Copy
Beste geïnteresseerde,

Beste wensen voor 2024! Ik wens je veel interessante genealogische vondsten en opgeloste fotomysteries.

Projecten

  • Digitale gereedschapskist: enkele verfijningen/opties toegevoegd aan het script Opeenvolgende JPG’s samenvoegen in één bestand, dat ik maakte voor een heemkundige kring die de aparte recto-verso scans van bidprentjes in één verkleind afbeeldingbestand per prentje wil samenvoegen. Vroeger deden ze dat tijdverslindend manueel, nu is het op een paar seconden gedaan.

Interessant

Geschreven

  • De nieuwe fotorubriek voor Gen.magazine geschreven over een fotopostkaart uit Millingen.

Geïnteresseerd in mijn bibliotheek? Je vindt de Spoorzoeker catalogus op LibraryThing.
 

Collectie

  • Kodacolor verkleuring. Deze vergrote kleurenfoto uit 1958 vertoont opmerkelijke kleurverschillen. Waar ze bedekt was, door wellicht een andere foto, is ze geel verkleurd, op de delen die wel licht zagen is ze rood verkleurd. Beide zijn typische verkleuringen van oude Kodacolor afdrukken, maar ik zag ze nog nooit allebei op één en dezelfde foto! Kodacolors tussen 1953 en 1958 verloren grotendeels de gele en blauwe (cyaan) kleurstoffen, waardoor ze er rood (magenta) uitzien. Dat probleem werd na 1958 beter. Dus de rode verkleuring is "normaal". Vreemd genoeg verloor het bedekte deel de blauwe en de rode kleurstof, waardoor het er geel uitziet.

  • Oranotypie ansichtkaart met fotomontage. De meeste ansichtkaarten zijn drukwerk, een uitzondering is de kilometerfotografie van het N.P.G. Berlin. Ze maakten fotoafdrukken (OGZ) op rollen fotopapier van een kilometer lang, in grote oplage.

    Onder de benaming Oranotypie brachten ze glanzende ansichtkaarten op de markt, foto's bedekt met een laagje glanzend celluloid. Dit lees je op de achterzijde:

    Deze foto is ook bijzonder omdat het een montage is, photoshop avant la lettre. De dames in badpak zijn in een foto van de zee gemonteerd. Hun kledij noch haren zijn nat, en als je in detail gaat kijken zie je het duidelijk.
  • Carte-de-visite als toegangskaart voor de pers, voor het Grand Concours International des Sciences et de l'Industrie in Brussel 1888. We zien de heer L. Godenne-Boseré, actief voor de krant La Marmite uit Namen. 

    Dit is leuk onderzoeksmateriaal, je vind hem snel terug op Geneanet in een goed gedocumenteerde stamboom inclusief links naar akten op FamilySearch: Léopold Charles Emile Godenne. Maar wat kan je vinden over die tentoonstelling? En over die krant? Is ze gedigitaliseerd? Is er een artikel in te vinden van zijn hand over de tentoonstelling? Dat heb ik allemaal nog niet onderzocht.
    In mijn collectie heb ik ook een gewone carte-de-visite abonnementskaart voor dames voor deze tentoonstelling:

    Ook een leuke uitdaging om te onderzoeken wie deze mevrouw was! Laat mij gerust weten wat je vond.

Activiteiten

Zitdag: uw oude foto’s laten dateren en situeren:

Dateren en identificeren van oude foto’s:

Je kan steeds eigen foto's meebrengen, ik zal er met plezier naar kijken tijdens de pauze of na de lezing.

De meest actuele agenda kan je altijd raadplegen op mijn website.

Op mijn website vind je tips over fotodatering en artikels over oude foto's en fotografen.

Lees je graag nog eens één van de voorbije nieuwsbrieven? Je vindt ze in het nieuwsbriefarchief.

Vriendelijke groeten,
Peter

PS: als je nog mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn mag je deze email zeker doorsturen.
PPS: Op de links naar Bol.com en ACDSee verdien ik een klein percentje als je iets koopt.
Copyright © 2024 Peter Eyckerman, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp