Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser
τι συμβαίνει;

ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο

γράμμα 554

Σκόπευα να είμαι και εγώ εκεί, βεβαίως. Αλλά το σύμπαν είχε άλλα σχέδια. Δεν κατάφερα να κατέβω στο Σύνταγμα σήμερα (ή, αν το διαβάζετε αυτό Σάββατο, πρώτον, εχτές, δεύτερον, καλό μήνα), οπότε ζήτησα από τα μέλη του 241020 Club να μου στείλουν εικόνες που τους άρεσαν από τα συλλαλητήρια στις πόλεις τους. Μου έστειλαν 92 εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, από τη Θεσσαλονίκη, από τη Ρόδο, από τα Τρίκαλα, από το Ρέθυμνο, από την Καλαμάτα, από τη Λαμία, από το Μεσολλόγι, από τη Λευκωσία, από τη Ρώμη, από το Άμστερνταμ και από το Τόκιο. Το Τόκιο! Βεβαίως, από τότε που τους το ζήτησα το ίντερνετ πλημμύρισε με παρόμοιες εικόνες από όλο τον κόσμο. Ήταν μια μεγαλειώδης κινητοποίηση, που γεννά πολλά θετικά συμπεράσματα. Και κινδύνους, βεβαίως, αλλά κυρίως θετικά. Γιατί σε μια χώρα που σύμφωνα με το EIU είναι μια από τις μόλις 25 "πλήρεις" δημοκρατίες του πλανήτη (θα τα δούμε και παρακάτω αυτά), ο κόσμος δεν κάθεται, δεν κοιμάται, είναι σε εγρήγορση, βγαίνει στους δρόμους, διεκδικεί δυναμικά κάτι καλύτερο. Αυτό είναι υγεία. 

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, ας πούμε. 

Ενώ όλες και όλοι προσπαθούσαμε να απορροφήσουμε και να αναλύσουμε αυτό που συνέβη στους δρόμους όπου υπάρχουν Έλληνες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνέβαινε κάτι άλλο, πρωτόγνωρο. 

Μέσα στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ και ο Βανς τσακώνονταν με το Ζελένσκι, live, on camera. Ο άνθρωπος είχε πάει εκεί για να υπογράψει την περιβόητη συμφωνία, να δώσει τα ορυκτά της χώρας του με αντάλλαγμα να μην τον πουλήσουνε στον Πούτιν, και στη συνέντευξη τύπου άρχισαν να του λένε απίθανα πράγματα, και απάντησε, και τσακώθηκαν, κανονικά. Ήταν ένα απίστευτο συμβάν με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να επιτίθενται σε έναν υποτίθεται σύμμαχο με ύφος που ποτέ δεν θα τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν με τον Πούτιν. Την ίδια ώρα, ο υποτίθεται σοβαρός, λάβρος επικριτής της Ρωσίας και ορθολογιστής Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε λουφάξει στη γωνίτσα του καναπέ και, μετά από όλα αυτά, αντέδρασε ως εξής. Μετά από αυτό το φιάσκο, ο Ζελένσκι έφυγε από το Λευκό Οίκο, καμία συμφωνία δεν υπογράφηκε. Δεν ξέρω τι λέμε από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω πότε οι χώρες της Ευρώπης θα το πάρουν απόφαση αυτό που συμβαίνει. 

Αυτή η Παρασκευή ήταν σαν τρεις εβδομάδες. 

το βιβλίο της εβδομάδας

bullshit
το 2013 ο αναρχικός ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκρέιμπερ έγραψε ένα viral άρθρο για το φαινόμενο των "Bullshit Jobs", των επαγγελμάτων δηλαδή που δεν προσφέρουν τίποτε στην κοινωνία και τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, πράγμα με το οποίο συμφωνούν ακόμα και αυτοί που τα εξασκούν. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που χωράει βεβαίως συζήτηση. Αλλά ο Γκρέιμπερ την πήρε μετά και, αφού συνέλλεξε ιστορίες ανθρώπων που κάνουν τέτοιες 
δουλειές, έβγαλε το αντίστοιχο βιβλίο. Έγραψα πολύ περισσότερα λόγια γι' αυτό στο "360" αυτής της εβδομάδας, εδώ να σας πω μόνο πως το βιβλίο έχει ενδιαφέρον κυρίως ως κριτική του οικονομικού μας συστήματος σήμερα, που βεβαίως δεν είναι "καπιταλισμός" per se. Είναι μια ιδιότυπη φεουδαρχία, με τον πλούτο να συσσωρεύεται στα χέρια ελάχιστων και με παράπλευρη συνέπεια την δημιουργία μιας ολόκληρης νέας κατηγορίας εργαζομένων που δεν προσφέρουν, πρακτικά, τίποτε στον κόσμο. Ωραίο είναι. 

αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή 

γράφω για τον "κανόνα του 3,5%". Ο κανόνας αυτός λέει ότι αν το 3,5% ενός πληθυσμού κατέβει ειρηνικά στους δρόμους για να διεκδικήσει αγωνιστικά κάτι, τότε πάντα κερδίζει. Από ό,τι φαίνεται, πολύ παραπάνω από το 3,5% των απανταχού Ελληνίδων και των Ελλήνων κατέβηκαν στους δρόμους σήμερα. Τι μπορούν να κερδίσουν για λογαριασμό όλων μας; Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

Το προηγούμενο Σάββατο έγραφα για τους δύο διαφορετικούς λόγους για τους οποίους κάποια ή κάποιος μπορεί να ψηφίσει ανθρώπους που υπόσχονται την κατάλυση της δημοκρατίας. Ο ένας είναι κατανοητός, σε κάποιο βαθμό. Βγάζει νοήμα. Ο άλλος δεν είναι καλός. Το κείμενο έχει ανέβει εκεί

Την Τετάρτη στο "360" έγραφα για τις "Bullshit Jobs" του Ντείβιντ Γκρέιμπερ, με πολλά, πολλά παραδείγματα και λεπτομέρειες. Οι συνδρομητές έχουν λάβει το κείμενο στο inbox, ήδη, αλλά έχει ανέβει και εκεί

νέα σχετικά με το αμερικάνικο πραξικόπημα

Θυμάστε το motto της Washington Post, το συγκινητικό "Democracy dies in Darkness"; Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι. Συγκλονιστικό; Νομίζαμε ότι επρόκειτο για προειδοποίηση, για καμπανάκι. Για κάλεσμα σε εγρήγορση. Το 2018 ο Τζεφ Μπέζος δήλωνε ότι ποτέ δεν θα τολμούσε να επέμβει στο δημοσιογραφικό έργο της ιστορικής εφημερίδας Washington Post, την οποία είχε αγοράσει. "Θα γινόμουν κατακόκκινος από ντροπή", έλεγε. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τα άρθρα γνώμης της εφημερίδας πλέον θα ασχολούνται μόνο με θέματα που αφορούν κάτι που αποκαλεί τις "προσωπικές ελευθερίες" και τις "ελεύθερες αγορές". Ο διευθυντής του τμήματος αρθρογραφίας, ο ίδιος που είχε υποστηρίξει την απόφαση του Μπέζος να μην υποστηρίξει η εφημερίδα υποψήφιο για την Προεδρία (οι αρθρογράφοι είχαν ήδη γράψει το κείμενο υποστήριξης της Κάμαλα Χάρις), τώρα παραιτήθηκε. Μια ανάλυση για το θέμα. Από ό,τι αποδεικνύεται, το "Democracy Dies in Darkness" δεν ήταν κανένα καμπανάκι. Ήταν ο στόχος. 

Εν τω μεταξύ, η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος θα στείλει δύο σελέμπριτι και τη σύντροφο του Μπέζος στο διάστημα, σε μια διαφημιστική πτήση. Δυο εβδομάδες πριν, η εταιρεία είχε απολύσει το 10% των υπαλλήλων της

Η Πουτινοποίηση της Αμερικής, από το Γκάρι Κασπάροβ
"There is a term for what Musk and Trump are doing", από την Αν Άπλμπαουμ (spoiler alert: ο όρος είναι "regime change")
"The New World Order Is Exactly What It Looks Like" -πολύ καλό

Κάτι που διαπίστωσα τυχαία αυτή την εβδομάδα και μου έκανε εντύπωση. Αν αναζητήσετε την αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Tesla στην Αθήνα στο Google Maps (βρίσκεται στην οδό Νεαπόλεως 2, στο Μαρούσι, πάνω στην Κηφισίας στο ύψος του Βασιλόπουλου, δίπλα στην Αυτοκίνηση) θα διαπιστώσετε κάτι ενδιαφέρον. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τις καταχωρούν στο Google Maps έχουν διάφορες επιλογές, να προσθέσουν το τηλέφωνο και λίγα λόγια για την επιχείρησή τους, για παράδειγμα, ή φωτογραφίες. Και έχουν και μια άλλη επιλογή, που οι υπεύθυνοι της Tesla Αθήνας έχουν ενεργοποιήσει επί τούτου: τη σήμανση "LGBTQ+ friendly". Έψαξα σε καμιά δεκαριά άλλες αντιπροσωπείες Tesla ανά την Ευρώπη (Στοκχόλμες, Κοπεγχάγες, Βερολίνα, Βαρκελώνες) και δεν βρήκα ούτε μία που να έχει τέτοια σήμανση. Το αυτό και σε αντιπροσωπείες πόλεων των ΗΠΑ. Μόνο στην Αθήνα τα στελέχη πήραν την πρωτοβουλία να τη βάλουν -και μπράβο τους. Αλλά τι θα έλεγε άραγε ο Ήλον Μασκ, αν το ήξερε; 

Παρεμπιπτόντως, να ένα κατάστημα που πουλάει αυτοκόλλητα με το μήνυμα "Don't buy a swasticar".  Μπορείτε να τα παραγγείλετε online, αν για κάποιο λόγο τα χρειάζεστε.  

Μια λίστα με 28 κραυγαλέα ψέματα του Ήλον Μασκ. Στο Twitter τα ψέματα αυτά έχουν πάνω από 800 εκατομμύρια θεάσεις. 

Μια ανάλυση της ζημιάς που κάνει το DOGE στη US Digital Service, την υπηρεσία ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή, από μια ελληνίδα που έχει δουλέψει εκεί. 

Το Μάρτιο του 2024 το 49% των Δημοκρατικών πίστευαν ότι η χώρα τους είναι σε ύφεση, αλλά το ίδιο πίστευαν και το 67% των Ρεπουμπλικανών. Φυσικά έκαναν λάθος και οι δύο. Σήμερα, το 50% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι η χώρα είναι σε ύφεση. Και πόσοι Ρεπουμπλικανοί νομίζετε; Το 43%. Τι άλλαξε; 

Ως γνωστόν, ο Τραμπ εξελέγη υποστηρίζοντας ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι βιαστές και κάνουν τράφικινγκ, υποσχόμενος ότι θα τους απελαύνει. Αυτή την εβδομάδα, φυγάδευσε τον ακροδεξιό ίνφλουενσερ Άντριου Τειτ και τον αδερφό του από τη Ρουμανία, όπου κατηγορούνται για βιασμούς και τράφικινγκ, στη Φλόριντα. 

σε άλλα οπτικοακουστικά νέα, 

εδώ μπορείτε να με δείτε να μιλάω στη Μαρίνα Καρπόζηλου για ένα καινούργιο βιβλίο που κυκλοφόρησε

επίσης, 

κι Δημήτρης Δουλγερίδης, από το in.gr και ΤΑ ΝΕΑ, διάβασε το βιβλίο μου (πότε πρόλαβαν; είναι 400 σελίδες!) και είχε αυτά να πει

τα λινξ 

Μια πολύ καλή σύνοψη της υπόθεσης των Τεμπών, στα αγγλικά. Χρήσιμο για την περίπτωση που θέλετε να εξηγήσετε σε κάποιον ξένο τι συμβαίνει. 

Επίσης χρήσιμο: Greece in Numbers, ένα ενημερωτικό αποθετήριο οικονομικών στοιχείων για την Ελλάδα από το ΙΟΒΕ, με την υποστήριξη του Hellenic Observatory του LSE και του Yale Macmillan Center. 

Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το παραμύθι ότι, αν κάποιος εργαστεί σκληρά, τότε μπορεί να κερδίσει μια καλή ζωή με ευημερία και άνεση. Σε πολλά μέρη του κόσμου αυτό δεν ήταν ποτέ αλήθεια, σε λίγα είναι ακόμα, σε άλλα επικράτησε ευρύτατα ως μύθος. Στο τελευταίο τεύχος του Economist επισημαίνεται ότι πλέον η βασικότερη πηγή πλουτισμού και ευημερίας στον κόσμο δεν είναι η εργασία, αλλά η κληρονομιά. Και όπως τονίζει (ο Economist, επαναλαμβάνω) αυτή είναι μια τραγική εξέλιξη για τις κοινωνίες μας. Τα κράτη μετατρέπονται σε οικονομίες ραντιέρηδων. 

Σύμφωνα με το Democracy Index του Economist Intelligence Unit, το 2024 η Ελλάδα ήταν μια από τις μόλις 25 "πλήρεις δημοκρατίες" του κόσμου. Τελευταία σε σκορ από τις 25, βέβαια, αλλά μέσα στην ομάδα. Χώρες που είναι πιο χαμηλά, στην κατηγορία "προβληματικές δημοκρατίες": Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και, φυσικά, ΗΠΑ. 

Κάτι που πολλοί δεν ξέρουν και κανείς δεν συζητάει για το θέμα της μετανάστευσης. Σε πολλές χώρες, οι μετανάστες πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές -αλλά φυσικά (και καλώς) δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν σύνταξη ή επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι συνεισφέρουν χρήματα σε ένα ανταποδοτικό σύστημα από το οποίο δεν εισπράττουν. Το σύστημα συντάξεων των ΗΠΑ κερδίζει πάνω από $25 δισεκατομμύρια από τους παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο. Λεφτά που πάνε στις συντάξεις των πολιτών. 

H "κλιματική αποτίμηση" του 2024, από το Climatebook. 

Μια άγνωστη, μυστηριώδης ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 60 ανθρώπων στο Κονγκό. Άλλοι 1000 έχουν αρρωστήσει, ως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και ότι όλα θα πάνε καλά. 

Από την άλλη, εκείνος ο αστεροειδής που υπολογιζόταν ότι έχει ως και 3% πιθανότητες να πέσει πάνω μας το 2032; Τελικά άκυρο. Ενδιαφέρον είναι ότι το έλεγαν από την αρχή. Όσο έβγαιναν νέοι υπολογισμοί από ολοένα και περισσότερα νέα στοιχεία, και το ποσοστό της πιθανότητας αυξανόταν, οι ανακοινώσεις πάντα συνοδεύονταν από ένα "αλλά αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πιθανότητα να μειωθεί". Ορίστε. 

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ολλανδίας πούλησε όσες μετοχές της Meta και της Alphabet είχε στο χαρτοφυλάκιό του, καθότι οι εταιρείες αυτές, λέει, δεν πληρούν πια τα κριτήρια και τις προδιαγραφές χρηστής διοίκησης που θέτει το ταμείο για τις εταιρείες στις οποίες επενδύει. Τον προηγούμενο μήνα είχαν αφεπενδύσει και από την Tesla, για τους ίδιους λόγους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν πουλήσει και όλες τις μετοχές εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Παρεμπιπτόντως, αν μας διαβάζετε από την Ελλάδα και έχετε άγνωστες λέξεις, στην Ολλανδία τα συνταξιοδοτικά ταμεία επενδύουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αποπληρώνουν τις συντάξεις τους από τα κέρδη. Αντίθετα με ό,τι ισχύει στη δική μας χώρα, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές (αλλά και μέρος των φόρων) των σημερινών εργαζομένων πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των σημερινών συνταξιούχων. 

Μια υπενθύμιση για μια άλλη πολύνεκρη τραγωδία για την οποία υπάρχουν υπόνοιες και περίεργες μαρτυρίες και σκοτάδι. Το ναυάγιο του Adriana στα ανοιχτά της Πύλου. 

"Why I chose to reenter the Matrix and be a living battery for the machines". 

Μια ανάλυση του πώς χρησιμοποιούνται οι ΑΙ τεχνολογίες σε διάφορες αγορές (και πόσο), από την Anthropic. 

Η Microsoft κλείνει το Skype. Τον ερχόμενο Μάιο. Το θυμάστε; Ήταν το πρώτο εργαλείο για ιντερνετικές ηχητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις, αλλά οι εξελίξεις και άλλα apps το ξεπέρασαν. Με τι θα το αντικαταστήσουν; Με το Teams -ίσως το χειρότερο software του κόσμου από την εποχή του iTunes. Το enshittification της τεχνολογίας συνεχίζεται. Εσάς, βεβαίως, η συγκεκριμένη είδηση μπορεί να μη σας νοιάζει, επειδή ελάχιστοι το χρησιμοποιούν πια, αλλά κάποιοι στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που χρησιμοποιούν Skype για να βγάζουν στα παράθυρα τους καλεσμένους που μπαίνουν από τα σπίτια τους. Όπως για παράδειγμα εγώ, προχτές, στο παρακάτω βίντεο, όπου μιλάω με τον Τάκη Σπηλιόπουλο για ένα καινούργιο βιβλίο που κυκλοφόρησε. 

ειδική ενότητα: χαρούμενα πράγματα

εδώ, κάτω κάτω, θα βάζουμε μόνο ανέμελα, ανέφελα, εντυπωσιακά πράγματα από την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φύση: 

To app της εβδομάδας, που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας, κάνει μόνο μια δουλειά: σας κλειδώνει το κινητό και δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τίποτε. Καμία εφαρμογή. Αν θέλετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πρέπει να ανοίξετε αυτό το app. Το οποίο ανοίγει την κάμερα. Και στη συνέχεια, πρέπει να βγείτε έξω, να βρείτε κάπου που έχει γρασίδι, και να βιντεοσκοπήσετε τον εαυτό σας να σκύβει και να αγγίζει το γρασίδι. Μόνο τότε η εφαρμογή θα σας αφήσει να ξαναχρησιμοποιήσετε το κινητό σας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά θα ξανακλειδώσει -και θα χρειαστεί να ξαναβγείτε για να αγγίξετε γρασίδι. Λέγεται "Touch grass" και κυκλοφορεί για iPhone. 

Στην Κίνα υπάρχει αυτό το βουνό που βλέπετε στη φωτογραφία -o περίοικος που το φωτογράφισε και ανέβασε τη φωτογραφία που έγινε viral το χαρακτήρισε στη λεζάντα: "Puppy Mountain". Μα κοιτάξτε το. 
Αυτή την Κυριακή, δε, έχει και τα βραβεία Όσκαρ. Φέτος στο σπίτι εμείς έχουμε δει μόνο τέσσερις από τις δέκα υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, και δεν μας πολυάρεσε καμία -και ούτε έχω και μεγάλη όρεξη να δω και οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες. Μολαταύτα, τα μέλη του 241020 Club, που και το 2023 και το 2024 μάντεψαν σωστά την ταινία που τελικά το πήρε, έκαναν την επιλογή τους και για φέτος: είναι το "The Brutalist", του Μπρέιντι Κορμπέτ. Δεν το έχω δει. 
μια ελληνική κλιματική κρίση
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Threads
TikTok
YouTube
Website
Email
Copyright © 2025 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.