Vǎ mulțumim pentru contribuțiile avute în susținerea acțiunilor noastre dedicate îmbunătățirii calității vieții și a sănătății persoanelor care trǎiesc cu HIV.
Vă urăm ca 2025 să fie un an al împlinirilor!
|
|
Dr. Vytenis Andriukaitis
Membru al Parlamentului European
❝ În calitate de membru al Parlamentului European și în calitate de fost Comisar pentru Sănătate, Emisar Special al OMS pentru Europa și fost Ambasador al HIV Outcomes, sunt profund dedicat obiectivului nostru comun de a pune capăt epidemiei HIV până în 2030. Deşi am făcut progrese importante, HIV rămâne o provocare globală semnificativă pentru sănătate şi nu ne putem permite să fim mulţumiţi.
Obiectivele UNAIDS 95-95-95 nu sunt doar numere - ele reprezintă vieți reale, familii și comunități. Îndeplinirea acestor obiective necesită mai mult decât progrese medicale; necesită un angajament susținut din partea noastră a tuturor - în special la nivel politic.
Una dintre cele mai importante bariere cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV este stigmatizarea continuă și discriminarea din jurul HIV. Aceste probleme împiedică mulți oameni să caute îngrijirea și sprijinul de care au nevoie. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate nu sunt numai eficiente, ci și pline de compasiune și incluzive. Stigma nu are loc în lumea pe care ne străduim să o creăm. De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită grupurilor vulnerabile, care prezintă un risc mai mare de a contracta HIV. Nu putem lăsa aceste comunități în urmă, iar nevoile lor unice trebuie să fie în prim-planul eforturilor noastre ❞
Discurs oferit cu ocazia Zilelor Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș
|
|
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel
Președinte al Comisiei pentru Sănătate a Senatului României, co-președinte al HIV Outcomes România
❝ Zilele Institutului Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Balș (INBIMB) au fost un prilej deosebit pentru a reuni toate forțele care doresc să contribuie la eradicarea SIDA ca amenințare de sănătate publică, prin stoparea fenomenului infectării cu HIV și prin asigurarea accesului persoanei cu HIV, la îngrijirea aspectelor complexe ce privesc starea de sănătate a acesteia.
Din discuțiile purtate cu participanții, a rezultat în mod evident că Societatea Medicilor Infecționiști susține solidar îmbunătățirea calitatii vieții celor afectați de această boală cronică. În acest context, lucrările și consultările din cadrul Congresului au condus la decizia unanimă de a lansa o serie de apeluri la acțiune către cei care au puterea de decizie. Două dintre recomandări au venit din partea membrilor Societății Române de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, pentru « Abordarea multidisciplinară a HIV pentru gestiunea comorbidităților, în vederea îmbunătățirii pe termen lung a sănătății și a calității vieții persoanelor care trăiesc cu această afecțiune » și pentru “Prevenția trasmiterii verticale, de la mamă la făt a HIV și abordarea holistică a îngrijirii femeii seropozitive în cadrul serviciilor de sănătate din domeniul obstetricii și ginecologiei ».
Un al treilea document, « Apel Comun la Acțiune al Societății Române de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și al HIV Outcomes România », a fost făcut public cu aceeași ocazie, pentru sprijinirea promovării mesajului HIV Nedetectabil = HIV Netransmisibil (pe cale sexuală), în vederea atingerii țintei de ZERO noi infectări cu HIV și a creșterii calității vieții persoanelor care trăiesc cu această afecțiune cronică prin eliminarea stigmatului asociat”, fiind adresat autorităților, societăților medicale și comunității cu HIV. Ceea ce rămâne de făcut este un ultim efort comun de prioritizare a subiectului HIV pe agenda noastră publică și de înțelegere a complexității acestei afecțiuni cronice, care solicită o atenție specială pentru îngrijirea multidisciplinară a HIV ❞
|
|
Dr. Mariana Mărdărescu
Coordonator al Centrului de Date HIV/SIDA, INBIMB, co-președinte al HIV Outcomes România
❝ Am fost extrem de încântată să fiu parte a initiativei avute de HIV Outcomes alături de Membrii Parlamentului European, ECDC, UNITE Parliemntarians, pentru lansarea unor noi direcții în politicile publice europene. Este important să avem în minte că HIV rămâne o provocare pentru societate, iar sistemele de sănătate trebuie să fie susținute de angajamente politice pentru eradicarea HIV.
Un nou Plan de Acțiune pentru eradicarea SIDA până în 2030, despre care am discutat la Strasbourg cu factorul politic, ne va ajuta să stabilim o nouă strategie, cu indicatori măsurabili concreți în vederea atingerii acestui obiectiv fezabil. ❞
|
|
Ioan Petre
Coordonator Programe de Sănătate - COPAC, membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România
❝ Pentru a pune capăt SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice, este momentul potrivit pentru a pune capăt inegalităților. Putem face acest lucru prin schimbarea narațiunii referitoare la persoanele care trăiesc cu HIV prin amplificarea acestui mesaj clar: HIV Nedetectabil = HIV Netransmisibil (N=N).
HIV Outcomes Romania este dedicată obiectivului de eliminare a stigmei legate de HIV din sistemele medicale, care să permită un acces echitabil la sănătate pentru toate persoanele care trăiesc cu această afecțiune cronică. ❞
|
|
Iulian Petre
Director Executiv al UNOPA, membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România
❝ Mai avem cinci ani rămași pentru atingerea țintei globale a UNAIDS de eradicare a SIDA și de stopare a noilor cazuri de HIV. Deși Strategia Națională HIV 2022 – 2030 prevede o serie extinsă de activități în domeniul prevenirii, diagnosticării și tratării HIV în România, organizațiile neguvernamentale reclamă lipsa de finanțare din partea Guvernului pentru implementarea Strategiei, în contextul în care numărul de cazuri de HIV este în creștere.
Există o nevoie imperioasă ca în cadrul bugetului Ministerului Sănătății pentru anul 2025 să fie alocate fonduri pentru finanțarea activităților de prevenire, informare, educare, testare, astfel încât să fie prevenite multe din cazurile noi. UNOPA și membrii HIV Outcomes România au solicitat în mai multe rânduri Guvernului să finanțeze intervențiile de prevenire și tratare a HIV, pentru că numai așa vom tine infecția sub control în România. ❞
|
|
Zilele Institutului Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Balș (INBIMB)
Un eveniment la nivel înalt care a promovat îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV.
Reuniți în cadrul Congresului Științific al INBIMB , medicii specialiști în îngrijirea HIV membri ai Societății Române de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, alături de membrii coaliției multidisciplinare HIV Outcomes România au lansat un „Apel Comun la Acțiune pentru ZERO noi infectări cu HIV și creșterea calității vieții persoanelor care trăiesc cu această afecțiune cronică prin eliminarea stigmatului asociat: HIV Nedetectabil = HIV Netransmisibil (N=N)”.
Mai mult...
|
|
Dezbatere cu ocazia „1 decembrie – Ziua Mondială Sida” 2025 – 40 de ani de istorie HIV în România
Inițiativa condusă de reprezentanții comunității HIV din cadrul UNOPA,în parteneriat cu HIV Outcomes România, INBIMB, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană HIV/SIDA, a reunit actori reprezentativi pentru politicile HIV: Președinția României, Președintele Comisiei pentru Sănătate a Senatului, Ministrul Sănătății, experții rețelei naționale de îngrijiri HIV, membrii HIV Outcomes România, ONG-uri și comunitatea.
Dezbaterea a fost concentrată pe identificarea comună a soluțiilor concrete de realizare a obiectivelor OMS și UNAIDS, absolut tangibile până în 2030 prin eforturile concentrate ale tuturor actorilor instituționali și neinstituționali : ZERO cazuri noi de HIV și ZERO discriminare legată de HIV în sistemul de sănătate.
Mai mult...
|
|
Activități la Nivel European:
|
|
Reuniune la nivel înalt la Strasbourg, în Parlamentul European, co-organizată de HIV Outcomes
”Este timpul pentru acţiune: Realizarea obiectivului de angajament al Europei 3.3 - un plan de acţiune al UE privind HIV/SIDA - panel de discuţii: perspectivele diverșilor stakeholderi privind sănătatea și bunăstarea pe termen lung a persoanelor care trăiesc cu HIV”, organizată de Parlamentul European, în colaborare cu HIV Outcomes, UNITE Parliamentarians Network for Global Health și European AIDS Clinical Society (EACS), pe 17 Decembrie.
Mai mult...
|
|
Prezența HIV Outcomes la HIV Glasgow 2024
HIV Outcomes a participat la evenimentul HIV Glasgow 2024, unde standul inițiativei a devenit un hub pentru conversații semnificative și o platformă pentru a împărtăși misiunea noastră: îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV.
România a fost reprezentată de doamna Dr. Mariana Mărdărescu, membru al Comitetului de Coordonare al inițiativei.
Mai mult...
|
|
Acțiunile membrilor Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România:
|
|
ARAS - Asociația Română Anti-Sida
Săptămâna Internațională a Testării a ajuns la a cincea ediție ! Evenimentul trage un semnal de alarmă referitor la nevoia urgentă de a lua măsuri imediate și hotărâte în domeniul HIV, în condițiile în care prevenirea HIV este subfinanțată în întreaga lume și România nu face excepție.
Obiectivul stabilit de Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2025 este reducerea numărului de noi infecții la mai puțin de 370.000 pe an. La nivel mondial, se estimează că 5 milioane de persoane nu știu că trăiesc cu HIV. Testarea este esențială în lupta împotriva HIV, deoarece deschide accesul către tratament, care îmbunătățește considerabil calitatea vieții și speranța de viață a persoanelor care trăiesc cu HIV, și este, de asemenea, un mijloc de prevenire.
Mai mult..
Activități de prevenire/reducere a riscurilor pentru sănătate și pentru infectarea cu HIV:
ARAS a lansat cu succes proiectul “NextGen Harm Reduction: Tackling the Challenge of Emerging Psychoactive Drugs”, având ca scop abordarea provocărilor legate de noile substanțe psihoactive (NSP) prin colectarea și analiza practicilor de reducere a riscurilor (HR).
Mai mult..
ACCES 2024 - prevenirea HIV prin reducerea riscurilor asociate consumului de droguri:
ARAS a desfășurat în perioada 20 mai – 15 noiembrie 2024, cu finanțare de la Ministerul de Interne, prin Agenția Națională Antidrog, un proiect important pentru sănătatea persoanelor care consumă droguri, ACCES 2024. Acesta a vizat furnizarea de servicii pentru reducerea riscurilor asociate consumului de droguri și accesul la tratament substitutiv.
Mai mult..
|
|
Fundația Baylor Marea Neagră, membru al Comitetului de Coordonare al HIV Outcomes România
Prevenirea infectării cu HIV – Fundația Baylor Marea Neagră contribuie la consolidarea abilităților personalului medical:
În 2024 am găzduit 8 sesiuni de instruire cu asistenți medicali debutanți sau elevi ai școlilor sanitare din Constanța, la care am înregistrat 87 de participanți. Cursurile au inclus un modul de pregătire pentru prevenirea infectării cu HIV (și a altor afecțiuni transmisibile) în timpul efectuării manevrelor medicale.
Mai mult..
Campania Baylor Marea Neagră de combatere a miturilor referitoare la infecțiile cronice în rândul tinerilor
În acest an, echipa de educatori pentru sănătate a ajuns la peste 2000 de elevi din 18 unități școlare din județul Constanța, întărind astfel poziția de principal furnizor de servicii gratuite de educație pentru sănătate pe care Fundația Baylor Marea Neagră o deține. Educarea tinerilor cu privire la prevenirea transmiterii HIV și hepatitelor B & C este crucială pentru a stăvili aceste epidemii. Am descoperit că prioritizarea conținutului despre alte riscuri de transmitere, dincolo de cele sexuale, poate reduce frica personală și potențialele atitudini stigmatizante.
Mai mult..
Drepturile nu mai pot aștepta! Continuăm lupta împotriva HIV/SIDA
De Ziua Mondială SIDA, pe 1 Decembrie, Fundația Baylor Marea Neagră a lansat un puternic apel de conștientizare și schimbare: drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV nu mai pot fi amânate! O viziune fundamentată în aproape 25 de ani de luptă cu infecțiile cronice: Fundația Baylor Marea Neagră este alături de persoanele afectate de HIV, oferind:
Mai mult..
Menopauza: dincolo de prejudecăți și tăcere - Un studiu al Fundației Baylor Marea Neagră
Fundația Baylor Marea Neagră a realizat recent un studiu remarcabil despre cunoștințele și atitudinile legate de menopauză, în contextul Zilei Internaționale a Menopauzei. Cercetarea aduce în prim-plan nevoia urgentă de dialog deschis și educare.
Mai mult..
Apartenența la o rețea puternică continuă să modeleze standardele de calitate și performanțele noastre
Apartenența la o rețea puternică modelează standardele de calitate și performanța Fundației Baylor Marea Neagră din 2004. Fundația Baylor România face parte din rețeaua de sănătate globală Texas Children's Global Health Network, un parteneriat între Baylor College of Medicine și Texas Children's Hospital, cu sediul în Houston, Texas. Este cea mai mare rețea de îngrijire și tratament cu sediul într-o instituție academică. Texas Children's Global Health Network oferă asistență medicală pentru populațiile vulnerabile din întreaga lume.
Mai mult..
|
|
COPAC - Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Boala Cronică
COPAC Raising awareness- „Viața cu HIV în 2024”
La rugămintea Asociației E-romnja, Echipa COPAC formata din Ioan Petre si Vera Nicolae a participat pe 16 NOV 2024 la un atelier dinamic de informare, educare si conștientizare, pentru comunitatea de femei rome din Mizil, cu tema „Viața cu HIV în 2024”
Mai mult..
|
|
|
|