Copy
27 mei 2021
Beste <<Voornaam>>,
 
Een impact maken. Nu en in de toekomst. Is dat niet wat alle ondernemers willen, naast winst maken uiteraard. Dat vraagt veelal om een slimme uitbreiding van het netwerk en het maken van strakke afspraken. Vooral samen de dingen eenvoudiger maken. Met oog voor transparantie, data-veiligheid en digitale soevereiniteit.
 
Lees er meer over in deze nieuwsbrief.
Deel Deel
Tweet Tweet
Mail Mail

NAA.K.T. – eenduidige materialenlijst voor BIM
BIM Loket heeft met hulp van duurzaamheidsspecialisten, leveranciers, ontwikkelaars, bouwers en architecten een branche-brede materialenlijst voor BIM ontwikkeld, genaamd NAA.K.T.. Oftewel NAAm_Kenmerk_Toepassing. Met deze drie stappen is de essentie van een bouwmateriaal vast te leggen. De bibliotheek van deze standaard is zo helder en eenvoudig, dat het voor elke gebruiker van het BIM-model duidelijk is. Van modelleur tot eindgebruiker. Generiek genoeg om branche-breed toe te kunnen passen. Specifiek genoeg om van toegevoegde waarde te zijn. Deze eenduidige materialenlijst is op 20 mei bekendgemaakt op de website van het BIM loket.  We zijn trots daar ook een bijdrage aan te hebben mogen leveren vanuit Madaster, met een breder groep vanuit de bouwpraktijk. Registratie van materialen in Madaster is weer een stapje makkelijker geworden zo.

Lees verder op de website van het BIM loket

Afval is dood, lang leve de materialen
Concreet beheert Madaster op dit moment zo’n 7,5 miljoen m2 vastgoed, met meer dan 2000 objecten die meer dan 10 miljoen elementen bevatten van meer dan 300 klanten in drie landen. Madaster gaat naar vijf landen en is in acht landen geregistreerd. Toch is het volgens Pablo van den Bosch (Board Member Madaster) allemaal nog maar een fractie van wat nodig is op weg naar een nieuwe economie, die transparant, duurzaam en circulair is. Enerzijds moeten opdrachtgevers als eis stellen om materialen te registreren en anderzijds moeten aannemers bij opdrachtgevers vragen naar zo’n eis. “Want”, zo legt Pablo van den Bosch uit, “onvermijdelijk krijgen we te maken met nieuwe regels voor CO2-impact en nieuwe producteisen, alle gericht op de Europese Green deal. De lineaire economie heeft geen toekomst meer. Transparantie en samenwerken zijn de winnaars van de toekomst.”

Lees het volledige interview van Verkeerskunde met Pablo van den Bosch

Madaster Duitsland breidt netwerk uit
Het Kennedy-netwerk in Duitsland groeit voortdurend. Sinds maart zijn Buwog / Vonovia, Lindner Group, Schüco, Ripkens Wiesenkämper Beratende Ingenieure, ATP architekten ingenieure, ENA Experts en Baukom Group  toegetreden. De nieuwe leden geven het netwerk een bredere reikwijdte en Patrick Bergmann (Managing Director) is ervan overtuigd dat Madaster Duitsland tegen het einde van het jaar 33 Kennedy’s aan zich heeft verbonden. Tegelijkertijd worden de eerste projecten van de Kennedys geüpload op het Duitse Madaster platform om het concept te bewijzen en circulair vastgoed te stimuleren. Om in contact te komen met relevante stakeholders en kennis en waarde toe te voegen in standaardisatie, is Madaster toegetreden tot het International Building Performance & Data Initiative en lid geworden van DIN committee sustainable construction.

Europese afspraken voor circulair bouwen
Om op Europees niveau afspraken te maken voor de transitie naar een circulaire bouw, is er een Europese normcommissie opgericht (CEN/TC350/SC1). Om ervoor te zorgen dat het Nederlandse belang hierin goed wordt geborgd, wil NEN inventariseren welke partijen geïnteresseerd zijn om deel te nemen. Alle belanghebbenden met kennis van circulaire bouw, circulaire economie, circulaire principes en werkwijzen kunnen deelnemen aan deze normcommissie. 

Meer informatie hierover vindt u op de website van NEN

Digitale en technologische soevereiniteit
Digitalisering maakt een steeds groter deel uit van onze maatschappij en economie. De COVID-19-pandemie heeft voor een versnelling gezorgd en stelt ons meer dan ooit bloot aan de kansen en uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Dit brengt uiteraard ook vragen en uitdagingen met zich mee waarover we steeds vaker, ook op politiek niveau, in debat gaan. We willen tenslotte graag meer controle kunnen uitoefenen op de technologie die zo’n belangrijk deel van ons leven uitmaakt: soeverein kunnen opereren. Maar wat wordt precies bedoeld met (digitale en technologische) soevereiniteit? En wat betekent dit voor platforms die waardevolle informatie opslaan zoals het Madaster Platform? Het NLdigital Platformcollectief schreef hier een interessante position statement over en vermeldt Madaster als een van de interessante voorbeelden.

Lees het position statement op het digital Platformcollectief
Afscheid
Wanneer we definitief afscheid van iemand moeten nemen, dan is dat pijnlijk en verdrietig. Het is een confrontatie met het feit dat alles tijdelijk is: iets wat we rationeel wel weten, maar doorgaans niet echt ‘leven’. Maar niet alleen onze levens zijn tijdelijk: ook dat wat we willen, weten en nodig hebben verandert altijd aan één stuk door. De consequenties van ons handelen zijn echter hartstikke permanent. Thomas Rau (Board Member Madaster Foundation) schreef er de blog ‘Afscheid’ over.
 
Lees de blog van Thomas Rau
Materialenpaspoort: yay or nay?
Er zijn inmiddels al aardig wat bedrijven binnen de bouwsector die met een materialenpaspoort (willen) werken. Ondanks de kritieken of beter gezegd; misconcepties. Een veelgehoord kritiek op het materialenpaspoort is bijvoorbeeld dat de data van een gebruiker plotseling voor iedereen toegankelijk worden. Er wordt gevreesd dat de informatie niet meer jouw eigendom is, maar erger nog: dat alle informatie in de handen van één partij komt te liggen. Pablo van den Bosch (Board Member Madaster) legt uit hoe het werkelijk zit. 
Lees het interview op de website van stedebouwarchitectuur
Madaster Foundation
Wie de Madaster website bezoekt, krijgt al snel een pop-up op z’n scherm van de Madaster Foundation. 
Maar wie of wat is de Madaster Foundation precies en wat is de relatie tot Madaster? Welke doelstellingen heeft de Madaster Foundation? Ida Mae de Waal, Thomas Rau en Pablo van den Bosch geven antwoord op deze en andere vragen in de blog ‘Madaster Foundation’. Zij ondersteunen de Raad van Toezicht die toeziet op de realisatie van de doelstellingen van de Madaster Foundation.
Lees de blog 'Madaster Foundation'
Wist u dat…
in het huidige tempo tegen 2050 naar verwachting 60% van het Amazone regenwoud is verdwenen? Een schokkende gedachte! Vooral wanneer je je realiseert dat bossen ongeveer een derde van de kooldioxide absorberen die elk jaar vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Maar het is nog niet te laat. Door producten en materialen binnen de gebouwde omgeving nu te registreren en documenteren kunnen we slim ontwerpen stimuleren en hergebruik bevorderen. Laten we met elkaar de circulaire economie versnellen! 
Bekijk deze Goole Earth timelapse
Potentie circulaire geveleconomie
In 2020 is het onderzoek ‘Verkenning producentenverantwoordelijkheid voor de gevelbouw’ afgerond; dit onderzoek was door het kabinet aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal toegezegd. Uit deze verkenning bleek een enorme potentie voor circulair bouwen én CO2-reductie, melden de gezamenlijke gevelbrancheorganisaties. Het onderzoek bestond uit een haalbaarheidsonderzoek en bepaling van de potentie van een circulaire geveleconomie. Dit onderzoek biedt een basis voor de Roadmap en het Ketenakkoord. Het consortium onder leiding van Alba Concepts bestond uit Copper8, Frontwise Facades, Excess Materials Exchange, Houthoff en Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen. Inmiddels is het volledig onderzoek, de publiekssamenvatting en het nieuwsbericht voor iedereen beschikbaar.
Bekijk het onderzoek ‘Verkenning producentenverantwoordelijkheid voor de gevelbouw’
Wat is een circulaire milieustraat?
Op die vraag werd antwoord gegeven tijdens het interactieve webinar dat Modulo Milieustraten en Madaster onlangs samen organiseerden. Michiel van Wickeren (adviseur circulaire economie Modulo) en Sander Beeks (Partner Manager Madaster) legden uit waarom een circulaire milieustraat belangrijk is en wat hun visie is op circulair bouwen. Sander Beeks gaf aan hoe de circulariteit van gebouwen wordt gemeten en de circulariteit van milieustraten wordt vastgelegd in Madaster. Michiel van Wickeren ging in op de verschillende typen milieustraten en evalueerde deze op basis van de circulaire ontwerpprincipes die onlangs zijn opgesteld door Platform CB’23. Hij ging daarbij specifiek in op de vraag hoe gemeenten o.a. door middel van het circulair ontwerpen en modulair bouwen van een milieustraat hun circulaire (bouw)doelstellingen kunnen behalen. 
Gemist? Kijk het webinar 'Wat is een circulaire milieustraat?' terug
Madaster Partner training
Donderdag 6 mei namen zo’n 15 partners deel aan de Madaster Partner training die in het teken stond van het creëren van meerwaarde met een materialenpaspoort. Meerwaarde voor zowel de eigen dienstverlening als voor de klanten. Er werd gesproken over verschillende ontwikkelingen in de markt en op het gebied van wet- en regelgeving, maar ook over het belang van Madaster als geverifieerde waarheid. Begrijpelijk, want transparantie over wat we bouwen en wat bijvoorbeeld wel of niet circulair is, hebben we nodig om circulair bouwen echt naar een hoger level te tillen. Het Madaster team onderzoekt de mogelijkheden op dit gebied en houdt u uiteraard hiervan op de hoogte. Wij bedanken BPD, Adamas Groep, Draaijer + Partners, ICS Adviseurs, Mateboer en BME Groep voor de waardevolle feedback. Ook eens deelnemen aan een Partner training? Neem contact op met onze Partner Manager Sander Beeks, via Sander.beeks@madaster.com.
VOOR DE AGENDA
31 mei CPEA Workshop: Changing habits and mindsets - Moving from linear towards circular construction and real estate 
Tijdens deze interactieve workshop op 31 mei wordt onderzocht wat er nodig is om nul vervuiling te bereiken in de bouw- en vastgoedsector. Met praktijkvoorbeelden uit heel Europa. 
Meer informatie
2 juni Proptech Symposium 2021
Woensdag 2 juni vindt hét toonaangevende proptech en vastgoed innovatie evenement in Denemarken plaats waar top beslissers, innovators en proptech liefhebbers uit alle delen van de vastgoedsector samenkomen. We zijn trots hierbij aanwezig te mogen zijn. 
Meer informatie
16 juni Lancering Madaster België
Woensdag 16 juni vindt de lancering van Madaster België plaats. Tijdens dit online event Tijdens dit online event stellen de eerste Belgische Kennedy’s zich voor (gaan in België MAX heten) en presenteert Madaster België haar plannen voor de toekomst. Het belooft een inspirerend event te worden met  diverse sprekers vanuit de Belgische vastgoedsector. Benieuwd hoe Madaster België de transitie naar een circulaire economie in gang wil zetten? Stuur een mail naar Vincent Verbruggen en u ontvangt tijdig een uitnodiging om deel te kunnen nemen.
Mail Vincent Verbruggen
Madaster Website
Madaster on Twitter
YouTube
LinkedIn






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Madaster +31 (0)85 06 01 242 · De Groene Afslag · Amersfoortsestraatweg 117 · Laren, 1251 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp