Copy
Nyheter från ETOUR

ETOUR


Turismforskare jobbar när andra har semester

Pandemin avtar och med reservation för mutationer och ytterligare vågor av förnyad smittspridning ser det ut som att samhällen så sakteliga börjar öppna upp, och resandet kan ta fart igen. Kanske kommer vi att se delvis nya resmönster i pandemins fotspår. Många forskare pekar på ökad klimatvetenhet som ett fenomen i tiden och hävdar att det har förstärkts under pandemin, vilket skulle hålla tillbaka resandet. Andra forskare menar att hushållen har en sparad resebudget och ett uppdämt behov av att resa vilket skulle tala för att resandet skulle rivstarta så snart restriktionerna lättar.

För ett turismforskningscentrum som ETOUR är den fortsatta utvecklingen av resandet ett givet studieområde...

Läs Robert Petterssons ledare

Idrott, friluftsliv och evenemang som sociala broar för nyanlända

Mastersstudenten Parisa Setoodegan har undersökt vilken roll idrott och friluftsliv kan ha för integrationen av nyanlända. Genom djupintervjuer med 19 relativt nyanlända personer i Jämtlands län – från olika kontinenter, i olika åldrar och med olika kön – har hon kommit fram till att idrott och friluftsliv kan fungera som ”sociala broar” och underlätta integration.

Är du intresserad av att veta mer? Läs Parisas mastersuppsats och/eller den nypublicerade ETOUR-rapporten "Events and social integration – How sport and outdoor events can work as drivers for newcomers´ social integration" som hon skrivit tillsammans med Robert Pettersson.

Läs pressmeddelandet "Idrott, friluftsliv och evenemang som sociala broar för integration"
Läs intervjun "Parisa kom från Shiraz till Östersund för högre studier"

Uppmärksammar hur anställdas kroppar "produktifieras" i serviceyrken

Rekryteringspraktiker med fokus på utseende och beteende snarare än formella meriter, och annonskampanjer som avbildar hotellanställda och flygvärdinnor som sexobjekt, innebär att anställda produktifieras och betraktas med pornografisk blick. Det har Kristina Zampoukos problematiserat i en artikel.

Läs en intervju med Kristina Zampoukos
Lyssna på ett P4-inslag med Kristina Zampoukos

Resultat från BIOTOUR-projektet

Det fyraåriga forskningsprojektet BIOTOUR, som leds av Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) med professor Peter Fredman i spetsen, är nu inne på sitt sista år. Syftet med projektet är att studera värdeskapande inom bioekonomin genom naturturism, med särskild fokus på norska förhållanden. Nu finns en kort film om vad forskarna kommit fram till. Projektet har även resulterat i boken Nordic Perspectives on Nature-based Tourism där flera ETOUR-forskare medverkar med kapitel om kreativitet, innovationer, smarta produkter och naturbaserade event.
Titta på filmen om de huvudsakliga resultaten från BIOTOUR
Läs mer om BIOTOUR-projektet

Ny antologi om turismenklaver

Enklavisk turism kan innefatta all-inclusive resorts och kryssningsresor, där resmålet är isolerat från och tydligt skiljer sig från det omgivande lokalsamhället samt har svaga kopplingar till den lokala ekonomin.

Tillsammans med Jarkko Saarinen (University of Oulu, Finland) har Sandra Wall-Reinius varit redaktör för en ny antologi på temat. Boken handlar om hur vi kan förstå enklavisk turism och hur den här formen av turism formar och förändrar platser.

I sista kapitlet skriver redaktörerna om turismenklaver, globalisering och utvecklingscykler inom turism. De avslutar med en framtidsutblick vad gäller de processer som skulle kunna förändra ”enklavisering” inom turism.

 
Läs mer om innehållet i boken "Tourism enclaves"

Hallå där, Cecilia de Bernardi!

Cecilia är ny postdoktor i turismvetenskap på Mittuniversitetet/ETOUR och ska jobba i det tvärvetenskapliga forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors i två år. Vi ville veta mer om hennes bakgrund och intressen!

Läs en intervju med Cecilia de Bernardi

Populärvetenskapliga föreläsningar 
UR Samtiden:

 
UR Play
Friluftslivet före och efter pandemin
Coronapandemin har resulterat i ett ökat intresse för friluftsliv och fysisk aktivitet utomhus. Peter Fredman, professor i turismvetenskap, berättar mer om hur friluftslivet ser ut i Sverige, friluftslivets olika värden för samhället, och hur friluftslivet förändrats under coronapandemin.

UR Play
Det turistiska systemet
Man hör ofta att turismindustrin anställer tusentals arbetare och omsätter miljardbelopp. Men vad är egentligen turism, varför reser vi och hur fungerar det turistiska systemet? Hör mer i denna föreläsning med turismforskare
Robert Pettersson. 
 

Följ oss gärna i våra sociala mediekanaler där vi återkommande lyfter det som händer på ETOUR. 
ETOUR
Facebook
LinkedIn



Copyright © 2021 ETOUR, All rights reserved.