hyressättning i nyproduktion av bostäder”. Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefsekonom, leder mötet. 

22 juni: Online-workshop om kognitiv tillgänglighet
Funka bjuder in till en online-workshop som är en del av en studie om hur personer med kognitiv funktionsnedsättning interagerar med digitala tjänster. Workshopen inleds med en introduktion av studien och därefter får deltagarna dela med sig av sina egna reflektioner och erfarenheter. Observera att workshoppen hålls på engelska.

Vecka 26-33: Sommarlov med Passalen
Under veckorna 26-33 bedriver Passalen sommarlovsaktiviteter för barn och unga vuxna. Aktiviteterna kommer bland annat bestå av lek, musik, dans och bad. Du kan anmäla dig till en eller två aktiviteter per dag i högst tre veckor. Du behöver vara medlem eller bli medlem i Passalen för att medverka.

5 juli-16 juli: Olympic basketskola
KFUM Göteborg Olympics anordnar en kostnadsfri basketskola för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Det finns flera datum att välja på.

2 augusti-13 augusti: Parasimskola
Mölndals Allmänna Simsällskap bjuder in till två veckors kostnadsfri parasimskola. Parasimskolan riktar sig till barn och unga som har någon form av rörelsenedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. Simskolan består av tio tillfällen - ett tillfälle varje vardag under två veckor.

21-22 augusti: Parasport på Göteborgs kulturkalas
Under Göteborgs kulturkalas erbjuder Göteborgs Parasportförbund möjligheten att prova olika parasporter, bland annat rullstolsstafett, bordtennis och paravolleyboll.

15 september: Webbinarium: En delaktig rehabilitering och habilitering
Funktionsrätt Sverige anordnar webbinarier om rekommendationerna från rapporten "Respekt för rättigheter?" och bjuder in beslutsfattare för samtal. Den 15 september handlar webbinariet om rekommendationen att ta fram nationella riktlinjer för att säkerställa att den enskilde kan påverka sina rehabiliterings- eller habiliteringsinsatser och sina val av hjälpmedel.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp