Copy
Διαβάστε το ετούτο εδώ στον browser

τίνους είστε σεις;

πριν από μερικούς μήνες (το Μάιο!) σας έστειλα την πατροπαράδοτη μικρή έρευνα που κάνουμε πότε-πότε για να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για το ποιες και ποιοι είστε. Αυτή τη φορά απάντησαν 1078 άτομα, ωστόσο (ένα δείγμα επαρκές ακόμα και για κανονικές πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης), με αποτέλεσμα να αναβάλλω την μελέτη των δεδομένων και των αποτελεσμάτων έκτοτε. Και μετά ξανά. Και ξανά. Μεσολάβησαν κάμποσα γεγονότα αυτό το καλοκαίρι, καταλαβαίνετε, το όλο θέμα πήγε λίγο πίσω. Μέχρι τώρα. Γιατί εχτές επιτέλους κάθισα και άνοιξα τα sheets με τα νούμερα και τα στοιχεία και τα (εκατοντάδες, μακροσκελή) μηνύματά σας, και έβγαλα μερικά συμπεράσματα. Ποιες και ποιοι διαβάζουν αυτό το νιουζλέτερ, λοιπόν; Τι μέρος του λόγου είστε; Από πού κρατάει η σκούφια σας; Πόσο διαφορετικές και διαφορετικοί είστε από τις κανονικές Ελληνίδες, από τους απλούς Έλληνες; Τι σκέφτεστε; Τίνους είστε;

Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον, και θα τα δούμε λίγο παρακάτω, αλλά πρώτα ας δούμε μερικά νέα. 

ξέρετε τι είναι το NaNoWriMo;

είναι μια ΜΚΟ που προωθεί τη δημιουργική συγγραφή στις ΗΠΑ, και έχει καθιερώσει ένα διεθνές δρώμενο κάθε χρόνο: καλεί συμμετέχοντες να αυτο-δεσμευτούν κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου, για να γράψουν ένα μυθιστόρημα. Μαζεύονται λοιπόν όλες και όλοι, online, και ξεκινούν την πρώτη του Νοέμβρη με στόχο μέχρι την 30η να έχουν γράψει 50.000 λέξεις. Το όνομα βγαίνει από το “National Novel Writing Month”, και κατά τη διάρκειά του γίνονται και χάπενιγκ, εκδηλώσεις, δίνονται βραβεία, συγγραφείς στηρίζουν με διάφορους τρόπους (με κείμενα ενθαρρυντικά, ας πούμε) με την όλη δράση να στοχεύει στην αλληλοϋποστήριξη των συγγραφέων και την ενίσχυση της κουραστικής και ψυχοφθόρας δουλειάς της συγγραφής, με μια ζεστή αίσθηση του ανήκειν. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες συγγραφείς συμμετέχουν και κάμποσοι από αυτούς όντως καταφέρνουν στο τέλος του μήνα να έχουν στα χέρια τους ένα draft. Ως διαδικασία, δε, δεν χρησιμοποιείται πια μόνο για μυθιστορήματα, αλλά και για διπλωματικές εργασίες, για μελέτες και για άλλα πολύ μεγάλα κείμενα. Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει πού το πάω. 

Σε πέντε ημέρες ξεκινά ο Νοέμβριος, και μαζί το φετινό NaNoWriMo. Δεν είναι μια καλή ευκαιρία, να γράψουμε ένα βιβλίο; 

Εγώ θα το αρχίσω πάντως, άτυπα, ανεξάρτητα, εκτός της δράσης της ΜΚΟ, παραλλάσσοντας και το “Νο” του NaNoWriMo από “novel” σε “non-fiction”. Για να πιάσει κανείς τις 50.000 λέξεις μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να γράφει 1667 λέξεις την ημέρα. Οπότε αυτό τον αυτοσχέδιο, ανεπίσημο και εσωτερικό στόχο θα βάλω και εγώ. Θα σας κρατώ ενήμερες κι ενήμερους, για το πώς θα πηγαίνει το πείραμα στην πορεία. Α, δεν σας είπα και το σημαντικότερο, το γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία: Θα γράψω ένα μικρό βιβλίο για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα.

Στην Καθημερινή της Παρασκευής 

Έγραψα για τα γηρατειά, με αφορμή ένα μεγάλο special report που δημοσίευσε το σάιτ της Καθημερινής την περασμένη Πέμπτη. Είναι ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στη γήρανση και τη μακροβιότητα, με πολλά στοιχεία από την καταπληκτική πανευρωπαϊκή έρευνα SHARE, που μετράει διάφορες συναρπαστικές πτυχές της ζωής των ανθρώπων ηλικίας 50+ από το 2004 κι ύστερα. Την έρευνα την έγραψαν η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Πλάτωνας Τήνιος, η Αλεξάνδρα Τραγάκη κι ο Θωμάς Γεωργιάδης, και μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία τα έβαλα και στο άρθρο. Στο άρθρο επισημαίνω και ένα θέμα που με πειράζει και με τσιγκλάει πάρα πολύ: υπάρχουν πολυάριθμες τέτοιες έρευνες, με έναν πλούτο ευρημάτων και συμπερασμάτων, που μας λένε σημαντικά πράγματα για την κοινωνία μας και για το μέλλον μας, αλλά όχι αρκετοί καλοί ερευνητές που να τα αναλύουν και να τα παρουσιάζουν με απλό, εύληπτο και κατανοητό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. 

Δείτε και μερικά διαγράμματα που ξεδιάλεξα, εκεί

και τώρα τα αποτελέσματα: λίγα λόγια για εσάς

Πρώτα απ' όλα, είστε και είμαστε πια στη μέση ηλικία. Δεν έχει νόημα να το παραγνωρίζουμε, να κάνουμε ότι δε συμβαίνει. Μαζί μεγαλώνουμε. Βεβαίως, υπάρχει μεγάλη διασπορά -το νιουζλέτερ αυτό το διαβάζουν άνθρωποι ηλικίας από 21 μέχρι 88 ετών- αλλά η διάμεσος ηλικία σας είναι τα 44 χρόνια -λίγο μικρότερη από τη δική μου ηλικία, λίγο μικρότερη και από τη διάμεσο ηλικία των Ελλήνων. Αλλά κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητές σας με τον ελληνικό μέσο όρο. Θα τα πούμε παρακάτω αυτά. 

Η αναλογία ανδρών-γυναικών, τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη φορά που μετρηθήκαμε, εξακολουθεί να παραμένει στο 60%-40%. 60% άνδρες, 40% γυναίκες. Το αντίστροφο από όσες και όσους με ακολουθούν στο Instagram, δηλαδή. 

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό σας, βεβαίως, παραμένει το πού βρίσκεστε. Και πού δε βρίσκεστε. Μόνο 3 στους 4 από εσάς ζείτε στην Ελλάδα, 1 στους 5 είστε στην Ευρώπη, και οι υπόλοιπες και υπόλοιποι διάσπαρτοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Σιάτλ, κι από τη Νορβηγία μέχρι τη Βραζιλία. Μόνο το 54% ζείτε στην Αθήνα, όπως εγώ. Να αναφέρουμε 85 ενδεικτικά μέρη από όπου με διαβάζετε, για να τα μάθουν και οι υπόλοιποι, και να τα αναφέρουμε μάλιστα με τρόπο, μελοποιήσιμο, με ομοιοκαταληξία, σαν ποίηση; Να αναφέρουμε:

Χάγη, Δράμα, Πράγα, Βερολίνο, 
Άρτα, Όσλο, Ξάνθη, Ντόχα και Δουβλίνο
Ντουμπάι, Λίβερπουλ, Παρίσι, Λουξεμβούργο,
Τσουγκ, Οξφόρδη, Χιούστον, Πάφος και Αμβούργο 
Αντβέρπη, Νυρεμβέργη, Σικάγο, Λεμεσός,
Ρόδος, Άαλμποργκ, Αν Άρμπορ και Μοχός,
Εδιμβούργο, Τόκιο, Μπρίστολ, Ντελφτ και Λάρισα, 
Πρέβεζα, Στοκχόλμη, Τσατανούγκα, Νάουσα
Μπρισμπέιν, Τελ Αβίβ, Πάτρα, Βασιλεία
Πόζναν, Όστιν, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Λευκωσία, 
Τρίκαλα, Ζυρίχη, Λονδίνο και Βρυξέλλες, 
Μόναχο, Σεβίλλη, Σιάτλ και Λος Άντζελες, 
Μέιντενχεντ, Κως, Ουτρέχτη, Ναγκασάκι
Σίντνεϊ, Κύθηρα, Ριάντ, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη
Λοζάνη, Τρόμσο, Κέιμπριτζ, Άιντχοβεν
Αίγιο, Γενεύη, Φρανκφούρτη και Λέβεν
Κατερίνη, Ρότερνταμ, Γουέλινγκτον, Όμαχα
Καρδίτσα, Σαν Φρανσίσκο, Λειψοί και Φάρσαλα, 
Κοπεγχάγη, Ράιναχ, Ντόρτμουντ, Ναύπλιο
Έψομ, Νιούμπερι, Σέρρες και Σάο Πάουλο…  

…μεταξύ πολλών άλλων. 

Πέρα από το τεράστιο ποσοστό όλων εσάς που ζείτε εκτός Ελλάδος, υπάρχει και μια άλλη, πολύ μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αυτής της χώρας:

Το ποσοστό των Ελλήνων & Ελληνίδων που είναι κάτοχοι μάστερ ή διδακτορικού είναι περίπου 12%.
Το ποσοστό των αναγνωστών & αναγνωστριών αυτού του νιουζλέτερ που είναι κάτοχοι μάστερ ή διδακτορικού είναι 65%
Μάλιστα, ανάμεσα στα μέλη του 241020 Club, οι κάτοχοι μάστερ ή διδακτορικού είναι το 74%
Αυτή είναι η μία από τις δύο αξιοσημείωτες διαφορές των μελών του κλαμπ σε σχέση με το σύνολο των αναγνωστών/αναγνωστριών αυτού του νιουζλέτερ. Η άλλη είναι ότι τα μέλη του κλαμπ ζουν σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στο εξωτερικό: 1 στους 3 ζουν εκτός Ελλάδος. 

Κατά τα άλλα, μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για εσάς είναι τα εξής: 

Τι δουλειά κάνετε;
Ιδιωτικός υπάλληλος 46% 
Ελεύθερος επαγγελματίας 19%
Δημόσιος Υπάλληλος 11,6%
Επιχειρηματίας 7,7%
Συνταξιούχος 5,3%

Πόσα βιβλία διαβάσατε τον περασμένο χρόνο; 
1-5 49,2% 
6-10 24% 
11-20 11,1% 
20+ 9% 
Κανένα 6,6% 

Πόσα βιβλία έχετε στο νοικοκυριό; 
Μέχρι 60 14,3% 
60-200 31,1% 
Πάνω από 200  54,6% 

Τι από τα παρακάτω έχετε; 
Smartphone 98,3%
Laptop 94,5%
Tablet 60%
Smartwatch 45,4% (!)
Desktop 45% 
e-book reader 22,6% 
Game console 22,4% 
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο 5,4% (!!)
Απλό κινητό 3,8% 

Ποια social media χρησιμοποιείτε τακτικά;
YouTube 74,6%
Facebook 64,8%
Instagram 64,6%
LinkedIn 49,8%
Twitter 47,6%
TikTok 17,5%
Reddit 12,3%
Pinterest 11,3%
Mastodon 1,5%
Snapchat 0,6%

Πολλά μου έκαναν εντύπωση από όλα αυτά, αλλά το ότι πάνω από 5% έχετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο (το ποσοστό των ηλεκτρικών στους δρόμους της Ελλάδας είναι, αν δεν κάνω λάθος, περί το 0,4%) είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό. Μαζί με τις σπουδές σας. Γενικά, είστε ένα πολύ ιδιαίτερο υποσύνολο των ανθρώπων που μιλούν και διαβάζουν την ελληνική γλώσσα στον κόσμο μας, σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι είναι αυτός ο λαός, αλλά οπωσδήποτε μια ενδιαφέρουσα και αξιοσημείωτη (και, φοβάμαι, μικροσκοπική) εξαίρεση. 
Να σας χαίρομαι. 

τρία τελευταία σημεία που έχουν ενδιαφέρον

αυτή τη φορά σας έκανα και δυο ερωτήσεις κάπως πιο αλλόκοτες, επειδή είχα περιέργεια να δω τι θα μου πείτε. Η πρώτη ερώτηση ήταν: "Για πόσα λεφτά θα δεχόσασταν να σταματήσετε τελείως να χρησιμοποιείτε το ίντερνετ για ένα χρόνο;"

δεν είμαι σίγουρος ότι καταλάβατε καλά το assignment, και θα σας πω το γιατί. Πρώτα απ' όλα, το 9,5% από εσάς μου γράψατε ότι δεν θα δεχόσασταν να σταματήσετε το ίντερνετ για κανένα ποσό. Αλήθεια; Αλήθεια; Θα με ενδιέφερε να το συζητήσουμε αυτό σε πρώτη ευκαιρία. Ένα άλλο 21% δήλωσαν πάντως ότι θα το έκοβαν το ίντερνετ με ποσά μικρότερα των 1000 ευρώ. Αλλά οι υπόλοιπες και οι υπόλοιποι μου έγραψαν ποσά τα οποία περνάνε ένα μήνυμα σαφές και βροντερό. Ξέρετε ποιος ήταν ο μέσος όρος των ποσών που μου γράψατε (αφαιρώντας τα ακραία, στατιστικά παραμορφωτικά νούμερα); 11 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα θέλετε κατά μέσο όρο. Το συχνότερο ποσό που γράψατε ήταν το 1.000.000, αλλά οι περισσότεροι θα ζητούσατε ακόμα περισσότερα. Πράγμα που επίσης μου προξένησε αντίστοιχη αντίδραση: αλήθεια; Αλήθεια; Δηλαδή αν πάει κάποιος στην αναγνώστρια που έγραψε "15 εκατομμύρια" και της πει "σου δίνω πέντε εκατομμύρια", τι θα πει; Όχι; Να το συζητήσουμε, οπωσδήποτε, να καταλάβω πώς το σκέφτεστε. 

η άλλη ερώτηση που σας έκανα, πολύ παρόμοια, ήταν η εξής: "Για ποιο χρηματικό αντάλλαγμα θα δεχόσασταν να σταματήσετε τελείως να χρησιμοποιείτε τα social media για ένα χρόνο;" 

εδώ μόνο το 2% δήλωσαν "για κανένα ποσό" (αλήθεια;) και άλλο ένα 2% ότι ούτως ή άλλως δεν έχουν social media. Αλλά τα ποσά που δήλωσαν οι εκατοντάδες υπόλοιπες και υπόλοιποι μου έκαναν, κι αυτά, εντύπωση. Μέσος όρος ποσού που χρειάζεστε για να εγκαταλείψετε τα σόσιαλ μίντια για ένα χρόνο: 309.000 ευρώ. Αλήθεια; 

το τελευταίο πράγμα, βεβαίως, ήταν τα σχόλια και οι προτάσεις σας για όσα θέλετε/πρέπει/οφείλω να κάνω. Η ανάγνωση αυτών των σχολίων, που είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι, ήταν όπως πάντα μια απόλαυση, πολύ χρήσιμη και ενίοτε και ξεκαρδιστική. Σε έναν κόσμο που φλέγεται, με τους πολέμους, τις καταστροφές και τις τραγωδίες γύρω μας ολούθε, αυτό το γέλιο το χρειαζόμουν. 
τι θέλετε;

λίγα λινξ για καληνύχτα -ή καλημέρα, ανάλογα το πού είστε

πριν από μερικούς μήνες σας είχα πει για την Zeitpyramide, τη χρονοπυραμίδα, εκείνο το έργο τέχνης που άρχισε να κατασκευάζεται το 1993 και είναι προγραμματισμένο να τελειώσει το έτος 3183. Όπως ίσως θυμάστε, η πυραμίδα θα είναι φτιαγμένη από 120 τσιμεντένιους μονόλιθους και ένας νέος θα τοποθετείται στο χώρο όπου κατασκευάζεται κάθε 10 χρόνια. Στις 8 του περασμένου Σεπτέμβρη, λοιπόν, ήταν προγραμματισμένη η τοποθέτηση του τέταρτου μονόλιθου. Σκόπευα να σας γράψω γι' αυτό όταν πλησίαζαν οι ημέρες, για να έχουμε το νου μας, ίσως για να δούμε όλοι μαζί το livestream, ίσως όσες και όσοι ζουν κοντά να θυμηθούν να πάνε, αλλά το ξέχασα. Τέλος πάντων, η τελετή έγινε και μπορείτε εκ των υστέρων να τη δείτε εκεί. Η τοποθέτηση του μονόλιθου γίνεται στο 1:04:00 του βίντεο περίπου, μετά τις ατέλειωτες ομιλίες στα γερμανικά. Δεν ξέρω αν "μονόλιθος" είναι η σωστή λέξη. Πώς μεταφράζεται το "block" στα ελληνικά; Τι είναι αυτό το τσιμεντένιο παραλληλόγραμμο; Δεν είναι κύβος, είναι πολύ μεγάλο για "τούβλο". Τέλος πάντων. Είναι πολύ ωραία αυτή η ιστορία. Πού θα είμαστε σε δέκα χρόνια, όταν θα μπει ο επόμενος μονόλιθος; Τι θα μας έχει συμβεί ως τότε; 
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ/Παλαιστίνη; Ενδιαφέροντα στοιχεία, τροφή για προβληματισμό (και απόγνωση). 

Ο μπλόγκερ Κρεγκ Μοντ θα διασχίσει ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο με τα πόδια (μια διαδρομή 143 χιλιομέτρων) και θα καταγράψει όσα δει και όσα ακούσει στο δρόμο σε ένα "pop-up newsletter", γράφοντας κάθε μέρα από τα ξενοδοχεία όπου θα μένει, από τις 5 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Εγώ γράφτηκα

Εδώ ένα αφιέρωμα στον Ντέβον Ροντρίγκεζ, ένα νεαρό ζωγράφο που έγινε διάσημος στο TikTok,  ζωγραφίζοντας πορτρέτα ξένων στο μετρό της Νέας Υόρκης, και χαρίζοντάς τους το τελικό αποτέλεσμα on camera μετά. Ο Ροντρίγκεζ παρουσίασε και την πρώτη του ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη πρόσφατα. Όμως, εδώ είναι που μια χαρωπή ιστορία στρίβει προς το σκοτάδι. Το παραπάνω αφιέρωμα περιέχει και μια καλλιτεχνική κριτική του έργου του Ροντρίγκεζ, η οποία δεν είναι εκθειαστική. Είναι ζυγισμένη, ψύχραιμη και επαγγελματική. Πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στον Ροντρίγκεζ, ο οποίος μετά εξαπέλυσε τον online όχλο των θαυμαστών του στοχοποιώντας τον συγγραφέα της κριτικής, με τα γνώριμα, πια, επακόλουθα (απειλές, bullying, συνέπειες στην οικογενειακή ηρεμία και την ψυχική υγεία του ανθρώπου, τα γνωστά). Πραγματικά, σας το λέω, έτσι όπως πάει κάποτε εμείς θα τους πληρώνουμε για να μας κλείσουν το ρημάδι το ίντερνετ. Άκου "11 εκατομμύρια". 

Μια 75χρονη Ιταλίδα μάμα αποτάθηκε στη δικαιοσύνη για να αναγκάσει τους δυο σαραντάρηδες γιους της να φύγουν, επιτέλους, από το πατρικό σπίτι. 

100.000 γυναίκες διαδήλωσαν στις πόλεις της Ισλανδίας την περασμένη Τρίτη, και όλες οι γυναίκες στη χώρα απέργησαν, διαμαρτυρόμενες για το μισθολογικό χάσμα και τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας. Στην απεργία, που περιλάμβανε αποχή και από την έμμισθη αλλά και από την άμισθη εργασία -οι γυναίκες δεν έκαναν ούτε δουλειές στο σπίτι, ούτε φρόντιζαν παιδιά/γέρους- συμμετείχε και η πρωθυπουργός. Δυο πράγματα ακόμα: πρώτον ότι η Ισλανδία θεωρείται μια από τις κορυφαίες χώρες του κόσμου στα θέματα της ισότητας και δεύτερον ότι υπάρχει η θεωρία πως κανένα λαϊκό κίνημα που έχει καταφέρει να κατεβάσει στους δρόμους πάνω από 3,5% του πληθυσμού δεν έχει αποτύχει ποτέ στην ιστορία. Το στατιστικό αφορά διαδηλώσεις για την ανατροπή κυβερνήσεων, βέβαια, οπότε μπορεί να μην κουμπώνει απόλυτα με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Από την άλλη, οι 100.000 γυναίκες που διαδήλωσαν την Τρίτη δεν είναι το 3,5% του πληθυσμού της Ισλανδίας. Είναι το 27%. 

Τέλος, δυο βιντεάκια: το καταπληκτικό αφιέρωμα του Τζον Όλιβερ στη McKinsey και τη δράση της (να ένα σχετικό βιβλίο που έχουμε αναφέρει ξανά) και άλλη μια επίσκεψη του Τζόρνταν Κλέπερ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του (πολλάκις υπόδικου) Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζονται κανονικά. Ξεκαρδιστικά και εξοργιστικά συνάμα, και τα δύο. 
έβαλα reminder για την επόμενη φορά
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2023 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.