Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser
προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει

ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο

γράμμα 541

notre

πράγματα ανοίγουν

αυτή την εβδομάδα πολλά καινούργια γίνονται. Ανοίγει το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ξανανοίγει η Νοτρ Νταμ στο Παρίσι (το άλλο Σάββατο). Αισιόδοξες εικόνες, ωραία γεγονότα. Αλλά αυτά τα ξέρετε. 

ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι να βρίσκω ιστορίες, συμβάντα και λεπτομέρειες του κόσμου μας που είναι πάρα πολύ σημαντικές και έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα έπρεπε όλες και όλοι να τις γνωρίζουν -αλλά δεν τις γνωρίζουν. Για διάφορους λόγους. Αγαπημένο μου πράγμα είναι και να σας τις λέω μετά, αλλά κυρίως το να τις βρίσκω. Μου δημιουργεί ένα περίεργο συναίσθημα, ένα υβρίδιο, ταυτόχρονα απόγνωσης (πώς είναι δυνατό να μην ασχολείται όλος ο κόσμος με αυτό το πράγμα) και διαφορετικής απόγνωσης (επειδή συνήθως είναι αρνητικές ειδήσεις ή φαινόμενα). 

θα σας δώσω δύο επίκαιρα παραδείγματα:  

1) ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν 
όπου δεν πολεμάνε φυλές ή θρησκευτικές ομάδες, αλλά δυο μαφιόζικες παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της χώρας. Είναι ήδη η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο εδώ και σαράντα χρόνια, μια συμφορά στην οποία είναι μπλεγμένα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και το Ιράν που πουλάνε όπλα και προσπαθούν να κερδίσουν γεωπολιτικά οφέλη (λιμάνια στην Ερυθρά θάλασσα υπό τον έλεγχό τους, ας πούμε), αλλά και θεωρητικά σύμμαχοι της Δύσης όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν το μακελειό χωρίς καμία συνέπεια. Κι ο ελεύθερος δημοκρατικός κόσμος δεν ασχολείται καθόλου. Περισσότερα εδώ κι εδώ

2) οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία
στον πρώτο γύρο των οποίων βγήκε πρώτος ένας ακροδεξιός θαυμαστής του Πούτιν, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν 5% και τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος δεν γνώριζε καν. Ήταν ένα πολύ περίεργο και εντελώς απροσδόκητο αποτέλεσμα που προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ήταν ένα αόρατο κοινωνικό φαινόμενο που δεν είχε πιάσει κανένας, παρόμοιο με άλλες περιπτώσεις ανόδου της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη; Μπορεί. Αλλά τώρα οι Ρουμανικές αρχές διέταξαν επανακαταμέτρηση των ψήφων, και παρέπεμψαν και το TikTok στη δικαιοσύνη καθότι, όπως υποστηρίζουν, η πλατφόρμα προωθούσε λογαριασμούς σχετιζόμενους με το συγκεκριμένο υποψήφιο χωρίς να επισημαίνει ότι πρόκειται για πολιτικό περιεχόμενο. 

αξίζουν μεγαλύτερης δημοσιότητας και τα δύο θέματα. 

κατά τα άλλα το σημερινό γράμμα θα είναι πιο σύντομο, καθότι τώρα που σας γράφω είμαι απάνω στα βουνά της Πίνδου (όπου βρέχει). Αλλά, μεταξύ όλων των άλλων, θα περιέχει μέσα δύο βίντεο. Το ένα μιλάει για τον τρόπο που το ίντερνετ καταστρέφει τον κόσμο, και το δεύτερο έχει ακόμα σημαντικότερο θέμα: εμένα. 

αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή, 


γράφω για το αν οι ΗΠΑ, όντως, βρίσκονται στο σημείο που βρισκόταν η Γερμανία το 1933, για το αν πράγματι η χώρα διολισθαίνει στο φασισμό. Κάθισα και έψαξα λίγο τι έχει γραφτεί για το θέμα, και σας γράφω μερικά πράγματα για τους σχετικούς ορισμούς, και  για τα "πέντε στάδια προς το φασισμό". Το άρθρο θα ανέβει και το Σαββατόβραδο εκεί

Την Τετάρτη στο 360 έγραφα για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, για το πώς η άνοδος ακροδεξιών λαϊκιστών τύπου Τραμπ αλλά και η γιγάντωση της τοξικής "manosphere" σχετίζονται με την πατριαρχία. Γιατί οι άνδρες είναι και θύματα της πατριαρχίας (όχι μόνο θύτες). Και τώρα ζορίζονται και αντιδρούν. Κάποιοι όχι με τον πιο ψύχραιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Το άρθρο οι συνδρομητές το έχουν λάβει ήδη, έχει ανέβει και εδώ

το πρώτο βίντεο

μια ωραία καταγραφή του πώς το ίντερνετ ροκανίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε θεσμούς και στους ανθρώπους μεταξύ τους, πώς ενδυναμώνει τους λαϊκιστές και πώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Χρήσιμο για να καταλάβουμε πώς έχουμε φτάσει στους Τραμπ και τους Γκεοργκέσκου (έτσι λένε το Ρουμάνο) της εποχής μας.  

το δεύτερο βίντεο

Σε αυτό το podcast συζητάω με τη Ζωή Φράγκου για ένα σημαντικό και κρίσιμο θέμα: εμένα. Μεταξύ άλλων, μιλάμε για βιβλία, για την κλιματική αλλαγή, γιατί έφυγα από τις δουλειές που άφησα, για το δημογραφικό, για τα κείμενα που έχω αποκηρύξει, ακόμα και για αυτό εδώ το νιουζλέτερ. 

τα λινξ της εβδομάδας

Μια συνέντευξη-ποταμός του αλαφροΐσκιωτου Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι. Λέει μέσα τις αναμενόμενες αντιεπιστημονικές ανοησίες για την κλιματική αλλαγή (που νομίζει ότι είναι κομμάτι της μαρξιστικής προπαγάνδας) και για το πόσο μισεί "το κράτος", αλλά ο Economist στο συνοδευτικό κείμενο σπεύδει να αναγνωρίσει ότι μερικές από τις πολιτικές του, μολονότι έχουν εκτινάξει τη φτώχεια στη χώρα, έχουν θετικό αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά. 

Ένα ωραίο ρεπορτάζ για τις ζωές γυναικών που ζουν στις κοινότητες των Ρομά. 

Πώς η McKinsey βοηθά τις χειρότερες, πιο ρυπογόνες εταιρείες ορυκτών καυσίμων να συνεχίσουν να πουλάνε τα προϊόντα τους ανεμπόδιστες από περιορισμούς, κλιματικούς νόμους ή άλλα μέτρα που παίρνουν τα κράτη. 

Πάνω από το 60% των Ελλήνων και των Ελληνίδων πιστεύουν ότι στην Ελλάδα "έχει επιτευχθεί η ισότητα" και στην εργασία, και στην πολιτική και στις θέσεις λήψεις αποφάσεων. Ποσοστό υψηλότερο από ό,τι ακόμα και στις Σκανδιναβικές χώρες. Τα πραγματικά στοιχεία, βέβαια, λένε εντελώς άλλα πράγματα. 

Άλλο ένα σκάνδαλο που σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο θέμα παντού για ημέρες, θα έγραφαν οι αναλυτές σεντόνια, θα γινότανε χαμός. Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο πρώτος που δεν έχει υπογράψει για να δεχτεί την κρατική χρηματοδότηση για τη διαδικασία της μετάβασης (που έχει κόστος, χρειάζεται κόσμο να δουλέψει και άλλα έξοδα) ακολουθώντας τη συνήθη διαφανή διαδικασία, αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί τα πάντα με άγνωστα κονδύλια από ανώνυμους χρηματοδότες. Κανείς δεν ασχολείται. 

Εν τω μεταξύ στις τάξεις μιας κατηγορίας ψεκασμένων στις ΗΠΑ υπάρχει η τάση να καταναλώνουν "ωμό" απαστερίωτο γάλα -το 'χουμε ξαναπει αυτό. Ε, τις προάλλες σε δύο παρτίδες τέτοιου γάλακτος στην Καλιφόρνια ξέρετε τι βρήκανε; Η5Ν1. Τον ιό της "γρίπης των πτηνών"

Σε μια έρευνα σε νοσοκομείο της Βοστόνης βρέθηκε ότι το ChatGPT έκανε σωστότερες διαγνώσεις από τους γιατρούς. Μάλιστα, δεν τα πήγε καλύτερα μόνο από τους γιατρούς που έβγαζαν διαγνώσεις μόνοι τους, με τον παραδοσιακό τρόπο -τα πήγε καλύτερα και από γιατρούς που χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για να κάνουν τις διαγνώσεις τους. Από ό,τι αποδεικνύεται, οι γιατροί δεν εμπιστεύονταν το εργαλείο, κι έβαζαν και τις δικές τους πινελιές στις διαγνώσεις. Που ήταν πιο συχνά λάθος. Αυτή την ιστορία, βεβαίως, σας την είχα πει και στο προηγούμενο γράμμα. Αλλά είχα βάλει το λάθος λινκ, οπότε δεν μπορούσατε να τη διαβάσατε. Να το σωστό λινκ
Στο Wired συγκέντρωσαν δεδομένα που είχε συγκεντρώσει μια εταιρεία για τις τοποθεσίες 200 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε ανθρώπους που επισκέπτονταν τακτικά το νησί του Τζέφρι Έπστιν

Έχετε δει ποτέ διαφήμιση τράπεζας διάρκειας έξι λεπτών; Όχι; Ούτε εγώ είχα. Μέχρι τώρα

Εδώ, ένα χταπόδι που πυροβολάει πέτρες σε ψάρια. Η φωνή του αφηγητή, παρεμπιπτόντως, μπορεί να σας ακούγεται γνώριμη. Ναι, αυτός είναι. 

Τέλος, πρόσφατα ξαναείδα αυτήν εδώ την πολύ ωραία απαγγελία ενός πολύ συγκινητικού ποιήματος -αξίζει να σας την ξαναβάλω. 
before
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Threads
TikTok
YouTube
Website
Email
Copyright © 2024 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.