Copy
Beste geïnteresseerde,

Het was een gevarieerde maand, regex recepten voor genealogie vastleggen, interessant Symposium in het FOMU Antwerpen, nieuwe fotorubriek schrijven, genealogisch onderzoek doen thuis online en "in het echt" in het Rijksarchief in Gent, bidprentjes scannen en indexeren, foto's analyseren en dateren, ...

Projecten

Interessant

  • Naar aanleiding van een vraag op Facebook in de groep Familiekunde, Genealogie en Stamboomonderzoek breng ik graag een artikel op mijn website onder de aandacht waarin je een lijstje vindt van afkortingen die je onder gravures kunt terugvinden, zoals fc, sc, del, pin, enz. en hun betekenis: https://spoorzoeker.petereyckerman.be/silhouette-portret.../
    Zo ken je de afkortingen waarmee werd aangegeven wie het gemaakt heeft, graveerde, tekende, enz.
  • Fotografie Identificatie Tool: Als je het afdrukprocedé van moderne (naoorlogse) kleuren en zwart-wit afdrukken wil identificeren is dit een schitterende tool. Kennis van het procedé kan helpen bij zowel datering als conservatie. De tool werd voorgesteld op het heel interessante Symposium in het FOMU Antwerpen op 24 november. Daar werden langverwachte projecten met (binnenkort) beschikbare tools of databases voorgesteld:
    • Project Fotografie - Collectiekennis 2.0 van het Nederlandse SBMK,
      Bij SBMK volgde ik in januari 2023 de fotopraktijkdagen, om die moderne procedés te leren determineren. Meteen na het Symposium kon ik al een suggestie doen voor een ontbrekend geval in de Fotografie Identificatie Tool: een zilverkleurbleek procedé met witte randen "Ilford Colour print" 1953-1963, waarvan een exemplaar in mijn collectie dat in de nieuwsbrief van Februari verscheen. De tool identificeerde dat als chromogeen, maar dat zullen ze aanpassen.
    • GIVE-glasplatenproject (Tot in detail), digitalisering van meer dan 150.000 glasplaten uit verschillende collecties
    • Gevaert Papierproject van FOMU (Wikibase, gebruiksvriendelijke website komt binnenkort), alle fotopapieren die Gevaert ooit produceerde met alles wat erover bekend is uit het Gevaert archief. 
  • SBMK maakte trouwens ook een heel nuttige Plastic Identificatie Tool.

Geschreven

  • De nieuwe fotorubriek voor Vlaamse Stam: Analyse van een bijzondere postkaartfoto uit mijn eigen familiecollectie, dit zijn diamantslijpers. Ik ontdekte een verhaal over de zus van de man rechts, dat niet bekend was in de familie.

Gelezen

Geïnteresseerd in mijn bibliotheek? Je vindt de Spoorzoeker catalogus op LibraryThing.
 

Collectie

  • Lumière Lumicolor kleurendia van 6x6,5 cm. Dat is een autochroom maar op film ipv op glas. Op glas werden ze geproduceerd in 1907-1934. Op film geproduceerd vanaf 1931 onder de naam Filmcolor en vanaf 1933 onder de naam Lumicolor. De productie liep tot 1953. Dit exemplaar dateert van de late jaren '30 tot vroege jaren '40.

    Het autochroom procedé werkt met korreltjes aardappelzetmeel in 3 kleuren: rood groen blauw, net als de pixels van digitale foto's. Op de vergroting hieronder zie je de gekleurde zetmeelkorrels, dat zijn niet de pixels van de scan!

Lezingen

Je kan steeds eigen foto's meebrengen, ik zal er met plezier naar kijken tijdens de pauze of na de lezing.

De meest actuele agenda kan je altijd raadplegen op mijn website.

Op mijn website vind je tips over fotodatering en artikels over oude foto's en fotografen.

Lees je graag nog eens één van de voorbije nieuwsbrieven? Je vindt ze in het nieuwsbriefarchief.

Vriendelijke groeten,
Peter

PS: als je nog mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn mag je deze email zeker doorsturen.
PPS: Op de links naar Bol.com en ACDSee verdien ik een klein percentje als je iets koopt.
Copyright © 2023 Peter Eyckerman, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp