Copy

NIEUWSBRIEF Boeken van Ann nr. 18, december 2023


WAAROM ZIJN DATA EN BOEKEN BELANGRIJK? 
Data die voorbij zijn én die nog komen:
ze zeggen iets over het leven, over de mensen, over de wereld,
over jou en mij, over de anderen.
Zijn mijn boeken met data te koppelen? JA.
Wat zegt jou 1 of 11 november, of 18, 20 en 21 november?
Aan wat denk je als je 6, 10 of 25 december ziet?
Lees wat ik daarover denk...
Bedankt om deze nieuwsbrief te lezen
en door te sturen naar andere lezers!


Veel of geen zin in mijn volgende nieuwsbrief?
Mail me: BoekenvanAnn


De volgende nieuwsbrief verschijnt in juni 2024! 

1 NOVEMBER EN 11 NOVEMBER:
ALLERHEILIGEN EN WAPENSTILSTAND

 
Beide data doen me aan de dood denken, geen prettig onderwerp maar doodnormaal: we leven om te sterven. Maar liefst niet te snel en zeker niet in oorlogsomstandigheden...
                              
Op dag 1 gedenken we onze dierbare overledenen. Dat is - als je al zo oud bent als ik - al een afschrikwekkend lang lijstje: ouders, zussen, nichten, ooms en tantes… Afscheid nemen doet pijn. Voor Karel Balduck, vader van zeven, was het verschrikkelijk zijn dochter Paula (7 jaar) te zien sterven… op 11 november. Dat blijkt uit een gedicht over Paula in ‘De schat van Merkem’.

Op dag 11 denken we opnieuw aan de dood, maar dan wel aan de verschrikkelijke abnormale dood, door oorlog. Wie dacht dat op 11 november 1918 de wapens voor altijd zouden zwijgen, vergiste zich schromelijk. 1940-1945 kwam. En daarna werd er nog in 100 landen gevochten. Op dit moment o.m. in Oekraïne, in Gaza, maar ook Afghanistan, Irak, Iran, Jemen, Libanon, Libië, Pakistan en Saudi-Arabië. We trokken geen lessen uit de verschrikkingen, verwoestingen en drama’s van vroegere oorlogen. Doden zwijgen voor altijd, wapens nooit… al smeken we om vrede!


Ps. ‘Oorlog in mijn hoofd’ (over een interne en geen externe oorlog!) is enkel nog bij mij te koop. ‘De schat van Merkem’, als boek of e-boek ook bij Skribis
#iedereenleest #watzullenwelezen #waargebeurdeverhalen #boekentip #omdatlezenbelangrijkis #wieleestdieblijft #boekhandel #actualiteit #oorlog #wapenstilstand #allerheiligen #nooitmeeroorlog
 

18 tot 25 NOVEMBER: NATIONALE VOORLEESWEEK

Die week, dat is een blijver. Die komt elk jaar opnieuw, gelukkig, en het is broodnodig. Dit jaar zochten de organisatoren 10.000 voorleesbuddy’s.
Was en ben jij er ook een, net als ik? Voorlezen is niet alleen belangrijk voor kinderen, volwassenen beleven er ook plezier aan... 
Ik doe dat heel graag, voorlezen, vooral voor mijn kleinkinderen van 6 en 1 jaar, al gebeurt dat geregeld ‘op afstand’: ze wonen niet in België. Heerlijk toch om zittend, hangend, liggend in zetel of in bed samen door een boek of strip te bladeren en dan, als ouder of grootouder, met alle mogelijke gebaren, gekke bewegingen en gevarieerde stemgeluiden, de inhoud proberen over te brengen aan hem of haar die niet of nauwelijks kan lezen. Die oogjes, dat snoetje, die geluiden tijdens het voorlezen… daarvoor alleen zou je het doen. 

VOLWASSENEN








Als ik voor volwassenen lees,  gebeurt dat in het kader van een voordracht-lezing (o.m. voor NEOS of het Davidsfonds). Ik moet toegeven: tijdens het lezen van fragmenten over de gevangenis en de mishandeling (uit ‘Gevangen geboren’) of over het afscheid van de zonen en de verwoesting van Merkem (uit ‘De schat van Merkem’) is het meestal muisstil. Dat ontroert me, net als de teksten (al schreef ik die zelf). De meeste aanvragen voor lezingen komen voor die twee boeken, maar geloof me: in mijn andere boeken staan ook indrukwekkende, leesbare soms heel vrolijke maar ook filosofische passages.
Tip: Wil jij, net als ik, ook een voorleesbuddy zijn voor je kind of kleinkind, voor een oudje, een zieke, een mindervalide… of gewoon voor een volwassene die graag luister maar niet graag leest? Kijk op Voorleesweek.

#voorlezen #voorleesweek #voorleesbuddy #voorlezenisleuk #voorlezinisbelangrijk #auteurs #auteursgevraagd #helpschrijven
 

20 NOVEMBER: DAG VAN HET KIND
Ik mag me gelukkig prijzen dat ik één van de acht kinderen was/ben uit ‘Kinderen toegelaten’! De kinderen in drie van mijn andere boeken - ‘Gevangen geboren’, ‘De schat van Merkem’ en ‘Mijn Algerije’ - zijn niet te benijden. Voor hen was/is er geen dag van het kind door armoede, door gebrek aan zorg, door oorlog, door mishandelingen,...

‘Kinderen toegelaten’ gaat over een groot gezin, het mijne, tussen 1955 en 2000, maar alles wat je daarin leest, gebeurt nu nog in een doorsneegezin: geboortes en overlijdens, schoolgebeurtenissen, ongewenste en gewenste bezoekers, rommelige kinderkamers, processies, ruziënde jongens, vergeetachtige vaders, zieke moeders én kinderen, die ziek zijn, apestreken en avonturen. Lach, ween, griezel en… bewonder, vooral mijn moeder die dat gezin moest leiden/lijden. Zij schreef de cursiefjes, ik redigeerde ze, zus Lia verbeterde ze, neef Daan zorgde voor een frisse cover en man Chris voor de lay-out. 
Kijk op: STORYLAND

 #kinderentoegelaten #storyland #kinderen #dagvanhetkind #kinderenhelpen
 

21 NOVEMBER: START VAN DE NIEUWE
UITDAGING VAN COMON GENT 

 
Die ‘challenge’ is: ‘Hoe kunnen we bewegen doorheen de stad plezieriger maken?’ Op de oplossingen van het Comon-Krook-UGent-team o.l.v. Line, Pauline en Jeroen, is afwachten tot ergens in 2024. Maar ik ben benieuwd, jij ook?
Enthousiaste Gentenaars deelden bruisende ideeën om mensen gezond te laten bewegen. Ik dus ook. Mijn idee? Een speeltuin voor volwassenen, maar die haalde het niet. De nu gekozen uitdaging is nuttiger, want er zijn in ons land veel kleine en grote steden waarin de bewoners meer moeten bewegen.
Voor wie het nog niet weet: Comon is een open laboratorium waarin onderzoekers, technologen en creatieve Gentenaars samenwerken om van Gent een ‘wijze’ stad te maken. Door uitdagingen te verzamelen, oplossingen te bedenken en uit te testen. Bravo Comon, en niet alleen omdat ik een Gentenaar ben! Kijk op: Comon


#gent #comon #krook #ugent #wetenschappers #gentenaars #bewegen #gentbeweegtmeer
 
6 DECEMBER: SINTERKLAAS!
De kans is groot dat jij op deze dag iets (snoep of een verrassing)
krijgt van de Sint, misschien wel een boeiend boek?
Wat, Sinterklaas bestaat niet? Toch wel, als je erin gelooft.

Elk boek - dat je geeft of leest - telt.
Elk boek heeft meer lezers nodig. Ook die van mij.
De Sint of de Kerstman brengt dat boek graag.
Mijn boeken zijn te bestellen bij:
 bij mij of bij StoryLand, Standaard Boekhandel,
ook bij Boekencafé en Books in Belgium.

Als je eens een boek wil lezen over echte
onzinnige, onware, onwaarschijnlijke en gevaarlijke weetjes die in kettingbrieven, kettingmails en kettingberichten staan, dan lees geen Sintboek maar ‘Het moest maar eens waar zijn’.
 
Opgelet!
 'Het moest maar eens waar zijn'
(204 blz., 15 euro, verzending inbegrepen),
en 'Oorlog in mijn hoofd' (179 blz., 15 euro, verzending inbegrepen)
kan je enkel bestellen via boekenvanann@gmail.com

10 DECEMBER: DE UNIVERSELE VERKLARING
VAN DE RECHTEN VAN DE MENS BESTAAT 75 JAAR!

Elke mens heeft recht op leven, vrijheid en veiligheid, op een eerlijk proces, op privacy, om te staan waar je wil, om te trouwen en een gezin te stichten, op je eigen overtuiging en godsdienst, op werk en een eerlijk loon, op onderwijs…
                    
Dat zijn enkele van de 30 rechten. Iedereen heeft er recht op, zonder onderscheid van ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status. Kijk rond, volg de actualiteit en je ziet flagrante voorbeelden van mensenrechtenschendingen, tegen kinderen, vrouwen en mannen: daklozen, vluchtelingen, geïnterneerden, gedetineerden, oorlogsslachtoffers, gehandicapten.

Je kan enkele wraakroepende passages lezen over het gebrek aan communicatie, zorg en behandeling in ‘Gevangen geboren’, over het gebrek aan water, aan scholen, aan ziekenhuizen, aan veiligheid, aan zorg en verzorging, en over de discriminatie, met kinderen en vrouwen als het grootste slachtoffer, o.m. in Mijn Algerije, over gebrek aan veiligheid en bescherming in ‘De schat van Merkem’, enz.
Voor meer informatie overmensenrechten, kijk op RECHTEN VAN DE MENS of op Amnesty International


#mensenrechten #verenigdenaties #rechten

25 DECEMBER: KERSTDAG!

Dat is geen dag om te lezen, maar om samen te zijn, samen te tafelen, herinneringen op te halen, van gedachten te wisselen, te lachen, te wandelen, te spelen! Maar een boek van mij of van een andere auteur mag  zeker onder of naast de kerstboom liggen.


Wist je dat je via een QR-code mijn website kan bekijken en lezen? Daar vind je alle nuttige informatie over mijn boeken.
NOG ENKELE TIPS?

MUSEUMNACHT
Ben je op donderdagavond 7 december Museumnacht in Gent? In het Dr Guislainmuseum is er die avond een gezellige Wintermarkt met comfortfood, glühwein én lokaal talent. En wie staat of zit daar ook? Ik, met mijn boeken! 😊 Kom eens kijken en praten over of bladeren in mijn boeken. Heel erg welkom op Museumnacht, Wintermarkt, donderdag 7 december, van 18u tot 1u… (ik doe de boeken toe om 23u!). Dat museum is heel gemakkelijk te bereiken: tram 1 stopt voor de deur! Het adres: Jozef Guislainstraat 43 b, 9000 Gent. Kijk op de website voor meer uitleg over de lopende interessante exposities: Museum Dr. Guislain (museumdrguislain.be).
LUISTEREN
Zin om eens te komen luisteren naar wat ik te vertellen heb over mijn boeken? Dat kan, bv. op 6 maart in Reisboekenwinkel Atlas&Zanzibar in Gent (Oost-Vlaanderen), over ‘Mijn Algerije’, op 11 maart in As (Limburg) bij NEOS of op 9 april in Gullegem (West-Vlaanderen) bij Neos over mijn ‘Waargebeurde verhalen’. Voor meer details: mail naar boekenvanann@gmail.com.
VRAGEN
Ook zin om me uit te nodigen voor een lezing-voordracht, interview, gesprek, debat of schrijfles? Mail naar boekenvanann@gmail.com.
STEUN
Heel wat organisaties hebben je steun nodig: in handen of in centen. Denk aan vzw Uilenspel, vzw Centrum voor Algemeen Welzijn, vzw Voedselondersteuning Gent. Het zijn stuk voor stuk organisaties die op hun werkterrein (kinderen, welzijn, armoedebestrijding) bergen verzetten en waar ik me al vele jaren met veel enthousiasme voor inzet. Dus warm aanbevolen!
BOEKEN
Geen zin in mijn boeken, maar misschien wel in een boek van mijn zus, broer of neven? 
- Zus Gertie Driessen: ‘Abortus. Van getuigenissen en reflecties tot steun’ en ‘Abortus: het taboe nog niet voorbij?’
- Broer Jan Driessen en schoonzus Florence Gaignerot: minstens 32 boeken, 281 artikels over archeologie.
- Zus Iny Driessen (+2015): meer dan 70 publicaties (kinder- en jeugdboeken, religie).
- Neef Benjamin Goyvaerts: ‘Held of schurk’.
- Andere familieleden die inspirerende gedichten-artikels-teksten schrijven: neef Sam Goyvaerts en Evi Freson (religieus), Sander Vande Cruys (wetenschappelijk) en neef Thomas Goyvaerts (poëtisch).

 

Ik wens jullie van harte een veelzijdig 2024!

Vredevol, vreugdevol, verbindend en veerkrachtig,
verfrissend, soms ook verblindend en verbluffend…


Ann Driessen
 
Blog ANN SCHRIJFT Blog ANN SCHRIJFT
E-mail E-mail
Facebook BOEKEN VAN ANN Facebook BOEKEN VAN ANN

 INSCHRIJVEN of UITSCHRIJVEN op deze nieuwsbrief?

Lukt dat niet?
Mail naar boekenvanann@gmail.com

Copyright © Ann Driessen 2023
Gent

 

 

 

 

 

 

 







This email was sent to <<boekenvanann@gmail.com>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Boeken van Ann Driessen · Gent · Oost-Vlaanderen 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp