Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev #8 2023
Under helgen har hela Transparency International haft sitt globala årsmöte - för tredje gången helt digitalt - och det funkar faktiskt riktigt bra. Samtidigt ger det en rejäl energiinjektion i vårt dagliga lokala och globala arbete mot korruption. Hållbarhets- och resursmässigt är årsmötet också ett gott exempel på hur man kan undvika resor och ändå genomföra både viktiga och formella internationella möten.

Med drygt 100 chapters/avdelningar representerade i lika många länder så har vi som global aktör gjort en viss insats för klimatpåverkan de senaste tre åren. Vid årsmötet valdes François Valerian (TI Frankrike) till ny ordförande och Ketakandriana Rafitoson (TI Madagaskar) till ny vice ordförande för den internationella styrelsen.
 
DN:s granskning av svenska storbolags affärer i förhållande till Ryssland har fortsatt med bl.a. uppgifter om att dessa bolag riskerar svartlistas av Ukraina efter dolda affärerna. EU har vidtagit vissa åtgärder för att förhindra kringgående av gällande sanktioner och har tidigare meddelat att om sådant kringgående fortsätter att vara betydande och systematiskt kommer EU att ha möjlighet att som en sista utväg, vidta exceptionella åtgärder.I sådana fall kan rådet t.ex. enhälligt besluta att begränsa försäljning, leverans, överföring eller export av varor och teknik vars export till Ryssland redan är förbjuden – särskilt produkter och teknik avsedda för slagfältet – till tredjeländer vars jurisdiktion har påvisats vara utsatt för fortsatt och särskilt hög risk att användas för kringgående.
 
TI Sverige har nu öppnat Stödlinjen för visselblåsning och vi kommer i framtida nyhetsbrev berätta mer om våra erfarenheter. Information om och länk till stödlinjen finns i detta nyhetsbrev. Är din arbetsplats, organisation eller myndighet intresserade av att länka till stödlinjen på hemsida och/eller intranät så hör av er till oss på info@transparency.se.
 
Den 15 november deltar TI Sverige i ett rundabordssamtal med civilminister Erik Slottner inför framtagandet av en ny nationell handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan. Vi ser fram emot samtalet och är beredda att bidra aktivt i det fortsatta arbetet med den nya handlingsplanen.
 
Slutligen, välkommen till halvdagsseminariet den 8 december då IMM och TI Sverige gemensamt uppmärksammar den internationella antikorruptionsdagen!
 
Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige
Om TI Sverige
Stödlinjen för visselblåsning har öppnat!
Välkommen att kontakta Stödlinjen för visselblåsning. Stödlinjen erbjuder information och stöd till personer som vill veta mer om visselblåsning.

Det vi kan hjälpa till med är information om:
✔️ visselblåsares rättigheter och skyldigheter i offentlig, privat och ideell sektor i Sverige,
✔️ det skydd visselblåsare har enligt visselblåsarlagen, och
✔️ vilka rapporteringskanaler som finns och hur man kan gå till väga för att visselblåsa.
Save-the-date: Internationella antikorruptionsdagen 2023
Varmt välkomna till en halvdag, den 8 december, som uppmärksammar den internationella antikorruptionsdagen! Halvdagen arrangeras tillsammans med Institutet Mot Mutor. Vi diskuterar korruptionens påverkan på miljö och klimat och erfarenheter av den nya visselblåsarlagen samt gör en framtidsspaning. Anmälan öppnar 15 november. [Läs mer här]
Transparency Internationals globala årsmöte
Den 10-12 november möttes representanter för Transparency Internationals nationella avdelningar, individuella medlemmar, det internationella sekretariatet och den internationella styrelsen för att diskutera det gångna året, besluta om prioriteringar för det kommande året samt rösta på kandidater till den internationella styrelsen. [Läs mer här]
 
Besök från Zimbabwe
TI Sverige fick i oktober besök av en zimbabwisk delegation med representanter från Human Rights Commission, Anti-Corruption Commission, Gender Commission, Prison and Correctional Service samt Raoul Wallenberg-institutet. Vid besöket diskuterades bland annat utmaningar och framgångar med antikorruptionsarbetet i Sverige och Zimbabwe och hur en civilsamhällsorganisation som TI Sverige arbetar.
Korruption i Sverige
Nära hälften av unga politiker utsätts för trakasserier, hot och våld
Politikernas trygghetsundersökning från Brå visar att 29 procent av de förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner uppger att de blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld under valåret 2022. De yngsta politikerna är de som är mest utsatta.
 
Även om enbart 3% av de förtroendevalda uppger att de utsatts för korruptionsförsök så uppger över hälften av de politiker som blivit utsatta minskar sin aktivitet på sociala medier, vilket bidrar till en ökande tystnadskultur.
 
Den sårbara staten
De svenska institutionerna har, enligt en forskningsöversikt från SNS, visat sig vara sårbara för infiltration, korruption och välfärdsbedrägerier. Sårbarheter som rapporten belyser är exempelvis stort handlingsutrymme för tjänstemän, svag kommunal revision, förekomst av så kallad tystnadskultur, geografisk och social närhet mellan tjänstemän och medborgare samt normer i det omgivande samhället.
 
Fängelse för mutor för rabatterat aktieköp och hyreskontrakt
En tidigare vd för det kommunala fastighetsbolaget i Sundsvall döms till fängelse för mutbrott för att ha tagit emot förmåner från företrädare för leverantörer till bolaget han styrde. Vd:n nekar till brott och domen kommer att överklagas.
Offentlig sektor brister i förebyggande arbetet mot korruption
Undersökningen "Rapportera mera – En lägesbild av arbetet mot korruption i offentlig förvaltning" pekar på brister i det förebyggande arbetet – även om många upplever att korruption inte är vanligt på arbetsplatsen har man inte tillräckligt med verktyg eller kännedom om rapporteringskanaler. Endast fyra av tio anger att arbetsplatsen har rutiner för att hantera försök till och/eller iakttagelser om korruption.
 
Fastighetschef får fängelsestraffet reducerat
En före detta fastighetschef på Statens fastighetsverk döms även i hovrätten till fängelse för bland annat grovt tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Mutorna har främst avsett byggnationer på en privat fastighet, samt betalningar av luftfakturor. Hovrätten lindrade dock fängelsetiden på grund av långsam handläggning.
 
Läckte hemlig information till kriminella
En administrativt anställd vid Attunda tingsrätt är misstänkt för grovt brott mot tystnadsplikten, genom att ha varnat en gängkriminell om pågående avlyssning, och grovt dataintrång. Se även TV4 Nyheternas inslag där det nämns att Transparency International varnat för riskerna för infiltration. 
TI Sverige tipsar...
Genomförande av visselblåsardirektivet
Hur väl har EU:s medlemsstater genomfört visselblåsardirektivet? Många har kommit långt på väg, och till och med längre än direktivets krav, men några länder är fortfarande inte i hamn - Estland och Polen har ingen nationell lagstiftning på plats och andra länder uppfyller inte helt kraven. Läs mer i Transparency International rapport.
 
Korruptionsrisker i säkerhetssektorn
En välstyrd säkerhetssektor är avgörande för hållbar fred och säkerhet. Reformarbetet inom säkerhetssektorns betraktas ofta främst som en i första hand teknisk uppgift, där man förbiser politiska faktorer och risk för påverkan. Transparens och integritet måste prioriteras i reformarbetet enligt en rapport från Transparency International Defence & Security.
 
Modiga visselblåsare som försvarar offentliga resurser
Läs om tolv individer från tolv olika länder som var för sig har rapporterat om oegentligheter eller korruption – inom hälsovården, offentlig upphandling eller inom skolväsendet.
Rättsstatsprinciper utmanas i många länder
Ökande auktoritärism kopplat med bland annat Covid-pandemin har, enligt World Justice Project, fortsatt att underminera rättsstatens principer i över åttio länder – speciellt i anknytning till mänskliga rättigheter. 
 
”Vi har blivit bättre på att motverka korruptionen”
Korruption är sedan länge ett stort problem i Ukraina och kan hota givarviljan. Transparency International Ukraina säger till Omvärlden att myndigheterna har blivit bättre på att hitta och slå ner på korruptionen.
 
Demokratin på fortsatt nedgång
I alla regioner i världen har det demokratiska utrymmet fortsatt att krympa. För det sjätte året i rad är det fler länder som backar än de som stärker sin demokrati. Idea:s Global State of Democracy 2023 rekommenderar transparenta valprocesser med fokus på rättvist deltagande; öppenhet och tillgång till information för att stärka ansvarsskyldighet; engagemang från regeringar för att skydda det civila utrymmet; och oberoende institutioner som utreder korruption.
Kalender
16 november
Business Integrity Forum

17 november
TI Sverige medverkar i
Kommerskollegiums Trade Academy

20 november
TI Sverige medverkar i 
Kommerskollegiums Trade Academy
(studiebesök)

22 november
TI Sverige håller i
seminarium för Kommerskollegium

23 november
TI Sverige medverkar i
seminarium hos Secnet.

30 november
Investors Integrity Forum

30 november
Volontärutbildning för Stödlinjen

8 december
Internationella antikorruptionsdagen 
Instagram
LinkedIn
Twitter
Web
E-post
Copyright © 2023 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden