Copy

Nieuwsbrief mei 2021

Bonjour!

Zo'n mooie blauwe lucht als hierboven op de foto hebben we hier in Préveranges normaal gesproken regelmatig, maar nu wachten we alweer een poosje met smart op stabiel zonnig lenteweer. Het schijnt in aantocht te zijn, dus we wachten (on)geduldig verder.

Op 3 mei jl. is de lockdown hier opgeheven; dat betekent dat we weer onbeperkt door Frankrijk mogen reizen èn zonder attestation. Niet dat we nu direct het hele land door gaan crossen, maar het is toch wat makkelijker om niet steeds een formulier te hoeven invullen voordat je op pad gaat. En sinds afgelopen woensdag 19 mei zijn de terrassen en de niet-essentiële winkels weer geopend en is het begin van de avondklok met 2 uur verschoven naar 21.00 uur. Zo is er door de Franse regering een heel schema gemaakt wanneer wat weer mogelijk is en tot nu toe lukt het om het schema te volgen. Laten we hopen dat het allemaal goed blijft gaan!

Ondertussen hebben we af en toe gasten en komen de reserveringen voor komende zomer langzaam op gang. We verwachten dat Frankrijk binnen niet al te lange tijd van Nederland het predicaat 'geel' krijgt, zodat Nederlanders ook weer naar Frankrijk kunnen voor een mooie vakantie!

En wat doen wij als we geen gasten hebben? Nou, een heleboel!
Als het enigszins kan, werken we in de tuin. We hebben weer nieuwe bloemen en plantjes geplant, of bestaande plantjes verhuisd naar een andere plek. En er is altijd wel ergens onkruid te wieden (zeker nadat het zo hard heeft geregend!).
De afgelopen periode heeft vooral in het teken gestaan van GRIND. Daarover meer in deze nieuwsbrief.

Dit is de laatste nieuwsbrief voor het zomerseizoen. We komen weer bij je terug na afloop van het seizoen eind oktober. Dan zullen we verslag doen van ons tweede zomerseizoen met weer bijzondere (we krijgen wandelaars met twee ezeltjes te logeren!), leuke en gezellige gasten.  

We wensen jullie fijne Pinkersterdagen en een hele mooie zomer!

Richard en Caroline  

Aanrechtblad

Toen we vorig jaar ons aanrechtblad kregen, was deze onbehandeld en moest dus nog in de lak gezet worden. Nadat we dit hadden gedaan, ontstonden er vreemde, plakkerige plekken op het blad, vooral op de plaatsen waar veel werd gewerkt. Geen fraai gezicht en niet fijn om op te werken...

Opnieuw behandelen dus! Eerst schuren (pff... wat een werk) en daarna andere lak erop. Op een paar hardnekkige plaatsen na, is dit best aardig gelukt. Helemaal klaar is het nog niet. We moeten tenslotte ook nog een klus bewaren voor als het mooie weer toch nog even op zich laat wachten!

Grind, grind, en nog eens grind...

De medewerkers van, in de volksmond geheten 'Tout Faire' (de plaatselijke doe-het-zelf handel in Boussac) kennen ons inmiddels al goed. Er is in het verleden al tweemaal eerder een vrachtwagen vol met grind bij ons afgeleverd en ook nu hadden we weer een heleboel nodig.

Naast onze schuur (die vroeger een carport was) liep een pad met een gedeeltelijk betonnen ondergrond, waarop een klein beetje grind lag (bovenste foto). Vanwege de betonnen ondergrond op het aflopende stuk was het lastig om hier een dikkere grindlaag op te leggen.
Meerdere malen zijn we hier beiden bijna uitgegleden en moesten we Franse Pad gasten die hun fiets in onze schuur wilden zetten, waarschuwen: pas op, glad! En ja hoor, toen Caroline eind vorige maand iets te enthousiast op haar slippers naar beneden liep, gleed ze uit, viel en bezeerde haar voet en knie. Met die voet is het wel goed gekomen, met de knie helaas nog niet helemaal.

Dus: dit kon zo niet langer! 
Richard heeft een betonhamer geleend en in één middag al het beton weggehaald. Vervolgens hebben we bij Tout Faire een vrachtwagen met 8 ton grind en een 24-tal betonnen elementen voor aan het einde van de oprit besteld.

Het grind was wat teveel voor de oprit. Wat te doen met de rest? Mogelijkheden te over (zie foto's).

  • Grind onder de zwembadtrap
  • Grind in de hoek bij de waslijnen
  • Een grindpad van de schuur naar het grote grindterras
De slechter geworden stukken van de oprit hebben we ermee opgevuld en als laatste willen we nog een kleiner pad maken als aftakking van het grotere pad tussen de schuur en het grote terras.
Misschien moeten we zelfs nog wat grind gaan bijhalen!    

Het regent, het regent.... in de ton

Leidingwater is hier in Frankrijk behoorlijk kostbaar en 's zomers krijgen we bij grote droogte vaak beperkingen opgelegd in het gebruik ervan voor bijvoorbeeld de tuin of het wassen van de auto.

Om die reden hebben we een regenwater reservoir van 1000 liter aangeschaft en geïnstalleerd. Richard heeft vervolgens een dakgoot gemaakt aan de schuur en deze naar de regenton geleid (weer een bezoek aan Tout Faire). Dat was nog een hele uitdaging, want veel dingen zijn hier scheef (schuur? schuurdak? grond?). Maar het is gelukt en omdat het op het moment af en toe flink regent, zit er al aardig wat water in.  

Tenslotte: een recept

We zijn beiden dol op hartige taarten en hebben gemerkt dat onze gasten ze ook erg lekker vinden. Daarom hieronder een recept van de broccoliquiche met brie, die Caroline regelmatig maakt voor gasten die vegetariër zijn (Bron: Allerhande).

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (NB in Frankrijk kun je gewoon een rol rond bladerdeeg uit het koelvak kopen, lekker makkelijk!)
  • 500 g broccoli (je mag ook iets meer gebruiken, dan is de taart iets gevulder)
  • 200 g roombrie (stuk)
  • 75 g ongezouten cashewnoten (zak à 150 g)
  • 4 middelgrote eieren
  • 250 ml verse slagroom
Keukenspullen
  • Quichevorm (Ø 24 cm)
Bereiden
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het deeg ontdooien. Vet de quichevorm in en bekleed de vorm met het deeg. Snijd de broccoli in roosjes en de brie in plakken.
  2. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de broccoli in 4 minuten beetgaar. Giet de broccoli af, laat een beetje afkoelen en verdeel de roosjes over de quichevorm. Strooi de cashewnoten erover.
  3. Klop de eieren los met de slagroom, peper en zout. Schenk het mengsel in de quichevorm. Verdeel de brie erover en bak ca. 45 minuten in de oven.
Bereidingstip

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ca. 20 minuten in de oven op 160°C. Koud ook lekker. 

Eet smakelijk!
De volgende nieuwsbrief verschijnt in oktober 2021.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp