ποιοτικά λινξ και λέξεις από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο
|
|
μια σοβαρή ερώτηση: πώς θα την παλέψουμε; Οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα κοινά, που παρακολουθούμε τι συμβαίνει, που διαβάζουμε και προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για τα νέα και τις εξελίξεις,
|
|
ο κόσμος μας μοιάζει να έχει αλλάξει ταχύτητα. Δεν είναι μόνο ότι είμαστε περισσότεροι Homo sapiens στοιβαγμένοι στον πλανήτη από ποτέ, με περισσότερα και καλύτερα μέσα για να μαθαίνουμε ο καθένας τι κάνει ο άλλος -είναι κι ότι ξαφνικά μοιάζει να έχει αυξηθεί και η παραδοξότητα των ειδήσεων, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία, τα αναπάντεχα και τα παλαβά. Σχεδόν κάθε μέρα πέφτουμε από τα σύννεφα. Και, καθότι μιλάμε για ειδήσεις, δεν ευχάριστες οι περισσότερες από αυτές τις εκπλήξεις.
όλη την εβδομάδα διαβάζουμε αποσβολωμένοι τη φριχτή ιστορία του αστυνομικού που κατηγορείται ότι κακοποιούσε ολόκληρη την οικογένειά του, ο οποίος είχε επιθετική ή κακοποιητική συμπεριφορά και στο εργασιακό του περιβάλλον εδώ και είκοσι χρόνια, και ο οποίος εργαζόταν ανενόχλητος σε μια από τις πιο βυσματικές υπηρεσίες της χώρας (στη Βουλή). Όλες οι δικλείδες ασφαλείας της κοινωνίας απέτυχαν, όλες, όλοι, το σχολείο, το νοσοκομείο, η αστυνομία, η πολυκατοικία, οι γειτονιά, όλοι. Υποτίθεται ότι είμαστε μαζί σε μια κοινωνία, δεν είμαστε ο καθένας μόνος του, ότι φροντίζουμε και κοιτάμε το διπλανό, τι κάνει, αν υποφέρει. Δεν είμαστε μαζί, όμως. Από μόνη της αυτή η τραγωδία θα αρκούσε να μας κρατήσει απελπισμένους κι έξαλλους αυτή την εβδομάδα. Αλλά δεν ήταν μόνη της. Αυτή την εβδομάδα μάθαμε κι άλλα απίστευτα συμβάντα για ιατρικά λάθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ένας άλλος στους Αμπελόκηπους είχε τη γυναίκα του δολοφονημένη έξι ημέρες στο πατάρι. Και δεν ήταν μόνο από την Ελλάδα τα συμβάντα.
θυμάστε τότε που στη Νότια Κορέα επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και παραλίγο να είχαμε πραξικόπημα και μετά βγήκε ο κόσμος στους δρόμους και σε πέντε ώρες πήραν πίσω το στρατιωτικό νόμο και όλα καλά; Την Τρίτη έγινε αυτό. Την επόμενη ημέρα στη Γαλλία η ακροδεξιά και η αριστερά υπερψήφισαν πρόταση μομφής κι έριξαν την κυβέρνηση για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια. Την ίδια ημέρα ένας κουκουλοφόρος δολοφόνησε στη Νέα Υόρκη τον CEO μιας ασφαλιστικής εταιρείας, από αυτές που χρεώνουν υψηλά ασφάλιστρα και αρνούνται να καλύψουν θεραπείες και φάρμακα για τους ασφαλισμένους στο ακριβότερο σύστημα υγείας στον κόσμο, και άναψε μια τρομερή συζήτηση διεθνώς για το έγκλημα. Όχι τόσο της δολοφονίας, όσο των ασφαλιστικών εταιρειών. Μια συζήτηση με πολύπλοκες ηθικές προεκτάσεις. Και μετά από όλα αυτά; 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το καθεστώς του δικτάτορα Ασάντ (το οποίο στηρίζει ο Πούτιν) βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες ξαφνικά προελαύνουν. Και σήμερα, στη Ρουμανία το συνταγματικό δικαστήριο πήρε την πρωτοφανή απόφαση να ακυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών (!), στον πρώτο γύρο των οποίων είχε έρθει αναπάντεχα πρώτος ένας ρωσόφιλος ακροδεξιός, επειδή οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας διαπίστωσαν μια συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο TikTok από άγνωστα κέντρα (η Ρωσία. Είναι η Ρωσία).
όλα αυτά έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα. Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι καν μόνο αυτά, τα σημαντικά και τα κοσμοϊστορικά και τα μεγάλα. Μέσα σε όλα αυτά συμβαίνουν και πράγματα που ξεφεύγουν από κάθε όριο λογικής, γεγονότα που, αν ταξίδευες στο χρόνο και διάβαζες τον τίτλο σε κάποιον που ζει στο 2003, ας πούμε, δεν θα καταλάβαινε λέξη. Ξέρετε τι έγινε αυτή την εβδομάδα; Το Hawk Tuah girl έβγαλε κρυπτονόμισμα η αξία του οποίου κατέρρευσε την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα πολλοί φανατικοί θαυμαστές της (!) να χάσουν πολλά (αληθινά) λεφτά. Καταλάβατε τίποτε; Όχι; Δεν έχει σημασία.
πώς θα την παλέψουμε; Έτσι θα πάει; Τέτοιες εβδομάδες θα ζούμε; Και μετά την 20η Ιανουαρίου δηλαδή τι θα γίνει; Έτσι θα είναι ο κόσμος από τούδε και στο εξής; Έτσι φαίνεται. Εκτός αν έχει δίκιο εκείνος ο υστερικός τύπος που προβλέπει σεισμούς στο Twitter (πού αλλού), ο οποίος θεωρεί ότι θα έχουμε έναν πρωτοφανή, γιγάντιο σεισμό στον Ειρηνικό μέσα στο μήνα. Μπορεί αυτό να είναι μια λύση.
|
|
αυτό το Σάββατο στην Καθημερινή
γράφω περισσότερα λόγια για το πρόβλημα με το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, που ήρθε δραματικά στο δημόσιο διάλογο μετά τη δολοφονία του CEO της ασφαλιστικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Το άρθρο θα ανέβει και το Σαββατόβραδο εκεί.
Το προηγούμενο Σάββατο ασχολήθηκα με το ερώτημα "θα είναι το καθεστώς Τραμπ φασιστικό"; Ένα ερώτημα που νομίζω ότι περισσότερος κόσμος θα έπρεπε να θέτει, κι ας είναι η απάντηση "μάλλον όχι".
Την Τετάρτη στο νιουζλέτερ "360" έγραφα για τρεις από τις πρώτες επιλογές του Τραμπ για την αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ανθρώπους που σε κανονικές εποχές και σε κανονικές δημοκρατίες και σε κράτη με σφριγηλούς θεσμούς όχι μόνο δεν θα έφταναν ποτέ ούτε καν κοντά σε οποιαδήποτε μορφή ηγεσίας ή θέσης ευθύνης, αλλά σχεδόν σίγουρα θα βρίσκονταν σε κάποια φυλακή. Το νιουζλέτερ οι συνδρομητές το έχουν λάβει ήδη, έχει ανέβει και εδώ.
|
|
εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες
|
|
Την ερχόμενη Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, έχουν open day στο WHEN Hub, που σημαίνει ότι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα μπορείτε να περάσετε από εκεί για να δείτε το χώρο και να μάθετε τις δράσεις που θα φιλοξενεί. Επίσης, μπορεί να πετύχετε και εμένα. Το WHEN Hub βρίσκεται στη Σωκράτους 29, στο κέντρο της Αθήνας.
Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ η Εθνική Βιβλιοθήκη οργανώνει μια ημερίδα για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Ξεκινάει στις 9 το πρωί -εγώ μιλάω στο τελευταίο (και πιθανότατα καλύτερο) πάνελ.
|
|
Μια ενδιαφέρουσα τάση της εποχής είναι βιβλία που ανήκουν σαφώς στην κατηγορία της "επιστημονικής φαντασίας", αλλά που είναι γραμμένα με πιο λογοτεχνικό τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη κατάσταση, αλλά στο πλαίσιο μιας πλοκής που έχει μεταφυσικά και μελλοντολογικά στοιχεία. Αυτό το βιβλίο του σκοτσέζου Μάρτιν ΜακΊνες λέει την ιστορία μιας νεαρής Ολλανδής
|
|
|
βιολόγου που, μετά από μια τραυματική παιδική ηλικία, φτάνει στη μέση του ωκεανού σε μια επιστημονική αποστολή που έχει αναλάβει να μελετήσει την εμφάνιση μιας γιγάντιας υποθαλάσσιας χαράδρας. Πράγματα γίνονται, μυστήρια αποκαλύπτονται, μια αποστολή στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος σχεδιάζεται, όλα όμως εξιστορούνται σε ανθρώπινο επίπεδο, με έμφαση στις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και με αποτέλεσμα το "In Ascension" να είναι υποψήφιο για βραβεία όπου σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται βιβλία με μυστήρια εξωγήινα σήματα και σκοτεινές συνωμοσίες. Ενδιαφέρον υβρίδιο.
|
|
Ο Τζάστιν Λιν, ένας Κινέζος "επιχειρηματίας" που δραστηριοποιείται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, αγόρασε εκείνο το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν που δείχνει μια αληθινή μπανάνα κολλημένη με ταινία στον τοίχο, έναντι $6,2 εκατομμυρίων. Πριν από λίγες ημέρες, μπροστά σε κάμερες σε ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, την ξεφλούδισε και την έφαγε. Αυτό μπορεί να το μάθατε κάπου. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι ο Τζάστιν Λιν "επένδυσε" $30 εκατομμύρια στο κρυπτονόμισμα που έχει φτιάξει μια εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ακόμα δεν διατίθεται στο κοινό. Από αυτά, χάρη στη δομή που έχει το token, τα $18 εκατομμύρια πήγαν κατευθείαν στην τσέπη του Τραμπ. Ο Λιν, πρέπει να ξέρετε ακόμα, διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για απάτες. Και πλήρωσε $18 εκατομμύρια στον Τραμπ. Που εξελέγη Πρόεδρος, και θα διορίσει τις διοικήσεις των αρχών που ρυθμίζουν τις αγορές των κρυπτονομισμάτων -και διώκουν τον Λιν. Η διαφθορά και οι δωροδοκίες γίνονται μπροστά στα μάτια μας, ανοιχτά. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Οι New York Times έγραψαν πέντε άρθρα για τη μπανάνα. Μηδέν άρθρα για τη δωροδοκία.
Καταπληκτικό, υποδειγματικό: δεν χρειάζεται να μείνετε στο Twitter
Επίσης υποδειγματικό: "ευχαριστώ τον Τραμπ, μας έδειξε ποιοι είμαστε".
Παρεμπιπτόντως το Blue Sky, ο πιο πολιτισμένος κλώνος του Twitter που μαζικά θυμήθηκαν πολλοί μετά τις αμερικανικές εκλογές, πλησιάζει τα 25 εκατομμύρια χρήστες, και κάποιοι μεγάλοι εκδότες διαπιστώνουν ότι ήδη τους φέρνει περισσότερα κλικ από το βόθρο που είναι πλέον το Twitter. Κάποια στιγμή θα σας γράψω για την δικιά μου γνώμη, και για το πώς έχει αλλάξει το μίγμα των social media που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια. Έχει αλλάξει δραματικά. Αν έχετε Blue Sky, με βρίσκετε εκεί.
Δύο ζευγάρια κατόρθωσαν να κάνουν παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην ίδια κλινική. Τρεις μήνες μετά, το κάθε ζευγάρι έμαθε ότι είχε πάρει και μεγάλωνε το λάθος μωρό. Τι κάνεις σ' αυτή την περίπτωση; Μια απίθανη ιστορία (με καλό τέλος).
Στο Bruegel έφτιαξαν ένα online εργαλείο που παρακολουθεί τα δεδομένα για τους κλάδους της βιομηχανίας που σχετίζονται με την "πράσινη" ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσες δουλειές ανά τομέα, εγκατεστημένη ισχύς, αριθμός ηλεκτρικών οχημάτων, τέτοια. Μπορείτε να φτιάχνετε διαγράμματα επιλέγοντας τις χώρες που θέλετε σε όλες τις κατηγορίες. Εμείς είμαστε 5οι σε εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών και 10οι σε εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών κατά κεφαλή, 3οι σε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και 7οι από ανεμογεννήτριες, αλλά 8οι απ' το τέλος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επίσης δεν κατασκευάζουμε τίποτε από όλα αυτά.
"Όταν αλλάζουμε φίλους, αλλάζουν τα μικρόβιά μας"
Πώς φοροαποφεύγουν οι δισεκατομμυριούχοι; Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο Τζένσεν Χουάνγκ, ο CEO της Nvidia, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Μια σκέψη διαβάζοντας το άρθρο είναι: τα $8 δισεκατομμύρια που γλιτώνει με αυτά τα κόλπα, δεν είναι τίποτε γι' αυτόν. Δεν κάνουν καμία διαφορά στη ζωή του ή στο μέλλον των παιδιών του. Η περιουσία του Τζένσεν Χουάνγκ υπολογίζεται στα $130 δισεκατομμύρια. Όλος αυτός ο κόπος, όλες αυτές οι νομικές δαπάνες, για να εξασφαλίσει τι; Ότι $8 δισ. δεν θα φτάσουν στο κράτος, αλλά θα μαζευτούν μαζί με τα άλλα $122 δισ. για να τους κάνουν παρέα;
Υπενθύμιση: ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει καλά τα μεγάλα νούμερα. Δεν καταλαβαίνουμε πόσα λεφτά είναι "1 δισεκατομμύριο" ή "100 δισεκατομμύρια". Έχω κι ένα βίντεο σχετικό παρακάτω.
Το ότι οι υποσχέσεις μεγάλων επιχειρήσεων για φιλόδοξους μελλοντικούς περιβαλλοντικούς στόχους είναι σχεδόν πάντα greenwashing το ξέραμε. Αλλά καλό είναι μερικές φορές να έρχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις για να μας το θυμίζουν. Η Coca Cola, που είχε δεσμευτεί δημόσια και με πολλά ταρατατζούμ για το ότι θα ανακυκλώνει το 100% των πλαστικών συσκευασιών που βγάζει στην αγορά, και για το ότι όλα τα προϊόντα της θα χρησιμοποιούν κατά 50% ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το 2030, τώρα παίρνει τις δεσμεύσεις της πίσω. Γι' αυτή την ανακοίνωση δεν βγάζει ολοσέλιδες διαφημίσεις, όμως.
Σχετικό: η TotalEnergies σκόπευε να επενδύσει σε ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά τώρα παγώνει το πρότζεκτ. Γιατί; Επειδή εξελέγη ο Τραμπ.
Μια άλλη συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος; Η έκρηξη βίαιου μισογυνικού λόγου και online απειλών.
Μήπως έχετε κοιλίτσα; Αν ναι, αυξάνεται ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, λέει.
Και, καθώς τελειώνει η χρονιά, αρχίζουν οι ανασκοπήσεις. Εδώ, οι 20 δημοφιλέστερες σελίδες της Wikipedia για το 2024.
|
|
για το τέλος, τρία βιντεάκια
|
|
|
|