Copy
Nieuwsbrief ELZ Schelde Leie

De Zorgraad van de Eerstelijnszone Schelde en Leie wenst iedereen te informeren die actief is binnen het werkingsgebied van onze eerstelijnszone. Bij elk bericht vind je een korte omschrijving. Wil je meer lezen? Klik op de button in het bericht en je wordt doorverwezen naar verdere info.

In deze nieuwsbrief:
  • Lokaal
    • Nieuws   Bedankt! | Beleids- en actieplan 2024 - 2026 ELZ Schelde en Leie 'Samen sterk in verbinding' | Waakvlamfase COVID-vaccinatie
    • Projecten   Gezondheid in eigen handen en actief thuis in 2024 | Kom Op Tegen Kanker: info- en ontmoetingsmomenten 2024 
    • PZON   Jongeren met verhoogde tegemoetkoming tem 24 jaar gratis naar de dokter | Doelgerichte zorg 
  • Regionaal 
    • Algemeen   Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk lanceert 'Kanikhelpen.be' | 'We Are': Vlaams platform voor delen gezondheidgegevens | Wetenschappelijke kennistool voor zorgprofessionals en zorgprofessionals in opleiding | Zorgcentra na seksueel geweld 
    • Preventie   Januari: internationale maand tegen baarmoederhalskanker | Preventiepeiling deel 2 | 'Krachtboom!' versterkt veerkracht kwetsbare werklozen en jongeren 
    • Oproep  Rondpunt vzw: bevraging werken met verkeersslachtoffers | Uitnodiging vervolgstudie G-sport participatie
  • Kalender
Lokaal 

Nieuws

Bedankt!

De feestdagen naderen, het einde van het jaar is in zicht.  We blikken terug op een 2023 vol inspirerende contacten, mensen en projecten.  We danken alle zorgverleners, organisaties, onze partners en in het bijzonder onze zorgraadleden voor het vertrouwen en de warme samenwerking afgelopen jaar!  We kijken uit naar 2024 waarin we samen met jullie voor een sterk en verbonden zorg- en welzijnslandschap gaan!
Blik terug op 2023 en vooruit naar 2024 met onze voorzitter Dr. Johan Matthijs
Met veel enthousiasme stellen we jullie graag het beleids- en actieplan 2024-2026 van onze eerstelijnszone voor: 'Samen sterk in verbinding'.
Op basis van de omgevingsanalyse, overleg netwerk en stakeholders, afstemming met de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood (PZON) en de Vlaamse beleidsthema’s werden nieuwe beleidsdoelstellingen geformuleerd die worden opgesplitst in twee luiken:
  • Een efficiënte en effectieve werking van onze Zorgraad volgens de principes van goed bestuur
  • Een sterke inhoudelijke werking die focust op verbinding over de lijnen heen en met de PZON centraal.
Wil je graag te weten komen welke concrete doelstellingen en acties hieruit voort vloeien? Neem dan zeker een kijkje op onze website.

Waakvlamfase COVID-vaccinatie

Sinds 4 september 2023 werden bijna 2 miljoen vaccins besteld, waarvan er ±1.450.000 werden geregistreerd. Dankzij jullie ondersteuning en efficiënte organisatie halen we mooie vaccinatiecijfers en wordt het verlies aan vaccins beperkt. Momenteel stagneert het aantal bestellingen en registraties per dag sterk.

Om de vraag naar vaccins efficiënt op te vangen en verspilling tot een minimum te beperken, wordt midden december overgeschakeld naar de waakvlamfase. De mogelijkheid tot het bestellen van nieuwe vaccins zal beperkt worden tot een aantal bestel- en leveringspunten per eerstelijnszone.

Voor onze Eerstelijnszone Schelde en Leie zijn dit: Apotheek Tavernier (Deinze), Apotheek Vandermarliere (Zulte), Apotheek Vidafar (Nevele) en Apotheek Verophar (S-M-L).

Help via Infectieradar.be de verspreiding van virussen in de gaten te houden door wekelijks door te geven of je klachten hebt.  Infectieradar.be brengt in kaart welke klachten mensen in België hebben die kunnen wijzen op griep, COVID-19 of een andere infectieziekte.  


Projecten

Valpreventie workshops 65-plussers

Gezondheid in eigen handen en actief thuis 2024

Werk je als zorgverlener met 65-plussers?
Promoot het gratis groepsprogramma van ELZ Schelde en Leie in samenwerking met het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.
In een reeks van 7 lessen komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals spierkracht,
evenwicht, aangepast schoeisel, omgevingsveiligheid, zicht, zelfvertrouwen en medicatie.
Doel? Het zelfvertrouwen van 65-plussers vergroten en hen op deze manier aanmoedigen om hun gezondheid in eigen handen te nemen.
Meer info en inschrijven

Kom Op Tegen Kanker: Info- en ontmoetingsmomenten 2024

De nieuwe folder met de info- en ontmoetingsmomenten van KOTK voor 2024 is beschikbaar. Tijdens de ontmoetingsmomenten kan iedereen die van dichtbij te maken heeft (gehad) met kanker terecht voor een informele babbel onder lotgenoten en/of mantelzorgers. Tijdens de infomomenten worden diverse thema’s toegelicht door professionele gastsprekers. 
Verspreid als zorgverstrekker of organisatie mee onze folder! Je kan deze ophalen aan het onthaal van Zeventiendorpen (Gentpoortstraat 41, 9800 Deinze) of via dit formulier aanvragen om de folders te laten bezorgen.

PZON

Jongeren ≤ 24 jaar met verhoogde tegemoetkoming gratis naar de dokter 

Vanaf 1 oktober 2023 moeten kinderen en jongeren met een verhoogde tegemoetkoming geen remgeld meer betalen voor een consult (of een bezoek) bij een huisarts of specialist op voorwaarde dat ze over een Globaal Medisch Dossier beschikken. Het gaat hierbij over huisartsen, algemene tandheelkunde en specialisten. Dit geldt enkel op de conventietarieven
Voor wie, voor welke zorgen, hoe werkt het en wat kan jij doen?

Doelgerichte zorg

VIVEL bevestigde op 20 oktober het plan om doelgerichte zorg verder uit te rollen in Vlaanderen. Doelgerichte zorg verbetert de kwaliteit van zorg, verhoogt de efficiëntie, vergroot de tevredenheid van personen en bevordert persoonsgerichte behandeling. Momenteel worden alle stappen voor een duurzame uitrol voorbereid. Afgelopen jaar gingen Artevelde Hogeschool, Eerstelijnszone Midden West-Vlaanderen en VVSG op expeditie doelgerichte zorg en ontwikkelden een stafkaart om doelgerichte zorg te implementeren binnen de werking van je organisatie. 
Ontdek de stafkaart hier

Regionaal


Algemeen

     
  lanceert 'Kanikhelpen.be'


De website Kanikhelpen.be geeft aan waar je als vrijwilliger kan helpen bij een noodsituatie, een ramp of een crisis in Vlaanderen. Lokale besturen hebben toegang tot dit platform waarmee ze vacatures kunnen activeren en beheren.
Kanikhelpen.be

'We Are': Vlaams platform voor delen gezondheidsgegevens  

Efficiënte gegevensdeling met een garantie op privacy zal in de toekomst cruciaal zijn binnen de gezondheidszorg.  Noodzakelijk hiervoor zijn het vertrouwen van de burger in databeheer en de controle van de burger over zijn gegevens..  Het Vlaams platform voor gegevensdeling 'We Are' wil hier een oplossing voor bieden door burgers eigenaarschap te geven over de eigen data en door hen actief te betrekken bij beslissingen over het platform dat de data beheert.
Meer over het We Are ecosysteem

PIKUUR: Wetenschappelijke kennistool 

PIKUUR. is een wetenschappelijke kennistool voor zorgprofessionals en zorgprofessionals in opleiding die je gratis toegang geeft tot wetenschappelijke publicaties. Het helpt je snel en efficiënt jouw wetenschappelijke kennis aan te scherpen
PIKUUR. is een project van HAIO Overleg Platform (HOP), Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO), Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) en Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg (TvGG). 
www.pikuur.be

Zorgcentra na seksueel geweld

In november werd het startschot gegeven voor de nationale bewustmakingscampagne rond de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG). In 2022 kwamen er 3287 slachtoffers bij de zorgcentra. Van januari tot en met oktober dit jaar waren dit al 3507 personen. Deze cijfers zijn alarmerend maar benaderen de werkelijke omvang van seksueel geweld niet. 
Help je ook mee deze centra onder de aandacht brengen en slachtoffers van seksueel geweld aan te moedigen om hulp te zoeken?
Meer info

Preventie

Januari: internationale maand tegen baarmoederhalskanker

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het bevolkingsonderzoek maakt het mogelijk om baarmoederhalskanker te voorkomen of al in een vroeg stadium op te sporen. 
Zet je in januari mee het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in de kijker? Klik hier voor gratis promomateriaal

Preventiepeiling deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In onze nieuwsbrief van november kon je lezen over de resultaten van het eerste deel van de Preventiepeiling: thematisch preventief gezondheidsbeleid.
In het tweede deel van de Preventiepeiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven wordt onderzocht hoe organisaties ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is. Ondernemingen, Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), de kinderopvang, het basis-, secundair en hoger onderwijs, lokale dienstencentra, lokale besturen en ouderenzorgvoorzieningen kunnen vragen beantwoorden zoals 'Hoe communiceer je over preventieve acties? Met wie werk je samen rond preventieve gezondheid?'. 
Neem deel aan de Preventiepeiling

'Krachtboom!’ versterkt veerkracht kwetsbare werklozen en jongeren

Werkloosheid kan een grote impact hebben op de mentale gezondheid en leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van suïcidale gedachten en gedrag bij kwetsbare werklozen en jongeren zonder opleiding.

Met Krachtboom! kunnen professionals verschillende methodieken inzetten om het mentaal welbevinden en de veerkracht te versterken van hun cliënten zodat ze sterk genoeg zijn om stappen te zetten richting arbeidsmarkt.
Ontdek het aanbod van Krachtboom!

Oproep

Rondpunt vzw: bevraging rond werken met verkeersslachtoffers

Kom jij beroepsmatig geregeld in contact met personen die betrokken waren bij een verkeersongeval? Dan kan je Rondpunt helpen met jouw ervaringen.  Rondpunt vzw zet zich in voor de ondersteuning van iedereen die betrokken is bij een verkeersongeval: slachtoffers en hun naasten, veroorzakers, getuigen, ... Door de bevraging in te vullen, kan de organisatie haar dienstverlening nog beter afstemmen op jouw noden en die van verkeersslachtoffers
Naar de bevraging

Uitnodiging vervolgstudie G-sport participatie

KU Leuven en G-sport Vlaanderen hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen om bewegingsdeelname bij iedereen tussen 6 en 80 jaar met een visuele, verstandelijke, fysieke, auditieve beperking, psychische kwetsbaarheid, autisme of chronische aandoening (= G-sportparticipatie) op grote schaal in kaart te brengen. Met hun vragenlijst willen ze meer te weten komen over de redenen en drempels om al dan niet aan sport of bewegen te doen. Aan de hand van deze resultaten zal G-sport Vlaanderen haar beleid opnieuw vormgeven, nog meer drempels wegwerken en kansen creëren voor alle (potentiële) G-sporters.  Delen jullie mee?

Informatiebrief deelnemers
Deel je mening

Kalender

Bekijk de kalender op onze website voor meer activiteiten, webinars en workshops van partners binnen zorg en welzijn
Volg ons ook op Facebook, LinkedIn en You Tube
Facebook
LinkedIn
YouTube
Website
Heb je zelf een initiatief of weet van een initiatief dat je zinvol lijkt om te delen met de eerstelijnszone? Contacteer ons via info@elzscheldeleie.be

Blijf je graag op de hoogte via onze nieuwsbrieven? Schrijf in via deze link! Onze vorige nieuwsbrieven kan je hier bekijken.

Eerstelijnszone Schelde en Leie verwerkt je gegevens conform de privacywetgeving en neemt daarbij je rechten strikt in acht. Voor meer informatie en vragen hieromtrent kan je terecht op de website.

 
Website
Email
Facebook
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2020 ELZ Schelde-Leie,
Alle rechten voorbehouden

Nieuwsbrief ELZ Schelde-Leie
 
Contacteer ons via:
info@elzscheldeleie.be

 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ELZ Schelde-Leie · Gentpoortstraat 41 · Deinze 9800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp